Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
31. prosince 2005

Nebyli jsme dnes lepší, přiznal střelec Bednář

P r a h a - Slavia vyhrála doma po sedmé v řadě, ale cesta za dalším vítězstvím v utkání s Chemopetrolem Litvínov byla hodně těžká. V prvních dvou třetinách se lídrovi tabulky nedařily moc kombinace a chyběl i lepší pohyb, zatímco hosté působili nebezpečným dojmem. Z vyrovnaného zápasu nakonec vytěžili slávisté tři body, “Chemici“ odjeli s prázdnou i díky výkonu Lukáše Hronka, který nastoupil v domácí brance místo lehce zraněného Fraňka. Stav utkání definitivně převážil na stranu Slavie ve třetí třetině gólovou parádou Jaroslav Bednář a zařídil tak, že Slavia stráví konec roku na prvním místě. “Samozřejmě mě to těší, ale není to pro mě podstatné, důležitý je tým,“ říká skromně ke své střelecké formě z posledních zápasů.

Vítězství se nerodilo lehce a i proto možná po skončení boje těšilo dvojnásob. ”Přesně tak, tady je vidět, že lepší mužstvo podle tabulky nemusí vždycky jasně vyhrát, což se dneska potvrdilo. Oni hráli výborně, pozičně dobře bránili a vyráželi do protiútoků. Nám výborně zachytal Hróňa a myslím si, že to byla hodně jeho zásluha, že jsme vyhráli. Zas kdybych ale dal v přesilovce gól na 3:1, tak to mohlo vypadat jinak, ale nestalo se tak a bylo to dramatické až do konce,” začal s hodnocením posledního zápasu v roce 2005 Jaroslav Bednář. Slavii chyběla herní pohoda z předchozích zápasů, především v domácím prostředí, kdy se třeba nemusela na výhru tolik nadřít.

Nedařila se příliš kombinace, žlutočerné litvínovské vosy předčily domácí v pohybu. ”Překvapili nás. Vlítli na nás, hráli výborně do těla, byli na tom výborně bruslařsky a přebruslili nás. To není kritika, ale realita. Opravdu hráli výborně, ” nešetřil chválou na adresu soupeře slávistický útočník. Možnost, že by se na výkonu Slavie projevil debakl v Třinci z utkání dva dny předtím, ale odmítl. ”Nemyslím si, to s tím nemělo nic společného. V mužstvu je taková pohoda, že na to nikdo nemyslel,” přidal svůj názor.

Dvě třetiny to nebylo ze strany Slavie nic moc, v závěrečném dějství to svěřenci Vladimíra Růžiky trošku napravili. O druhé pauze určitě nebyl v kabině klid, trenéři měli hráčům co říct. Odhodlání přeměnili slávisté v činy na ledě a dotáhli zápas do vítězného konce. ”To je automatické, když hrajete špatně a doma před tolika diváky, tak je ten tlak veliký a určitě trenér k tomu musí něco říct,” nezastíral devětadvacetiletý útočník, že po čtyřiceti minutách určitě nepanovala v domácím táboře spokojenost.

Těsné vedení se Slavii podařilo uhájit i přes závěrečný pokus Litvínova o tlak, znásobený odvoláním brankáře. ”To je naše specialita, že dostaneme góla ke konci zápasu. Dneska se to štěstí přiklonilo k nám, bylo na naší straně. Nebyli jsme lepší,” přiznal viditelnou úlevu po nakonec zvládnutém utkání. Neustálý souboj o první místo s Libercem, který byl před utkáním opět na dostřel jediného bodu, do kabiny podle jeho slov žádnou větší nervozitu nevnáší. ”Tady je pohoda, nebavíme se o tom, jak hrají ostatní mužstva, to je spíše otázka pro trenéry. Ale Liberec má určitě výborné mužstvo a podává kvalitní výkony,” nemůže si nevšimnout formy asi momentálně největšího rivala Slavie.

Rozhodnutí vzal zkušený forvard na své vlastní triko. Ve čtyřicátésedmé minutě dostal přesný dlouhý pas na útočnou modrou čáru od kapitána Beránka a rozjel se na Kamila Jarinu. Naznačil střelu, litvínovského gólmana si položil na led a poté poslal puk do sítě. Jestliže v některých pasážích utkání nebyli fanoušci příliš spokojeni, tahle akce je musela potěšit. Parádní gól přinesl Slavii tři body. ”Neměl jsem jinou možnost, jak to vyřešit. Musím říct, že Jarina chytal dneska výborně. Vyjel mi natolik, že tam nebylo místo, tak jsem musel udělat tohle. Koukal jsem, že trochu zavrávoral, protlačil jsem mu to snad pod nohami, šel ještě do skluzu, prostě šťastný gól. Byl to momentální nápad, neměl jsem navíc rychlost, takže bych tomu bekovi asi neujel. Vyzkoušel jsem tohle, vyšlo to a jsou tři body. Ale jak už jsem říkal, ne vždy lepší vyhrává,” řekl ke své gólové akci Jaroslav Bednář.

V současné době je ve veliké střelecké pohodě, dává góly jak na běžícím pásu. Jeho skvostná bilance zní: v posledních dvanácti zápasech vstřelil jedenáct branek. ”Samozřejmě, že mě to těší. Já už jsem to říkal, nepadalo mi to tam v listopadu, kdy jsem byl chvíli nemocný a na rovinu řeknu, že jsem fyzicky odpadl, hrál jsem špatně. Jinak jsem měl ten průměr gól na dva zápasy, což bylo dobré. Snad to neskončí a bude to pokračovat do začátku play-off, a potom dál,” věří, že střelecký prach mu vydrží i do nejdůležitějšího období sezóny.

Po 37-ti odehraných kolech má na kontě sedmnáct vstřelených gólů, víc jich v extralize nastříleli už jen třinecký Kudrna a sparťanský útočník Petr Ton, který je s 22 góly v čele tabulky střelců. Ztráta na něj ale není ještě tak velká, aby se nedala dohnat a letní posila Slavie z ruské superligy získala korunu pro Nejlepšího střelce. ”Nevím, na to nemyslím, je to ale asi příjemná myšlenka. Je tam odstup pět – šest gólů, Petr Ton hraje výborně, myslím si, že má neskutečnou formu a Spartu drží. Výborně si rozumí s Honzou Markem a je to snad jediná pětka v extralize, která dává v každém zápase gól. Není to pro mě podstatné vyhrát, důležitý je tým, my chceme jít z prvního místa do play-off,” říká jasně o cíli svém i Slavie.

Před dalším zápasem si ale nejprve užije oslavy konce roku a začátku Nového. I když oslavy to budou jen střídmé. ”Já to neprožívám, pojedeme na chalupu do hor, zítra se tam půjdu projít na celý den. Večer si sedneme, otevřeme šampaňské a něco dobrého sníme.” Jiné to bude alespoň v tom, že po letech strávených v zahraničí, bude moct konec roku trávit doma. ”Určitě si víc odpočinu, bude tam ten domácí nádech,” je momentálně naprosto spokojen Jaroslav Bednář.

Byl to těžký zápas, souhlasil Lukáš Hronek

Do branky Slavie se proti “Chemikům” postavil Lukáš Hronek, který dochytal už předchozí zápas v Třinci. Právě odtud si přivezla natažené kolenní vazy brankářská jednička Petr Franěk a pro zápas s Litvínovem tak dostal od trenérů volno. Nemělo by se jednat však o nic vážného. Třiadvacetiletý gólman si v pátek možná proti očekávání zachytal víc než dost. ”Těžký zápas, opravdu hodně náročný. Jsme rádi, že jsme to zvládli,” byla jeho první slova po utkání. Vlastní výkon mohl hodnotit pozitivně, občas sice zabrnkal na nervovou soustavu fanoušků Slavie až příliš stoickým klidem při rozehrávce, ale jinak mužstvo hodněkrát podržel a připsal si řadu těžkých zákroků.

”Nebyl to zas tak špatný zápas, už jsem zažil horší. Oni občas vystřelili, byli nebezpeční v brejcích. Myslím si, že to postavení, kde oni jsou v tabulce, úplně neodpovídá jejich kvalitám,” věděl po utkání Lukáš Hronek moc dobře, že vítězství nespadlo Slavii jen tak samo do kapsy. Duel prvního se třináctým byl více než vyrovnaný. ”Nedá se říct, že bychom je podcenili. Hráli dobře, nám se dvě třetiny hra moc nedařila. Možná vyhrál dneska šťastnější,” připustil po zápase.

Vítězství, na kterém měl lví podíl, si také hodně cenil. ”Některé zápasy jsme tady vyhrávali jednoznačně, takže je pro nás tohle hodně cenné a je to dobrá příprava na play-off, protože tam budou takové zápasy asi všechny,” odhalil užitečnou zkušenost, kterou zápas s Litvínovem přinesl. Do začátku play-off zbývá ještě nějaký ten týden, zbytek základní části budou fanoušci asi svědky dalšího pokračování dostihů mezi Slavií a Libercem na čele tabulky. ”Určitě je to vyrovnané, jak my i Liberec máme výborná mužstva. Buď je to o čtyři body nebo zas o jeden, tak se to střídá. Myslím si, že jeden z nás vyhraje základní část a byli bychom rádi, kdybychom to byli my,” myslí na stejnou metu stejně jako Jaroslav Bednář.

Motivace určitě slávistům chybět nebude, navíc bude důležité se dobře připravit na vrchol sezóny. Tím není nic jiného než play-off, kde se můžou předchozí skvělé výsledky rychle smazat. ”Zápasů už do konce není moc, musíme se připravit na každý zápas stejně a brát to jako přípravu na play-off, kde už půjde o všechno,” připomněl i Lukáš Hronek. Silvestr bude trávit v poklidu, žádné dlouhé volno hráče nečeká. ”Prvního máme odpoledne trénink, třetího hrajeme zápas. Takže nebude nic velkého, zůstávám doma v Praze,” neplánuje nic extra na oslavy konce roku. Pořádných oslav by se chtěl dočkat až po konci sezóny, stejně jako celá Slavia a fanoušci červenobílých. Ale to je ještě daleko.

Foto: © Martin Prokop

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více