Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
31. října 2005

Po náročném víkendu opět doma

Po náročném víkendu, kdy Slavia hrála dvakrát venku a musela během dvou dnů procestovat bezmála tisíc kilometrů, se dosavadní extraligový lídr představí opět v domácím prostředí. V úterním 21. kole přivítají Pražané v Sazka Areně Karlovy Vary. Západočeši jsou momentálně na desátém místě, favoritem by tedy měli být slávisté. Energetici však rozhodně nebudou jednoduchým soupeřem, v posledním kole získali skalp nepříjemného Zlína a nasázeli mu pět gólů. Utkání začíná v 19:00, ve stejný čas se fanoušci u Internetu mohou těšit na tradiční online přenos.

Náš soupeř
Klub založen: 1932 jako SK Slavia Karlovy Vary
Trenéři: Zdeněk Venera, Václav Baďouček, Pavel Kněžický
Největší úspěchy: 10. místo (2002, 2003, 2005)
Posledních pět let: 14. > 10. > 10. > 12. > 10.
Internet: http://www.hokejkv.cz
Hvězdy týmu: Roman Čechmánek, Josef Ŕezníček, Jan Alinč

Výsledky Karlových Varů

Po osmi sezónách účinkování v extralize zůstává největším úspěchem Karlových Varů desáté místo. Západočeši tedy ještě nepoznali atmosféru bojů v play-off. Před začátkem sezóny klubové vedení dělalo vše pro to, aby se dal dohromady tým, kterému se to podaří. Rozpočet byl stanoven na 75 miliónů korun, kádr byl posílen. Největší rybou, která uvízla v sítích manažera Miroslava Vaňka, byl gólman Roman Čechmánek. Vary dále posilovaly především v obraně. Mimojiné zamířil z Liberce na západ Čech zkušený Miroslav Duben, zkušeností na rozdávání má i Josef Řezníček, který přišel ze Sparty. Důraz do zadních řad by měl přinést obávaný bijec Libor Ustrnul. Jeho 120 kg živé váhy budí respekt. Změnil se i post trenéra, kormidla se ujali Zdeněk Venera spolu s asistenty Václavem Baďoučkem a Pavlem Kněžickým.

Výsledky v první čtvrtině však byly daleko od cílů a plánů. V prních deseti kolech Energie zvítězila pouze nad Plzní a získala jen šest bodů. Kalich trpělivosti generálního manažera Vaňka přetekl po utkání 8. kola se Slavií, ve kterém Karlovarští prohráli 4:1. Následovaly hráčské změny. Ze Znojma přišel výměnou za Jakuba Krause Pavel Selingr, z Třince Zdeněk Pavelek. Z kádru byli vyřazeni Radim Kucharczyk a Tomáš Vak. Nový impulz pro tým zaúčinkoval. Po dvou bezbrankových remízách Vary pětkrát v řadě zvítězily. Na konci první čtvrtiny měly bilanci 4 - 0 - 3 - 0 - 6, skóre 30:34 a 15 bodů, což znamenalo desáté místo. K lepším výsledkům přispěl dobrými výkony i jednadvacetiletý gólman Lukáš Mensátor. Ten zatím dostává překvapivě více prostoru než o mnoho zkušenější Čechmánek. Mensátor odchytal zatím 13 zápasů s průměrem 1,84 obdržených gólů na zápas a úspěšností zásahů 94,87%. V hodnocení extraligových gólmanů je třetí za Igorem Murínem a Petrem Fraňkem.

Aktuálně z obou táborů

Slavia má za sebou náročný víkend. Extraligový los ji určil ve dvou dnech utkání ve Vítkovicích a Českých Budějovicích. Pražané tak nacestovali téměř tisíc kilometrů. Na jejich výkonu to ale nebylo nijak znát. V sobotu v televizní dohrávce 19. kola vybojovali v nedobytné vítkovické tvrzi bod za remízu 2:2. Nerozhodný výsledek byl spravedlivým vyústěním kvalitního zápasu, který sledovala téměř vyprodaná ČEZ Arena. Hosté vedli brankou Davida Hrušky po první třetině 1:0. Za Vítkovice vyrovnal v závěru druhé části při přesilovce 5 na 3 Jiří Burger. Ve třetí třetině nasměroval Ostravany k vítězství v 52. minutě Köhler, kapitán Slavie Josef Beránek však dokázal bleskově odpovědět. I přes šance na obou stranách již gól nepadl a ani prodloužení, ve kterém dostali domácí výhodu přesilovky 4 na 3, vítěze neurčilo.

Slávisté se vrátili do Prahy kolem jedné hodiny ráno a hned o několik hodin později museli cestovat tentokrát na jih Čech do Českých Budějovic. I v Budvar Areně zůstalo prázdných míst v hledišti jen velmi málo. Po dvaceti minutách byli spokojenější domácí fanoušci, jejich tým vedl zásluhou trefy Zdeňka Kutláka 1:0. Slavia však v prostředním dějství výsledek otočila. Nejprve David Hruška překvapil Romana Turka střelou z úhlu, ve 32. minutě pak dostal do vedení hosty Marek Tomica. V poslední minutě druhé třetiny využil přesilovku 4 na 3 Jan Novák a Pražané tak odskočili již na dvoubrankový rozdíl. V závěrečné části sice vstřelil po chybě Graňáka kontaktní gól Mertl, ale tři minuty před koncem uklidnil Slavii Radek Duda. Vzápětí ještě vyšperkoval výsledek Josef Beránek, poté co ho rezignovaná obrana domácích nechala ujet ve dvojici s Markem Tomicou. Slavia se po třech zápasech bez výhry opět radovala z plného bodového zisku a z víkendového tripu přivezla čtyři body. Na čele tabulky má nyní devítibodový náskok.

I Karlovy Vary měly během víkendu nabitý program. V pátek se představily v západočeském derby na ledě Plzně. Utkání Energii příliš nevyšlo, Plzeň zvítězila 4:1. Jediný úspěch Varů zaznamenal Ondřej Němec. Chuť si spravili hokejisté z lázeňského města o dva dny později, kdy nadělili Zlínu "bůra" a donutili po čtyřech gólech Igora Murína poprvé v sezóně střídat. Jeho protějšek Lukáš Mensátor inkasoval pouze jednou, a tak se v neděli večer slavilo ve Varech vítězství. Hlavní postavou utkání byl bývalý slávista Jan Alinč, který vstřelil dvě branky a vyhoupl se tím se sedmi góly do čela střelecké tabulky týmu.

Vzájemné zápasy

Vzájemná bilance obou týmů, která zahrnuje osm sezón, je příznivější pro Slavii. V domácím prostředí Pražanů dokázaly Karlovy Vary zvítězit pouze třikrát, naposledy v lednu 2001. V minulém ročníku Energie ze zápasů se svěřenci Vladmíra Růžičky nezískala ani bod. Příští soupeři se mezi sebou utkali také v srpnu v rámci přípravy. Nejprve na svém ledě Západočeši zdolali Slavii 5:3, v odvetě v Edenu uspěl rovněž domácí tým v poměru 3:2.

První souboj v této sezóně se odehrál na karlovarském ledě v rámci 8. kola. O osudu zápasu bylo rozhodnuto prakticky již po první třetině. Slavia měla bleskový nástup. Již po půl minutě otevřel skóre Jaroslav Bednář. Na začátku 3. minuty se prosadil Lukáš Havel a vyhnal Romana Čechmánka z branky. Jeho náhradník Mensátor držel čisté konto sedm minut. V 10. minutě se podruhé trefil do černého Jaroslav Bednář. Ve 26. minutě sice vykřesal jiskřičku naděje Petr Kumstát, ale když v polovině utkání kuriózním gólem zvýšil na 4:1 pro hosty Tomáš Vlasák, bylo o výsledku rozhodnuto. Slávistický útočník nejprve trefil nohu obránce Poláka, odtud se puk odrazil do nosu Františka Ptáčka a od něj za brankovou čáru. V závěrečném dějství se již skóre neměnilo.

Historická bilance v extralize
SLAVIA - KARLOVY VARY
Celkem:
33 18 - 5 - 10 106:73
Doma:
16 12 - 1 - 3
Venku:
17 6 - 4 - 7
Postavení v tabulce
 1. Slavia         21   13 0 6 0 2   69:29   45
10. Karlovy Vary   20    6 2 3 2 7   50:53   27
Co mají oba týmy společného
Na obou stranách jsou dva hráči, kteří dříve působili v týmů soupeře. Na straně Karlových Varů v minulosti hráli za Slavii obránce Jiří Polák a útočník Jan Alinč, ze současných slávistů oblékali během své kariéry karlovarský dres gólman Petr Franěk a útočník David Hruška.
Poslední zápasy
Slavia - Znojmo 3:0
Plzeň - Slavia 0:0
Slavia - Zlín 2:3
Vítkovice - Slavia 2:2
České Budějovice - Slavia 2:5
Karlovy Vary - Sparta 0:1
Kladno - Karlovy Vary 2:4
Karlovy Vary - Vítkovice 2:3
Plzeň - Karlovy Vary 4:1
Karlovy Vary - Zlín 5:1
Sestavy v minulém kole
Hronek - Kadlec, Kolařík, J. Novák, Žižka, Žabka, Drtina, Graňák - Duda, Beránek, Tomica - Bednář, Divíšek, Sup - D. Hruška, Dlouhý, Vlasák - L. Havel, Červenka, Vondrka. Mensator - Duben, Ptáček, Němec, J. Řezníček, Krajíček, J. Polák - Kumstát, Hurtaj, A. Nedorost - Skuhravý, Alinč, Selingr - Dvořák, Pech, Košťál - Milan Procházka, Bednařík, Pavelek.
Nejproduktivnější hráči
1. Josef Beránek 21 7+13=20
2. Radek Duda 21 6+12=18
3. Jaroslav Bednář 21 6+11=17
4. Tomáš Divíšek 20 4+13=17
5. Jan Novák 21 5+9=14
1. Václav Skuhravý 20 3+10=13
2. Jan Alinč 20 7+5=12
3. Josef Řezníček 20 5+6=11
4. Petr Kumstát 20 6+4=10
5. Ľubomír Hurtaj 20 3+5=8
Brankáři
Petr Franěk 15 - 1,50 - 95,59%
Lukáš Hronek 6 - 0,97 - 96,23%
Lukáš Mensátor 13 - 1,84 - 94,87%
Roman Čechmánek 10 - 3,06 - 91,12%
Autor Lukáš Hykš
Nepřehlédněte
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Napřed dřina, pak šampus. Makali jsme na to jedenáct měsíců, říká Luboš Jenáček

Před sezonou přišel Luboš Jenáček do Slavie, aby dovedl juniorku do extraligy, a svůj cíl splnil na sto procent. Sešívaní byli pod jeho vedením dominantní po celou sezonu a teď si užívají oslavy. ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Bilance 9:0 v play-off? Bez nasazení a úsilí bychom takhle úspěšní nebyli, říká Vašíček

Slávisté nasázeli v play-off Ligy juniorů neuvěřitelných 57 gólů v 9 zápasech a projeli třemi sériemi play-off bez prohry. „Byl to pro mě skvělý zážitek, tuhle skupinu lidí si budu navždycky ...

Přehrát video