Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
23. listopadu 2005

Na Spartu si vždycky věříme, říká Radek Dlouhý

P r a h a - Letošní rekordní návštěva v Sazka Areně viděla napínavou podívanou. Dlouho to vypadalo, že za delší konec budou v derby tentokrát tahat sparťané. Slavia bojovala, ale ještě ve dvaapadesáté minutě vedla Sparta 2:1. Během 83 vteřin však slávisté prolomili smůlu a dostali vysočanský hokejový chrám do varu. Slavia opět ukázala, že v Praze je králem, vyhrála osmé derby z posledních devíti. Trenér a GM Vladimír Růžička tak mohl být zas po nějaké době spokojen, jeho tým po čtyřech prohrách v řadě zabral. ”Nemusel nic říkat, jenom nás pochválil a to bylo všechno,” přiblížil dění v domácí kabině po výhře nad pražským rivalem Radek Dlouhý, šťastný střelec vítězné branky. Do sítě se trefil po dvaceti zápasech.

Slavia od 3.kola vedla extraligovou tabulku, v posledních zápasech se jí však příliš výsledkově ani herně nedařilo, a tak jí po čtyřech prohrách v řadě sesadili z čela Bílí Tygři z Liberce. Duel se Spartou tak přišel jako na zavolanou, takový zápas slávisté potřebovali. Motivace přichází v pražském derby sama. ”Určitě, tenhle zápas nám mohl hodně pomoct. Derby je vždy vypjaté, je skvělá atmosféra. My jsme si věřili a jsme rádi, že to dopadlo dobře,” radoval se po utkání Radek Dlouhý. Po nezdarech z posledních zápasů nebylo slávistům příliš do zpěvu, sedla na ně menší krize. Nedělo se však nic tragického, jen po dlouhých 22-ti kolech už Slavia nešla do zápasu z pozice lídra. ”Nálada byla trošku pochmurná, ale snažili jsme si z toho nic nedělat. Říkali jsme si, že jedním zápasem to musíme zlomit, padne to tam a nám se bude zas dařit,” věří v psychickou vzpruhu v podobě vítězství nad velkým rivalem třiadvacetiletý útočník.

Dlouho to však vypadalo, že Sparta prolomí bariéru a odveze si poprvé ze Sazka Areny tři body. Slávisté od začátku dotahovali náskok soupeře, po dvou třetinách vedla Sparta 2:1. V derby se ale nic nevzdává, navíc Slavia má určitě tým bojovníků. A ve třetí třetině bylo vidět, že jde za vítězstvím, nejen za vyrovnávacím gólem. ”Sparta hrála dobře, ale my jsme měli už předtím hodně šancí, takže jsem pořád věřili, že to do konce zvládneme, když budeme takhle hrát dál,” nepropadali slávisté podle slov Radka Dlouhého žádným černým myšlenkám. Na Spartě bylo vidět, jakoby měla respekt, ve třetí třetině se stáhla a to se jí nevyplatilo. Na ledě bylo už jen jedno mužstvo a bylo jen otázkou času, kdy Slavia vstřelí gól. V hlavách sparťanů už se možná usazuje pocit, že se jim v derby poslední dobou vůbec nedaří. ”My si vždycky na Spartu věříme, ale myslím si, že to i oni. Nevím, tahle utkání jsou vždycky specifická, vyhecovaná a nám sedí,” vysvětluje si Radek Dlouhý skvělou bilanci Slavie v derby.

Zlomový moment zápasu přišel na přelomu 52.a 53.minuty. Nejdříve vzal zodpovědnost na sebe střelec Jaroslav Bednář, který svůj průnik po levém křídle zakončil přesně mezi Břízovy betony. Přitom se dlouho trápil, v zápase se Spartou proměnil až svou třetí velkou šanci. A pořádně si oddechl, trefil se po šestnácti zápasech a hlavně v pravý čas. Za chvíli dokonal obrat další dlouho “spící“ útočník. Radek Dlouhý rozjásal slávistické fanoušky. ”Je to dlouhá doba, kdy jsem dal gól, nepamatuji si,” přiznal se po utkání. Z gólu se radoval poprvé od 6.kola s Vítkovicemi. Jeho třetí gól sezóny byl nejcennější, ukázal se v derby jako vítězný. ”Je to dobrý pocit rozhodnout derby, ale vítězný gól tam mohli dát kluci už předtím. Že to padlo mě, to je jedno, hlavně že to pomohlo mančaftu,” nebral si na sebe žádné větší zásluhy.

Po parádní souhře s Lukášem Havlem si pohrál i s Petrem Břízou a mazácky zasunul puk do sparťanské klece. A rozpoutal slávistickou euforii na ledě i v hledišti. ”Lukáš Havel si zařval na tandem, tak jsem mu to dal a čekal jsem, že vystřelí. Samotného mě překvapilo, že mi to nahrál zpátky a už jsem se jen soustředil na kličku do bekhendu, snažil jsem se to pod gólmanem prostrčit do sítě,” popisoval pěkný hokejový moment vytažený ze slávistické sbírky. Na rychlé dva góly a obrat o stoosmdesát stupňů už nebyli sparťané schopni zareagovat. Marek Tomica přidal čtvrtý gól a Slavia dohrávala zápas za ovací fanoušků, hledištěm probíhaly mexické vlny. ”Je to těžké, když dostanete během minuty dva góly. Říkám, my jsme měli šance už předtím, bohužel to tam nespadlo, ale pořád jsme věřili, že to dotáhneme do konce. Hraje se šedesát minut a to my jsme hráli,” zdůraznil velkou touhu po úspěchu Radek Dlouhý.

Po závěrečné siréně si tak mohli slávisté opět po delší době vychutnat pocit z vítězství, navíc když se jedná o derby s velkým rivalem, tak si ho užijete ještě více. Nechyběly tak oslavné rybičky směrem ke slávistickému “kotli“. Něco speciálního přidal ještě Radek Dlouhý, nasadil si na hlavu klobouk s červenobílými barvami a přidal jeden skok navíc. ”To byla sázka s kamarády, že když dám gól, tak si ho vezmu a skočím na ledě rybičku,” vysvětloval útočník přezdívaný “Dlouhán” nebo také “Čudla.” Do kabiny Slavie se tak zase nastěhovala spokojenost. Hráči udělali radost především svému trenérovi, Vladimír Růžička derby se Spartou hodně prožívá. ”Nemusel nic říkat, jenom nás pochválil a to bylo všechno,” popsal Radek Dlouhý a na otázku, jak to asi vypadalo po druhé třetině za nepříznivého stavu, s úsměvem dodal: ”Za stavu 1:2 jsme pořád věřili, že to otočíme, takže byl klid.”

Slavia potvrdila, že v Praze momentálně vládne, teď jen navázat na výkon z derby i v dalších zápasech a dostat se do herní pohody z úvodu sezóny.To je asi přání všech hráčů. ”Takový zápas nás může nakopnout. Musíme ke každému zápasu přistoupit tak jako dneska,” vidí recept na úspěch Radek Dlouhý. V úterý ho mohl těšit i fakt, že se dostal více do hry. Slavia má v současné době na marodce dva útočníky, Divíška a Sobotku, v derby tak měli trenéři k dispozici jen jedenáct forvardů a tak se povětšinou točily jen tři útočné řady. Více času stráveného na ledě mělo pozitivní vliv i na výkon Radka Dlouhého. Vítězný gól je toho důkazem. ”Když člověk víc hraje, tak si víc věří a má takovou větší radost z hokeje. Víc si dovolí,” pookřál v úterý, stejně jako celý tým.

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více