Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
13. prosince 2005

Góly mi ještě víc zvednou psychiku, věří Michal Vondrka

P r a h a - Pohoda, klídek a tataráček. Tak nějak to vypadalo v Edenu v pátek 9.12. den po utkání s Vítkovicemi. Slavia v poslední době jenom vyhrává, pevně se zas usadila v čele tabulky. Na tréninku byl dobře naladěný i útočník Michal Vondrka. Ve dvou zápasech nastřílel tři branky a pořádně si tak vylepšil letošní bilanci. Nejdříve exceloval ve Zlíně, kde dvěma góly pomohl zlomit špatnou sérii s Hamé a parádní trefu přidal i doma s Vítkovicemi. Ze čtvrtého útoku, už delší dobu navíc hrajícím v nekompletním složení, se na led příliš nedostane. "Myslím si, že jsem flegmatik. Kdybych se tím nějak stresoval, tak by to bylo pro mě asi těžší. Snažím se makat, i když moc nehraju," nevzdává se jihočeský express na bruslích. Své kvality a platnost pro tým už ukázal.

Góly Michala Vondrky

Ve druhé třetině utkání ve Zlíně otáčí za stavu 1:2 výsledek ve prospěch Slavie. Nejdříve ujíždí ve vlastním oslabení a v tváří v tvář domácími gólmanovi Plškovi si počíná mazácky. Efektní blafák zakončuje střelou pod "víko". Hned o pár minut později se řítí do přečíslení s Vladimírem Růžičkou mladším, dostává přesnou přihrávku a nemá problém se zakončením. O dva dny později se trefuje i do sítě Vítkovic, Kameše překonává parádní bekhendovou střelou pod horní tyčku. Letošní střeleckou bilanci si tak vylepšil na pět gólů. Celkem ve 33 zápasech nasbíral šest bodů (5+1).

"Snažím se nedělat si z toho hlavu"

Dva zápasy, tři góly – to znamená asi velkou spokojenost, že?
Určitě, jsem rád, že mi to tam spadlo a pomohl jsem týmu. Už jsem dlouho gól nedal, tak je dobře, že mi to tam začalo padat.

Předtím jste dal ve třiceti zápasech dva góly, v čem ta proměna?
Určitě je v tom štěstí. Je to třeba třicet zápasů zpátky, ale když se na to člověk podívá, tak je něco jiného hrát v prvních třech lajnách nebo ve čtvrté řadě. My jsme tam navíc poslední zápasy jen dva, protože někteří kluci jsou zranění, takže jsme na led chodili málo. Je v tom rozdíl.

Zlomil jste to ve Zlíně gólem v oslabení. Podle efektního zakončení to vypadalo, že jste si na nájezd docela věřil. Může si hráč vůbec věřit v takové chvíli, když nedá delší dobu gól?
Já jsem taková povaha, myslím si, že jsem flegmatik, že mi to nedělá problém. Kdybych se tím nějak stresoval, tak by to bylo pro mě asi těžší. Já si z toho snažím nedělat hlavu, i když moc nehraju, tak se snažím makat, abych se dostal do základu. Jsem rád, že mi to tam padlo a psychiku mi to určitě ještě zvedlo.

Hokejisté většinou říkají, když se nemůžou dlouho trefit, že by jim mohla pomoct i šťastná branka. Všechny vaše tři góly byly parádní, těší to dvojnásob?
Abych se přiznal, tak jsem ani jeden gól v televizi neviděl, takže vůbec nevím, jako to vypadalo. Já jsem rád, že mi to tam padlo a když jsou to ještě hezké góly, tak to možná těší víc.

V letošní sezóně nastupujete převážně ve čtvrté lajně, ta se však po zranění Vladimíra Sobotky dá se říct rozpadla. Jak moc vám chybí na ledě?
Určitě chybí, Láďa je šikovný hráč, my jsme tam byli ještě s Lukášem Havlem a myslím si, že nám to na začátku šlo, vyhrávalo se, takže byla pohoda. Přišlo zranění pár hráčů a změnilo se to. Teď tam hraje se mnou mladý Růža, což je také šikovný hráč. Ve čtvrté lajně je vždycky těžké hrát, člověk tam jde párkrát za třetinu, nedostane se do takového tempa. Já jsem ale rád, že aspoň takhle můžu ve Slavii hrát.

Jak moc se to změnilo po tom, co hrajete na čtyři nekompletní útoky? Asi je toho času na ledě ještě méně..
Poslední zápasy nám tam Růža střídá levá křídla, ke mně a k mladému Růžovi. Když jsme hráli ze začátku na čtyři kompletní lajny, tak jsme chodili na led pravidelně. Teď je to těžší, rozhodčí vylučují za všechno, je strašně moc přesilovek a oslabení, takže tam tím spíš nechodíme.

Nepřepadly vás občas myšlenky, že jinde byste si zahrál víc, odešel byste třeba na hostování a na play-off se vrátil do Slavie?
To je věc vedení, kdyby mě někam chtěli poslat, tak to udělají. Já nikam odcházet nechci, ale určitě je pro mě cíl, abych hrál.

Po menší krizi a čtyřech porážkách v řadě se Slavia zvedla a vyhrává, může to ještě víc posílit tým, když se s tím takhle dokázal vyrovnat?
Po těch pár prohrách, co jsme měli, to sebevědomí určitě zas stoupne a je vidět na tom mančaftu, že je v pohodě.

Může stoupnout i vaše střelecké sebevědomí?
Je těžké se ve Slavii prosadit, jsou tu tři nabité lajny. Dal jsem teď tři góly, ale to nemusí nic znamenat. Stačí se podívat, co je tam za pravá křídla. Ale určitě bych chtěl góly dávat.

Zmínil jste už Vladimíra Růžičku mladšího, jaké to je, hrát s ním v jedné řadě? Není to asi nejhorší, ve Zlíně vám nahrával na gól, což byl jeho první bod v extralize…
Je vidět, že je šikovný a má talent. Je to mladý kluk, je mu teprve šestnáct let. Myslím si, že z něj jednou může být dobrý hokejista, ne každému se povede nastoupit v tak mladém věku už v extralize.

Otázka na závěr, v čem musí Slavia pokračovat, aby měla tak dobré výsledky, jako doposud?
Hrát svojí hru, tvrdě do těla a plnit pokyny trenérů, co po nás chtějí. A musím dávat góly (říká s úsměvem, po nápovědě Radka Dlouhého).

Díky za rozhovor a ať se vám stejně jako celé Slavii daří dál.

Foto: © Michael Mareš

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více