Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
3. prosince 2005

Pojďte na Plzeň!

Slavii se zase daří. Jednobrankové vítězství ve Znojmě ji díky prohře Liberce na Kladně znovu vyneslo na první příčku. Stejně úspěšně si ale počínala i Plzeň, která rozdrtila svého soupeře z jihu Čech 5:1 a na pouhé tři body se tak přiblížila osmému místu v tabulce zaručujícímu účast v play off. Ač oba nedělní soupeře dělí v tabulce deset míst a 21 bodů, bývají jejich vzájemná utkání poměrně vyrovnaná a vyhecovaná. To platí zejména o zatím posledním duelu v Plzni, který skončil smírně 0:0. Podaří se střelcům konečně skórovat? Udrží se Slavia i po nedělním 30. kole na prvním místě tabulky, nebo se naopak Plzeň dotáhne na osmou příčku? Na tyto otázky vám odpoví nedělní zápas, jehož začátek je v Sazka Areně naplánován na 17 hodin. Ve stejnou dobu začíná i on-line přenos, který můžete sledovat na našich webových stránkách.

Náš soupeř
Klub založen: 1929 jako odbor ledního hokeje při Viktorii Plzeň
Trenéři: Marek Sýkora, Radim Rulík, Radek Kampf
Největší úspěchy: Československo: 2. místo (1958, 1959, 1992); ČR: 3. místo (2000)
Posledních pět let: 10. > 6. > 9. > 4. > 9.
Internet: http://www.hcplzen.cz
Hvězdy týmu: Roman Málek, David Moravec, Jiří Zelenka, Aleš Padělek

Plzeňská extraligová sezóna

Lasselsberger by asi nejraději zapomněl na vstup do letošního extraligového ročníku. Z úvodních osmi zápasů vyválčili svěřenci trenéra Sýkory pouhé tři body za remízy s Vítkovicemi, Litvínovem a Vsetínem. Na konci září však přišlo probuzení, Západočeši doma porazili třinecké oceláře 4:2 a dokázali vyhrát i v pardubické ČEZ Aréně nad domácím Moellerem 3:2. Pak ještě rozstříleli tápající Spartu 4:1, ale tím radost plzeňských fanoušků vzala za své. Týmu se přestalo znovu dařit.

Střídavě oblačno, asi tak by se dalo ve stručnosti popsat počínání plzeňského Lasselsbergeru v posledních pěti kolech. Doma dokázali porazit Znojmo 4:1, pak i 3:2 Kladno na jeho ledě, ale poté doma podlehli Vítkovicím 3:4.

Hodně vášní vyvolalo extraligové utkání ve Zlíně, kde Plzeň prohrála 1:4. Tady ale Plzni chybělo hned několik hráčů základní sestavy: gólman Roman Málek (problémy se zády), bek Pavel Trnka (ten laboroval s poraněnými třísly) a dlouhodobě zranění útočníci Radek Matějovský (prasklá stehenní kost) s Jakubem Šindelem (zlomený malíček na ruce). Plzeňský dres naopak poprvé oblékl Josef Vítek, kterého Plzeň získala na přestup z Třince. Po delší době se v plzeňské obraně objevili Milan Vobořil (Kadaň) a David Mazanec (Ústí nad Labem), kteří mají na západě Čech vyřízen střídavý start. Do branky Lasselsbergeru se postavil Petr Jež. Po nevydařeném domácím utkání s Vítkovicemi, které ukončilo sérii tří zápasů bez prohry, prohrála Plzeň i na ledě zlínského HC Hamé, i když zápasem se kvůli úmyslnému posunutí branky gólmanem Murínem zabývala disciplinární komise. Nyní Plzeň na osmou příčku ztrácí pouhé tři body.

Aktuality z obou táborů

V týmu domácích panuje pohoda. Z pátečního utkání ve Znojmě si Slavia přivezla nejen tři body za těsné vítězství 1:0, ale i návrat na první místo v tabulce. Na zisku bodů se nejvíce podílel brankář Petr Franěk, který vynikajícím výkonem zároveň vychytal svoji třetí letošní nulu. Slavia poprvé v letošní sezoně nasadila návratilce z Českých Budějovic, středního útočníka Milana Kopeckého, naopak ji ale chyběl chřipkou sužovaný kapitán Josef Beránek. Ten možná nenastoupí ani v neděli. O tom, zda proti Plzni nastoupí, se rozhodne až na nedělním rozbruslení. „Dnes (v sobotu 3. 12.) na tréninku nebyl, ještě odpočíval, takže uvidíme zítra v neděli,“ uvedl asistent Jiří Kalous s tím, že se Josef Beránek na ledě objeví tehdy, pokud mu to jeho zdravotní stav dovolí. Slavia tak možná na Plzeň vyrukuje ve stejné sestavě jako proti Znojmu, tedy s deseti útočníky a sedmi obránci. „S velkou pravděpodobností ano,“ připouští Jiří Kalous. S návratem Tomáše Divíška ani Vladimíra Sobotky se zatím nepočítá. Vzhledem k vysoké páteční výhře Plzně nad Českými Budějovicemi předpokládá Jiří Kalous urputnou bitvu. „Páteční výhra určitě plzeňské hráče nabudila, očekáváme hodně těžké utkání,“ uvedl.

Plzeň v průběhu této sezony opustil Josef Straka, který odešel do pražské Sparty, na západ Čech naopak zamířil Jakub Šindel, odchovanec Slavie. Do sestavy Lasselsbergeru se v pátek (2. 12.) proti Českým Budějovicím vrátili brankář Roman Málek a po dvou týdnech také střední útočník Jakub Šindel. Oba byli svědkem nejvyšší výhry této sezóny, kdy Plzeň deklasovala svého soupeře z jihu Čech 5:1. Pět gólů dala Plzeň poprvé v této sezoně. Milan Vobořil, který měl v Plzni působit na střídavý start, si ovšem ze zápasu odnesl vykloubené rameno a bude asi tři týdny mimo hru.

Plzeň si stáhla z hostování Lukáše Pulpána. V posledním extraligovém zápase doma proti Českým Budějovicím nastoupil naposledy za Plzeň Robert Jindřich, který dal přednost studiu. Do Pardubic odešel Petr Koukal, naopak z hostování v Pardubicích se vrátil Marek Vorel. Plzni v pátečním zápase chyběl i Dušan Andrašovský (viróza). Kromě Milana Vobořila v Praze určitě nenastoupí dlouhodobě zraněný Radek Matějovský.

Vzájemné zápasy v letošní sezoně

V této sezoně poprvé přijeli Západočeši do vysočanské Sazka Areny 16. září na utkání čtvrtého kola. V jedenácté minutě otevřel brankový účet zápasu domácí Hruška, ve druhé třetině zvýšil na dvoubrankový rozdíl Radek Duda. Studená sprcha v podobě čtyř gólů čekala na Lasselsberger v posledním dějství. Nejprve se ke gólu prokličkoval Vondrka (3:0), poté Beránek našel skulinu mezi Málkovými betony (4:0) a na 5:0 zvyšoval ve 48. minutě Jaroslav Bednář. Čestný plzeňský úspěch zaznamenal v přesilovce Marek Vorel. Skóre zápasu uzavřel v poslední minutě svou druhou brankou v utkání Radek Duda.

V zápase 17. kola jela Slavia do Plzně a poprvé v sezóně nevstřelila ani jednu branku. Duelu v plzeňské ČEZ Aréně vládli skvělí gólmani a pozorné obrany a tak se diváci gólů nedočkali ani v prodloužení. Oba týmy si rozdělily spravedlivě po bodu a slávistický gólman Petr Franěk si připsal druhou nulu v této sezóně.



Historická bilance v extralize
SLAVIA - PLZEŇ
Celkem:
47 20 - 9 - 18 136:114
Osmifinále 1996:
3 3 - 0 
Doma:
24 14 - 3 - 7
Venku:
23 6 - 6 - 11
 
Postavení v tabulce
1. Slavia 29 - 17 - 0 - 6 - 1 - 5 88:48 58               
11.Plzeň  29 -  9 - 1 - 6 - 2 -11 63:67 37
 
Co mají oba týmy společného
Ze současných hráčů Plzně dříve ve Slavii působili Roman Málek, Radek Matějovský a Jakub Šindel. Z kádru Slavie oblékali plzeňský dres Petr Kadlec, Jaroslav Bednář a Radek Duda.
Poslední zápasy
Litvínov - Slavia 3:1
Slavia - Sparta 4:2
Vsetín - Slavia 2:3
Slavia - Kladno 5:1
Znojmo - Slavia 0:1
Plzeň – Znojmo 4:1
Kladno - Plzeň 2:3
Plzeň - Vítkovice 3:4
Zlín - Plzeň 4:1
Plzeň - České Budějovice 6:1
Sestavy v minulém kole
Málek - Cartelli, Štěpánek, Jindřich, Trnka, Nedoma, Výborný, Vobořil - Zelenka, D. Moravec, M. Straka - A. Padělek, Kracík, Vorel - Důras, Šindel, Adamský - Látal, Kepl (14. Pulpán), Tvrdoň. Franěk - Graňák, Kadlec, Žižka, Žabka, J. Novák, Kolařík, Drtina - D. Hruška, Tomica, Bednář - Duda, Vlasák, Sup - Dlouhý, Kopecký, Vondrka.
Nejproduktivnější hráči
1.Josef Beránek 27 - 7+19=26
2.Radek Duda 29 - 7+18=25
3.Jaroslav Bednář 29 - 10+12=22
4.Tomáš Vlasák 28 - 9+13=22
5.Michal Sup 29 - 12+6=18
1.Dušan Andrašovský 28 - 7+11=18
2.Aleš Padělek 29 - 13+2=15
3.Jaroslav Kracík 24 - 3+12=15
4.Michal Důras 25 - 6+7=13
5.David Moravec 20 - 3+7=10
Brankáři
Petr Franěk 22 – 1,75 – 94,74%
Lukáš Hronek 8 – 1,27 – 95,48%
Roman Málek 28 – 2,16 – 94,33%
Petr Jež 3 – 3,75 – 90,54%
Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více