Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
19.10.2005

Slavia rozemlela pardubický perník na prášek

25. kolo, středa 19.10.2005, Slavia - Pardubice
Slavia
5:1
1:0, 2:0, 2:1
Pardubice

Branky a nahrávky:16. Duda (Beránek), 21. Hruška (Beránek, Duda), 26. Novák (Divíšek, Sup), 46. Sup (Divíšek), 54. Sup - 42. Havíř (Koukal) . Rozhodčí: Minář - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 8:6 . Využití: 2:0. Diváci: 11267 . Průběh utkání: 3:0, 3:1, 5:1 .

Sestavy

Slavia

Franěk - Graňák, Kadlec, Žižka, Novák J., Drtina, Žabka, Kolařík - Duda, Beránek "C", Tomica - Bednář, Divíšek, Sup - Hruška D., Vlasák, Dlouhý - Červenka, Sobotka, Vondrka.

Pardubice

Hylák - Snopek "C", Kántor, Novotný A., Čáslava, Linhart, Mudroch, Havíř, Vágner - Mrázek, Hlinka M., Kolář J. - Čaloun, Mikeska, Rolínek - Korhoň, Koukal, Lubina - Cetkovský, Klouda, Havíra.

P r a h a - Obě mužstva se ze začátku utkání nemohla dostat do správného tempa. Slavia se ujala vedení v první třetině brankou Dudy. Hned na začátku druhé třetiny zvýšil náskok sešívaných David Hruška po krásné kombinaci celé formace. Pardubice se nezmohli na vážnější odpor. Další přesilovku využil nekompromisní ranou k tyči Novák. Ve 42. minutě za Pardubice korigoval šťastnou střelou Havíř. Pak ale přišli chvíle Michala Supa. Nejprve ve 46. minutě obral o puk Mrázka a blafákem nedal Hylákovi šanci. Gólový účet završil sedm minut před koncem zápasu tvrdou ranou od modré.

Tradičně vyhecované byly první minuty zápasu. Hra se přelévala ze strany na stranu a šance skórovat byly na obou stranách. Tento trend narušilo až vyloučení Borise Žabky (1.43) na 2 minuty za hákování, ale hosté první polovinu přesilovky zahráli mizerně. Až v druhé polovině přesilovky se vytáhli, zejména Čalounovy akce zaváněly gólem, ale skóre se ani tentokrát neměnilo. Změnu na ukazateli skóre nepřinesla ani přesilovka domácích, to když šel na dvě minuty za „katr“ Jiří Cetkovský (4.21), a to za faul loktem na Radka Dlouhého. Ale ani domácím se úvod přesilovky nepovedl, naopak to byli hosté, kdo se dostal do šance. To když obránce Jan Novák pokazil rozehrávku a Petr Franěk to musel hasit.

Na druhé straně se dostali do šancí David Hruška s Josefem Beránkem a Radkem Dudou, ale ani oni nebyli o moc úspěšnější. Navíc vyloučení kapitána Slavie Josefa Beránka na 2 minuty za sekání (5.39) srovnalo síly na ledě. Po návratu vyloučených na led se hra poněkud vyrovnala a uklidnila, ale i tak to byla místy strhující podívaná. Tak například v čase 8.59 se dvakrát po sobě dostal do šance David Hruška, na druhé straně zase střílel (9.58) obránce hostů Jan Snopek, ale před jeho ránou se Petr Franěk raději sklonil. Ve čtvrtém útoku domácích tentokrát chyběl Lukáš Havel, na pravém křídle tohoto útoku se tak objevil junior Červenka. Nejaktivněji si v této části zápasu počínal především Beránkův útok. Byl to právě první útok, který se nejčastěji v polovině první třetiny dostával do šancí. Například když Josef Beránek z rohu našel před brankou volného Dudu, ale ten promáchnul. O dvě minuty se v podobné šanci před Fraňkem ocitl hostující Lubina, ale ani on neuspěl a vystřelil vysoko nad branku. Hned na to (12.40) Franěk chytil Korhoňovi tutovku, stejně tak se vyznamenal brankář hostů Alexander Hylák, když kryl Beránkovu dělovku (13.44).

Když už se zdálo, že první třetina dospěje do bezbrankového stavu, přišla polovina šestnácté minuty a s ní šance již jmenovaného prvního útoku. Beránek s Dudou tak dlouho obléhali Hylákovu branku, až druhý jmenovaný využil zmatku v obraně hostů a prostřelil vše, co mu stálo v cestě včetně brankáře Hyláka –(15.31) 1 : 0. Beránkova řada si ještě ve zbytku třetiny vytvořila dvě tři nebezpečné šance, ale skóre se již, také zásluhou vynikajícího Petra Fraňka, neměnilo.

Když byl na začátku 20. minuty první třetiny vyloučen hostující Jiří Cetkovský na dvě minuty za podražení, asi málokdo tušil, že právě tato přesilovka přinese Slavii vítězný gól. Sice na konci první třetiny ještě ne, ale na začátku té druhé stačilo Slávistům pouhých třicet šest vteřin na to, aby se podruhé v zápase měnilo skóre. David Hruška parádně využil nabídnutou šanci a prostřelil podruhé v zápase hostujícího Hyláka – 2 : 0. Využitá přesilovka a dvoubrankový náskok jako by polil Slavii živou vodou. Tak například o necelou minutu později se v úniku řítili na Hyláka Sup s Bednářem, ale první jmenovaný raději volil zpětnou přihrávku než střelu a Jaroslav Bednář puk již nezpracoval tak, jak si asi sám přál. Vzápětí na to, po Hruškově střele (21.48), zvoní tyč Hylákovy branky. Ale ani soupeř nebyl zcela bez šancí. Stačí vzpomenout jen kupříkladu Hlinkovy šance z 23. minuty. Navíc hosté dostali v čase 22.43 při Dudově zbytečném nedovoleném bránění šanci na reparát, ale pozorný Franěk zlikvidoval každé, byť sebemenší náznaky šancí. Například Čalounovo nahození-střelu z rohu kluziště, nebo Novotného přiťuknutí. Podobně si Petr Franěk poradil i s šancí Lubiny s Petrem Koukalem.

Ale jak se nedařilo hostům při Dudově vyloučení, tak se naopak dařilo domácím při vyloučení Petra Koukala (25.08) na dvě minuty za nedovolené bránění. Co znamená vyhrané buly předvedli Divíšek se Supem a Novák už jen propálil vše, co mu stálo v cestě. V čase 25.20 – pouhých dvanáct vteřin potřebovali Slávisté ke vstřelení gólu (3 : 0).

Hosté však dostali o minutu a půl později od hlavního rozhodčího Mináře možnost dalšího reparátu, to když Roman Červenka tak dlouho "měřil" Františku Mrázkovi teplotu, až ho Minář poslal na dvě minuty na trestnou lavici za hákování. Ale hosté si tentokrát prakticky ani neškrtli, ba co víc, byli to znovu naopak domácí, jmenovitě Michal Vondrka, kdo se nadvakrát ocitl ve slibné šanci. V čase 31.26 se v zajímavé pozici ocitl i David Hruška, ale byl zahákován Tomášem Linhartem. Slavia však přesilovku nevyužila. Divíšek, Bednář, Vlasák, Sup i Novák sice soupeře mačkali v jeho obranném pásmu, ale i tato přesilovka zůstala nevyužita. Naopak, když byl dvěma minutami za držení na začátku 35. minuty potrestán Radek Duda, hosté alespoň z této šance vytěžili nastřelenou Fraňkovu masku. Následný nápor Lubinova útoku (36.03), stejně tak jako na druhé straně Hruškova šance (37.11) ale zůstaly opět nevyužity. Skóre nezměnilo ani Žabkovo vyloučení v závěru druhé třetiny.

Třetí třetinu začala Slavie ve čtyřech, do konce Žabkova trestu chybělo 33 vteřin, ale bez potíží se ubránila. Hosté nakonec skórovali až po návratu Borise Žabky z trestné lavice, z docela nevinné akce. David Havíř evidentně tělem dopravil Fraňkem vyraženou střelu za Fraňkova záda. Tento gól museli posvětit dokonce až videorozhodčí. Hlavní rozhodčí Minář ale nakonec gól uznal – 41.38 (3 : 1). O necelé dvě minuty později hosté málem skórovali podruhé, to když puk doslova poskakoval po brankové konstrukci Fraňkovy branky. Vůbec úvod třetího dějství více patřil hostům, náhodná branka je postavila na nohy. Ale Slavie se po zhruba pěti minutách z tlaku vymanila a sama, tentokrát Divíškovým útokem, si podobný tlak vynutila také. Divíšek obral obránce Snopka o puk, našel nikým nehlídaného Michala Supa a ten chladnokrevně pod padajícím Hylákem zasunul puk počtvrté do branky hostů – 45.35 (4 : 1). To však nebylo ze strany Michala Supa poslední slovo. Už v čase 48.06 znovu nebezpečně vystřelil, ale jeho střela se pouze otřela o Hylákovu boční síť.

V polovině posledního dějství byl k údivu snad všech diváků, kterých se tentokrát sešlo více než jedenáct tisíc, vyloučen Vladimír Sobotka, a to za nebezpečnou výstroj. Pardubice tak dostaly poslední možnost alespoň na zkorigování nepříznivého stavu. Ale i tentokrát se opět vyznamenal Petr Franěk, který několikrát zabránil jistému gólu. Na sklonku 52. minuty byli vzájemně vyloučeni Kántor s Tomicou, ale hra čtyřech proti čtyřem lépe sedla domácím. Slávisté si místy vytvářeli až drtivý tlak. Na začátku 54. minuty se završil Supův šťastný večer. Výše zmíněnému útočníkovi domácích se podařilo zachytit vyhozený puk a z otočky trefit přesně. Hylák měl zakrytý výhled, v době střely před jeho „hledím“ přejel bránící obránce Havíř – 53.08 (5 : 1).

V závěru utkání se ještě několikrát zaskvěl Petr Franěk, to když například vychytal Petra Koláře. Závěr se ale dohrával víceméně v poklidu, napomohlo tomu i vyloučení Ladislava Lubiny (57.28). Za zmínku pak snad jedině stojí Dudova slalomová jízda mezi bránícími obránci pár vteřin před koncem 59. minuty. Slavie si i po utkání s Pardubicemi uchovala svoji domácí neporazitelnost.

Statistický koutek

Statistiky zpracoval: Jan Beneda
Střely na bránu + mimo
Slavia Pardubice
Bednář 2+0
Beránek 4+1
Červenka 1+0
Divíšek 2+0
Dlouhý 1+0
Drtina 0+0
Duda 3+3
Graňák 0+0
Hruška D. 2+5
Kadlec 0+0
Kolařík 0+1
Novák J. 5+4
Sobotka 0+1
Sup 4+1
Tomica 4+2
Vlasák 2+0
Vondrka 1+0
Žabka 1+0
Žižka 2+0
celkem 34
14, 10, 10
Cetkovský 3+0
Čaloun 2+2
Čáslava 2+1
Havíra 0+0
Havíř 2+1
Hlinka M. 3+0
Kántor 2+0
Klouda 0+0
Kolář J. 2+1
Korhoň 2+0
Koukal 3+0
Linhart 0+0
Lubina 3+2
Mikeska 1+0
Mrázek 3+2
Mudroch 1+0
Novotný A. 2+1
Rolínek 3+0
Snopek 2+0
Vágner 0+0
celkem 36
14, 13, 9
Přesné + mimo a zblokované
Všechny pokusy celkem
Všechny pokusy po třetinách
Statistika vhazování
Slavia Pardubice
Beránek 17:9
Divíšek 19:10
Sobotka 4:6
Vlasák 12:8
Vondrka 1:2
celkem 53:35
úspěšnost 60,23 %
Třet.: 16:14, 15:11, 22:10
Hlinka M. 19:17
Koukal 2+6
Lubina 3:12
Mikeska 7:16
Mrázek 1+1
Rolínek 3:1
celkem 35:53
úspěšnost 39,77 %
Třet.: 14:16, 11:15, 10:22
Brankáři
Slavia Pardubice
Fraňěk 97,22 %
zásahy 35
góly 1
Hylák 85,29%
zásahy 29
góly 5
Nejlepší hráči
Slavia Pardubice
FRANĚK
Beránek
Sup
ROLÍNEK
Koukal
Kolář
Ohlasy trenérů
Ondřej Weissmann (Slavia Praha): "Bylo to kvalitní utkání, ve kterém jsme měli pomalejší rozjezd. Postupně se ale náš výkon zlepšoval a šel nahoru. Podařilo se nám i celkem dobře sehrát přesilové hry, musím tým pochválit i za důraz a nasazení."

Vladimír Martinec (Pardubice): "Byl to dramatický zápas, ve kterém jsme tahali za kratší provaz. Soupeř nás potrestal za hrubé chyby. Tři velké jsme udělali hned v první třetině, kdy jsme inkasovali jeden gól. Pak jsme dostali dva rychlé góly ve druhé části a za stavu 3:1, kdy jsme se mohli pokusit dostat do zápasu, jsme opět udělali hrubou chybu a namazali soupeři na branku. Kluci ale bojovali celých 60 minut. Na Hylákovi je vidět, že dlouho nechytal a byl zraněný. Věřím ale, že se jeho výkon bude zvedat. Dnes ho za góly vinit nemůžeme."

Autor Jan Rožumberský, Michael Mareš
Nepřehlédněte
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video