Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
19. prosince 2005

Slavia míří na západ

Po reprezentační přestávce pokračuje extraliga úterním 34. kolem. Slavia v něm zajíží na led karlovarské Energie. Mužstvo pod vedením Zdeňka Venery figuruje momentálně na 12. místě. Západočeši během svého působení v nejvyšší soutěži ještě nepostoupili do play-off. Dosavadní umístění sice postupové není, rozdíly v tabulce od 5. místa jsou však minimální a zbývá odehrát ještě devatenáct kol. Každý bod ale bude hrát v boji o postup roli, domácí by tedy jistě rádi Slavii porazili. Proti vedoucímu týmu tabulky to ovšem nebudou mít jednoduché, Pražané již osmkrát v řadě neztratili ani bod. Přeruší Energetici sérii výher svěřenců Vladimíra Růžičky nebo se tato série prodlouží na devět zápasů? Na to odpoví úterní utkání, které začíná od 17:30. Jeho průběh můžete sledovat v online přenosu.

Náš soupeř
Klub založen: 1932 jako SK Slavia Karlovy Vary
Trenéři: Zdeněk Venera, Václav Baďouček, Pavel Kněžický
Největší úspěchy: 10. místo (2002, 2003, 2005)
Posledních pět let: 14. > 10. > 10. > 12. > 10.
Internet: http://www.hokejkv.cz
Hvězdy týmu: Josef Řezníček, Jan Alinč, Milan Kraft, Václav Skuhravý

Aktuálně z obou táborů

K.Vary: Velké změny v reprepauze

Karlovým Varům se před reprezentační přestávkou příliš nedařilo. Z pěti zápasů hráči Energie odešli ve čtyřech případech poraženi. Pouze v souboji s Kladnem na domácím ledě dokázali uspět, když porazili Rabat 3:1. Jinak svěřenci Zdeňka Venery přenechávali body soupeřům. Na Spartě obdrželi šestibrankový příděl, zatímco sparťanského gólmana pokořili pouze jednou. Šest gólů inkasovali také ve Vítkovicích, kde vstřelili jen o jednu branku více než v Holešovicích.

Ve 32. kole Energie hostila před televizními kamerami v západočeském derby Plzeň. Po dvou třetinách byl stav nerozhodný 2:2 a rozhodovalo se v závěrečném dějství. V něm přiblížil hosty k výhře ve 46. minutě Šindel. Domácí zkusili v závěru hru bez brankáře, jenže výsledkem byl gól do prázdné brány z hole Davida Moravce. Energetici navíc přišli o brankářskou jedničku Lukáše Mensatora, který si způsobil zranění přitahovače levého stehna a dochytat musel jeho náhradník Petr Přikryl. Poslední dosavadní utkání sehrály Karlovy Vary ve Zlíně. I přes bojovný výkon na úřadujícího vícemistra nestačily a po výsledku 4:1 pro Hamé jely domů s prázdnou.

Během reprezentační přestávky zamířily do karlovarského týmu tři nové tváře. Z ruského Omsku získalo vedení Milana Krafta. Pětadvacetiletý plzeňský odchovanec má kromě krátkého působení v Rusku zkušenosti ze zámoří, kde nastupoval za Pittsburgh Penguins. V roce 2000 dovedl jako kapitán reprezentační dvacítku k historicky prvnímu titulu. Druhou posilou je Michal Dobroň. Šestadvacetiletý bek přichází do Karlových Varů ze Sparty výměnou za Františka Ptáčka. Dobroň karlovarský dres oblékal již v minulosti, v sezónách 1999/2000 a 2001/2002. Kromě Ptáčka odchází na hostování do Litvínova Lukáš Bednařík. Místo něho by měli dostat šanci mladí hráči.

Jelikož pravděpodobně až do poloviny ledna bude mimo hru gólman Lukáš Mensator a roli jedničky převezme Petr Přikryl, musela být vyřešena také otázka Přikrylova náhradníka. Role brankářské dvojky se zhostí Lukáš Sáblík. Devětadvacetiletý gólman bude ve Varech působit na střídavý start z Ústí nad Labem, vedoucího týmu první ligy.

Slavia: osm výher v řadě

Zatímco v Karlových Varech přivítali reprezentační přestávku s otevřenou náručí, pro Slavii, která vyhrála osm zápasů v řadě, se může zdát pauzy škoda. To však po zápase s Českými Budějovicemi vyvrátil v rozhovoru Tomáš Žižka: "”Určitě je to dobře, že je pauza. Nabereme síly, zapomene na těch osm vítězství a pojedeme od znova. Pauza vyšla úplně perfektně.” Tomáš Žižka byl jedním ze strůjců tříbodového zisku z posledního zápasu před moskevským Rosno Cupem. Za stavu 3:1 vstřelil čtvrtý gól, který se později ukázal být jako vítězný.

Slavia měla sice bleskový úvod a v čase 2:48 vedla 3:0, jenže lehce nabytý náskok Pražany poněkud ukolébal a ti se, poté co Hudec ve 47. minutě snižoval na rozdíl jediného gólu, museli o výsledek bát až do závěru zápasu. Tři body si již vzít ale nenechali. Proti příštímu soupeři by Slavia měla nastoupit kompletní, kromě Tomáše Divíška a Vladimíra Sobotky. Druhý jmenovaný je po vleklých problémech se zády zdravotně v pořádku, připravuje se ale s reprezentační dvacítkou na nadcházející mistrovství světa.

Vzájemné zápasy

První souboj v této sezóně se odehrál na karlovarském ledě v rámci 8. kola. O osudu zápasu bylo rozhodnuto prakticky již po první třetině. Slavia měla bleskový nástup. Již po půl minutě otevřel skóre Jaroslav Bednář. Na začátku 3. minuty se prosadil Lukáš Havel a vyhnal Romana Čechmánka z branky. Jeho náhradník Mensátor držel čisté konto sedm minut. V 10. minutě se podruhé trefil do černého Jaroslav Bednář. Ve 26. minutě sice vykřesal jiskřičku naděje Petr Kumstát, ale když v polovině utkání kuriózním gólem zvýšil na 4:1 pro hosty Tomáš Vlasák, bylo o výsledku rozhodnuto. Slávistický útočník nejprve trefil nohu obránce Poláka, odtud se puk odrazil do nosu Františka Ptáčka a od něj za brankovou čáru. V závěrečném dějství se již skóre neměnilo.

Ve druhém vzájemném měření sil se zrodilo překvapení. O to větší bylo, když slávisté vedli v domácím prostředí po dvaceti minutách 2:0. V 5. minutě otevřel skóre svojí premiérovou trefou v extralize obránce Jiří Drtina, v 17. minutě zvýšil na rozdíl dvou gólů při přesilovce čtyři na tři Tomáš Vlasák. Druhá část se Pražanům ale nepovedla. Ve 32. minutě nejprve snížil na 2:1 Hurtaj a necelé čtyři minuty před druhou sirénou srovnal na 2:2 Selingr. Hned na začátku třetí třetiny sice vrátil červenobílým barvám vedení Duda, jenže i na jeho branku dokázali hosté odpovědět. V 50. minutě se prosadil Václav Skuhravý.

Závěr normální hrací doby byl ve znamení velkých emocí. Radek Duda obdržel od hlavního rozhodčího Turčana desetiminutový osobní trest, Josef Beránek dokonce trest ve hře, což znamenalo pro Slavii pětiminutové oslabení. Domácí ustáli několik nepříjemných chvil před Hronkem a Energie se poté zdržováním hry o část přesilovky sama připravila. V nastaveném čase se početní převaha naskytla naopak Slavii, jenže místo aby ji červenobílí přetavili v bod navíc, nechali si po chybě na úročné modré ujet Alinče a z dvoubodového zisku se po jeho proměněném úniku radovali hosté.

Historická bilance v extralize
KARLOVY VARY - SLAVIA
Celkem:
34 11 5 18 77:109
Doma:
17 7 - 4 - 6
Venku:
17 4 - 1 - 12
 
Postavení v tabulce
 1. Slavia         33 21 0 6 1  5   106:59   70
12. Karlovy Vary   33 10 2 6 1 14    73:84   41
Co mají oba týmy společného
Ze současných hráčů Energie oblékali dříve dres Slavie obránce Jiří Polák a útočník Jan Alinč, z kádru Pražanů působili na západě Čech v minulosti gólman Petr Franěk a útočník David Hruška.
Poslední zápasy
Sparta - Karlovy Vary 6:1
Karlovy Vary - Kladno 3:1
Vítkovice - Karlovy Vary 6:2
Karlovy Vary - Plzeň 2:4
Zlín - Karlovy Vary 4:1
Znojmo - Slavia 0:1
Slavia - Plzeň 4:2
Zlín - Slavia 3:5
Slavia - Vítkovice 5:3
Slavia - České Budějovice 4:3
Sestavy v minulém kole
Přikryl - Němec, J. Řezníček, Ptáček, Duben, J. Polák, Ustrnul, Krajíček, od 21. navíc Macholda - Dvořák, Hurtaj, Pavelek - Milan Procházka, Skuhravý, Košťál - Tvrdek, Pech, Bednařík - od 21. navíc J. Bauer, Šinágl, Pražák. Franěk - Kadlec, Drtina, J. Novák, Žižka, Kolařík, Graňák - Bednář, Beránek, Tomica - Duda, Vlasák, Sup - D. Hruška, Kopecký, Dlouhý - Vondrka, V. Růžička ml.
Nejproduktivnější hráči
1. Jan Alinč 29 8+10=18
2. Ľubomír Hurtaj 33 7+10=17
3. Václav Skuhravý 33 5+12=17
4. Josef Řezníček 29 6+9=15
5. Petr Kumstát 28 8+6=14
1. Josef Beránek 31 9+24=33
2. Radek Duda 33 10+20=30
3. Tomáš Vlasák 32 10+16=26
4. Jaroslav Bednář 33 13+12=25
5. Jan Novák 33 7+15=22
Brankáři
Lukáš Mensator 24 - 2,05 - 94,41%
Roman Čechmánek 12 - 2,93 - 91,50%
Petr Přikryl 4 - 3,61 - 89,33%
Petr Franěk 25 - 1,82 - 94,52%
Lukáš Hronek 9 - 1,46 - 95,00%
Autor Lukáš Hykš
Nepřehlédněte
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video