Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
15. března 2006

Frolo trest na pět zápasů, Žižka stop na jeden duel

P r a h a - Situace z poslední minuty druhého čtvrtfinálové utkání mezi Slavií a Třincem, kdy hostující obránce Tomáš Frolo nevybíravým způsobem srazil Vladimíra Sobotku, měla dohru u disciplinární komise. Třinecký bek, známý svou tvrdou a nečistou hrou, si už v sérii určitě nezahraje a dostal trest na pět zápasů. Mstitel z řad Slavie, Tomáš Žižka, dostal za pokus o napadnutí protihráče mimo ledovou plochu stop na jeden zápas.

Vladimír Sobotka po zákroku Frola zůstal na ledě bezvládně ležet, z hrůzostrašného okamžiku si moc nepamatuje. Rychlá pomoc klubového lékaře Pacovského mu možná zachránila život, probíral ho z bezvědomí a uvolňoval mu zapadlý jazyk. Mladý slávistický útočník byl po zápase převezen do Vinohradské nemocnice na vyšetření, které naštěstí vážnější zranění nepotvrdilo. Odnesl to otřesem mozku. V úterý už se cítil o něco lépe, hlava však pořád bolela. Od doktorů má nařízeno sedm dní klidu, do třetího a čtvrtého zápasu v Třinci určitě nezasáhne.

Disciplinární komise potrestala Frola zákazem startu na pět zápasů. "Shodli jsme se na tom, že šlo o hrubý zákrok do oblasti hlavy a krku. Můžeme diskutovat o tom, jak málo času uplynulo od okamžiku, kdy se Sobotka zbavil kotouče, ale Frolo měl možnost srážku zmírnit," řekl serveru hokej.cz šéf extraligy Stanislav Šulc. Trenér a GM Slavie Vladimír Růžička nechtěl výši trestu příliš komentovat, stejně tak jednozápasové potrestání Tomáše Žižky, který se na chodbě vedoucí k šatnám pokusil napadnout viníka. Už předtím došlo na ledě k hromadné bitce, ze které však Frolo utekl, možná si byl vědom toho, co udělal.

Druhé straně se zdá potrestání Frola příliš tvrdé, po shlédnutí videozáznamu tvrdil v tisku trenér Ocelářů Jiří Juřík: "Sobotka se nedíval, očima sledoval kotouč odehraný k mantinelu a nedával pozor. Frolo jej trefil tělem, nebyla tam zdvižená ruka ani hokejka - byl to čistý strom." Podobného názoru byl i sám viník zbytečného zákroku z poslední minuty za rozhodnutého stavu. Sobotkovi se sice hned po zápase i druhý den omlouval, ale dalšími prohlášeními ukázal, že mu úcta k soupeři asi moc neříká a slávistický útočník si za to podle něj vlastně může sám. Ano, nedával možná pozor, ale...? "Ať si v Třinci říkají, co chtějí. Vůbec mě to nezajímá. Že to bylo čisté? Tak to nevím, jak se podle nich má hrát. Jednalo se o jednoznačný zákrok na hlavu," řekl rezolutně pro deník Sport Vladimír Růžička.

Závěr druhého zápasu série bude mít možná dohru u civilního soudu. Vedení třineckého klubu podalo trestné oznámení za hanobení rasy a národa. Navíc se jim nelíbilo vyprovokování hromadné bitky včetně následného potrestání Žižky a poukazují na to, že na led po zákroku Frola naskákali hráči Slavie ze střídačky a zapojili se do šarvátky. Urážky na zimní stadiony určitě nepatří, ale není pravda, že by tím byly provázeny oba zápasy v Sazka Areně. Zazněly až po nevybíravém zákroku Frola na Sobotku, pod vlivem emocí, byť to neomlouvá. Vladimír Růžička se za nadávky diváků na adresu třineckého klubu omluvil, mrzelo ho to. Ale také dodal, že on sám i hráči Slavie jsou častými terči urážek na cizícíh stadionech, vyslechnou si také svoje a že by v tom případě nemohli hrát vlastně nikde.

Čtvrtfinálovou sérii, která se začínala od začátku ubírat atraktivním ofenzivním směrem, tak zasáhly vášně a emoce. Místo hokeje se řeší ostrá prohlášení, disciplinární tresty či trestní oznámení. Což je určitě na škodu... Nejlepší bude na emoce zapomenout, Frolo si už v sérii nezahraje, podle třinecké strany to adekvátní trest není, ale co je to v porovnání s tím, že jiný mladý hokejista ležel bezvládně na ledě a šlo mu možná o život.. Byť v Třinci budou asi vždycky tvrdit, že se jednalo o čistý zákrok.

Lze si jen přát, aby se v dalším průběhu série hrál především hokej a nebyl prostor na zbytečně velké emoce. Ale určitě se nelze divit, když to bude mezi oběma týmy na ledě jiskřit.

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více