Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
23. prosince 2005

Héj, Růža gól, mohli si znovu zařvat fanoušci Slavie

P r a h a - Šlágr 35.kola mezi první Slavií a druhým Libercem přinesl zápas, který splňoval parametry špičkového hokeje. Sváteční večer v předvánočním období to byl především pro šestnáctiletého útočníka Slavie se slavným jménem na zádech. Vladimír Růžička ml., syn současného kouče a GM klubu, se dočkal prvního gólu v extralize. Na začátku druhé třetiny překonal reprezentačního gólmana Milana Hniličku parádní střelou. Liberec je zatím tak trochu jeho osudovým soupeřem, na ledě Bílých Tygrů totiž prožil extraligovou premiéru. ”Možné to je, ale já to tak neberu,” nehledal v tom žádné zvláštnosti dobře naladěný “Růža junior”. V zápise se tak v kolonce střelců po dlouhé době znovu objevilo jméno Vladimír Růžička. Kdo by si to ještě před pár lety pomyslel…

"Kdyby mi to odskočilo, tak už bych se šel radši zahrabat"

První extraligový bod si připsal za asistenci v utkání ve Zlíně. Na gól čekal do osmého zápasu, už je tak jasné, že svého otce o jeden primát určitě nepřipraví. Vladimír Růžička starší se totiž trefil hned ve svém prvním zápase a dokonce při prvním střídání. ”Nijak mě nehecoval, určitě jsem chtěl dát gól, ale ne kvůli tomu, že ho dal už v prvním zápase a já na něj pořád čekal,” nestresoval se nijak z pozdnější střelecké premiéry. Při své šanci ze 24.minuty si počínal mazácky, kolena se mu nervozitou netřásla. ”Nervózní jsem nebyl. Když jsme hráli minule zápas doma, tak jsem mohl jet sám na bránu a uteklo mi to. Byl jsem na sebe hodně naštvaný. Dneska jsem si říkal, že mi to snad už neodskočí, to už bych se šel radši zahrabat. Ještě, že to tam spadlo,” měl dobrou náladu po utkání.

Jak by také ne, premiérový gól to byl více než parádní. V přečíslení po přihrávce Radka Dlouhého provedl zakončení chladnokrevným způsobem, svižnou ránou nad vyrážečku překonal Hniličku. ”Prostě jsem to vystřelil tam, kam mířím obvykle na tréninku a spadlo to tam,” skromně komentoval povedenou akci. Souboj s reprezentačním gólmanem a strážcem liberecké klece Milanem Hniličkou nevedl poprvé. V životě už mu dal předtím dva góly. Ty však padly před pěti lety při exhibici v Edenu, kdy se s aktivní kariérou loučil Vladimír Růžička starší, legenda českého hokeje. ”Vzpomněl jsem si na to, když jsme hráli s Libercem první zápas, ale dneska jsem o tom už moc nepřemýšlel.”

"Zápisné zaplatím sám"

Zisk skalpu olympijského vítěze a trojnásobného mistra světa je hodně cenný. ”Těší mě to, ale hlavně že to tam spadlo, je mi to docela jedno, jestli to bylo proti němu nebo někomu jinému,” nechal se slyšet úspěšný střelec. Hnilička a Liberec jsou mu zatím souzeni, právě na ledě Bílých Tygrů si prožil extraligovou premiéru. ”Možné to je, ale já to tak neberu,” usmál se nad zatím osudovou přitažlivostí. Na mladíka ve slávistické sestavě tak čeká v kabině pořádně tučné zápisné za první gól. Její výši mu teprve pokladník Jan Novák prozradí. ”Kluci už něco říkali. Ještě mi to musí vypsat. Sám to zaplatím, nebudu potřebovat kapesné,” s úsměvem odmítl “Růža junior”, že by potřeboval pomoct se zaplacením od rodiny. Po zápase asistent trenéra Jiří Kalous s úsměvem dodal, že zaplatit budou muset oba, otec i syn.

Za gól se mu dostalo hodně pochval, jeho otec a zároveň trenér ho poklepal po návratu na střídačku po zádech, vyslechl si ovace fanoušků. A na památku mu zůstane puk, se kterým první branky docílil. ”Všichni mi gratulovali, ale zápas nebyl ještě ani v polovině, a tak se šlo dál,” neužíval si slastné chvilky příliš dlouho. V zápase se ze čtvrté řady na led příliš nedostal, ve druhé polovině už téměř vůbec. Na mimimum prostoru a času si však nestěžuje, ví jaká je jeho role v týmu a že především sbírá jako mladý “zajíc” zkušenosti. ”Není to jednoduché, být tam tak čtyřikrát za zápas. Prostě se musím snažit hrát každé střídání na stopadesát procent, něco tam předvést a hlavně dodržovat pokyny,” říká o své úloze a dodává: ”Jsou to všechno super zkušenosti do budoucna, je to hezké.”

"Gól je skvělým dárkem"

Poslední předvánoční zápas si užil, těšilo jej kromě gólu i vítězství nad rivalem z Liberce, na který nemá Slavia z posledního play-off příliš dobré vzpomínky a letos čekala na vítězství nad Bílými Tygry do třetího zápasu. V souboji o první místo se jej slávisté zaslouženě dočkali. ”Byl to dobrý zápas, výborná atmosféra. Kluci říkali, že na Liberec příliš neumíme, tak jsme rádi, že se to povedlo a vyhráli jsme,” užíval si po zápase radostné pocity. Na Vánoce si tak nadělil pěkný dárek, lepší možná ani vymyslet nešel. ”Já už jsem si říkal ráno, že by to byl skvělý dárek, kdybych dal gól. Spadlo to tam, takže to vyšlo výborně,” usmíval se útočník ve věku “teenagerů”, kterým svým gólem potěšil fanoušky Slavie a určitě i doma.

Během svátků si moc klidu stejně jako ostatní spoluhráči neužije. Extraliga poběží dál zběsilým tempem a je tak potřeba se připravit na další zápasy. ”Máme dva dny volna, takže se na Vánoce docela těším, odpočinu si. Ale hned 25.prosince máme trénink, na ten se taky těším,” svěřoval se s úsměvem mladík, který po svém otci zdá se zdědil kanonýrské geny, ale i pobláznění do hokeje. Do konce základní části zbývá sedmnáct kol a je dost pravděpodobné, že ještě dostane šanci několikrát nahlédnout do velkého hokeje.

Sám je však realistou, za každou příležitost je rád, ale jinak ví, že jeho místo je ještě někde jinde. Zatím. ”Počítám, že až se vrátí z nároďáku Vláďa Sobotka, že budu hrát jen za juniory a tady místo nebude. V juniorské extralize je to hodně vyrovnané a budeme se chtít dostat do play-off,” nechybí mu motivace ani v juniorském výběru červenobílých. Momentálně má dost náročný program, hraje a trénuje s “áčkem” i s juniory, do toho všeho škola. ”Je toho docela dost, ale zvládám to,” zakončuje povídání talent, který v únoru příštího roku dosáhne teprve sedmnácti let. Po utkání byl v zajetí novinářů i televizních štábů. Počínal si přitom stejně jako na ledě – s klidem a přehledem mazáka.

Vladimír Růžička starší: Gól byl něco navíc

Souboj o první místo zvládla lépe Slavia, jak po utkání řekl i liberecký asistent Karel Dvořák, byla na zápase lépe připravena a zaslouženě vyhrála. Po skončení tvrdého boje mohl trenér a GM Vladimír Růžička st. zářit spokojeností. ”Byl to kvalitní zápas, divákům se musel líbit. Ze střídačky to vypadalo, že jsme byli lepším mužstvem. Ale hlavní je, že jsme vyhráli,” přidal svůj dojem ze zápasu slávistický šéf střídačky. Hřát ho musel i první gól v extralize svého potomka, i když to nedával příliš znát. ”Pomůže mu to, bude si víc věřit. Ale ještě má čas, potřebuje jíst víc polívčičky, aby se dostal na pořádnou úroveň,” vzkazuje mu, že ho čeká ještě dlouhá cesta, aby se mohl jednou stát oporou Slavie či dojít ještě dál. I tak ho ale určitě za gól a výkon v utkání pochválí.

Růžička junior nastoupil v utkání s Libercem ve čtvrté řadě s Milanem Kopeckým a s Radkem Dlouhým. Na led se společně příliš nedostávali, bylo hodně přesilovek a oslabení, ale když už dostali šanci, tak rozhodně nezklamali. Navíc obstarali vítězný gól, takže vlastně pracovali nad plán. ”Především plní úkoly, které mají, gól byl něco navíc,” souhlasil Vladimír Růžička starší. Jeho syn se tak výrazně zasloužil o vítězství 3:1 a setrvání Slavie na prvním místě, kde získala před vánočními svátky na Liberec náskok čtyř bodů. ”Bylo to trošku nad plán, ale že to byl takový gól, tak to je super,” hodnotil “Růža junior”.

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více