Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
27. listopadu 2005

Bednář zase střílí góly a Slavia vyhrává

P r a h a - Třetí zápas a třetí gól. Probuzený střelec se chytil a s ním i celá Slavia, která zas vyhrává. Po pozdním vítězném návratu ze Vsetína přejela o pár hodin později v televizní předehrávce 28.kola Kladno a po výhře 5:1 se vrátila na první místo před liberecké Bílé Tygry, kde vydrží minimálně do neděle. Jaroslav Bednář se blýskl ve třetí třetině, kdy parádním bekhendovým blafákem překonal Orcta. Během listopadové reprezentační pauzy nabral nové síly a cítí se opět ve fyzické pohodě. ”Předtím mi to tam několikrát nespadlo, jsem rád, že to dneska vyšlo a neměl jsem jinou možnost, než zvolit kličku do bekhendu,” těšil se z úspěšného zakončení nájezdu devětadvacetiletý útočník.

Od 2.října zažíval střelecký půst. Nemohl se dlouho trefit, smůlu prolomil až v šestnáctém utkání v řadě. Bylo to v pravý čas, v derby se Spartou zahájil výsledkový obrat. Trefil se i v dalším utkání ve Vsetíně a naprázdno nevyšel ani před televizními kamerami v domácím utkání s Kladnem. ”Jsem spokojený, tři zápasy za sebou dát gól je dobré. Ale třeba se Spartou jsem měl hromadu šancí, ve Vsetíně jsem to také nedal dvakrát skoro do prázdné brány. Ta spokojenost by tedy mohla být ještě větší, ale ty tři góly beru, snad se trošku pohne dopředu,” věří Jaroslav Bednář, že je trápení v koncovce už jen minulostí. Po psychické stránce mu určitě pomohla důležitá trefa v Sazka Areně proti Spartě, další důvod v navrácení formy vidí v nedávné přestávce, kdy mohl v Edenu kvalitně potrénovat a připravit se na nejbližší a znovu náročný program extraligy. ”V pauze jsem trošku potrénoval a cítím se fyzicky líp. To si myslím, že je při mém stylu hry hodně podstatné, abych byl dobře fyzicky připraven. Já nejsem žádný play-maker, ale ten, kdo to zakončuje a kdo si to má odbruslit. Když jsem fyzicky v pohodě a zdravej, tak je to dobré.”

Proti kladenskému Rabatu se prosadil v 51.minutě, za stavu 3:1 pro Slavii. Čtvrtým gólem utkání rozhodl, proti Orctovi si poradil s bravurou. ”Reagoval jsem podle gólmana, viděl jsem, že proti mně vysouvá hokejku a nebyla tak jiná možnost, muselo to jít na bekhend a pak už stačilo to jen přizvednout,” ohlížel se za povedenou akcí. Šanci mu připravil v přečíslení ideální přihrávkou kapitán Beránek, na Bednářovi bylo zakončení. Před několika týdny by možná skončil s pukem někde v rohu, teď bylo vidět, že si věří a blafák provedl mazáckým způsobem. Nenechal se rozhodit ani tím, že mu jeho oblíbené řešení při nájezdech v posledních zápasech příliš nevycházelo. ”Je to trošku moje specialita, ale teď na to nemám hokejky, udělali mi lopatu kratší o centimetr a minimálně pětkrát mi to v šanci sjelo, takže jsem z toho byl trošku špatný. Zrovna to byly zápasy, kdy to měl být vyrovnávací nebo vítězný gól, ale nespadlo to tam. Dokonce jsem většinou minul i bránu,” posteskl si odchovanec Slavie. V hokeji může hrát každá maličkost velkou roli, pohodu hráče to může narušit. Proti Kladnu už si počínal neomylně a mohl si tak vychutnat radost z devátého gólu v sezóně. ”Jsem rád, že to dneska vyšlo a neměl jsem jinou možnost, zvolil jsem kličku do bekhendu a spadlo to do víka.”

Slavia sice začala po reprepauze porážkou v Litvínově, ale pak přišel zlom v derby se Spartou a po skvělém obratu v utkání s městským rivalem se zase naladila na vítěznou notu. ”Se Spartou to bylo vyhecované, je to derby, obrovský adrenalin. Bylo to těžký zápas, podařilo se nám ho otočit z 1:2 na 4:1 a vyhráli jsme,” připomněl důležitý moment jeden ze strůjců vítězství v derby, ve kterém Slavia zlomila sérii čtyř porážek v řadě. V pátek ve Vsetíně a o den později s Kladnem přišly další dvě výhry. ”Byly to povinné body. Ve Vsetíně jsme to vydřeli, s takovými týmy nesmíme prohrávat. Splnili jsme to a potom se nikdo neptá, jak to probíhalo, ale jak to skončilo,” narážel na zápas na Lapači, ve kterém slávisté prohrávali o dvě branky a museli výsledek otáčet stejně jako se Spartou. Podařilo se a o den později už měli slávisté o něco lehčí práci s Kladnem, i díky třem využitým přesilovkám.

Během listopadové přestávky dostali všichni rozhodčí za úkol zpřísnit posuzování nečistých zákroků a rozhodcovský metr. Tohoto trendu, který by měl po vzoru NHL více chránit technické hráče a být příčinou většího počtu branek, se hlavní rozhodčí Homola v utkání s Kladnem držel od začátku a neváhal posílat hráče na trestnou lavici i za drobné fauly. Více by si rozhodčí měli všímat hlavně zákroků holí. ”O to se nestarám, snažím se nehrát hokejkou a nikoho neosekávat. Je pravda, že vyloučení bylo dneska hodně, na obou stranách,” všiml si Jaroslav Bednář. V první třetině měla Slavia čtyři vyloučené, ve druhé ještě o jednoho víc, podobně na tom bylo Kladno. Přesilovky a oslabení mnohdy rozhodují zápasy a zdá se, že by to teď mohlo platit ještě ve větší míře než předtím. Svěřenci Vladimíra Růžičky patří v tomto ohledu k nadprůměru v extralize, potvrdili to i v sobotu a vstřelili tři branky v početní výhodě. Jen si tak vylepšili skvělou bilanci v přesilových hrách. ”Dali jsme víc gólů než Kladno, druhé pětce to tam dneska padalo, měli vysokou úspěšnost. Naší pětce se tolik nedařilo, je dobré, že když se nedaří jedné, tak jí zastoupí druhá,” pochválil “Bedýnka” komando kolem Tomáše Vlasáka, muže zápasu se čtyřmi body za dva góly a dvě asistence.

Přísnější metr rozhodčích by měl mít za cíl především nárůst branek. Střelecký průměr na zápas v letošní sezóně oproti předchozím klesl, ničím neobvyklým už nejsou bezgólové remízy. V NHL se to daří, po roční výluce se vrátila soutěž v atraktivnějším kabátě, vzrostl sice počet vyloučení, ale hlavně padají góly. A to by mohla být cesta k zatraktivnění hokeje i v české extralize. ”Ti nahoře se s tím snaží něco udělat, aby padalo více branek a táhlo to diváky, to samé je v NHL. Když se dívám na zápasy NHL, tak už tam určitě není takový kontakt jako byl před stávkou. Hřiště je větší a velcí hráči, kteří nemají takovou fyzičku a nejsou tolik obratní, tak mají problémy,” myslí si jeden z nejšikovnějších hráčů v extralize. Fanoušci Slavie od něj očekávají co nejvíce takových kousků, jaký předvedl v souboji s Orctem. Teď by mohl mít na ledě více prostoru a možností k jejich realizaci.


Nebyli jsme v krizi, tvrdí Jan Novák

V utkání s kladenským Rabatem pomohl Slavii i rychlý gól, který padnul do sítě Orcta už ve třetí minutě. V přesilovce se prosadil nejproduktivnější bek extraligy, Jan Novák. Dostal na modré čáře přihrávku od Tomáše Vlasáka, trošku si popojel a potom vyslal na bránu dělovku, která si našla cestu až do sítě. ”Měl jsem čas, dobře jsem to dostal, tak jsem mohl počkat a pak to až napálit,” popisoval první změnu stavu zápasu. Nebylo to poprvé, kdy si v početní výhodě propůjčil puk spolu s Petrem Kadlecem. Tahle dvojice ofenzivních a kreativních obránců s tvrdou střelou představuje pro každého brankáře velkou hrozbu. Ví to moc dobře i Vladimír Růžička a proto jim dává důvěru na ledě. ”S Kácou nám to jde, ve všech zápasech dáváme góly nebo máme aspoň gólové šance. Je to určitě dobré,L pochvaluje si parťáka v obrannném páru na přesilovky. Patří tak k nejvytíženějším hráčům, hraje všechny přesilovky a nastupuje i na oslabení. Hodně času stráveného na ledě na něm nenechává žádné stopy. ”Snáším to v pohodě, jsem dobře trénovaný (smích). Je to v klidu, žádný problém s fyzičkou nemám,” říká přesvědčivě havlíčkobrodský rodák a není důvod mu nevěřit. Určitě není hráče, který by si stěžoval, že si hodně zahraje.

V pátek přijeli slávisté ze Vsetína pozdě večer a hned druhý den, ani ne za čtyřiadvacet hodin, je už čekal další zápas. Takhle se to opakovalo už potřetí za sebou v sezóně, televizní zápas vždycky přinášel Slavii spoustu cestování. Ani v tom však Jan Novák žádný problém neviděl. ”Mě osobně to nevadilo, neměli jsme ráno trénink, takže se každý mohl vyspat jak chtěl a udělal si svůj program. Takže v pohodě.” Na Lapači vyválčila Slavia tři body a i když “jen“ splnila roli favorita na ledě posledního celku extraligy, mělo vítězství svou váhu. Vyhrála totiž ve Vsetíně po dvou letech a i proto nebyla možná znát na hráčích v domácím zápase s Kladnem žádná únava. ”Samozřejmě když člověk vyhrává, tak únava není tolik znát,” potvrdil obránce nosící ve Slavii tradičně sedmnáctku na zádech.

Středočeský derby přineslo spíše hodně urputný souboj než ofenzivní rejdění, mohla za to tak trochu i častá vyloučení. Především v prvních dvou třetinách se odehrálo jen málo času v pěti na obou stranách. Nový trend posuzování nečistých zákroků, kterého by se rozhodčí měli držet od reprezentační pauzy, by však Slavii neměl nijak uškodit. Naopak, ještě více by měla být vidět kvalita a síla jednotlivých mančaftů. Na přesilovky má Slavia spoustu šikovných hráčů a umí si v takových situacích poradit. Ukázal to i zápas s Kladnem, ve kterém slávisté přidali další tři přesilovkové góly do sbírky. ”Myslím si, že to je dobré, aspoň pro naše mužstvo. Vepředu máme hodně technických hráčů, když to rozhodčí budou pískat, tak jak mají, tak budeme hrát hodně přesilovek. Ale musíme samozřejmě počítat i s tím, že bude také dost oslabení,” nedělá si žádné obavy Jan Novák, který má v extralize na svědomí jednu raritu. Ačkoliv nevynechal ještě jediný zápas, tak má na svém kontě v kolonce trestných minut stále nulu.

“Buldoci” na vysočanském ledě Sazka Areně příliš nekousali, jednou z příčin bylo i hodně absencí klíčových hráčů. Do Prahy nepřijeli Ševc, Patera, v pátečním zápase se zranili Kalla a Gardoň. Bez nich byli kladenští hodně oslabení a dá se říct, že měla Slavia o něco ulehčenou pozici. To však nijak nesnižuje její výkon a zasloužené vítězství. ”Samozřejmě, že jim tam ti hráči chybějí a že bylo pro nás lepší, že nehráli. Ale nám také chybí pár hráčů, to se nedá nic dělat, je to hokej. Určitě jsme je proto nepodceňovali,” řekl po utkání Jan Novák. Slavii chyběli obránce Žabka a útočníci Divíšek se Sobotkou. Na střídačku se poprvé v sezóně usadil jako sedmý bek Ondřej Staněj, v útoku se točily tři řady a na led se občas dostali i Vondrka s Červenkou. Slavia se po vítězství 5:1 nad Kladnem, tedy stejným poměrem jako v prvním vzájemném duelu v Sazka Areně, vrátila na čelo tabulky a bude čekat, jak dopadne nedělní zápas Liberce. Tři vítězství v řadě znamenají také ukončení předchozí nepříliš oslnivé série. ”Nemyslím, že bychom byli v krizi. Výsledky nebyly, nešlo nám to, ale to je třeba Vsetín v krizi nebo jiné týmy, ale my ne,” zakončil povídání věčně dobře naladěný obránce a pokladník týmu.

Foto: © Michael Mareš

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více