Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
24. října 2005

Sazka Arena uvidí ve středu souboj dvou nejlepších gólmanů

V 18. kole se Slavia střetne s týmem HC Hamé Zlín. Utkání je na programu netradičně ve středu, neboť na úterý, kdy sehrají své zápasy ostatní mužstva, bylo v Sazka Areně naplánováno vystoupení Phila Collinse. Britský zpěvák sice kvůli zdravotní indispozici musel svůj pondělní a úterní koncert přeložit, původní středeční termín však zůstává v platnosti.

Svěřenci trenéra Ernesta Bokroše jsou momentálně na čtvrtém místě a mají stejně bodů jako třetí Liberec. Hlavní oporou letošního vícemistra je gólman Igor Murín, podle statistik zatím nejlepší extraligový brankář. Hned za ním se v hodnocení mužů v masce nachází Petr Franěk. Souboj Franěk vs. Murín bude jedním z hlavních témat středeční dohrávky, která začíná v 19:00. Ve stejný čas startuje na těchto stránkách tradiční online přenos.

Náš soupeř
Klub založen: 1928 jako SK Baťa Zlín
Trenéři: Ernest Bokroš, Jaroslav Stuchlík
Největší úspěchy: Československo: 3. místo (1985); ČR: mistr ligy (2004), 2. místo (1995, 1999, 2005)
Posledních pět let: 8. > 3. > 13. > 1. > 2.
Internet: http://www.hokej.zlin.cz, http://www.hczlin.cz
Hvězdy týmu: Igor Murín, Martin Hamrlík, Miroslav Blaťák, Richard Král, Petr Leška

První čtvrtina Zlína

Po první čtvrtině základní části patřila Zlínu v tabulce třetí pozice. Sedm výher, jedna výhra v prodloužení, dvě remízy a tři prohry znamenaly zisk 25 bodů. Zlínští od úvodu sezóny spoléhali především na defenzivní pojetí. Ve třinácti zápasech nastříleli sice pouze 24 gólů, inkasovali jich ale pouze 16, díky čemuž se drželi na špici tabulky. Letošní vícemistr těžil převážně z domácího prostředí, ve kterém získal 19 bodů. Nejvýraznější výhru (3:0) zaznamenal ve 4. kole proti Liberci. O tři branky se Medvědům podařilo zvítězit také v Litvínově, kde v 8. kole zdolali Chemopetrol 4:1. Stejným poměrem podlehl Zlín v 10. kole na Spartě, což byla mezi třemi prohrami porážka nejvýraznější.

Aktuálně z obou táborů

Kladno zůstává nadále jediným soupeřem Slavie, který jí dokázal sebrat všechny body. Jinak červenobílí zatím v každém zápase bodovali. Při pohledu do statistik zjistíme, že nastříleli nejvíce gólů (60), nejméně jich inkasovali (22), mají nejlepší využití přesilovek (25,84%) a největší procento ubráněných oslabení (95,96%). V čele tabulky si udržujíjenáctibodový náskok před tandemem Vítkovice, Zlín.

Statistiky si slávisté trochu pokazili v posledním kole v Plzni. Vůbec poprvé v sezóně nevstřelili ani gól. Lví podíl na tom měl bývalý slávistický gólman Roman Málek, který pochytal všechny šance soupeře. V dresu hostů byl nejvíce vidět naopak bývalý Plzeňák Radek Duda. Jelikož ale ani domácí nedokázali překonat Petra Fraňka, neodjeli Pražané ze západu Čech s prázdnou. Pro Petra Fraňka to bylo druhé čisté konto v sezóně, stejný počet nul má na kontě jeho náhradník Lukáš Hronek, který zatím odchytal pět zápasů.

Post gólmana patří mezi hlavní pilíře týmu Hamé. Igor Murín nechyběl v jediném utkání Zlína a své náhradníky zatím nepustil do branky. Celkem odchytal rovných 1000 minut. Průměr 1,26 obdržených branek na zápas a úspěšnost zásahů 96,13% ho řadí na čelo brankářských statistik. Slovenský brankář ve službách Medvědů si připsal dvě čistá konta a jedenáckrát za svá záda pustil pouze jeden gól. Trenéři Vsetína, Třince a Znojma dokonce iniciovali podezření, že Murín chytá v kalhotách, které nesplňují parametry povolené výstroje. Při jednom z tréninků si "Ičo" před novináři nechal kalhoty přeměřit, aby podezření vyvrátil.

K Murínovým výborným statistikám přispívá velkou měrou i propracovaná defenziva. Především na ni je hra Zlína založena a mezi fanoušky ostatních mužstev není příliš oblíbena. Zatímco v počtu obdržených branek je na tom lépe pouze vedoucí Slavia, v počtu vstřelených gólů je horší jen beznadějně poslední Vsetín. Nejproduktivějším hráčem Zlína je zatím se třemi góly a sedmi asistencemi letní posila z Třince Richard Král. Hodně si vedení klubu slibuje od návratu Petra Lešky. Leška po úspěšných letech ve Zlíně zkusil zahraniční angažmá, ale neuspěl ani v ruském Petrohradu ani ve švédském Södertälje a rozhodl se vrátit v průběhu sezóny do české extraligy. Eminentní zájem o něho měly Pardubice, Leška však upřednostnil návrat do klubu, v němž strávil převážnou část kariéry. Zatím ani on však příliš k vylepšení týmové produktivity nepřispěl. Ve čtyřech zápasech si připsal dvě asistence. Navíc byl potrestán dvouzápasovým distancem za úder hlavou při přerušení, kterým způsobil libereckému Lukáši Dernerovi zranění.

Zlín utkáním na Slavii uzavře neobyklou sérii zápasů na ledě soupeře. Včetně předehrávky 36. kola na Spartě to bude již šesté utkání v řadě venku. Hráči Hamé z dlouhého "tripu" vytěžili dosud pět bodů za remízu ve Znojmě a Liberci a výhru v T-Mobile Areně. V pátek se po čtrnácti dnech představí opět v domácím prostředí. Soupeřem jim budou České Budějovice.

Vzájemné zápasy

Vzájemná bilance obou soupeřů hovoří jednoznačně ve prospěch Zlína. Slavii hra hokejistů z města obuvi příliš nesedí. Už patnáct zápasů trvá série, kdy slávisté nedokázali soupeře ze Zlína porazit v normální hrací době. Včetně prodloužení Pražané nad svěřenci Ernesta Bokroše nevyhráli již devět zápasů. Naposledy se jim to povedlo v prvním utkání finále play-off 2003/2004 v prodloužení. Od té doby slávisté s týmem Hamé sedmkrát prohráli. Ve čtyřech případech dokonce nevstřelili soupeři ani gól, z toho třikrát v minulé sezóně. Prokletí zlomil až v posledním vzájemném zápase předchozího ročníku Marek Tomica. Zastavilo se na 257 minutách. Výsledek utkání byl nakonec nerozhodný.

Remízově skončilo i první měření sil v této sezóně, které bylo na programu v rámci televizní předehrávky 5. kola. Slavia přitom na Stadióně Luďka Čajky sahala dlouho po vítězství. Ve 38. minutě se ujala díky Michalu Supovi vedení 1:0 a to držela až do závěrečné minuty. Při hře bez brankáře se však domácím podařilo vyrovnat. V čase 59:26 po vhazování v obranném pásmu Slavie na sebe navázál bránící hráče Martin Hamrlík, naznačil střelu, přihrál Blaťákovi a ten trefil přesně horní růžek Hronkovy branky. Rozhodnutí tedy mělo přinést prodloužení. Ačkoliv se oběma týmům naskytla výhodná přesilovka 4 na 3, gól již nepadl a body se dělily.

Historická bilance v extralize
SLAVIA - ZLÍN
Celkem:
50 13 - 11 - 26  125:147
Doma:
24 6 - 6 - 12
Venku:
26 7 - 5 - 14
Finále 2003/2004
1 - 4
Postavení v tabulce
1. Slavia   18   12 0 5 0 1   60:22   41
4. Zlín     18    8 1 4 0 5   30:25   30
Co mají oba týmy společného
Z kádru Slavie dříve působil ve Zlíně obránce Tomáš Žižka. Ze současných hráčů Hamé odehrál v obraně Slavie 19 zápasů Tomáš Houdek.
Poslední zápasy
Slavia - Vsetín 2:0
Kladno - Slavia 4:2
Slavia - Pardubice 5:1
Slavia - Znojmo 3:0
Plzeň - Slavia 0:0
Znojmo - Zlín 1:1
Plzeň - Zlín 4:0
Sparta - Zlín 1:3
Vítkovice - Zlín 2:1
Liberec - Zlín 1:1
Sestavy v minulém kole
Franěk - Kadlec, Kolařík, J. Novák, Žižka, Žabka, Graňák, Drtina - Duda, Beránek, Tomica - Bednář, Divíšek, Sup - D. Hruška, Vlasák, Dlouhý - Červenka, Sobotka, Vondrka - od 42. navíc L. Havel. Murín - Hamrlík, Blaťák, Nosek, J. Malinský, Vosátko, Zubíček, Houdek, Galvas - Kristek, Leška, Mokrejš - Okál, Král, Melenovský - Barinka, M. Čech, Rachůnek - Špilár, Záhorovský, Kubiš.
Nejproduktivnější hráči
1. Jaroslav Bednář 18 6+10=16
2. Josef Beránek 18 5+11=16
3. Tomáš Divíšek 17 3+12=15
4. Radek Duda 18 5+9=14
5. Tomáš Vlasák 18 4+9=13
1. Richard Král 18 3+7=10
2. Marek Melenovský 18 4+5=6
3. Martin Hamrlík 18 3+4=7
4. Miroslav Blaťák 18 2+5=7
5. Lubomír Vosátko 18 3+3=6
Brankáři
Petr Franěk 13 - 1,36 - 96,04%
Lukáš Hronek 5 - 0,77 - 97,45%
Igor Murín 17 - 1,26 - 96,13%
Autor Lukáš Hykš
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více