Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
28. září 2005

Bílí Tygři se vrací na místo činu

P r a h a - Poprvé od čtvrtfinálové bitvy z loňské sezóny se Slavia potká s Libercem v extraligovém duelu, Bílí Tygři se navíc vrátí na místo činu do Sazka Areny. O motivaci svěřenců Vladimíra Růžičky nebude nouze, dobrý výsledek si budou chtít odvézt i hokejisté z pod Ještědu, kteří i v letošní sezóně myslí na mety nejvyšší. Slavia je po osmi kolech stále bez porážky, momentální formy a pohody v týmu se bude snažit využít k dalšímu vítězství a upevnění pozice lídra tabulky. Vyjde jí odveta za loňské čtvrtfinále? Na to odpoví samotný zápas, který začíná v pátek od 19:00. Všichni fanoušci jsou do Sazka Areny zváni.

Náš soupeř
Klub založen: 1956 jako Lokomotiva Liberec
Trenéři: Josef Paleček, Karel Dvořák, Miroslav Kapoun
Největší úspěchy: postup do extraligy 2002, 3.místo 2005
Posledních pět let: 1.liga > 1.liga (baráž) > 12. > 11. > 3.
Internet: www.hcbilitygri.cz
Hvězdy týmu: Milan Hnilička, Martin Richter, Ľubomír Vaic

Bílí Tygři: s bronzem roste chuť

Na Bílé Tygry z Liberce nemá Slavia z posledního play-off příliš dobré vzpomínky. Ve čtvrtfinále prohrála s dravými šelmami v sedmi zápasech, což znamenalo předčasný konec sezóny pro Slavii. Oba týmy se dlouho držely hesla "můj led, můj hrad", po šesti zápasech byl stav série vyrovnaný 3:3. Rozhodující sedmý zápas hrála Slavia na svém ledě a poprvé v historii jej nezvládla. Bílí Tygři šokovali výběr Vladimíra Růžičky i slávistické fanoušky a po výhře 5:1 slavili postup do semifinále, při své historicky první účasti v play-off.

V semifinále už Liberec nestačil na pozdějšího mistra z Pardubic, zisk bronzových medailí ale zůstává velkým úspěchem. Vedení ambiciózního klubu, který postoupil do extraligy v baráži v roce 2002, si neklade malé cíle ani do nové sezóny a chce pokračovat v nastoupené cestě. Cílem je nejprve postup do play-off, v nové moderní Tipsport areně, kam se Bílí Tygři v létě přestěhovali, by pak liberečtí chtěli bojovat o finále.

Odchody posil z NHL, zůstal Hnilička

V doupěti Bílých Tygrů však už ale nenajdeme, podobně jako u ostatních extraligových týmů, posily z NHL. Během výluky v NHL nastupovali v libereckém dresu obránci Jaroslav Modrý, Jiří Fischer a útočníci Radim Vrbata, Ale Kotalík, Václav Nedorost. Během sezóně ještě přišel ze Slavie, oklikou přes Třinec, obránce Tomáš Klouček. Všichni měli velký podíl na zisku bronzových medailí v extralize. Na konci povedené sezóny navíc byli Fischer a Vrbata spolu s gólmanem Hniličkou členy českého národního týmu na MS ve Vídni, kde získala reprezentace zlato.

Po skončení výluky se skoro všichni vrátili za moře, v extralize zůstali jen dva hráči. Oporou v liberecké brance bude nadále dvojnásobný mistr světa a olympijský šampión z Nagana Milan Hnilička. Zůstal i Václav Nedorost, který se však vrátil do mateřských Českých Budějovic. Hnilička tak zůstal největší osobností v tygří smečce, ve své kariéře získal už řadu úspěchů, v jeho sbírce ale ještě chybí extraligový titul. V Liberci se plánuje usadit na delší dobu a touží si splnit své přání právě s Bílými Tygry.

Další změny v kádru

Trenér Josef Paleček, jeden z hlavních strůjců bronzového úspěchu, dostal v letním období od vedení klubu tři výrazné posily do svého kádru. Mezery v obranných řadách se po odchodech Modrého s Fischerem povedlo zaplnit angažováním dvojice Martin Richter - Angel Nikolov. Richter je známý především z působení na Spartě, v roce 2001 byl v Hannoveru u titulu mistů světa. Nikolov je litvínovským odchovancem, poslední roky strávil v zahraničí. Do útoku přišla jediná posila, českým fanouškům nepříliš známý Petr Šachl. Jihočeský rodák je však kvalitním útočníkem, dlouhá léta působil ve Finsku, do Liberce přichází ze švédské Mory. Na svém kontě má i tři reprezentační starty.

Z hostování v Českých Budějovic se do Liberce vrátili Angel Krstev a Petr Vampola, kteří se loni v konkurenci hráčů z NHL nedostali do sestavy. V kolonce odchodů jsou ještě obránci Miroslav Duben, Richard Jareš, Václav Kočí a především Ladislav Šmíd. Liberecký talent podepsal smlouvu s týmem Anaheim Mighty Ducks a odletěl do Ameriky.

Úvod sezóny

První dva zápasy se Bílým Tygrům vydařily, v premiéře nejdříve vyhráli v Třinci 5:2, když se dvakrát trefila nová posila Petr Šachl. Na úspěch z kluziště soupeře navázal Liberec v Tipsport areně, kde odehrála první extraligový zápas proti Spartě. Liberečtí fanoušci v novém multifunkčním stánku slavili výhru 3:2.

Po dvou kolech vedli Bílí Tygři tabulku, čekala je však série čtyř zápasů na ledě soupeřů. Domov nové areny opustili na delší dobu kvůli Davis Cupu, liberecká hala patřila několik dnů tenistům. Dlouhá série se Liberci příliš nevydařila, z venkovní tour si odvezl jen dva body za prohry v prodloužení na Kladně a ve Znojmě.

V utkání se zlínským Hamé došlo k výměně pořadatelství, Liberec prohrál 0:3. V 7.kole nestačil na Vítkovice. Po šestnácti dnech se Bílí Tygři představili v 8.kole podruhé v sezóně doma, s trápící se Plzní vybojovali dva body. Prodloužení zajistil těsně před koncem gólem Martin Richter, druhý bod vystřelil Liberci další obránce Jiří Moravec.

Před zápasem

Bílí Tygři jsou momentálně na devátém místě, ale mají k dispozici odložený zápas s Pardubicemi. Na severu Čech určitě myslí na vyšší příčky, kam by chtěli postoupit po návratu do prostředí Tipsport areny. Čtyři zápasy venku v řadě Bílé Tygry možná trochu vyvedly z tempa, dva body ze zápasu s Plzní se ale počítají.

"Tohle vítězství jsme potřebovali. Myslím, že to byla taková injekce na povzbuzení. Zápas se pro nás nevyvíjel dobře, ale nakonec jsme to zvládli. Že jsme to ke konci obrátili, je pro nás velké plus. Musíme takhle pokračovat," řekl pro klubový web po zápase s Plzní a vydřeném vítězství 2:1 v prodloužení obránce Martin Richter.

Na liberecké marodce je Leoš Čermák, který ve druhém semifinále s Pardubicemi utrpěl vážné zranění oka, navíc v létě podstoupil operaci ramene. Jeho stav se zlepšil, další jeho hokejová kariéra snad už není ohrožena. Bývalý slávistický útočník se pomalu chystá k návratu na led, během sezóny by určitě chtěl zasáhnout do zápasů. Druhým dlouhodobým marodem je další útočník Patrik Rozsíval.

V úvodu sezóny se nejvíce daří slovenské dvojici Vaic - Podkonický. "Malý velký muž" Ľubomír Vaic patří s pěti góly k nejlepším střelcům extraligy, navíc přidal dvě asistence. Jeho věrný druh Andrej Podkonický zatím posbíral pět nahrávek, nejúdernější řadu doplňuje kapitán Václav Novák.

Foto: © www.hcbilitygri.cz

Historická bilance v extralize
SLAVIA - LIBEREC
Celkem:
19   11 - 0 - 8   60:43
Doma:
10   8 - 0 - 2
Venku:
9    3 - 0 - 6
Čtvrtfinále 2005:
3 - 4 
Postavení v tabulce
1. Slavia   8   6 - 0 - 2 - 0 - 0   32:9  20
9. Liberec  7   2 - 1 - 0 - 2 - 2   14:16 10  
Co mají oba týmy společného
V Liberci působí slávistický odchovanec Angel Krstev, přes sto zápasů odehrál za Slavii Leoš Čermák.
Poslední zápasy
Slavia - Plzeň 6:1
Hamé - Slavia 1:1
Slavia - Vítkovice 7:0
Slavia - Č.Budějovice 3:2
K.Vary - Slavia 1:4
Kladno - Liberec 2:1p
Hamé - Liberec 3:0
Znojmo - Liberec 3:2p
Vítkovice - Liberec 3:1
Liberec - Plzeň 2:1p
Sestavy v minulém kole
Hronek - Kadlec, Kolařík, J.Novák, Žižka, Žabka, Drtina, Graňák - Duda, Beránek, Tomica - Bednář, Divíšek, Sup - D.Hruška, Vlasák, Dlouhý - L.Havel, Sobotka, Vondrka Hnilička - J.Moravec, Jiruš, Krstev, Richter, Derner, Nikolov, Jan Hanzlík, Holub - Šachl, Rataj, Tomajko - Vaic, Podkonický, V.Novák - Klimenta, Plodek, S.Procházka - Víšek, Vampola, Jech
Nejproduktivnější hráči
1. Tomáš Vlasák 8 - 3+5 - 8
2. Jaroslav Bednář 8 - 5+2 - 7
3. Tomáš Divíšek 8 - 2+5 - 7
4. Josef Beránek 8 - 2+4 - 6
5. Radek Duda 8 - 2+4 - 6
1. Ľubomír Vaic 7 - 5+2 - 7
2. Andrej Podkonický 7 - 0+5 - 5
3. Václav Novák 7 - 1+3 - 4
4. Martin Richter 7 - 3+0 - 3
5. Petr Šachl 7 - 2+1 - 3
Brankáři
Petr Franěk 6 - 1.15 - 96,50
Lukáš Hronek 2 - 0.96 - 97,59
Milan Hnilička 7 - 2.12 - 92,42
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více