Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
9. prosince 2005

Sobotka se vrací po problémech se zády na led

P r a h a - Dravý mladík tvořil od začátku sezóny hru čtvrté slávistické lajny a možná asi nikdo nepředpokládal, jak moc bude týmu chybět při svém zranění. Od zápasu ve Vítkovicích (29.října) absentuje Vladimír Sobotka v sestavě Slavie, stop mu vystavily problémy se zády. Pod dozorem pana docenta Koláře se dával dohromady a dobrou zprávou pro fanoušky je, že už by mělo být vše v pořádku a od středy trénuje naplno na ledě. "Bylo to těžké, nemohl jsem nic dělat, žádný sport," vrací se k utrpení, kdy mohl své spoluhráče sledovat jen z hlediště. Návrat do extraligy se ale odkládá, 14.prosince odlétá s evropskou částí reprezentační "dvacítky" na kemp do Kanady, kde bude bojovat o účast na MS.

Zdravotní problémy se poprvé ozvaly během televizního utkání v ostravské ČEZ Areně s Vítkovicemi 29.října. Zápas ještě dohrál. ”Druhý den jsem to zkusil na tréninku, ale nešlo to,” popisuje začátky svých útrap třebíčský rodák. ”Bolelo to hlavně při skluzu, nemohl jsem střílet, nic,” doplňuje k omezení, kterého ho na čas poslalo na marodku. Hned se dostal pod dohled uznávaného odborníka pana docenta Koláře, který se stará i o největší hokejové persony českého hokeje, jako je Jágr nebo Hašek.

A ten odhalil, v čem asi tak vězí původ problému slávistického centra s ploténkou. ”Řekl mi, že jsem všechno tahal zády, nezapojoval jsem příliš břicho,” dostalo se mu vysvětlení. Během pravidelného docházení za docentem Kolářem dostal nějaké rady, které si vzal k srdci a začalo se s rehabilitací. ”Poradil mi nějaké cviky na záda a abych hodně posiloval břišní svalstvo,” přibližuje Vladimír Sobotka svůj program během více než měsíčního půstu bez hokeje.

Vypadl tak z denního koloběhu hokejisty, sem tam se mohl sklouznout na ledě nalehko v teplácích, jinak toho příliš dělat nesměl. ”Bylo to těžké, nemohl jsem dělat žádný sport. Párkrát jsem se zajel podívat domů, chodil jsem na hokej do Sazka Areny,” říká o svém dá se říct nicnedělání a je jen zbytečné dodávat, jak moc mu hokej chyběl. Během pátečního tréninku (9.12.) v Edenu, shodou okolností po utkání s Vítkovicemi, se už zase mohl usmívat. ”Od středy jsem na ledě ve výstroji, zkouším bruslit rychleji. Vypadá to, že je to snad v pořádku a měl bych moct trénovat už naplno,” hlásil spokojeně. Trenér Vladimír Růžička rozhodně nechtěl nic uspěchat a dává mu dostatek času na úplné vyléčení.

Bolavá záda se už snad neozvou, doufá osmnáctiletý útočník. Na ledě si přidává a brzy by se měl vrátit i do zápasového vytížení. Nebude to ale asi s velkou pravděpodobností v extralize, ale za mořem. Je v širší nominaci trenérů Rulíka a Votruby na MS do dvaceti let v kanadských městech Vancouver, Kamloops a Kelowna. Pokud bude zdráv, na šampionátu by neměl chybět. "Momentálně je mimo hru. Zařadili jsme ho do výběru, o hráče stojíme. Musíme počkat, zda bude k dispozici," řekl na adresu Vladimíra Sobotky před časem Radim Rulík pro server hokej.cz. V Chilliwacku, místě kempu českého týmu, se sejde celkem 28 hráčů, včetně 17 krajánků ze zámoří a všichni budou bojovat o nominaci.

”S oběma trenéry si rozumím. Myslím si, že máme výborný tým a šance na úspěch, což znamená medaili, je veliká,” říká Vladimír Sobotka k ambicím výběru “mladých pušek” pod vedením nových koučů. V jednom týmu by se také mohl po čase potkat s Michalem Birnerem, slávistickým odchovancem, který hraje v zámoří za tým Saginaw v Ontario Hockey League. ”Známe se, ve Slavii jsme spolu hráli, určitě by nebyl problém. Ale to už je věc trenérů, jak to postaví. Hlavně se tam musím dostat a být fit,” má jediné přání velký talent Růžičkova výběru, kterému účast na loňských “dvacítkách” utekla a přišel tak o radost z bronzu.

Za Slavii v letošní sezóně odehrál 19 zápasů a připsal si tři asistence, na první gól, pokud odjede na MS, si počká minimálně do ledna příštího roku. A pak bude mít před sebou další vrchol, play-off extraligy se Slavií, kde bude určitě chtít být v plné formě a bez zdravotních problémů. ”Snad jsem si to vybral teď,” doufá šikovný centr a fanoušci červenobílých se už pomalu těší na jeho hadí pohyb po ledě, jak nazval jeho dravý styl jeden z příznivců.

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video