Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
10. října 2005

Vrchol první čtvrtiny - pražské derby se Spartou

P r a h a - Slavia si odvezla z vyprodané pardubické ČEZ Areny jeden bod ze remízu a její série neporazitelnosti tak trvá už dvanáct zápasů. Na závěr první čtvrtiny základní části jí čeká duel s rivalem z největších - pražskou Spartou. Fanoušci se kromě tradiční dávky prestiže můžou těšit na souboj dvou nejofenzivnějších týmů extraligy. V prvním derby sezóny přivítá Sparta na svém ledě aktuálního lídra tabulky, rozdíl mezi oběma rivaly v tabulce je deset bodů. Vydrží slávistická neporazitelnost i po utkání v T-Mobile Areně? Zápas začíná v úterý od 18:30, bude připraven i online přenos.

Náš soupeř
Klub založen: 1903 jako klub bandy hokeje, 1909 hokejový klub
Trenéři: Jaromír Šindel, Jiří Doležal, David Volek
Největší úspěchy: 6x mistr ligy 1953-54, 1990, 1993, 2000, 2002
Posledních pět let: 2. > 1. > 3. > 3. > 5.
Internet: http://www.hcsparta.cz
Hvězdy týmu: Petr Bříza, Jiří Vykoukal, Petr Ton, Jan Marek

Sparta: kormidla se ujal trenér Šindel

Sparta v historii samostatné české extraligy chyběla jen dvakrát v semifinále. V sezóně 1994/95 dokonce nehrála ani play-off, druhý výpadek přišel v loňské sezóně. Hvězdný kádr v čele s hráči z NHL Výborným, Havlátem či Nedvědem nestačil už ve čtvrtfinále na bojovné Vítkovice a z pozice vítěze základní části vypadla Sparta z play-off po pěti zápasech To bylo pro pražský klub, tradičně vždy s nejvyššími cíly, velkým zklamáním. Z mistrovského titulu se v Holešovicích naposledy radovali před třemi lety.

Jak už to ve Spartě bývá zvykem, došlo v letní přestávce v klubu k velkým změnám. Od týmu odešel trenér Slavomír Lener, bývalý reprezentační kouč našel nové angažmá ve švédském celku Lulea. Vedení klubu ve výběru nového trenérského týmu vsadilo na sparťanské srdce. Hlavním koučem se stal bývalý výborný brankář Jaromír Šindel, spolu s ním povedou mužstvo další bývalí hráči Sparty David Volek a Jiří Doležal. V přípravě na sezónu měli plno práce, kabinou se opět přehnala velká bouřka a kolonky odchodů i příchodů se vydatně zaplnily. Sparta se letos rozhodla ubrat jinou cestou než nákupem drahých hvězd. Hráče z NHL nahradila méně známá jména, která už jsou ale českou extraligou a v některých případech i zahraničními soutěžemi dostatečně prověřeni.

Změny v kádru

Nejvýraznější posilou je zkušený obránce se 172 starty v reprezentaci Jiří Vykoukal. Dlouholetý sparťan se do Holešovic vrací z finského angažmá. Další nepřehlédnutelnou postavou ve Spartě bude urostlý útočník Roman Vopat, který dlouhá léta působil v zámoří. Sparta si ho vyhlédla v IFK Helsinky. Litvínovský odchovanec se v úvodu sezóny stihl zapsat dvěma výraznými způsoby v utkání 3.kola s Karlovými Vary – vstřeleným hattrickem a gladiátorskou bitkou s dalším “bijcem“ Liborem Ustrnulem. Brankářskou dvojku nestárnoucímu Petru Břízovi bude letos dělat Marek Schwarz, který se do Sparty vrací ze zámoří.

Výraznou obměnou prošla především obrana, novými tvářemi jsou vedle navrátilce do Sparty Milana Tomana (Znojmo) dva slovenští beci – Ján Tabaček (Slovan Bratislava), Richard Stehlík (Trenčín) a ofenzivní bek Martin Hlavačka (K.Vary). Útočné řady rozšířili Martin Štrba, Martin Špaňhel, ze zámoří se vrátil Jakub Šindel, který tak bude nastupovat ve Spartě po vedením svého otce. Ve Spartě by měli v letošní sezóně dostávat větší prostor i mladíci, v obraně to je Lukáš Bolf a v útoku Martin Růžička či Michal Dragoun. V úvodu sezóny udělala Sparta už jeden trejd, když historicky nejlepšího střelce klubu Jiřího Zelenku vyměnila do Plzně za Petra Havelku.

Úvod sezóny: marodka, chyby v defenzívě...

Pražský rival Slavie patří v extralize tradičně ke klubům s největším rozpočtem a nejvyššími ambicemi. Nejinak tomu je i letos, cíle zůstávají stejné, navíc trenér Jaromír Šindel vyslovil přání, aby se podařilo Spartě přilákat atraktivním hokejem do T-Mobile Areny stále více fanoušků. Jak ukázal úvod sezóny, cesta k úspěchu bude těžká, chvíli bude trvat, než se tým sehraje. Spartu navíc trápí problémy s marodkou, mimo hru jsou dlouhodobě zranění Vykoukal a Tabaček, momentálně nehrají ani Kašpařík a Havelka. Zranění či nemoci trápili ale i další hráče, do zápasů se až po pár zápasů vrátil kapitán Chabada, nepříjemné zranění v obličeji utrpěl v utkání s Karlovými Vary další útočník Sivek.

Každá absence je znát především v obranných řadách, hráči podle slov brankáře Petra Břízy občas na ledě nevědí, co mají dělat. Neustálé změny v sestavě a jednotlivých pětkách na souhře určitě nepřidají. Každopádně největším problémem současné Sparty je nedůrazná hra před vlastní brankou, odkud dostává většinu gólů. Defenzíva je určitě věc, kterou budou chtít na Spartě zlepšit. Petr Bříza chytá v úvodu sezóny ve svých čtyřiceti letech ve výborné formě, jeho zákroky ale mnohdy na bodový zisk nestačí. Zůstává až příliš často osamocen proti útočníkům soupeře.

...naopak silnou stránkou útok

Naopak útok je chloubou Sparty, více gólů nastřílela v extralize jen Slavia. Sparta má svém středu dva nejproduktivnější hráče extraligy. Petr Ton je s osmi góly nejlepším střelcem, k tomu přidal sedm asistencí a po 12.kole je v čele kanadského bodování. Ambice na celkový triumf má i jeho parťák z útoku Jan Marek, který rychlému křídlu připravuje většinu šancí. Na svém kontě má 4 góly a 11 asistencí. Souhru úderné první řady Sparty doplňoval Martin Štrba, kterého však skolila v posledních dnech nemoc. Do sestavy Sparty by se měl vrátit právě v pražském derby, naopak chybět bude Roman Vopat, který dostal dvouzápasový trest za faul na Marka Vorla z utkání s Plzní.

Sparta je po 12.kole na šesté příčce, na lídra tabulky a pražského rivala ztrácí deset bodů. Sparťany, na jejichž dresy se opět vrátilo velké “S“, sráží nevyrovnané výkony, které se doma a venku liší jako den a noc. Zatímco doma vedle pěti výher ztratili body jen v remízovém utkání s Kladnem, venku ještě v normální hrací době nevyhráli. Jediným ziskem tak bylo jen vítězství v prodloužení na ledě posledního celku extraligy, ve Vsetíně. Jinak Sparta postupně nestačila na Liberec, Třinec, Pardubice, Znojmo a Plzeň. V posledním utkání s Vítkovicemi si Sparta trochu spravila chuť, když je v odvetě za loňské čtvrtfinále porazila doma 4:2.

Slavia: do derby stále bez porážky

Slavia má v nohou těžký zápas v Pardubicích, na ledě mistra remizovala 3:3 a dále proplouvá soutěží bez jediné porážky. Některé hráče trápí viróza, v Pardubicích v průběhu utkání pro střevní potíže odstoupil Tomáš Divíšek, na východ Čech vůbec nepřijeli Dominik Graňák a Vladimír Sobotka. Nad jejich startem v derby visí otazník. Slavia je v utkání s pražským rivalem favoritem, předurčuje jí k tomu pozice lídra tabulky a také bilance posledních vzájemných zápasů. Loni vyhrála Slavia tři derby v základní části, navíc sparťané mají ještě v živé paměti dvě prohrané semifinálové série.

HISTORIE derby pražských "S"

Historická bilance v extralize
SPARTA - SLAVIA
Základní část:
42 21 - 6 - 15 128:112
Semifinále 2001/2002
3 3 - 0 11:3
Semifinále 2002/2003
6 2 - 4 11:15
Semifinále 2003/2004
7 3 - 4 14:20
Celkem:
58 29 - 6 - 23 164:150
Doma:
16 - 3 - 11
Venku:
13 - 3 - 12
Postavení v tabulce
1. Slavia   8 0 4 0 0   45:16  28
6. Sparta   5 1 1 0 5   40:35  18
Co mají oba týmy společného
Ze současných hráčů Sparty působili dříve ve Slavii Petr Bříza a Jakub Šindel. Jakubův otec Jaromír, nynější trenér Sparty, působil v Edenu v roli trenéra A-týmu i mládeže. Jeho dva asistenti Jiří Doležal a David Volek znají rovněž prostředí stadionu ve Vršovicích. Z kádru Slavie nastupovali v minulosti za Spartu Jaroslav Bednář, Radek Duda a Michal Sup.
Poslední zápasy
Sparta - Kladno 3:3
Znojmo - Sparta 3:1
Sparta - Zlín 4:1
Plzeň - Sparta 4:1
Sparta - Vítkovice 4:2
Karlovy Vary - Slavia 1:4
Slavia - Liberec 2:2
Třinec - Slavia 1:4
Slavia - Litvínov 4:1
Pardubice - Slavia 3:3
Sestavy v minulém kole
Bříza - Hlavačka, Stehlík, Černošek, Jan Hanzlík, Dobroň, Toman - Ton, Marek, Chabada - Kratěna, Netík, Vopat - M. Růžička, Sivek, Špaňhel - Vrbata, Jakub Šindel, Dragoun. Franěk - Kadlec, Kolařík, J. Novák, Žižka, Žabka, Drtina - Duda, Beránek, Tomica - Bednář, Divíšek, Sup - D. Hruška, Vlasák, Dlouhý - L. Havel, Červenka, Vondrka.
Nejproduktivnější hráči
1. Petr Ton 12 8+7=15
2. Jan Marek 12 4+11=15
3. Ondřej Kratěna 11 4+6=10
4. Martin Štrba 10 5+4=9
5. Tomáš Netík 12 4+4=8
1. Tomáš Divíšek 12 3+9=12
2. Jaroslav Bednář 12 6+5=11
3. Josef Beránek 12 4+7=11
4. Tomáš Vlasák 12 3+7=10
5. Radek Duda 12 2+8=10
Brankáři
Petr Bříza 9 - 2,86 - 91,37%
Marek Schwarz 4 - 2,95 - 90,35%
Petr Franěk 9 - 1,31 - 96,03%
Lukáš Hronek 3 - 1,26 - 96,40%
Autor Miroslav Votava, Lukáš Hykš
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více