Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
21. prosince 2005

Před Vánocemi souboj prvního s druhým

Hitem posledního předvánočního extraligového kola bude souboj Slavie s Tygry z Liberce. Liberec ztrácí na vedoucí slávisty pouze jediný bod. V poslední době se Pražanům v zápasech se Severočechy příliš nedaří. Po vyřazení ve čtvrtfinále play off se sešívaným ještě odveta nepodařila. V předchozích dvou duelech této sezóny Slavia Tygry neporazila. Po těsné porážce v Karlových Varech se bude Slavia snažit navázat na osmizápasovou vítěznou sérii. Do sestavy Pražanů by se měl vrátit Radek Duda. Chybět budou zranění Kopecký, Divíšek a juniorský reprezentant Sobotka. Liberecké vítězství s Plzní odnesli zraněním Derner a Plodek. Dlouhodobě mimo hru je Tomajko. Přijďte podpořit slávistické bojovníky v jejich snažení o uhájení první příčky! Čtvrteční utkání začíná v 19:00. Jeho průběh můžete sledovat v našem online přenosu.

Náš soupeř
Klub založen: 1956 jako Lokomotiva Liberec
Trenéři: Josef Paleček, Karel Dvořák, Miroslav Kapoun
Největší úspěchy:3. místo v sezóně 2004/2005
Posledních pět let: 1. liga > 1.liga a postup do extraligy > 12. > 11. > 3.
Internet: http://www.hcbilitygri.cz
Hvězdy týmu: Milan Hnilička, Ľubomír Vaic, Petr Šachl

Aktuálně z obou táborů

Liberec: Dobře poskládaný tým

Po loňské nejúspěšnější sezóně v historii klubu a odchodu hvězd zpět do NHL mnoho lidí předpokládalo, že se Tygrům v tomto ročníku nepodaří zopakovat historický úspěch. Hráči ze severu republiky je ale vyvedli z omylu. Po začátku soutěže se drželi na špici tabulky a později bojovali se slávisty o první příčku. Tým vedl v životní formě hrající kapitán Václav Novák. Ten však na podzim odešel do Ruska. V té době byl nejproduktivnějším exraligovým hráčem. Liberec se však dokázal vyrovnat i s jeho odchodem. Jeho pozici zaujal uzdravený exslávista Leoš Čermák. Tým táhnou také skvělí útočníci Podkonický, Vaic a Šachl. V minulém kole porazil Liberec Západočechy z Plzně těsně 3:2. V utkání se zranili Derner s Plodkem, kteří dnes nenastoupí.

Slavia: Duda je zpět

Potěšující zprávou pro slávistické fanoušky by měl být návrat na led ve výtečné formě hrajícího Radka Dudy. Jeho technika a důraz červenobílým v minulém kole určitě chyběly. Do brankoviště by se měl vrátit odpočinutý Petr Franěk, který nenastoupil v Karlových Varech. Slavia na západě Čech přerušila osmizápasovou vítěznou sérii. Energetici se ujali vedení góly navrátilce Krafta a nového kapitána Skuhravého. Radost Karlovarského publika zchladili vzápětí Tomica s Vlasákem. Jejich góly padly v rozmezí pouhých 14 vteřin. Slávistům ale nebylo souzeno odjíždět z lázeňského města s bodovým úspěchem. Na 4:2 zvyšoval v polovině zápasu Kumstát. Sešívaní se ve třetí třetině snažili vyrovnat, ale urputná defenzíva Karlovarských jim dovolila pouze snížení z hole Tomici. Slavia tedy prohrála těsně 4:3. V dnešním utkání se budou slávisté snažit uhájit první příčku v extraligové tabulce. V tomto nelítostném boji jim bude chybět trojice zraněných hráčů: Divíšek, Sobotka a Kopecký.

Vzájemné zápasy

První utkání v této sezóně se ale hrálo v Sazka Areně. Slavia již od druhé minuty prohrávala 1:0. Vedení Liberce trvalo do 13. minuty, kdy Tomáš Divíšek překonal Milana Hniličku.

Po bezbrankové druhé části padaly góly až ve třetí třetině. Nejprve ve 49. minutě upravil skóre na 2:1 pro domácí Tomica, ale v 57. minutě Liberec zatlačil Slavii v obranném pásmu a výsledkem bylo vyrovnání Jiřího Moravce. Ještě předtím rozčílil rozhodčí Kubeš domácí hráče i fanoušky, když po šarvátce Dudy a Podkonického udělil Dudovi o dvě minuty více než Podkonickému, ačkoliv Podkonický na rozdíl od Dudy v souboji sundal rukavice a měl jít pod sprchy. Další emoce vyvolala situace, kdy Liberečtí již za stavu 2:2 vyprovokovali v brankovišti před Hronkem šarvátku a sudí udělil šalamounsky na obou stranách stejný počet trestů. Když pak hlavní arbitr po poradě s čárovými kolegy poslal půl minuty před vypršením normální hrací doby za katr Vlasáka a Beránkovi přidal desetiminutový osobní trest za protesty, téměř celá hala pískala.

Nakonec zápas dospěl do prodloužení. Do nastaveného času se přenesl i Vlasákův trest a Liberec tedy měl výhodu přesliovky 4 na 3. Slávisté se ubránili a stejnou možnost jim pak nabídl svým faulem Vaic, ale ani přesilovka domácích ke gólu nevedla. Posledních třiadvacet sekund musel po bolestivém nastřelení Hniličky pukem odchytat liberecký náhradník Falta, ani to však nezměnilo nic na tom, že nerozhodný stav platil i na konci prodloužení.

Na zápas 22. kola přijela pražská Slavia do liberecké Tipsport Arény. Slávisté nezvládli úvodních devět minut první třetí třetiny. Nejprve svěřence trenéra Růžičky vytrestal v přesilovce pěti proti třem Hlavačka a druhý zásah do Fraňkovy sítě zařídíl Vaic. Slavia se vzpamatovala v desáté minutě. Při vyloučení domácího Klimenty snížil dvoubrankový náskok Bílých Tygrů Vlasák. Sešívaní si poté vytvořili tlak, který však ve vyrovnávací branku nevyústil. Libereckou výhru potvrdil deset minut před koncem Tomajko. Jedenáct vteřin před koncem kosmeticky upravil výsledek na konečných 3:2 pro Liberec slávista Marek Tomica a ve městě pod Ještědem se mohlo začít slavit. Premiéru ve slávistickém dresu mezi extraligovými mantinely si prožil Vladimír Růžička mladší.

Historická bilance v extralize
SLAVIA - LIBEREC
Základní část:
14 8 - 1 - 5 42:26
Čtvrtfinále 2004/2005:
7 3 - 4 20:20
Celkem:
21 11 1 9 62:46
Doma:
11 8 - 1 - 2 34:20
Venku:
10 3 - 0 - 7 28:26
 
Postavení v tabulce
 1. Slavia         34 21 0 6 1  6   109:63   70
 2. Liberec        34 20 1 5 2  6    93:59   69
Co mají oba týmy společného
Ze současných hráčů Liberce oblékali v minulosti dres Slavie Angel Krstev a Leoš Čermák.
Poslední zápasy
Slavia - Plzeň 4:2
Zlín - Slavia 3:5
Slavia - Vítkovice 5:3
Slavia - České Budějovice 4:3
Karlovy Vary - Slavia 4:3
Liberec - Zlín 3:1
Znojmo - Liberec 2:5
Pardubice - Liberec 2:5
Vítkovice - Liberec 4:2
Liberec - Plzeň 3:2
Sestavy v minulém kole
Hronek - Kadlec, Pojkar, J. Novák, Žižka, Kolařík, Graňák, Žabka, Drtina - D. Hruška, Beránek, Tomica - Bednář, Vlasák, Sup - Vondrka, Kopecký, Dlouhý. Hnilička - Jiří Hanzlík, Jiruš, Rýgl, Richter, Krstev, Derner, Hlavačka, Holub - Vaic, Podkonický, Šachl - Čermák, Rataj, S. Procházka - P. Rozsíval, Vampola, Pajič - Klimenta, Plodek, Víšek.
Nejproduktivnější hráči
1. Josef Beránek 32 9+24=33
2. Radek Duda 33 10+20=30
3. Tomáš Vlasák 33 11+16=27
4. Jaroslav Bednář 34 13+13=26
5. Jan Novák 34 7+16=23
1. Ľubomír Vaic 34 14+19=33
2. Václav Novák 23 10+12=22
3. Petr Šachl 34 9+11=20
4. Petr Vampola 28 6+14=20
5. Andrej Podkonický 23 4+16=20
6. Valdemar Jiruš 34 4+16=20
Brankáři
Petr Franěk 25 - 1,82 - 94,52%
Lukáš Hronek 10 - 1,72 - 94,04%
Milan Hnilička 29 - 1,75 - 93,78%
Pavel Falta 7 - 1,19 - 95,95%
Autor Jan Rožumberský, Lukáš Hykš
Nepřehlédněte
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více