Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
12. října 2005

Bez porážky půjdeme až do konce sezóny, usmíval se po vítězném derby Jan Novák

P r a h a - Pražské derby bývá vždy hokejovým svátkem a nezklamalo ani při prvním vzájemném duelu letošní sezóny. Ohromné nasazení, výborná divácká kulisa, nic tomu zkrátka nechybělo. Slavia mířila k vítězství od začátku utkání a zvládla i závěr, byť s menší zápletkou. Dvěma góly se na výhře 3:1 nad velkým rivalem výrazně podepsal obránce Jan Novák. Slavia neohroženě vládne extralize z pozice lídra tabulky, současná pohoda v týmu vybízí po zápasech i k žertům. ”Řekli jsme si před sezónou, že půjdeme až do konce sezóny bez prohry,” neskrýval šestadvacetiletý bek dobré naladění při otázce, na kolik zápasů hodlají slávisté natáhnout sérii neporazitelnosti.

Dlouho mělo první derby letošní sezóny jediného střelce. Ofenzivní bek Slavie v první třetině poslal Petru Břízovi dvě štiplavé navštívenky. Zvláště první trefa, v 5.minutě v přesilové hře, byla oku lahodící. Před Janem Novákem se otevřel prostor, kterého obratně využil, párkrát zamíchal s pukem a poté jej zavěsil do sítě po kličce do forhendu za bezmocného Břízu. ”Dostal jsem to na modrou, chtěl jsem vystřelit na lapačku pod víko, protože tam většinou střílím, ale tam moc místa nebylo, tak jsem si to rozmyslel a stáhnul si puk. Jednou jsem to ještě potáhnul, zkusil jsem kličku do forhendu a vyšlo to,” popisoval úspěšnou akci sám její autor. V přesilovce dostal od čtveřice sparťanů až příliš času, Bříza se mohl v bráně jen uvztekat. ”Překvapilo mě to, že jsem měl tolik času. Kluci to tam dobře drželi, zablokovali protihráče a já tak měl čas. Naštěstí to prošlo,” pochválil za dobrou práci celé přesilovkové komando.

Druhý gól přidal o sedm a půl minuty později, v útočném pásmu se k němu dostal puk po Divíškem vyhraném bully a bez velkého otálení jej napálil směrem na domácí bránu. Kotouč vystřelený z hole obávaného ostřelovače se dostal až za Břízova záda a Slavia tak vedla už 2:0. ”Byla tam teč od jejich obránce, já jsem do toho jen plácnul, aby to letělo na bránu. Někdo z nich to naštěstí tečoval,” přiznal kus štěstí při druhém gólu Jan Novák. Do statistik si připsal dva góly, které přidal k bilanci 1+6 z předešlých zápasů. V úvodu sezóny patří k nejproduktivnějším bekům extraligy. Devětadvacetinásobný reprezentant patří k oporám Slavie už delší dobu, v popředí statistik obránců se drží třetí sezónu po sobě, což je určitě pro něj samotného i letos příjemný pohled. ”Samozřejmě to sleduji, asi jako každý. S tímhle zápasem jsem hodně spokojený,” usmíval se po utkání, v němž si vylepšil střeleckou bilanci v derby na čtyři góly, které už uvízly v síti Sparty.

První třetina se Slavii povedla a to bylo pro další vývoj utkání určitě důležité. V úvodu prvního dějství slávisté přežili tři oslabení, naopak sami z první početní výhody udeřili. Ubráněné přesilovky a naopak dva góly na druhé straně, to byla trochu studená sprcha pro domácí. V pohodě hrající Slavii to jen nahrávalo do karet. ”Bylo důležité, kdo dá první gól, potom se ten hokej od toho odvíjel. Povedlo se nám dát první dva góly, což nám pomohlo,” byl názoru Jan Novák. Do konce zápasu ale ještě zbývalo spousta času, derby se rozhodně nevzdává a tak bylo na Spartě, co vymyslí. Slavia měla především v závěru druhé třetiny velké šance na zvýraznění svého náskoku, v útočném pásmu si mnohdy několik desítek vteřin dělala, co chtěla. Do šancí se ale dostávali i domácí, Slavii v těchto momentech podržel výborný Petr Franěk, kterému mu někdy i přálo štěstí, což ale k dobrému gólmanovi patří. Dvoubrankový rozdíl však v hokeji nic neznamená a všechno bylo otevřené, navíc když se Spartě na začátku třetí třetiny povedlo vstřelit kontaktní gól.

Trenéři Slavie hlavně zdůrazňovali svým svěřencům, aby dál hráli svou hru a nedošlo k polevení, které by se nemuselo vyplatit. ”Určitě jsem si to říkali, že nesmíme polevit. Už na konci první třetiny jsme je zbytečně pustili asi do dvou šancích, že jsme nezvládli některé situace. Dali jsme si záležet, abychom o ten zápas nepřišli,” potvrdil Jan Novák velkou motivaci mužstva utkání vyhrát. V derby pražských rivalů to ani jinak být nemůže. Tajenku definitivně vyřešil třicetsedm vteřin před koncem třetím gólem do opuštěné sparťanské branky Michal Sup. Jeho kolega z obrany si nakonec musel nechat zajít chuť na hattrick, i když pár dalších slibných šancí měl. ”Bylo by to hezké, ale hlavně že jsme vyhráli. Při jejich power-play jsem se nikam netlačil, třeba by nám náhodou ujeli a dali góla na 2:2. Radši ne,” nemyslel na hattrick zadák Slavie s číslem 17 na drese.

K velké radosti početného fanouškovského “kotle“ potvrdili slávisté i v derby svou zatímní bezstarostnou jízdu extraligou, atmosféry zápasu si hráči pořádně užili a pod vedením Tomáše Vlasáka poděkovali fanouškům po skončení zápasu i oslavnou “rybičkou“. ”Stadion žil, bylo to perfektní, skvělá atmosféra. Doufám, že tolik lidí začne chodit i do Sazka Areny, na takový zápas tam určitě přijdou,” je přesvědčen Jan Novák. Série bez porážky přečkala i těžký závěr první čtvrtiny základní části a zápasy s největšími rivaly na jejich ledě, s Pardubicemi a Spartou. ”Už s Libercem to byl těžký zápas, pokračovalo to v Pardubicích, vyhráli jsme derby, takže perfektní. Dneska to byl dobrý soupeř, určitě jsme spokojení,” upřímně se radoval z výhry na Spartě, která doma poprvé v sezóně prohrála. Skoro to vypadá, jakoby v extralize nebylo mužstvo, které by Slavii mohlo porazit. V první čtvrtině základní části to zkusilo všech třináct zbylých celků a ani jeden neuspěl. ”Existuje jich dost, kdo by nás mohl porazit, ale zatím naštěstí nenašli recept a nám se daří,” usmál se jen Jan Novák.

Třináct zápasů, tedy celou jednu čtvrtinu základní části bez porážky, to už je hodně povedená série. Čím déle se natahuje, tím víc roste sebevědomí týmu a usazuje se stále větší pohoda v kabině. Na první porážku v sezóně ve Slavii nikdo nemyslí, žádná nervozita či obavy, série má jen pozitivní účinek. Slavia je známá výbornou partou v mužstvu, je tak čas i na legrácky. ”Co musí na nás soupeř vymyslet? Nic nemusí, to je zbytečné. My takhle půjdeme až do konce sezóny, máme to naplánované. Před sezónou jsme si řekli, že půjdeme až do konce sezóny bez prohry,” odpovídal s úsměvem od ucha k uchu jeden z vtipálků ve Slavii, na stálé častější dotaz novinářů, jak dlouho může série ještě trvat. ”To je těžké tipovat, můžeme třeba prohrát už v příštím zápase se Vsetínem. Budeme se snažit vydržet co nejdéle.” Slavia z výborné formy neztratila nic ani během virózy, která se během minulých dní přehnala kabinou a napadla několik hráčů. ”Já tohle chytnu vždycky, takže jsem to trochu měl, ale naštěstí to nebylo tak hrozné, jako to měli kluci, co nedohráli zápas v Pardubicích nebo tam ani nejeli,” poukázal na absence Sobotky, Graňáka a odstoupivšího Divíška v utkání na východě Čech. V derby se ale už všichni vrátili na led, Slavii tak v těchto dnech nemusí vůbec nic trápit a dál může “kosit” jednoho soupeře za druhým.

Foto: © Martin Prokop

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Napřed dřina, pak šampus. Makali jsme na to jedenáct měsíců, říká Luboš Jenáček

Před sezonou přišel Luboš Jenáček do Slavie, aby dovedl juniorku do extraligy, a svůj cíl splnil na sto procent. Sešívaní byli pod jeho vedením dominantní po celou sezonu a teď si užívají oslavy. ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Bilance 9:0 v play-off? Bez nasazení a úsilí bychom takhle úspěšní nebyli, říká Vašíček

Slávisté nasázeli v play-off Ligy juniorů neuvěřitelných 57 gólů v 9 zápasech a projeli třemi sériemi play-off bez prohry. „Byl to pro mě skvělý zážitek, tuhle skupinu lidí si budu navždycky ...

Přehrát video