Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
26. ledna 2006

Do Prahy míří Valaši ze Zlína

P r a h a - Největším lákadlem, které nabídne páteční 44. extraligové kolo, bude souboj první Slavie a třetího Zlína. Při posledním střetnutí těchto soupeřů na jihu Moravy se červenobílým podařilo prolomit nelichotivou sérii, když porazili Valachy 5:3. Předtím slávisté nedokázali zvítězit nad hokejisty Zlína v základní hrací době šestnáct zápasů v řadě. Slavia si v minulém kole poradila s Plzní a bojovným výkonem naznačila, že předchozí dvě porážky byly omyl. Medvědi ze Zlína mají střídavou formu. V úterý sice porazili druhý celek tabulky Liberec těsně 2:1, ale předtím prohráli ve Vítkovicích 4:0. Zápas jistě nabídne mnoho zajímavých situací. Proti sobě budou stát nejlepší ofenzivní síla extraligy v podání Slavie a tuhá defenzíva Zlína. Jaký styl pojetí hokeje bude úspěšnější? Na to nám odpoví páteční utkání, které začíná v 19:00. Sledovat ho můžete i v našem online přenosu, jenž startuje ve stejný čas.

Náš soupeř
Klub založen: 1928 jako SK baťa Zlín
Trenéři: Ernest Bokroš, Jaroslav Stuchlík
Největší úspěchy: Československo: 3. místo (1985); ČR: mistr extraligy (2004), 2. místo (1995, 1999, 2005)
Posledních pět let: 8. > 3. > 13. > 1. > 2.
Internet: http://www.hokej.zlin.cz
Hvězdy týmu: Igor Murín, Martin Hamrlík, Miroslav Blaťák, Petr Leška, Richard Král

Z tábora HC Hamé

Na dvě úspěšné sezóny, kdy hokejisté Hamé nejprve získali historicky první mistrovský titul pro klub a o rok později si účast ve finále zopakovali, navazuje výběr Ernesta Bokroše i letos. Defenzivně laděný soubor patří ke špičce extraligy, podává vyrovnané výkony. Těží především z dobré hry na domácím kluzišti, získal už 51 bodů a lepší bilanci na vlastním stadionu má jen Liberec a právě Slavia. Tradičně se "Medvědi" můžou pochlubit výbornou obranou, v počtu inkasovaných branek jsou společně s Libercem na prvním místě.

V útoku už je to o něco slabší, vedle návratů hráčů z NHL zpět za moře citelně zasáhly tým letní odchody celé první úderné řady. Její centr, Petr Leška, se už ale z nevydařeného angažmá vrátil, zatím však na skvělé předchozí výkony v dresu Hamé nenavázal. Jedinou výraznou individualitou zlínské ofenzivy je Richard Král. Dlouholetá ikona Třince zvládla přechod do jiného klubu a neuškodil jí ani návrat elitního centra Lešky. Zatím to vypadá, že žádný problém se dvěma kohouty na jednom smetišti nehrozí. Král zatím nastřílel 13 branek a přidal 13 asistencí. Nicméně střelecká potence je bolavou patou hráčů Zlína. Zmiňovaný nejproduktivnější hokejista Valachů Richard Král by se svými 26 body úmístil až na šesté příčce kanadského bodování hráčů Slavie. Vydatné podpory se dostává Hamé za zadních řad, kterým velí Martin Hamrlík. Překvapením jsou výkony Lubomíra Vosátka, který bodově vyletěl v extralize poprvé v kariéře.

Kauza Murín

V utkání 28.kola Hamé - Plzeň se stala událost, která hodně rozvířila hokejové dění v Čechách i na Moravě. Zlínský gólman Igor Murín připravil hosty o jasný gól, když dopředu posunul svojí branku, navíc se tak stalo mimo centrum dění hry. K nesportovnímu počinu se po zápase přiznal a ještě to označil jako součást taktiky. Od většiny hokejové veřejnosti se mu dostalo odsouzení. Trest v podobě finanční pokuty v řádech deseti tisíců dostal od vlastního klubu, který se od jeho jednání distancoval. Od disciplinární komise dostal navrch stop na tři zápasy.

O kauze toho bylo napsáno už dost, Murín si především pošramotil svou pověst jednoho z nejlepších gólmanů extraligy. Ve světle této události, navíc když se tak nestalo v případě Murína poprvé, tak vypadají jeho brankářské statistiky poněkud divně. Na vítěze nějaké ceny fair-play asi aspirovat nebude. Může se také připravit na to, že všude kam přijede, tak bude mít led pořádně "horký", nejen v Plzni...

Aktuálně z tábora Slavie

Slavia si odváží 3 body ze zápasu v Plzni. Slavia byla v první třetině aktivnější a nebezpečnější, ale góly padaly do její sítě. V 16. minutě otevřel skóre Aleš Padělek a čtrnáct sekund před první přestávkou zvýšil na 2:0 ve vlastním oslabení Jiří Zelenka. Prostřední dějství vyšlo hostům mnohem lépe. Ve 26. minutě se po odrazu puku od Tomicovy nohy náskok Lasselsbergeru ztenčil na jeden gól. V polovině zápasu již bylo vyrovnáno, poté co se prosadil ve vlastním oslabení kapitán Pražanů Josef Beránek. Ve 35. minutě pak prostřelil Málka od modré sváteční střelec Dominik Graňák. Na začátku třetí třetiny rozesmutnil plzeňské fanoušky počtvrté Michal Sup, pro něhož vypracoval gólovou akci Divíšek. Rozhodnuto ovšem ještě nebylo. Ve 45. minutě zužitkoval dvojnásobnou početní převahu Cartelli a opět bylo o co hrát. Skóre se již však neměnilo, a tak slávisté na západě Čech po více než dvou letech vyhráli.

Slávisté výhrou v Plzni odčinili předešlé dvě prohry. Nejprve ve vyhecovaném utkání na Kladně podlehli 4:2. A poté prohráli na domácím ledě se Znojmem. Slávisté se ale přitom rychle ujali vedení, když ve třetí minutě skóroval Divíšek. Poté však sešívaní zápas podcenili a matným výkonem dovolili Orlům zápas otočit až na hrozivě vypadající skóre 1:5. Podle mnohých to byl nejhorší výkon Slavie v této sezóně, což také připustil nejlepší hráč domácích, Vladimír Sobotka: ”Nehráli jsme na ledě to, co jsme si řekli v kabině před začátkem. Měli jsme hrát dobře do obrany a prosadit se v útoku, což se nedařilo. Nevím, proč to nešlo.” Červenobílým se v posledních zápasech nedařily přesilové hry, na což nebyli fanoušci Slavie v této sezóně zvyklí. V posledních třech zápasech slávisté nevyužili ani jednou početní výhodu, naopak v každém z těchto utkání v ní jedenkrát inkasovali.

Malá rekapitulace aneb krátké fotostory ze zápasu Slavia-Znojmo


Před zahájením posledního domácího zápasu proti Znojmu se žádný propadák neočekával…


…už po chvíli ale bylo jasné, že s týmem není něco v pořádku. Bylo to možné přečíst i ve tvářích hráčů a realizačního týmu.


Vlasy si rval i hlavní kouč Vladimír Růžička.


Možná, že na výkonu týmu se podepsala i absence Tomáše Vlasáka, který od druhé třetiny dění přihlížel z prostoru mezi střídačkami.


Smolný den měl i Lukáš Hronek, ani on brankovému přídělu zabránit nedokázal.

Foto: © Michael Mareš

Podle nedávných informací prodloužilo vedení Slavie smlouvy s několika hráči. Nové smlouvy podepsali: Pavel Kolařík, Radek Duda a Tomáš Vlasák. Všichni tito hráči mají zkušenosti ze zámoří. Pavel Kolařík si zahrál NHL v dresu Bostonu, Tomáš Vlasák nastupoval za Krále z Los Angeles. Pavel Kolařík je vynikající defenzivní obránce, exceluje především v soubojích jeden na jednoho. Tomáš Vlasák, vytříbený technik, vyhrál nedávné hlasování fanoušků o nejoblíbenějšího hráče červenobílých. Jeho start v pátečním utkání je však kvůli zranění nejistý. Radek Duda - bojovník, který nevynechá žádný osobní souboj a skvěle rozděluje vybojované puky svým spoluhráčům.

Vzájemné zápasy

První letošní zápas skončil na ledě "Medvědů" remízou 1:1, kterou domácím zachránil v poslední minutě při power-play obránce Blaťák, který tak odpověděl na vedoucí gól Supa. V prodloužení už gól nepadl, i když měly oba týmy výhodu přesilové hry. "Až na závěrečnou power play domácího mužstva jsme ve Zlíně odehráli výborné utkání. Hráčům bych chtěl poděkovat za předvedený výkon," hodnotil utkání asistent trenéra Slavie Jiří Kalous.

Druhý soboj vyhráli "ševci" 3:2 a jako první tým v sezóně dobyli Sazka Arenu. Přestože domácí do zápasu nevstoupili vůbec špatně, neboť v 7. minutě využil přesilovku David Hruška. Zlínští postupně úpornou defenzívou znechutili utkání slávistickým útočníkům a nakonec sami dokázali skórovat. Slávistickou odpovědí na Barinkův, Čechův a Králův zásah byl drtivý tlak domácích na začátku třetí třetiny, který korunoval Divíšek kontaktním gólem, ale vyrovnat se již červenobílým nepodařilo.

Ve třetím duelu ve Zlíně zvítězila Slavia 5:3. V 5. minutě dostal domácí do vedení Barinka a po vyrovnávacím gólu Nováka z 9. minuty jim ho vrátil necelých pět minut před přestávkou Blaťák. Druhá třetina ale patřila červenobílým, konkrétně Michalu Vondrkovi, jenž dvěma góly strhl vedení na stranu Slavie. Ve 44. minutě sice srovnal skóre Barinka, na Beránkův gól v 50. minutě již ale hráči Hamé odpovědět nedokázali. Naopak, v 52. minutě pojistil tříbodový zisk Jaroslav Bednář.



Historická bilance v extralize
ZLÍN - SLAVIA
Celkem:
52 27 - 11 - 14 153:132
Doma:
27 14 - 5 - 8
Venku:
25 13 - 6 - 6
Finále 2003/2004:
5 4 - 1
 
Postavení v tabulce
1. Slavia   43   27 0 6 1 9  138:91   88 
3. Zlín     43   21 3 5 2 12  95:80   76 
Co mají oba týmy společného
V kádru soupeře dříve působil slávistický bek Tomáš Žižka. Současný obránce Zlína Tomáš Houdek hostoval ve Slavii v sezóně 2003/04 z Třince.
Poslední zápasy
Zlín - Pardubice 0:5
Zlín - Znojmo 2:1 p
Plzeň - Zlín 2:4
Vítkovice - Zlín 4:0
Zlín - Liberec 2:1
Slavia - Sparta 4:2
Slavia - Vsetín 3:1
Kladno - Slavia 4:2
Slavia - Znojmo 1:5
Plzeň - Slavia 3:4
Sestavy v minulém kole
Murín - Hamrlík, Blaťák, Nosek, Galvas, Vosátko, Zubíček, Houdek, J. Malinský - Kristek, Leška, Záhorovský - Okál, Král, Melenovský - Barinka, M. Čech, Rachůnek Franěk - Kadlec, Kolařík, J.Novák, Žižka, Žabka, Graňák - Bednář, Beránek, Tomica - Duda, Divíšek, Sup - D. Hruška, Sobotka, Dlouhý - Vondrka, Kopecký
Nejproduktivnější hráči
1. Richard Král 43 13+13=26
2. Ivan Rachůnek 42 11+11=22
3. Martin Hamrlík 43 8+13=21
4. Marek Melenovský 41 7+9=16
5. Martin Čech 43 6+10=16
1. Josef Beránek 41 12+33=45
2. Radek Duda 42 15+24=39
3. Jaroslav Bednář 43 18+17=35
4. Tomáš Vlasák 41 13+22=35
5. Michal Sup 43 17+10=27
Brankáři
Igor Murín 39 - 1,68 - 94,81%
Lukáš Plšek 7 - 3,45 - 91,04%
Petr Franěk 31 - 1,96 - 94,07%
Lukáš Hronek 14 - 2,22 - 92,50%
Autor Jan Rožumberský
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více