Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
28. ledna 2006

Stál jsem tam, kde jsem měl být, řekl pokořitel Murína

P r a h a - Je střelcem k pohledání. V posledních dvou zápasech se vždy postaral o vítěznou branku, celkem se trefil třikrát. Po gólu v Plzni přidal Michal Sup další dvě trefy do zlínské sítě a výrazně se podílel na jasném vítězství lídra tabulky v poměru 4:1. Překonat Igora Murína se mu možná podařilo i proto, že tentokrát gólman Hamé nepoužil své podvodné praktiky a obě tyče zůstaly na svém místě. ”Ani mě nenapadlo se na to kouknout,” pousmál se nad otázkou, jestli si byl jistý, že mu oba góly budou uznány. V hokeji je totiž v některých případech možné všechno. Slavia konečně zlomila prokletí v Sazka Areně, kde Zlín porazila na šestý pokus. “Už se to nedalo poslouchat, tak jsme s tím museli něco udělat,“ nechal se po zápase slyšet slávistický kanonýr.

V závěru na ledě plály emoce…

Závěr pátečního zápasu ovládaly emoce. Mezi oběma týmy nepanuje zrovna přátelská atmosféra, na ledě proti sobě stojí nesmiřitelní sokové. ”Rivalita je v poslední době myslím dostatečně velká. Jestli se případně potkáme v play-off, tak to může být znát,” myslí si Michal Sup. Zlín poprvé v Sazka Areně se Slavií prohrál a na takovou situaci nebyl zvyklý. I proto možná došlo v závěru k několika potyčkám a na ledě se jiskřilo. ”Celý zápas to bylo docela dobrý, až ke konci se to nezvládlo, my jsme vyhrávali a asi to neunesli,” hledal slávistický útočník příčiny, proč se na konci zápasu změnila ledová plocha v boxerský ring.

Ze zlínské strany začalo od čtvrtého gólu Radka Dlouhého, kdy bylo o osudu zápasu rozhodnuto, přibývat provokací a drobných faulů. ”Bylo tam od nich hlavně sekání a hodně dalších nepříjemných zákroků,” potvrdil pohled z hlediště přímý aktér dění na ledě. Slávisté však nejsou žádné baletky a na zákeřnosti byli připravení. ”Vzešlo to ze situace, Růža ani nemusel nic říkat.” Trenér Slavie mohl jen doufat, že žádného z jeho svěřenců nepotká újma na zdraví a soupeř je nezraní.

Minutu před koncem se tři hosté pustili “férově“ do Radka Dudy ve zlínském brankovišti a mela byla na světě. Spoluhráči mu samozřejmě přispěchali hned na pomoc, z hromadné šarvátky nakonec rezultovaly tři menší tresty pro obě strany. Kapitán Josef Beránek byl v té chvíli hodně rozezlen a čároví rozhodčí měli hodně práce, aby nezatloukl do ledu protějšek s “céčkem“ na prsou Okála. Stejně tak měli “našlápnuto“ Duda a zlínský obránce Houdek. ”Kluci byli naštvaní, předtím tam byly nějaké krosčeky ze zlínské strany. V brankovišti šli tři na Radka, což také nebylo úplně fér, tak se tam do nich pustili,” popsal po zápase divácky zajímavé zpestření Michal Sup, který vše sledoval ze střídačky.

Na led po přerušení hry a při pokračující šarvátce naskákali další dva hráči ze zlínské lavičky, takže měli na ledě přesilu, rozhodčí Smeták však na to nijak nereagoval. Diváci se o pár desítek vteřin dočkali ještě jedné regulérní bitky v kabátě jako úplně vystřiženém z NHL. Obránce Slavie David Pojkar, při svém prvním střídání v utkání, shodil rukavice a v pěstním souboji si to rozdal s útočníkem Hamé Robinem Kovářem. ”Pojky to zvládl dobře, na to že nebyl moc zahřátý, tak na něj myslím vlítnul dobře,” pochválil spoluhráče jeho kolega z útoku.

… ale hrál se i hokej

Kromě bitek se však hrál i hokej, především tedy ze strany domácí. Zlín toho moc dopředu nevymyslel, k jedinému gólu mu pomohla chyba Pavla Kolaříka. Přesně podle slov trenéra Bokroše před zápasem, přijel Zlín do Sazka Areny s destruktivní taktikou, kterou chtěl otupit slávistické odhodlání. To se však nepodařilo, Slavia byla za svou útočnou snahu a hokejovější projev po zásluze odměněna. Ze spousty šancí nakonec čtyři střely byly gólové. ”Dneska jsme hodně bruslili a i když zase bránili, tak se nám podařilo dát docela dost gólů, což je proti Zlínu nezvyklé,” oddechl si Michal Sup.

Na první gól ale čekali slávisté do 32.minuty, důležité bylo nepolevit v nasazení a nenechat se hrou soupeře otrávit. ”Je pravda, že hodně vsází na defenzivní taktiku, stojí ve čtyřech hráčích vzadu, musíme hodně nastřelovat puky. Vždycky čekají na rychlé protiútoky, Leška a spol. potom jezdí sami na bránu. To se tolikrát dneska nestalo, naopak my jsme začali proměňovat šance, které jsme měli,” spokojeně konstatoval dvaatřicetiletý forvard červenobílých.

Po předchozím triumfu na ledě soupeře tak dokázala Slavia porazit Zlín i v domácím prostředí. Výhra nad třetím celkem extraligy se počítá, navíc když s “Medvědy“ neměli slávisté v posledních letech příliš dobrou vzájemnou bilanci zápasů. ”Pro nás je každé vítězné utkání důležité, sebevědomí se potom zvedá,” cenila si vítězství o tři góly především s ohledem na blížící se play-off slávistická osmička. Slavii se podařilo porazit Zlín poprvé v Sazka Areně, kde do té doby hokejisté Hamé čtyřikrát vyhráli a jednou remizovali. Všechno začalo ve finálové sérii v roce 2004. ”Je pravda, že se hodně mluvilo a psalo o tom, že jsme tady nad nimi ještě nevyhráli. Už se to nedalo poslouchat, tak jsme s tím museli něco udělat,” usmál se Michal Sup a jen doplnil slova trenéra a GM Vladimíra Růžička po zápase, že s tím tzv.zlínským komplexem to nebylo až zas tak horké.

Velký bojovník a srdcař opět výrazně promluvil do statistik zápasu. Dvakrát pověsil puk do sítě za záda Murína a přidal jednu asistenci na Bednářovu parádu. Slávistický kanonýr se tak v sezóně dostal na metu devatenácti gólů, právě spolu s Jaroslavem Bednářem je nejlepším střelcem týmu. Postaral se o důležité první dvě branky zápasu. Nejdříve po skvělé souhře celé řady otevřel v polovině utkání skóre, když využil krásné nahrávky Sobotky po excelentní akci Hrušky. Murín se natahoval marně, stejně jako v úvodu třetí třetiny při dorážce stejného autora, který vteřinu před vypršením trestu Zubíčka využil přesilovku. ”Stál jsem tam, kde jsem měl být. Poprvé jsem tam byl sám před bránou, druhý gól byl z dorážky. Dvakrát jsem to tam prostě dostal,” usmíval se dobře naladěný útočník.

Nevadilo mu přitom ani, že překonaným brankářem byl Igor Murín. U slovenského gólmana totiž nemusí všechny, byť na první pohled regulérní, góly platit. Tentokrát však obě tyče zůstaly na svém místě. ”Tak to mě ani nenapadlo se na to kouknout,” pobaveně reagoval na otázku Michal Sup. Na postavení zlínské branky si tedy pozor nedával, ale i tak kouzlo HC Hamé i Murína v Sazka Areně stejně padlo.

Foto: © Tomáš Kulhánek

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více