Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
25. září 2005

Na nuly nekoukám, říká Petr Franěk

P r a h a - Slávisté drží neporazitelnost v nové sezóně už sedm zápasů, v 7.kole si připsali další domácí výhru, když po boji zdolali České Budějovice 3:2. Oproti pátečnímu utkání s Vítkovicemi nepřišel v závěru střelecký koncert, naopak Jihočeši udělali ze zápasu drama. Slavia odehrála asi zatím nejtěžší zápas v Sazka Areně v sezóně, nováček extraligy kladl velký odpor. Cennou výhru uhájil Slavii dalším spolehlivým výkonem brankář Petr Franěk. ”Asi to byl nejtěžší zápas, dneska se nám tolik nedařilo. Jsem rád, že to dopadlo pro nás vítězně,” říkala po zápase slávistická opora.

V pátek byl s Vítkovicemi neprůstřelný, proti Jihočechům držel na uzdě hostující střelce do poloviny závěrečné třetiny. Sérii bez inkasovaného gólu natáhl na víc než sto osmnáct minut. ”Nepočítal jsem to, já na to nekoukám, jestli je tam nula. Pro mě jsou důležité body,” ohlížel se za svou sérií s ledovým klidem. Během nedělního zápasu se dalším čistým kontem vůbec nezaobíral. ”Samozřejmě jsem si uvědomoval, že minulý zápas byla nula, ale na tom ledě na to vůbec nemyslím a snažil jsem se hlavně vyhrát, klidně 6:5, to je mi jedno.” Slavia odehrála během víkendu dva zápasy doma v Sazka Areně, což byla na jednu stranu výhoda, na druhou to zavazovalo a očekávaly se od aktuálního lídra tabulky vítězství. ”Zápasy jdou hodně rychle za sebou, nedá se hrát celých šedesát minut naplno. Jsem rád, že jsme to vybojovali,” byl spokojen s dalším tříbodovým ziskem "Fráňa".

Oba zápasy se hodně podobaly, po dvou třetinách svítil na kostce stav 3:0 pro Slavii a oba soupeři hráli v Sazka Areně vyrovnanou partii. Zatímco s Vítkovicemi změnili slávisté závěr ve svou exhibici, Jihočeši o dva dny později daleko více potrápili Slavii a udělali ze zápasu ještě drama. ”Už tam nebyla možná ta síla, začali jsme dnes spíše víc bránit, nehráli jsme už tolik dopředu. To je chyba, nesmí se začít bránit,” viděl rozdíly v obou zápasech Petr Franěk. Na začátek přípravy na letošní sezónu odehráli slávisté s Českými Budějovicemi jeden zajímavý zápas. V Edenu už prohrávali 0:3, ale ve třetí třetině přišel famózní obrat a pět branek do sítě Chábery. ”Nepřípomínali jsme si to, jen nám Láďa (Růžička) říkal, že mají výborné mužstvo, dobře bruslí a že je nesmíme podcenit,” nemínili podle slov svého brankáře slávisté dopustit opakování, ale v prohozených rolích. Navíc tady bylo varování z 1.kola, kdy Jihočeši v závěru vydolovali bod už v téměř ztraceném utkání na Kladně. ”Mě to určitě hlavou blesklo, protože to zrovna dostal můj kamarád Zdeněk Ocrt,” usmál se Petr Franěk.

Budějovičtí v Sazka Areně skvělý závěr ze zápasu s Kladnem málem zopakovali, v power-play snížil minutu a půl před koncem na rozdíl jedné branky obránce Petr Gřegořek. Další gól už slávistická opora za svá záda nepustila. Během víkendu si, ač se to třeba ze zápasu s Vítkovicemi příliš nezdá, docela hodně zachytal, v úterý tak možná v Karlových Varech dostane volno. ”To nevím, to se musíte zeptat trenérů,” nechal se po utkání s Jihočechy slyšet Petr Franěk.

Vladimír Růžička už před sezónou naznačil, že hodlá více využívat v brance i Lukáše Hronka, aby si Petr Franěk odpočinul a byl hlavně připraven na play-off. Poprvé se tak stalo v 5.kole ve Zlíně, kde Hronek svého kolegu výborně zastoupil. ”Já nejsem zastáncem toho, že musím chytat každý zápas, je to prostě na trenérech. Když řeknou, že bude chytat Hróňa, který chytá výborně, tak si rád odpočinu. Nehraje to roli,” nedělá problémy zkušenému gólmanovi občasné posazení na střídačku. Trenéři Slavie vědí co dělají, pro play-off je důležité mít rozchytané oba gólmany, kdyby se jednomu z nich nedej bože něco stalo.

Úvod sezóny vypadá i z pohledu z branky Slavie výborně. Daří se všem formacím, Slavia podává kompaktní týmový výkon. ”Až na zápasy ve Vsetíně a ve Zlíně to odehráli kluci super dopředu, ale i dozadu. Já jsem rád, že nám to takhle klape a doufám, že to vydrží co nejdéle,” je spokojen s výkony mužstva Petr Franěk, který v úvodu sezóny chytá ve vynikající formě a v pohodě.

Pavel Kolařík: Jsme spokojeni s celkovou hrou

O vítězný gól se v utkání s Jihočechy postaral ve druhé třetině obránce Pavel Kolařík. Třetí úder do hostující obrany zasadil krátce po druhém gólu Tomáše Vlasáka. V pozici útočníka si najel mezi kruhy a vymetl pavučiny v horním růžku Cháberovy branky. ”Budějovice špatně střídaly, Honza Novák měl puk za naší bránou, dal mi dlouhou přihrávku skoro až na modrou. Jel jsem a vystřelil, padlo to tam,” lakonicky popisoval svůj druhý gól sezóny brzy třiatřicetiletý bek Slavie. V zápasech si většinou hledí obrany, ale dokáže vyjet v pravém okamžiku i dopředu. Proti Jihočechům se to vyplatilo, Cháberovi poslal parádní navštívenku. ”Já to pořádně ani neviděl, jen jsem akorát koukal, jak poskočila flaška na bráně,” usmíval se nad pěknou trefou.

Po duelu s Ostravany možná čekali diváci další střelecký koncert, z dění na ledě však nemuseli být zklamáni. Nováček extraligy se představil v Sazka Areně jako nepříjemný soupeř, přesně jak před zápasem předpokládal asistent trenéra Ondřej Weissmann. Slávisté neměli tolik šancí jako v předchozích domácích zápasech. ”Jsou tam občas mezery, chyby se udělají v každém zápase. Dneska to nebylo určitě jednoduché, Budějovice hrály výborně, hlavně že jsme vyhráli,” byl spokojen i s výhrou rozdílem jedné branky Pavel Kolařík. V neděli potkali slávisté asi zatím nejtěžšího soupeře na domácím ledě, ale lehký nebyl ani předchozí duel s Vítkovicemi, byť jednoznačný výsledek vypovídá o něčem jiném. ”Sedm gólů si nezasloužily. Oba týmy byly těžkým soupeřem,” myslí si o obou duelech zkušený zadák.

Série neporazitelnosti Slavie v úvodu sezóny trvá už sedm kol, otázkou je, jak dlouho bude ještě pokračovat. ”Víme o tom, ale že bychom to extra rozebírali v kabině, to určitě ne. Bylo by hezké natáhnout to co nejdéle, ale nebavili jsme se o tom,” přenechává Pavel Kolařík takové myšlenky fanouškům a novinářům. Určitě je to ale příjemný pohled na tabulku, Slavia zažívá asi nejlepší začátek sezóny v extraligové historii. ”Chceme každou sezónu, ale letos nám to vyšlo opravdu výborně a doufám, že v tom budeme pokračovat. V každé sezóně přijde na mančaft nějaká krize, záleží jak rychle se z toho dostanete,” nehrozí se “Koláč” obav z poklesu formy.

Důležité je, že si Slavia hraje svou hru, soupeře je schopna porážet kvalitou kádru a díky ofenzivním schopnostem hráčů. Nemusí tak čekat, co vymyslí soupeř. Spolupráce obrany s útokem zatím funguje výborně. ”Určitě tu máme výborné útočníky, do ofenzívy se zapojují i beci a spolupracují. Máme silné mužstvo, útočníci stíhají i dozadu a pomáhají obraně. Zatím jsme spokojeni s celkovou hrou,” těší Pavla Kolaříka nejen výsledky, ale i předváděná hra. Jediné, co zatím může Slavii trochu trápit, je slabá návštěvnost v Sazka Areně, která oproti loňské sezóně hodně poklesla. Na poslední dva zápasy přišlo jen něco přes tři tisíce hokejových fanoušků. ”Určitě je to v takové velké hale znát, my jsme s tím ale počítali, protože přecejen loni tady byli velcí hráči a osobnosti, letos už tady nejsou a takové návštěvy jako vloni už asi nebudou. Snad se to časem zlepší, i s počasím,” přeje si s nástupem zimního období více diváků do hlediště Pavel Kolařík.

Foto: © Martin Prokop

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více