Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
24. září 2005

Jihočeši poprvé okusí led ve Vysočanech

P r a h a - Poprvé v Sazka Areně se představí České Budějovice, které se po roce stráveném v první lize vrací do nejvyšší soutěže. Až na výpadek na Spartě podávají Jihočeši v úvodu sezóny dobré výkony a co se nepovedlo s jedním pražským týmem, budou chtít napravit proti Slavii. Výběr Vladimíra Růžičky zůstává po 6.kole stále jako jediný neporažený tým a je v čele tabulky extraligy. V pátek poslal všem soupeřům další vizitku, do branky Vítkovic nasypal sedm branek. Obstojí mladík Chábera v souboji se slávistickými střelci? Jak se na vysočanském ledě ukáže široká plejáda bývalých slávistů v dresu Českých Budějovic? Na to odpoví nedělní zápas, který začíná v Sazka Areně od 17:00, připraven bude i náš online přenos.

Náš soupeř
Klub založen: 1928
Trenéři: Josef Jandač, Milan Kupka
Největší úspěchy: mistr ligy 1951, 3.místo 1995
Posledních pět let: 11.> 12.> 6.> 14.> 1. (první liga)
Internet: www.hokejcb.cz
Hvězdy týmu: Roman Turek, Zdeněk Kutlák, Václav Nedorost, Radek Bělohlav

České Budějovice: návrat po roce

Před rokem a půl zažívali na jihu Čech obrovský šok. České Budějovice zakončily nepovedenou sezónu v baráži, ve které nestačily na Duklu Jihlava a spadly do první ligy. Hned po pádu do prvoligových hlubin došlo ke změně ve vedení klubu, trenér Josef Jandač dostal jasný úkol – dostat nejvyšší soutěž zpět do tradiční hokejový bašty v co nejkratším termínu. Mohl spoléhat na posily z NHL, které prokázaly velkou dávku patriotismu a pomohly svému mateřskému klubu i dobách zlých. Po roce tak jihočeská metropole slavila návrat do extraligy, když Jihlavě vrátily České Budějovice rok starou porážku i s úroky. Českobudějovičtí fanoušci oslavovali své hvězdy, brankáře Romana Turka, obránce Radka Martínka, Stanislava Neckáře, útočníky Václava Prospala s Radkem Dvořákem, pozdější mistry světa z Vídně. K srdci přirostl fanouškům i kanadský bek Andrew Ference.

Odchody hráčů z NHL, zůstal Roman Turek

V příští sezóně už hráči z NHL v jihočeském klubu působit nebudou, po skončení výluky zamířili zpět za oceán. Avšak jeden trumf trenérům zůstal, zkušený brankář Roman Turek se rozhodl udělat čáru za svým zámořským angažmá a po deseti letech bude zas v extralize nastupovat za České Budějovice. Dalšími hráči se zkušenostmi z NHL jsou navrátilci do klubu, obránce Zdeněk Kutlák a útočník Václav Nedorost, kteří v loňské sezóně během výluky působili v Karlových Varech resp. v Liberci. Nejsou však jedinými posilami, vedení klubu, jehož realizační tým posílil na postu sportovního manažera bývalý obránce a funkcionář Slavie Jaromír Látal, zapracovalo během léta výrazně na posilách.

Další letní změny v kádru

Trenér Josef Jandač po Liberci dovedl i České Budějovice do extraligy a do nové sezóny jde klub z pod Černé věže s myšlenkami na play-off. Spolu s asistentem Milanem Kupkou přes léto zapracovával nové tváře do týmu. Jsou si dobře vědomi, že ztrátu produktivní dvojice Dvořák – Prospal bude těžké nahradit, proto se snaží rozložit síly rovnoměrně do všech pětek. Na jih Čech nezamířila žádná hvězda první velikosti, ale určitě přišli hráči už extraligou dostatečně prověření, většinou zástupci střední generace. Obranné řady posílili Tomáš Harant (K.Vary), René Vydarený (Slovan Bratislava) a jako poslední Marek Posmyk, který má nahradit Filipa Nováka s Josefem Melicharem, odcházející do NHL.

V útoku zdvihli hozené laso Jaromírem Látalem a vyslyšeli vábení z jihu Čech Ondřej Veselý (Zlín), Jindřich Kotrla, Viktor Hübl (oba Litvínov) a Michal Hudec (Slovan Bratislava). Ze Slavie přestoupil na začátku přípravy Aleš Krátoška a v jejím průběhu získaly Českého Budějovice z výběru Vladimíra Růžičky ještě další posilu, na hostování do prosincové reprezentační pauzy přišel Milan Kopecký. Oba střední útočníky získaly České Budějovice především pro zacelení mezery na postu středního útočníka. Původně se totiž počítalo, že talentovaný útočník a účastník MS do 18 let Martin Hanzal odejde do NHL, kde byl na letošním draftu nejvýše postaveným Čechem. Nakonec zůstal k radosti trenérů doma, do Ameriky ale odešel druhý juniorský reprezentant David Kuchejda.

Vstup do sezóny

Začátek sezóny se nováčkovi extraligy vydařil. Hned v 1.kole prokázaly České Budějovice ohromnou bojovnost a ve zdánlivě ztraceném utkání na Kladně dokázaly získat bod za remízu 4:4, když ještě čtyři minuty před koncem prohrávaly o tři góly. Poslední dva góly vstřelili Jihočeši v poslední minutě. Následovala domácí remíza s Třincem, jednobranková výhra na plzeňském ledě, kterou zařídil jediným gólem zápasu z přesilovky obránce Petr Gřegořek a spolehlivým výkonem v brance mladík Jan Chábera.

Ve 4.kole si České Budějovice vyšláply na posledního mistra z Pardubic, vítěznou branku zařídil ve třetí třetině Milan Kopecký. Neporazitelnost staronového účastníka nejvyšší soutěže ukončila nemilosrdně pražská Sparta, která v T-Mobile Areně nastřílela Jihočechům sedm branek. Na špatný výkon chtěl Jandačův výběr zapomenout v domácím prostředí Budvar Areny, s vicemistrem ze Zlína bral bod za remízu 1:1, ač měl po většinu zápasu herní i střeleckou převahu.

Po šesti kolech tak mají Jihočeši na svém kontě devět bodů, až na výpadek na Spartě odehráli dobré a vyrovnané partie. Stejně jako Slavia se mohou v úvodu sezóny spolehnout na přesilové hry, ze kterých dali osm ze třinácti branek své střelecké produkce. Nejlepším hráčem ve statistikách je zatím slovenský útočník Michal Hudec, který vstřelil tři branky a přidal dvě asistence. Dva důležité góly vstřelil na Kladně Jiří Šimánek, punc vítězné branky si zatím připsaly Petr Gřegořek a Milan Kopecký.

Trenéři postrádají ve svém kádru dva dlouhodobé marody, chybí především zkušený brankář Roman Turek. Jeho zástupce, jedenadvacetiletý Jan Chábera, podává dobré výkony, ale s Turkem v zádech by výkon a sebevědomí Jihočechů jistě ještě vzrostlo. Vytáhlý gólman už se pomalu chystá na návrat na led, to s Václavem Nedorostem to vypadá hůře. Po operaci bude moct hrát hokej nejdříve koncem roku.

Historická bilance v extralize
SLAVIA - ČESKÉ BUDĚJOVICE
Celkem:
42  18 - 5 - 19
Doma:
21  11 - 3 - 7
Venku:
21   7 - 2 - 12
Čtvrtfinále 1996:
0 - 4 
Postavení v tabulce
1. Slavia        6   4 - 0 - 2 - 0 - 0  25:6  14
7. Č.Budějovice  6   2 - 0 - 3 - 0 - 1  13:16  9
Co mají oba týmy společného
Dres Slavie oblékala široká plejáda hráčů současného kádru Českých Budějovic - Marek Posmyk, Viktor Hübl, Petr Sailer, před sezónou přestoupil ze Slavie na jih Čech Aleš Krátoška a na hostování je v týmu (zatím do 12.12. 2005) Milan Kopecký. Až na Hübla všichni vyhráli se Slavií mistrovský titul v roce 2003. Opačnou cestou šel českobudějovický odchovanec Michal Vondrka, který přišel do Slavie v sezóně 2003/04 v rámci trejdu za Jana Fadrného.
Poslední zápasy
Slavia - Kladno 5:1
Znojmo - Slavia 2:5
Slavia - Plzeň 6:1
Hamé - Slavia 1:1
Slavia - Vítkovice 7:0
Č.Budějovice - Třinec 2:2
Plzeň - Č.Budějovice 0:1
Č.Budějovice - Pardubice 3:2
Sparta - Č.Budějovice 7:2
Č.Budějovice - Hamé 1:1
Sestavy v minulém kole
Franěk - Kadlec, Kolařík, J.Novák, Žižka, Žabka, Drtina, Graňák - Duda, Beránek, Tomica - Bednář, Divíšek, Sup - D.Hruška, Vlasák, Dlouhý - L.Havel, Sobotka, Vondrka Chábera - Harant, Gřegořek, Vydarený, Kutlák, Mucha, Jindra - M.Hudec, Brabenec, Veselý - Šimánek, Hübl, Sailer - Bělohlav, Krátoška, Kotrla - M.Kopecký, Hanzal, Hřebejk
Nejproduktivnější hráči
1. Josef Beránek 6 - 2+4 - 6
2. Radek Duda 6 - 2+4 - 6
3. Jaroslav Bednář 6 - 3+2 - 5
4. Tomáš Divíšek 6 - 2+3 - 5
5. Tomáš Vlasák 6 - 1+4 - 5
1. Michal Hudec 6 - 3+2 - 5
2. Viktor Hübl 6 - 1+3 - 4
3. Jiří Šimánek 6 - 2+1 - 3
4. Petr Gřegořek 6 - 2+1 - 3
5. Tomáš Harant 6 - 0+3 - 3
6. Kamil Brabenec 6 - 0+3 - 3
Brankáři
Petr Franěk 5 - 0.98 - 96,89
Lukáš Hronek 1 - 0.92 - 97,50
Jan Chábera 6 - 2.31 - 91,98
Josef Kučera 1 - 5.00 - 85,00
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více