Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
24. září 2005

Od třetího gólu to byl koncert, říká Tomáš Vlasák

P r a h a - Osmá porážka v řadě od Slavie ještě víc prohloubila vítkovický komplex. Hosté z Ostravy hráli polovinu zápasu v Sazka Areně vyrovnanou partii, ale po třetím gólu slávisté naplno rozvinuli své ofenzivní nápady. Slavia proměnila třetí třetinu v exhibici a po šestém kole stále zůstává v extralize neporažena, jako jediná. I díky čtyřem gólům z přesilovky, v jejichž úspěšnosti nemá v soutěži zatím konkurenci, vyhrála nad Vítkovicemi 7:0. Mužem zápasu se stal Tomáš Vlasák, který k jedné brance přidal tři asistence a v utkání bohatém na góly získal ze slávistů nejvíce bodů. “Já jsem se vždycky cítil jako nahrávač a snažil jsem se tvořit hru,“ říkal po zápase spokojeným hlasem na téma osobní bodové bilance.

Do pátečního zápasu měl na svém kontě jediný bod za asistenci. Proti Vítkovicím se chytil, ale ze své zápasové bilance nedělal žádnou vědu. ”Hlavně jsem rád, že se mužstvu daří a jsme tam, kde jsme. Začátek sezóny je vždycky důležitý, já se snažím makat každý zápas. Někdy to vyjde víc, někdy míň,” řekl ke svému příspěvku do statistik. Především ve třetí třetině to tam slávistům padalo do vítkovické brány skoro samo a nemuseli se na góly ani nadřít, dávali je s ohromnou lehkostí.

”Od třetího gólu už to byl vlastně koncert, protože Vítkovice to úplně otevřely a nějakým gólem nám to chtěly zkomplikovat. Ale tím, že to otevřely, tak nám to tam napadalo,” myslí si o průběhu zápasu, který se postupně změnil v debakl. Borci v červených dresech si chvílemi dělali v útočném pásmu, co si jen zamanuli. Točili soupeře jak na kolovrátku, vybrat z hitparády gólů ten nejhezčí by bylo hodně obtížné. ”Začali jsme dobrým pohybem a pomohl nám první gól už v páté minutě, tím jsme se dostali do pohody. Každému samozřejmě narostou křídla a na tom ledě je to znát,” vyzdvihl Tomáš Vlasák důležitost první trefy Radka Dlouhého, kterou mu také připravil přesnou nahrávkou.

Do konce první třetiny přidal šikovný technik druhý gól a začala se tak rýsovat další porážka Vítkovic v soubojích se Slavií. Tým vedený Vladimírem Růžičkou už musí Severomoravanům připomínat černou můru. Slavia vyhrála osmý zápas v řadě, stejným výsledkem 7:0 vyprovodila Vítkovice ze Sazka Areny i v loňské sezóně v rámci 25.kola. V posledních letech nemá Slavia oblíbenějšího soupeře, na kterého by se mu více dařilo. ”Těžko říct, čím to je. Budeme s nimi hrát ještě minimálně třikrát, tak uvidíme co dál. Dneska nám to vyšlo a určitě jsme rádi, že jsme zase neprohráli,” bylo do zpěvu třicetiletému útočníkovi Slavie.

Konečný výsledek vypadá na jednoznačnou partii, ale do poloviny zápasu to vypadalo na vyrovnaný boj a Slavii musel několikrát podržet brankář Petr Franěk. ”Za stavu 2:0 to bylo pořád otevřené, podle mě rozhodl gól na tři nula,” viděl zlomový moment v 36.minutě Tomáš Vlasák a nezapomněl pochválit svého gólmana: ”Určitě nás podržel, chytil šanci už při prvním střídání. Zatím nás drží.”

V závěru utkání se hrálo také o první Fraňkovu nulu v sezóně, jeho spoluhráči však jakoby na to zapomínali a nechávali vítkovickým útočníkům prostor na zakončení, navíc přišly dvě vyloučení. Petr Franěk nakonec zdeptal hostující střelce až do konce a za některé až zázračné zákroky si určitě shu-tout zasloužil. ”Určitě jsme na to mysleli, abychom tu nulu udrželi, ale potom jak padly ty tři rychlé góly, tak nás to svádělo k tomu, že jsme chtěli všichni ujíždět a trošku jsme mu zavařili,” omlouval se na dálku slávistické jedničce parťák z útoku. Spokojení nakonec mohli být všichni, týmová pokladna bude zas o něco plnější.

Slavii nezklamala ani její velká zbraň z úvodu sezóny, přesilové hry. Využila hned čtyři a má nejvyšší úspěšnost v extralize. Trenéři mají ve dvou speciálních formacích obrovskou sílu, úspěch je dán dílem sehranosti a tréninku, ale také herní vyspělostí a šikovností hráčů. Jedním z nich je i Tomáš Vlasák, který do přesilovky nastupuje jako čtvrtý útočník. ”Určitě to trénujeme, je jenom dobře, že to vychází a musíme v tom pokračovat. Hlavní je být v pohybu, ten puk musí lítat a pak tam dochází k tomu přečíslení,” předkládá recept na dobře sehranou přesilovku útočník přezdívaný “Vlasy”.

V zápase opět potvrdil, že je velkým hračičkou a rád připravuje gólové situace pro spoluhráče z útoku. Vedle premiérového gólu sezóny ho možná ještě více těšily tři nahrávky. Dvakrát přímo ukázkově vybídl ke skórování nejdříve Radka Dlouhého a poté ve třetí třetině i Jaroslava Bednáře. ”Já jsem se vždycky cítil jako nahrávač a snažil jsem se tvořit hru, i když jsem dával poměrně dost gólů. Je jedno, kdo ty góly dává, hlavně že jsme tam, kde jsme,” nemusel ani zdůrazňovat. Slavia je po 6.kole na prvním místě a ještě neprohrála, a tak nemusel Tomáše Vlasáka ani mrzet neproměněný nájezd z první třetiny. ”Já jsem si to musel ještě přikopnout ve středním pásmu, tím jsem trochu ztratil rychlost a už jsem byl z úhlu. Ale myslím, že to trochu štrejchlo spojnici a šlo to nad,” malinko si povzdechl na závěr večera.

Tomáš Žižka: Můžeme hrát v pohodě

Slavia dostala v šesti zápasech jen šest gólů, což dělá průměr jednoho inkasovaného gólu na zápas. Vedle obou gólmanů je to dobrá vizitka i pro slávistickou defenzívu, jejíž členové ale dokáží podporovat i útok. Jedním z nich je Tomáš Žižka. Po zápase odcházel spokojen se svou rodinou, zápas a především výsledek se mu pochopitelně hodnotil dobře. ”Výsledek je pro Vítkovice strašlivý, nebyl to tak jednoduchý zápas. Za stavu 2:0, 3:0 hrály ještě velice dobře, na začátku měly také šance a ten zápas mohl vypadat úplně jinak, kdyby Fráňa nechytil gólovky, co tam měly. Potom to vypadá jako exhibice, ale nadřeli jsme se na to dost,” vracel se k průběhu zápasu světem protřelý obránce, který málem mohl být v pátek na druhé straně.

V loňské sezóně se po návratu z Ruska rozhodoval mezi několika kluby, mezi zájemci byly i Vítkovice, nakonec kývl na nabídku Slavie. Po první sezóně ve Slavii, která pro něj skončila nepříjemným zraněním, se těšil na tu další a věří, že bude lepší. Zatím to vypadá, že má výbornou formu. Šestý zápas a ofenzivně naladěný bek si sjel před branku soupeře už pro dva góly. V utkání s Vítkovicemi využil v přesilovce krásné přihrávky od kapitána Josefa Beránka. ”Jsem rád, že se mi daří. Ten dnešní gól vyplynul ze hry, Pepa Beránek mě tam skvěle našel a já už jsem měl jednoduchou pozici do prázdné brány. Pěkná kombinace,” usmíval se autor gólu.

Na ledě byl znát rozdíl v přesilovkách. Zatímco slávisté čerpali ze svého sebevědomí a využili čtyři ze šesti, hosté ze stejného počtu ani jednu. V čem spočívá síla Slavie v početní výhodě? ”Snažíme se tomu věnovat hodně na tréninku, daří se nám to, ale hlavně doma. Venku si nemyslím, že by se nám přesilovky dařily, tam není ta úspěšnost taková, potřebujeme to zlepšit. Venku hrají všichni urputný obranný styl v oslabení a nemáme tolik času, co doma. Tady se třeba soupeři bojí, mají respekt a my tak máme klid na rozehrání přesilovek a zvládáme to velice dobře,” myslí si o hře v početní výhodě odchovanec zlínského hokeje. Každopádně rada pro všechny soupeře v Sazka Areně by mohla znít: hlavně se vyvarovat zbytečných vyloučení. Slavia vstřelila v šesti zápasech jedenáct přesilovkových gólů.

Na hru Slavie je v současné době radost pohledět, hlavně přináší dobré výsledky, po 6.kole je na prvním místě, stále bez porážky a s vynikajícím skóre 25:6. S úlohou jednoho z favoritů soutěže se slávisté vyrovnali více než dobře a úvod sezóny mohou označit jako povedený. ”Je tady obrovský tlak, kdyby se nám nepovedl začátek, tak bychom se mohli také trápit, protože to pak svazuje ruce. Teď můžeme hrát v pohodě a nemůžeme si přát nic jiného než hrát každý zápas takhle. Čekat na soupeře, že udělá chyby a pak máme ve všech lajnách schopné hráče, co umí zakončit a dát gól. V tom vidím naší sílu,” vzkazuje všem soupeřům Tomáš Žižka. Váhající diváci, kteří nechávají návštěvu Sazka Areny na pozdější dobu, by neměli už příliš dlouho otálet. Na zápasy Slavie se vyplatí chodit, i když už v extralize nehrají hvězdy z NHL.

Foto: © Martin Prokop

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Napřed dřina, pak šampus. Makali jsme na to jedenáct měsíců, říká Luboš Jenáček

Před sezonou přišel Luboš Jenáček do Slavie, aby dovedl juniorku do extraligy, a svůj cíl splnil na sto procent. Sešívaní byli pod jeho vedením dominantní po celou sezonu a teď si užívají oslavy. ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video