Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
2. listopadu 2005

Slavia se pokusí zkrotit Bílé Tygry

Extraligová sezóna má za sebou téměř již polovinu základní hrací části. Do jejího odehrání zbývá pět kol. Před reprezentační přestávkou a turnajem Karjala čekají týmy ještě dvě utkání. V neděli se Slavia představí v domácím prostředí proti Třinci, o dva dny dříve zajíždí do nové liberecké arény na led Bílých Tygrů. Liberec již desetkrát v řadě nepoznal hořkost porážky, získal čtyřiadvacet z možných třiceti bodů a díky této skvělé sérii se vyhoupl na druhé místo. V Tipsport areně tak na sebe narazí první a druhý celek tabulky. Atraktivnější duel by hokejový fanoušek těžko v programu hledal. Zápas začíná v 18:30 a jako v každém kole budete moci sledovat jeho průběh prostřednictvím online přenosu.

Náš soupeř
Klub založen: 1956 jako Lokomotiva Liberec
Trenéři: Josef Paleček, Karel Dvořák, Miroslav Kapoun
Největší úspěchy:3. místo v sezóně 2004/2005
Posledních pět let: 1. liga > 1.liga a postup do extraligy > 12. > 11. > 3.
Internet: http://www.hcbilitygri.cz
Hvězdy týmu: Milan Hnilička, Václav Novák, Petr Vampola

Výsledky Liberce v první čtvrtině

V první čtvrtině si Bílí Tygři připali na konto čtyři výhry, jednu výhru v prodloužení, tři remízy, dvě prohry v prodloužení a tři prohry. Devatenáct bodů stačilo po třinácti odehraných kolech na osmé místo. Soupeřům nastřílel Liberec osmadvacet gólů, inkasoval o dva góly méně. Nejlépe vyšlo libereckým hráčům zahajovací utkání sezóny v Třinci, kde zvítězili 5:2. O tři góly v poměru 4:1 také porazili na svém ledě ve 13. kole Vsetín. Nejhorším výledkem byla prohra 0:3 ve Zlíně. Většinu času odchytal Milan Hnilička, Faltu pustil do branky pouze v zápase na Slavii a v Litvínově. Připsal si jedno čisté konto za bezbrankovou remízu s Karlovými Vary. Krom toho ale na sebe také upozornil zkratem v Litvínově, kde napadl ve svém brankovišti ležícího Daniela Brandu a dostal trest do konce zápasu.

Aktuálně z obou táborů

Slavia v první čtvrtině neprohrála ani jeden zápas, devětkrát zvítězila a ve čtyřech případech se rozešla se soupeřem smírně. Ve druhé čtvrtině ale přišel určitý útlum. V posledních pěti kolech si připsali Růžičkovi svěřenci plný bodový zisk pouze jednou a to v Českých Budějovicích, kde porazili domácí tým 5:2. V Plzni a Vítkovicích brali bod za remízu 0:0 resp. 2:2. Bodově naprázdno vyšli proti Zlínu, kterému v Sazka Areně podlehli 2:3.

V zatím posledním utkání přivítali na svém ledě Karlovy Vary. Ačkoliv slávisté vedli po první třetině 2:0 a zdálo se, že favorit svoji roli splní, radovala se nakonec Energie. Ve druhé části domácí totiž polevili a Vary dokázaly dvoubrankový náskok během pěti minut vymazat. Slavia sice hned na začátku závěrečného dějství opět strhla vedení na svoji stranu, ale v 50. minutě bylo opět vyrovnáno. V nervózním závěru Pražané dokonce mohli přijít o všechny body. Za projevy nespokojenosti s verdikty hlavního rozhodčího Turčana dostal Radek Duda desetiminutový osobní trest a Josef Beránek dokonce trest ve hře, což znamenalo pro Slavii pětiminutové oslabení. Po šedesáti minutách nakonec vydržel stav 3:3 a podlužovalo se. V nastaveném čase si mohli domácí spravit chuť bodem navíc, když se jim naskytla přesilovka 4 na 3. Jenže udeřilo na druhé straně. Jan Novák chyboval na modré, čehož využil k úniku někdejší slávista Jan Alinč a střelou mezi Hronkovy betony rozhodl o osudu utkání a dvou bodech pro hostující tým. Slavia tak podruhé za sebou v domácím prostředí prohrála.

Nejen zbytečná ztráta bodů bude červenobílé mrzet. Kvůli trestu ve hře bude chybět minimálně jeden zápas, a tedy i proti Liberci, Josef Beránek. O to větší škoda, že kapitán Slavie má výbornou formu a propracoval se s dvaadvaceti body za sedm gólů a patnáct asistencí do čela kanadského bodování extraligy. Nejistý je také start Vladimíra Sobotky, který má potíže s bolavými zády a nenastoupil již do zápasu s Českými Budějovicemi. Na střídačce tak pravděpodobně bude opět připraven Vladimír Růžička mladší. Proti Varům se na led sice nedostal, ale vzhledem k Beránkově nucené absenci syn slavného otce do hry zřejmě již zasáhne. Krom střetnutí s Tygry čeká o víkendu Slavii ještě utkání proti Třinci. Pak extraligu přeruší reprezentační pauza a turnaj Karlaja ve Fisnku. Ze Slavie dostali pozvánku do národního týmu obránci Jan Novák a Pavel Kolařík a útočník Tomáš Vlasák.

Tygři momentálně prožívají herní euforii. Palečkův tým nenašel přemožitele již deset zápasů v řadě a v posledních čtyřech kolech bodoval pokaždé naplno. Naposledy Liberečtí přivezli tři body z Plzně. Ve druhé čtvrtině získali v osmi utkáních celkem dvacet bodů, což je nejvíce ze všech mužstev. Nelze se tedy divit, že si polepšili z osmého na druhé místo. Od první Slavie dělí Seceročechy nyní sedm bodů, přičemž lídr tabulky má odehráno o jedno utkání navíc. Tipsport Arena se v pátek může s vysokou pravděpodobností těšit na vyprodané hlediště. I liberečtí zástupci dostali pozvánku do reprezentace. Do Finska pocestuje brankář Milan Hnilička, prémiera v českém mužstvu čeká útočníka Václava Nováka.

Vzájemné zápasy

Během čtyřletého působení Liberce v extralize se zatím utkaly oba týmy dvacetkrát. Celková bilance je sice příznivější pro Slavii, ovšem v zatím nejdůležitějším vzájemném měření sil se radovali Tygři. V minulém ročníku se mezi sebou slávisté a Liberečtí rvali o postup do semifinále. Až do sedmého zápasu platilo pravidlo "můj dům, můj hrad" a rozhodnout tedy muselo až poslední možné utkání. Slavia byla do té doby pověstná zvládáním těchto vypjatých momentů, dvakrát vyřadila v sedmém čtvrtfinále Znojmo, jednou v semifinále Spartu a v sezóně 2002/2003 získala v Pardubicích titul. Tyto zápasy měly ale společné to, že pokaždé se rozhodovalo na ledě soupeře. Tentokrát čekalo červenobílé rozhodující utkání v domácím prostředí. A vzpomínat na něj nebudou v dobrém. Téměř patnáct tisíc diváků, nepočítaje příznivce hostů, v první třetině jen nevěřícně zíralo na to, jak do sítě Petra Fraňka padá jeden gól za druhým. Na začátku druhé části vedli hosté již 5:0! Až na celé tři minuty před koncem zaznamenal čestný úspěch Tomáš Vlasák, ale to byla jen malá útěcha na velké zklamání.

V Liberci Slavia z devíti zápasů uspěla třikrát, z toho jednou v prodloužení. Nelze opomenout sezónu 2002/2003, kdy po výměně Viktora Ujčíka za Radka Dudu a Aleše Krátošku zvítězili Pražané ve Svijanské aréně 9:0, což je zatím historicky nejvyšší výhra Slavie v extralize.

První utkání v této sezóně se ale hrálo v Sazka Areně. Slavia již od druhé minuty prohrávala 1:0. Vedení Liberce trvalo do 13. minuty, kdy Tomáš Divíšek překonal Milana Hniličku.

Po bezbrankové druhé části padaly góly až ve třetí třetině. Nejprve ve 49. minutě upravil skóre na 2:1 pro domácí Tomica, ale v 57. minutě Liberec zatlačil Slavii v obranném pásmu a výsledkem bylo vyrovnání Jiřího Moravce. Ještě předtím rozčílil rozhodčí Kubeš domácí hráče i fanoušky, když po šarvátce Dudy a Podkonického udělil Dudovi o dvě minuty více než Podkonickému, ačkoliv Podkonický na rozdíl od Dudy v souboji sundal rukavice a měl jít pod sprchy. Další emoce vyvolala situace, kdy Liberečtí již za stavu 2:2 vyprovokovali v brankovišti před Hronkem šarvátku a sudí udělil šalamounsky na obou stranách stejný počet trestů. Když pak hlavní arbitr po poradě s čárovými kolegy poslal půl minuty před vypršením normální hrací doby za katr Vlasáka a Beránkovi přidal desetiminutový osobní trest za protesty, téměř celá hala pískala.

Nakonec zápas dospěl do prodloužení. Do nastaveného času se přenesl i Vlasákův trest a Liberec tedy měl výhodu přesliovky 4 na 3. Slávisté se ubránili a stejnou možnost jim pak nabídl svým faulem Vaic, ale ani přesilovka domácích ke gólu nevedla. Posledních třiadvacet sekund musel po bolestivém nastřelení Hniličky pukem odchytat liberecký náhradník Falta, ani to však nezměnilo nic na tom, že nerozhodný stav platil i na konci prodloužení.

Slávisté dali druhý den po utkání najevo velkou nespokojenost s výkonem rozhodčího Kubeše a nečistou hrou soupeře, výsledkem ale byla pouze podrážděná reakce generálního manažera Bílých Tygrů Ctibora Jecha. Radek Duda na tiskové konferenci po zápase komentoval výkon rozhodčího výrokem "Rozhodčího? Když to řeknu hodně slušně, je to bída." Tento výrok slávistického hráče byl posouzen jako kritika rozhodčích a Radek Duda dostal později desetitisícovou pokutu.

Historická bilance v extralize
LIBEREC - SLAVIA
Základní část:
13 4 - 1 - 8 23:40
Čtvrtfinále 2004/2005
7 4 - 3 20:20
Celkem:
20 8 - 1 - 11 43:60
Doma:
9 6 - 0 - 3   23:26
Venku:
11 2 - 1 - 8  20:34
Postavení v tabulce
1. Slavia    22   13 0 6 1 2   72:33   46
2. Liberec   21   10 1 5 2 3   54:37   39
Co mají oba týmy společného
V kádru Liberce působí nyní dva hráči, kteří dříve oblékali dres Slavie, obránce Angel Krstev a útočník Leoš Čermák.
Poslední zápasy
Liberec - Zlín 1:1
Liberec - Znojmo 4:1
Pardubice - Liberec 2:4
Liberec - Vítkovice 4:3
Plzeň - Liberec 1:3
Plzeň - Slavia 0:0
Slavia - Zlín 2:3
Vítkovice - Slavia 2:2
České Budějovice - Slavia 2:5
Slavia - Karlovy Vary 3:4pp
Sestavy v minulém kole
Hnilička - J. Moravec, Jiruš, Richter, Holub, Krstev, Derner, Jiří Hanzlík - Vaic, Šachl, V. Novák - Plodek, Vampola, S. Procházka - Rozsíval, Rataj, Tomajko - Klimenta, Víšek, Jech. Hronek - Kadlec, Kolařík, J. Novák, Žižka, Žabka, Graňák, Drtina - Duda, Beránek, Tomica - Bednář, Divíšek, Sup - D. Hruška, Dlouhý, Vlasák - L. Havel, Červenka, Vondrka.
Nejproduktivnější hráči
1. Václav Novák 21 9+10=19
2. Ľubomír Vaic 21 8+10=18
3. Petr Vampola 20 6+12=18
4. Petr Šachl 21 5+8=13
5. Igor Rataj 21 5+6=11
1. Josef Beránek 22 7+15=22
2. Radek Duda 22 7+12=19
3. Tomáš Divíšek 21 4+14=18
4. Jaroslav Bednář 22 6+11=17
5. Tomáš Vlasák 21 5+10=15
6. Jan Novák 22 5+10=15
Brankáři
Milan Hnilička 19 - 1,77 - 93,68%
Pavel Falta 3 - 1,05 - 96,08%
Petr Franěk 15 - 1,50 - 95,59%
Lukáš Hronek 7 - 1,38 - 94,48%
Autor Lukáš Hykš
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více