Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
12. října 2005

Začíná druhá čtvrtina

Úterní 13. kolo završilo první čtvrtinu základní části. Slavii vyšla skvěle, devětkrát zvítězila a ani v jednom z utkání nenašla přemožitele. Díky tomu vévodí s pětibodovým náskokem extraligovému pelotonu. Náročný program svěřenců Vladimíra Růžičky však pokračuje dále. V pěti dnech sehrají již třetí zápas. Netradičně ve čtvrtek se utkají se Vsetínem, který naopak tabulku uzavírá. Valaši zatím naplňují papírové předpoklady outsidera tohoto ročníku. Na kontě mají pouhé tři body a ještě se jim nepodařilo zvítězit. Neuspokojivá situace vedla den před střetnutím se Slavií hlavního kouče Vsetína Vladimíra Jeřábka k rezignaci. V Sazka Areně by měl tým vést asistent Břetislav Kopřiva. Slavia bude tedy jednoznačným favoritem, ale jednoduchou úlohu mít nebude, protože tým plný dravého mládí se bude jistě chtít na dosavadního lídra vytáhnout. Utkání začíná v 19:00, ve stejném čase startuje i náš online přenos.

Náš soupeř
Klub založen: 1905 jako SK Vsetín
Trenéři: Vladimír Jeřábek - den před utkáním se Slavií se hlavní kouč Vsetína rozhodl kvůli špatným výsledkům týmu rezignovat na svoji funkci!, Břetislav Kopřiva
Největší úspěchy: 6x mistr extraligy (1995-1999, 2001)
Posledních pět let: 1. > 9. > 7. > 13. > 12.
Internet: http://www.hcvsetin.cz
Hvězdy týmu: Tomáš Demel, Pavel Janků, Roman Stantien

Vsetín: čekání na první výhru

Jestliže na Slavii momentálně počítají vítěznou sérii, na Valašsku probírají úplně jinou šňůru. Šestinásobný mistr extraligy, který ale na slavné časy už jen vzpomíná a poslední dva roky chyběl v play-off, zatím stále čeká v úvodu letošní sezóny na první výhru. Uběhla celá první čtvrtina základní části a Vsetín má na svém kontě jen tři body. Doma dokázal sice remizovat s oběma pražskými kluby a trochu je potrápit, ale jinak šel od porážky k porážce. Bod vybojoval ještě na plzeňském ledě.

Několikrát měl Vsetín už dobře rozehranou partii, ale nezkušený celek s pár matadory v týmu ani jeden zápas nedotáhl do vítězného konce a slibné vedení neudržel. Valachům zatím nepřeje ani štěstí, smůlovatě prohráli např. derby se Zlínem. Největší brankový příděl dostal Vsetín v Pardubicích a v Karlových Varech, především ale doma odehrál vyrovnané zápasy.

Světlo do vsetínského klubu, který zatím směřuje k baráži, by mohl vnést nový zájemce o odkoupení většiny akcií. Zástupcům vsetínské radnice se však zatím s ruskou stranou nepodařilo doladit všechny detaily a podepsání smlouvy se protahuje. Vstup zahraničního kapitálu a nového majitele z Ruska by mohl přinést zlepšení ekonomické situace klubu, do Vsetína by mohly přijít i vytoužené posily.

Jeřábek odstoupil, Kopřiva zůstává

Černou sérii neustál po 13.kole hlavní trenér Vladimír Jeřábek, a před zápasem se Slavií nabídl vedení klubu rezignaci, které odstoupení kouče přijalo. V Sazka Areně povede Vsetín jeho dosavadní kolega ze střídačky, Břetislav Kopřiva, který v minulosti trénoval i Slavii a v posledních letech se pohyboval kolem mládeže. V týmu má také řadu mladíků ze vsetínské juniorky, která loni vybojovala mistrovský titul.

Zatím si musí, teď už osamocený trenér Kopřiva, poradit s kádrem, jaký má k dispozici od začátku sezóny. Během první čtvrtiny základní části se přecejen nějakého vylepšení kádru dočkal, do Vsetína zamířili zkušení útočníci, střelec Pavel Janků a bijec Marek Ivan (foto), který je znám i slávistickým fanouškům z působení v červenobílém dresu. Finského gólmana, Sasu Hoviho, doplnil jeho krajan a obránce Antti-Pekka Lamberg. Z Vítkovic dorazil další bek Lukáš Chmelíř, který nebyl v týmu Ostravanů příliš využíván.

Vsetín se potýká se špatnou produktivitou, 20 vstřelených branek na 13 zápasů je hodně málo. Nejproduktivnějšími hráči jsou zatím Róbert Tomík a Roman Stantien, oba se sedmi body za čtyři góly a tři asistence. Zkušený centr přebral v průběhu sezóny od bojovníka Tomáše Demela kapitánské "céčko", ale ani to zatím zlepšení a hlavně první výhru nepřineslo. K těm lepším, na jejichž výkony se dá koukat, patří mladíci Josef Hrabal v obraně a David Květoň v útoku, autor zatím tří branek.

V brance dostává nejvíce šancí finský gólman Sasu Hovi, nový miláček vsetínského publika. Blonďatý Seveřan dělá v brance, co může, ale zatím to na lepší výsledky nestačí a mnohdy zůstává v boji proti soupeřovým útočníkům osamocen. Vedle něj se už ve vsetínské kleci vystřídali mladíci Lukáš Plšek a Martin Štefl.

Vzájemné zápasy v letošní sezóně

Na samý úvod sezóny se oba týmy potkaly na Lapači. V 1.kole se většinou smazává rozdíl mezi favoritem a outsiderem, všichni mají ještě spoustu sil, a potvrdilo se to i ve Vsetíně. Slavii se na Lapači na úzkém kluzišti nikdy příliš nedařilo, letos si z prvního výjezdu na Valašsko odvezla bod za remízu 1:1. Slavii dostal do vedení v první třetině gólem z přesilovky David Hruška, za domácí vyrovnával Róbert Tomík.

Slavia před zápasem

V odvetě v Sazka Areně už bude Slavia brát jedině vítězství za tři body, rozdíl třinácti příček a osmadvaceti bodů by měl být na vysočanském ledě znát. Slávisté však mají za sebou náročný program, během deseti dnů odehrají pět zápasů. Navíc je čeká čtvrteční zápas se Vsetínem po nedělní bitvě v Pardubicích a úterním derby se Spartou, což byly oba velmi náročné duely. A kabinu Slavie v posledních dnech ještě k tomu trápila střevní chřipka. Všichni hráči už se zdají být v pořádku, navíc je v týmu velká pohoda a sérii neporazitelnosti budou chtít slávisté protáhnout i do druhé čtvrtiny základní části. V čele klubového kanadského bodování vystřídal Tomáše Divíška po pražském derby Jaroslav Bednář, který nahrál na všechny tři góly Slavie v utkání. Den po derby trénoval celý tým v Edenu, proti Vsetínu nechce Slavia nic podcenit a k zápasu se chystá nastoupit s maximální koncentrací.

Historická bilance v extralize
SLAVIA - VSETÍN
Základní část:
42 15 - 8 - 19 107:133
Čtvrtfinále 1996/97:
3 0 - 3 2:13
Semifinále 2000/2001:
5 1 - 4 11:15
Čtvrtfinále 2002/2003:
4 4 - 0 15:2
Celkem:
54 20 - 8 - 26 135:163
Doma:
16 - 2 - 8
Venku:
4 - 6 - 18
Postavení v tabulce
 1. Slavia   13   9 0 4 0 0   48:17   31
14. Vsetín   13   0 0 2 1 10  20:46    3
Co mají oba týmy společného
Z kádru Slavie působili v minulosti Na Lapači Josef Beránek a David Hruška, ze současných hráčů Vsetína dříve oblékali slávistický dres Filip Štefanka, Robin Bacul, Marek Ivan a Ondřej Steiner.
Poslední zápasy
Slavia - Liberec 2:2
Třinec - Slavia 1:4
Slavia - Litvínov 4:1
Pardubice - Slavia 3:3
Sparta - Slavia 1:3
Zlín - Vsetín 2:1
Vsetín - Vítkovice 2:4
Karlovy Vary - Vsetín 7:4
Vsetín - České Budějovice 2:4
Liberec - Vsetín 4:1
Sestavy v minulém kole
Franěk - Kadlec, Kolařík, J. Novák, Žižka, Žabka, Drtina, Graňák - Duda, Beránek, Tomica - Bednář, Divíšek, Sup - D. Hruška, Vlasák, Dlouhý - L. Havel, Sobotka, Vondrka. Štefl (41. Hovi) - Luža, Bauer, Hrabal, Chmelíř, Lamberg, Kučný, Zapletal, Nedbálek - Janků, Steiner, Stantien - Květoň, Ivan, O. Hruška - Gorev, R. Hruška, Demel - Valčák, Bacul, Korotvička.
Nejproduktivnější hráči
1. Jaroslav Bednář 13 6+8=14
2. Tomáš Divíšek 13 3+10=13
3. Josef Beránek 13 4+7=11
4. Tomáš Vlasák 13 3+8=11
5. Radek Duda 13 2+8=10
1. Róbert Tomík 11 4+3=7
2. Roman Stantien 13 4+3=7
3. Josef Hrabal 13 2+3=5
4. Tomáš Demel 13 1+3=4
5. David Květoň 13 3+0=3
6. Ondřej Steiner 13 0+3=3
Brankáři
Petr Franěk 10 - 1,28 - 96,10%
Lukáš Hronek 3 - 1,26 - 96,40%
Sasu Hovi 10 - 3,33 - 91,38%
Martin Štefl 3 - 2,93 - 91,84%
Lukáš Plšek 3 - 3,93 - 88,73%
Autor Miroslav Votava, Lukáš Hykš
Nepřehlédněte
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video