Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
11. ledna 2006

Radek Duda: Takové zápasy si musíme užívat

P r a h a - V Pardubicích skolil jednoho rivala hattrickem, dalšího v pražském derby pomohl dostat na kolena dvěma asistencemi. Na ledě jezdí v poslední době jako ďábel, hraje v obdivuhodné formě. Poslední dva zápasy byly přesně něco pro něj – plno diváků, pěkný hokej, bitva plná emocí. Radek Duda měl po třetím derby v sezóně dobrou náladu, vedle vítězství měl důvod k úsměvu i proto, že coby velký sběratel trestných minut si ani jednou v utkání nepobyl za “katrem“. ”To se taky divím, asi se lepším. Ale Novas je naštvanej,” smál se důrazný forvard a narážel na první vyloučení obránce Jana Nováka v sezóně.

Třetí derby možná pohledem z hlediště nebylo tak vyhecované, jak by mnozí očekávali, ale neznamená to, že by muselo nudit. ”Derby jsou pořád prestižní utkání o mistra Prahy a je to pro nás dobrá prověrka před play-off. Já jsem si to dneska užíval, přišlo hodně lidí, dvanáct tisíc diváků. Myslím si, že Sparta hraje také pěkný hokej. V derby to jsou vždycky pěkné zápasy, jak pro lidi i pro hráče, a takové zápasy si musíme užívat,” říkal po utkání druhý muž klubové produktivity. Podobně mluvil po utkání v Pardubicích, zápasy s největšími rivaly si na ledě skutečně užívá a také je hodně vidět.

I proto by se třeba nechtěl potkat se Spartou už ve čtvrtfinále, ale případný souboj by nechal až na později. ”Spartu bych chtěl chytnout třeba ve finále, aby to mělo úplně absolutní grády. Je to takový můj sen. Ale nehledím na to, jestli půjdeme na Spartu nebo někoho jiného. Je to ještě strašně daleko a před námi je plno zápasů,” není myšlenkami už v play-off. Na to je ještě čas. Nepřemýšlí tak ani nad možností, že by Slavia mohla hrát velkou roli v tom, jestli se její rival dostane do play-off. Oba týmy se totiž střetnou v posledním kole základní části. ”To je hrozně daleko, při tříbodovém systému, co tady je, můžou udělat nějakou šňůru a poskočí v tabulce úplně jinam.”

V utkání si připsal dvě asistence a zvláště ta druhá na vítězný gól Michala Supa byla parádní. Po souhře celého útoku uvolnil Radek Duda zadovkou svého spoluhráče, který nadvakrát dostal puk za zkušeného Petra Břízu. Při gólové akci to vypadalo, jako by všichni tři mohli hrát na ledě poslepu. ”Máme něco nacvičeného, kluci z lajny ví, co asi udělám a je jedno, jestli tam stojí Vlasy nebo Supíno, ale čekají to. Majkl si s tím poradil výborně a jak buldok to tam dotlačil. Je to spíše na inteligenci hráčů, jak to sledují a vnímají celou hru,” myslí si o souhře a pochopení se celé řady Radek Duda. O vítězství Slavie také rozhodl větší důraz v prostorách brankoviště. Po celý zápas se slávisté tlačili před Břízu a šli za góly. ”Určitě, dali jsme asi dva nebo tři góly z brankoviště, Sparta tam nepokryla hráče. Petr Bříza první střely měl, góly padaly z dorážek.”

Po skončení duelu si tak slávisté mohli spolu s fanoušky vychutnat oslavné “rybičky”, které už patří ke koloritu derby. Červenobílí si možná už ani nepamatují, kdy s městským rivalem prohráli. Momentální nadvládu v Praze dokumentoval i vtípek v závěru utkání, kdy se Radek Duda sedící na střídačce objevil v záběru na kostce v karikatuře auta a s nápisem "Jedeme si pro vítězství". Slávistický útočník potvrdil pověst šoumena, kterého je všude plno a hodně slyšet, a párkrát si coby virtuální řidič zatočil volantem. Nakonec si potáhnul z fiktivního doutníku na znamení dalšího vítězství nad Spartou, už pátého v řadě. ”Že jsem seděl na pravé straně? To nevadí, měl jsem tam dobrého navigátora Vlasyho,” smál se po utkání Radek Duda nad situací ze závěru. Neměl obavy, že dostane za předčasné rozptýlení vynadáno od trenérů? "Trochu jo," přitakal s úsměvem.

Jan Novák: Na trestné jsem si připadal nesvůj

Do statistik se sice nezapsal dvěma góly jako při prvním derby sezóny, ale jeden významný zápis stejně udělal. V závěru druhé třetiny si Jan Novák odjel odsedět na trestnou lavici svůj první dvouminutový trest v sezóně. ”Byl to zbytečný faul, projel jsem kolem brankoviště a trefil jsem gólmana, ta hokejka tam byla. Určitě jsem ho trefil a faul to byl,” přiznal své provinění ofenzivní zadák Slavie proti Petru Břízovi. Povedl se mu neobvyklý kousek, do 39.kola měl na svém kontě v kolonce trestných minut nulu. Nebylo by se tedy co divit, kdyby už zapomněl cestu na lavici hříšníků. ”Věděl jsem kudy na trestnou, ale připadal jsem si tam tak nesvůj. Říkal jsem si, že jsem tam dlouho nebyl,” bral vše s humorem sobě vlastním.

Po utkání bylo jeho první vyloučení v sezóně samozřejmě velkým tématem, nejen v rozhovoru s novináři, ale určitě i nějaký vtípek proběhl v kabině. ”Věděli o tom, dělali si trochu srandu, proč jsem ten zbytečný faul udělal, ale bylo to v pohodě,” usmíval se Jan Novák a ke svému trestu dodal: ”Nebylo to schválně, chtěl jsem to dotáhnout a vyhnout se mu.” Takovou dlouhou dobu vydržet bez jediné trestné minuty, to už by možná stálo za zvážení zaplatit něco do společné kasy. ”Jako že bych zaplatil, že jsem už konečně udělal faul? Jsem pokladník, takže nic neplatím,” odmítl se smíchem, stejně jako další otázku, že se raději vyhnul případné “pokutě” za to, kdyby vydržel celou základní část bez vyloučení.

Dobrá nálada byla cítit v Sazka Areně na každém rohem, Slavia zvládla závěr třetí čtvrtiny základní části na výbornou, uspěla na ledě Pardubic i ve třetím pražském derby sezóny. ”Je pohoda, Růža je spokojený, všichni jsme spokojení, porazila se Sparta. Teď musíme jít dál, abychom neklopýtli se Vsetínem,” myslí už na další program. Zápas s beznadějně posledním celkem extraligy asi nebude pro diváky takovou lahůdkou jako derby se Spartou. Na méně atraktivní duel si chtějí slávisté dát velký pozor, před určitě slabší diváckou návštěvou než při derby se budou muset sami přinutit k zodpovědnému výkonu a hlavně soupeře nepodcenit. ”Na tyto zápase jsme většinou experti. Snad se s tím popereme,” doufá Jan Novák.

Derby uzavřelo třetí čtvrtinu základní části, ale myslet na play-off by bylo ještě předčasné. I když jedna zajímavá varianta soupeře pro čtvrtfinále už se probírá. Jaké by bylo narazit na Spartu? ”Tak o tomhle se nevtipkuje,” pobavil znovu novináře Jan Novák a už s vážnější tváří dodal: ”Samozřejmě taková možnost je, o tu osmičku se přetahuje hodně mužstev a Sparta je také ve hře. Uvidíme, na koho narazíme, když chceme vyhrát, musíme porazit všechny,” vyslovil stejná slova jako Petr Franěk. V play-off se skutečně nedá vybírat soupeře a Slavia má cíle nejvyšší. Poslední kolo na Spartě ale může být hodně zajímavé. ”Bude tedy lepší, když jí pošleme na dovolenou, než kdybychom s ní hráli v 1.kole play-off,” popíchl městského souseda.

Slavia by se podle bilance vzájemných zápasů nemusela ničeho obávat, vyhrála devět z posledních deseti derby. Na Spartu si hráči věří, v letošní sezóně se Slavia radovala z vítězství už třikrát, ale minimálně obě dvě utkání v Sazka Areně byla vyrovnaná a jak se říká, derby nezná favorita a v play-off to může platit ještě dvojnásob. Navíc Sparta se po výměně trenérů a oproti začátku sezóny herně zvedá, ve vyřazovacích bojích nechce v žádném případě chybět. ”Hráli dobře, myslím, že pro diváky to byl pěkný zápas. Podle mě hrají pořád stejně, v derby je to vždycky vyhecované a vyrovnané,” nepřeceňuje nejproduktivnější bek soutěže momentální úspěchy Slavie v derby a dalo by se snad už říct pomalu rostoucí komplex Sparty.

Foto: © Martin Prokop


Ohlasy s Tomášem Vlasákem po derby
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více