Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
17. prosince 2005

Kadlec s Hejdou opět spolu na ledě

P r a h a - Ve čtvrtečním utkání v Sazka Areně se v dresu národního týmu představil i slávistický obránce Petr Kadlec. Pozvánku do národního týmu dostal letos poprvé, ale jinak není v elitním výběru rozhodně žádným nováčkem. Proti Finům odehrál jubilejní padesátý zápas v reprezentaci. O víkendu ho čekají další dva zápasy v Moskvě na Rosno Cupu. "Beru to normálně, přišla pozvánka, tak jsem jel. Jednou přijde, někdy ne," říká pohodář každým coulem. Na turnaji opráší letitou a osvědčenou spolupráci s bývalým parťákem ze Slavie, Janem Hejdou. První možnost po delší době měli v Sazka Areně.

Český tým měl s Finy dobře rozehraný zápas, nakonec si však bilanci v letošní sezóně Euro Hockey Tour příliš nevylepšil. O vedení přišel v závěru v oslabení, v samostatných nájezdech vystřelil Finům druhý bod kapitán Ville Peltonen. Seveřané tak vrátili svému soupeři porážku z přípravného utkání v Českých Budějovicích, který se hrál den předtím, i další dvě prohry z obou předchozích turnajů EHT. ”Myslím, že to bylo vyrovnané, Finové bruslili líp než v minulém zápase. Celou dobu jsme vedli, škoda, v oslabení jsme dostali jeden gól a v závěru se od nás trošku odklonilo štěstí, když vyrovnali při hře 6 na 4,” připomněl Petr Kadlec smolný závěr, kdy se dostali Finové do tlaku a povedlo se jim také minutu před koncem vyrovnat. "Suomi" se na ledě Sazka Areny předvedli v tradičním světle, byli hodně nepříjemní a pro domácí to byla těžká šichta. ”Mě se nehrálo špatně, Finové mi celkem vyhovují. Uvidíme jak to bude vypadat dál, máme ještě další dva zápasy se Švédskem a Ruskem,” myslí už na další program na Rosno Cupu, kde budou chtít svěřenci Aloise Hadamczika udělat dobrý výsledek a trošku tak napravit dojem z probíhající sezóny.

V dresu národního týmu se Petr Kadlec letos objevil poprvé, v hledáčku reprezentačních trenérů byl už ale i předtím a není žádným nováčkem. ”Beru to normálně, přišla pozvánka, tak jsem jel. Jednou přijde, někdy ne, je tu spousta hráčů,” říká s klidem ke své nominaci na Rosno Cup pohodář na ledě i mimo něj. Už se počítá mezi zkušené reprezentanty, startoval na MS 2003 ve Finsku. A právě čtvrteční utkání s Finy pro něj znamenalo jubilejní padesátý start. Premiéru si odbyl před osmi lety v přípravném utkání s Kanadou. ”To už je dobrý,” pousmál se nad oznámením o počtu odehraných zápasů a dodal: ”Ale nejde jen o kvantitu, spíš o tu kvalitu. Docela jsme spokojený.” V dobrém snad nevzpomíná jen na semifinále šampionátu v Helsinkách s Kanadou. O svých dalších ambicích v národním týmu hovoří vyrovnaně. ”Všechno záleží na tom, jestli přijdou pozvánky. Jak budu hrát já, jak bude hrát Slavie a jak se nám bude dařit celkově. Nepřemýšlím nad tím, pojedu rád na jakoukoliv akci,” říká ofenzivní obránce, který i v reprezentaci nosí na zádech tradiční sedmičku.

Hlavní kouč Alois Hadamczik hodlá využít pro Rosno Cup osvědčené spolupráce Petra Kadlece s Janem Hejdou. Oba patřili několik let k velkým oporám Slavie a vše vyvrcholilo mistrovskou sezónou 2002/03, po konci které také oba odjeli na své první mistrovství světa. Po delší době se v utkání s Finskem postavili do jedné obranné dvojice a diváci se tak mohli přesvědčit, jestli jejich vzájemné vazby na ledě přetrvaly. ”Nevím, jestli jsme oprášili spolupráci. Po dlouhé době jsme spolu odehráli jeden zápas a nebylo to úplně špatné. Záleží také, jak hraje celá pětka. Myslím si, že dozadu to šlo, nikdy nás tam nepřečíslili, takže snad dobré,” hodnotil Petr Kadlec výkon jeden čas asi nejlepší defenzivní dvojky v extralize.

Po zisku titulu se Slavií se jejich cesty rozešly, Hejda zamířil do Ruska, Kadlec se po krátkém angažmá na Floridě vrátil do Slavie. Možnosti zahrát si zas někdy společně v jednom týmu by se ani jeden z nich nebránil. Lepšího parťáka asi dosud nenašli, byli na sebe zvyklí a ideálně se doplňovali. ”Určitě by to bylo dobré, Honza se za ty roky ještě víc vyhrál a patří k nejlepším českým bekům. Je to super hráč,” skládá Petr Kadlec komplimenty svému kolegovi, který figuruje v širší nominaci pro olympijské hry v Turíně. V Moskvě můžou případně probrat, jak to udělat, aby zas oblékali stejný dres. ”Myslím si, že nikdo nikoho nikam lákat nemusí. On ví, proč je v Rusku a já proč jsem tady. Každý máme smlouvu někde,” zakončuje povídání obránce věrný už dlouhá léta Slavii.

Jan Hejda nechyběl na ledě Sazka Areny při utkání ČR - Finsko, po delší době se sešel opět v jedné obranné dvojici s Petrem Kadlecem.

Foto: © Michael Mareš

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více