Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
22.11.2005

Slavia nadále vládne Praze

26. kolo, úterý 22.11.2005, Slavia - Sparta
Slavia
4:2
1:1, 0:1,3:0
Sparta

Branky a nahrávky: 14. Sup (Kadlec, Duda), 52. Bednář (Beránek, Žižka), 53. Dlouhý (L. Havel, Duda), 58. Tomica (Beránek, J. Novák) - 11. Štrba (Ton, Marek), 32. Ton (Štrba, Marek). Rozhodčí: Smeták - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:8. Využití: 2:0. Diváci: 11.622. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 4:2.

Sestavy

Slavia

Franěk - Kadlec, Drtina, Novák J., Žižka, Žabka, Graňák, Kolařík - Bednář, Beránek "C", Tomica - Duda, Vlasák, Sup - Hruška D., Havel L., Dlouhý - Červenka, Vondrka.

Sparta

Bříza - Stehlík, Nikolov, Hanzlík Jan, Černošek, Dobroň, Toman, Malinský O. - Kratěna O., Straka J., Sivek - Ton, Marek, Štrba - Netík, Vopat, Špaňhel - Havelka, Chabada "C", Kašpařík - Vrbata D.

P r a h a - V další bitvě o Prahu byla úspěšnější Slavia. Sparta se sice ujala vedení gólem Štrby v 11. minutě, ale sešívaní dokázali rychle odpovědět trefou Michala Supa po krásné nahrávce Kadlece. Utkání bylo velmi bojovné, hráči obou týmů hráli s maximálním nasazením. Ve druhé třetině měli více ze hry hosté, což potvrdil přesným zásahem do Fraňkovi klece Ton. Slávisté se snažili vyrovnat, ale vždy jim potřebný kousek štěstí chyběl. Do třetí části hry vstoupili domácí lépe. Drtivým tlakem nedali soupeři vydechnout, gól visel ve vzduchu. Slávisté byli za snahu odměněni, když Břízu překonal Bednář. Sparťané se ještě nedokázali vzpamatovat a už inkasovali potřetí z hole Dlouhého. Slavia poté s přehledem kontrolovala hru a soupeře již k ničemu nepustila. V 58. minutě vsítil Tomica čtvrtý gól po nahrávce Josefa Beránka a bylo rozhodnuto. Slávistický kapitán byl hvězdou zápasu, když ke skvělému výkonu přidal dvě asistence.

Před rekordní návštěvou této sezóny začala Slavia pěkně od podlahy. Od úvodu bylo před Břízou poměrně rušno a již ve 2. minutě se museli sparťané za faul Malinského bránit ve čtyřech. V přesilovce měli domácí sice jen jednu vážnější šanci, zato byla z kategorie gólových. Petr Bříza však Jaroslava Bednáře vychytal. Další příležitost se červenobílým naskytla ve 4. minutě, když se k nečekaně odraženému puku dostal Radek Dlouhý. O chvíli později se poprvé otevřela dvířka trestné lavice také na domácí straně. Paradoxně to však byla Sparta, která mohla inkasovat. V oslabení přečíslili slávisté soupeře a hasit vzniklý požár musel až Petr Bříza. Byl to opět Jaroslav Bednář, který si na sparťanském brankáři vylámal zuby. Postupně však začala převaha domácích opadat a ke slovu se začal dostávat častěji soupeř z Holešovic. V 9. minutě se jeho příznivci dokonce radovali z gólu, hlavní rozhodčí Smeták ale kvůli postavení útočícího hráče v brankovišti rozpažil. O dvě minuty později již ale mohli fanoušci hostů nechat propuknout radost naplno. V čase 10:52 po přihrávce Tona prostřelil z prostoru mezi kruhy Fraňka Martin Štrba. Slavia však dokázala relativně rychle odpovědět. Ve 14. minutě potrestal Vopatovo vyloučení po rychlé souhře Kadlece a Dudy Michal Sup. I přes tlak Sparty v závěru první třetiny platil stav 1:1 i po dvaceti minutách.

I ve druhé části začala Slavia aktivně a opět si vynutila přesilovku. Potrestanému Tomanovi během dvou minut na trestné lavici příliš vrásek na čele nepřibylo, jeho spoluhráči se bez větších potíží ubránili. Hra byla poté vyrovnaná, oba gólmani byli v permanenci. Ve 29. minutě při hře 4 na 4 po pěkném průniku Vlasáka mohl Slavii dostat do vedení Sup, jenže druhou trefu v zápase mu gólman hostí nedopřál. Skóre se měnilo až ve 32. minutě, ovšem na druhé straně. Podobně jako při prvním gólu hostí přišla přihrávka zpoza branky do prostoru mezi kruhy, kde byl tentokrát připravený Petr Ton a ten se z dobré střelecké pozice nemýlil. Spartu dostal vedoucí gól psychicky nahoru, Slavia se naopak ocitla pod tlakem. Ve 34. minutě domácím fanouškům pořádně zatrnulo, když se na jediného obránce Slavie řítili hned tři sparťané. Naštěstí pro domácí celá akce skončila nepřesnou přihrávkou. Svěřenci Vladimíra Růžičky pak byli do druhé přestávky dvakrát velmi blízko vyrovnání. Nejprve na konci 34. minuty nedotáhl v samostatném nájezdu na Břízu blafák Bednář, v 38. minutě zachránila Spartu při vyloučení Štrby po Vlasákově střele pro změnu tyč. Neujala se ani Beránkova individuální akce zakončená bekhendovou střelou, a tak po dvou třetinách vedl tým koučovaný Františkem Výborným.

Na začátku závěrečného dějství mohli sparťané své vedení ještě navýšit, když se k dorážce Tonova střeleckého pokusu dostal Kašpařík. Naneštěstí pro sparťanské barvy v dobré pozici přestřelil. To bylo na dlouhou dobu ze strany mužstva z Holešovic vše. Slavia postupně přebrala iniciativu a Spartu začala svírat do útočných kleští. Ve 48. minutě sice zbrzdilo domácí vyloučení Supa, přesto na sebe vyrovnání nenechalo již dlouho čekat. V 52. minutě projel po pravém křídle "smolař" Jaroslav Bednář a střelou mezi betony překvapil Petra Břízu. Sparťané se ještě ani nestačili vzpamatovat z vyrovnání a již prohrávali. V 53. minutě předvedli ukázkovou souhru Lukáš Havel s Radkem Dlouhým a druhý jmenovaný zasunul puk pod padajícím Břízou za brankovou čáru. Diváci jako mávnutím kouzelného proutku ožili a Sazka Arena se otřásala v základech, několikrát proběhla hledištěm i mexická vlna. V 55. minutě sice ještě přišly pro Slavii nepříjemné chvilky, když se za faul Hrušky bránili domácí hráči ve čtyřech, Sparta však již na bleskový obrat soupeře nedokázala odpovědět. Navíc její přesilovka skončila předčasně, poté co se proti pravidlům provinil Chabada. V následné početní převaze Slavie přidal definitivu Marek Tomica. V čase 57:26 k němu doputoval puk po ose Beránek, Novák a Petr Bříza na Tomicovu střelu z bezprostřední blízkosti nestihl zareagovat. Vzápětí byl vyloučen ještě Jan Marek, ale na skóre se již nic neměnilo. I tak mohli domácí hráči společně se svými fanoušky oslavovat výhru i v druhém dějství pomyslného souboje o pražského mistra.

Statistický koutek

Statistiky zpracoval: Jan Beneda
Střely na bránu + mimo
Slavia Sparta
Bednář 5+2
Beránek 5+4
Červenka 0+0
Dlouhý 4+3
Drtina 0+1
Duda 4+0
Graňák 1+1
Havel L 0+1
Hruška D. 1+1
Kadlec 2+3
Kolařík 1+0
Novák J. 4+1
Sup 4+0
Tomica 5+3
Vlasák 4+1
Vondrka 0+1
Žabka 0+1
Žižka 3+0
celkem 43
16, 14, 13
Chabada 1+0
Černošek 2+0
Dobroň 2+1
Hanzlík Jan 1+0
Havelka 1+0
Kašpařík 0+1
Kratěna 2+1
Malinský O. 1+0
Marek 2+1
Netík 1+0
Nikolov 0+0
Sivek 3+1
Stehlík 2+2
Straka J. 2+1
Špaňhel 1+0
Štrba 4+1
Toman 0+1
Ton 3+0
Vopat 1+0
celkem 29
11, 11, 7
Přesné + mimo a zblokované
Všechny pokusy celkem
Všechny pokusy po třetinách
Statistika vhazování
Slavia Sparta
Bednář 0:1
Beránek 14:12
Červenka 0:2
Dlouhý 2+5
Havel L. 1+1
Hruška D. 1+0
Vlasák/td> 12+14
Vondrka 1:0
celkem 31:35
úspěšnost 46,97 %
Třet.: 11:12, 11:14, 9:9
Chabada 0:1
Kašpařík 3+1
Marek 3:3
Netík 2:5
Sivek 7+8
Straka J. 4:4
Štrba 9:6
Ton 0:1
Vopat 7:2
celkem 35:31
úspěšnost 53,03 %
Třet.: 12:11, 14:11, 9:9
Brankáři
Slavia Sparta
Fraňěk 93,10 %
zásahy 27
góly 2
Bříza 90,70%
zásahy 39
góly 4
Nejlepší hráči
Slavia Sparta
BERÁNEK
Sup
Duda
TON
Štrba
Marek
Ohlasy trenérů
Ondřej Weissmann (Slavia): "Jsem rád, že jsme utkání zvládli, protože jsme takový zápas už potřebovali. V poslední době se nám moc nedařilo. V dnešním zápase jsme hodně drželi puk, ale dlouho se nám nedařilo šance proměnit. Bojovnost a vůle nám vydržela do konce a štěstí se přiklonilo na naší stranu."

František Výborný (Sparta): "Chtěli jsme si nějaký bod odvézt, což se nám, bohužel, nepodařilo. Za jednapadesát minut hry bych chtěl naše hráče pochválit, ale pak jsme se dopustili taktických chyb, které zkušená Slavia potrestala. Před takovou diváckou kulisou mělo derby správný náboj."
Autor Lukáš Hykš, Jan Rožumberský
Nepřehlédněte
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více