Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
27. března 2006

Boj o finále může začít!

P r a h a - Po dlouhé pauze bez pořádného hokeje vyjedou slávisté znovu na led, boj o postup do finále začíná. Přestávku v play off mezi zápasy využili k doléčení šrámů a především k přípravě na semifinálového soupeře, kterou hráčům zpestřil společný čtvrteční pobyt na bowlingu v Edenu. Úvodní dvě dějství série s Českými Budějovicemi jsou na programu v úterý a ve středu v Sazka Areně. Zápasy začínají od 17:00, připraveny budou i naše on-line přenosy.

Aktuálně ze Slavie

Mezi posledním utkání v Třinci, kde Slavia rozhodla o svém postupu a prvním semifinále s Jihočechy, měli hráči celkem deset dní pauzy. Po pozdním návratu ze Slezska dostali v sobotu volno, stejně tak o týden později, jinak se poctivě připravovali na další boje v play off. Většinou střídali led s posilovnou, tréninku věnovali denně kolem hodiny času.

Příprava byla zaměřená především na hru v přesilovkách a v oslabení, na nácvik herních variant v útočném pásmu a také na defenzívu, ve které bylo ve čtvrtfinále s Třincem několik trhlin. Proti možné hrozící tréninkové ponorce vymysleli trenéři společný pobyt v bowlingovém centru v Edenu, kam se hráči zamířili odreagovat ve čtvrtek.

Do přípravy se zapojili i dva marodi, v Třinci chyběli Slavii útočníci Vladimír Sobotka a Radek Duda. Prvně jmenovaný se dával dohromady po hrubém zákroku třineckého obránce Frola a otřesu mozku, s týmem je na ledě od minulé středy. Dudu trápil bolavý kotník, ale ve čtvrtek už také nechyběl na tréninku a pochvaloval si zlepšení poraněného místa.

Do zápasů s Českými Budějovicemi by měla nastoupit Slavia v plné síle. Trenér Vladimír Růžička si pochvaluje, že poměrně dlouhá přestávka hráčům prospěla a věří, že nedávná historie, kdy Jihočeši překvapili Liberec už v obou úvodních zápasech na jeho ledě, se nebude opakovat. V kabině Slavie je po zdolání první překážky v play off pohoda, ale zároveň si všichni uvědomují, za jakým cílem v letošní sezóně míří a počítají s tlakem, který bude na Slavii větší než na soupeře.

Aktuálně z jihu Čech

Jihočeši si po překvapivém, ale zaslouženém postupu přes lídra základní části Bílé Tygry z Liberce užili krátké oslavy a pustili se do přípravy. Týden volna pomohl doléčit menší šrámy, potom už se připravovali stejně jako na Liberec. Čeká je další série s papírovým favoritem, soustředili se proto na určité věci, které by podle trenérů mohly na Pražany platit.

Na jihu Čech vypukla po postupu do semifinále obrovská euforie, město prožívá úspěch s hráči, na třetí a čtvrtý zápas v Budvar Areně už jsou všechny lístky beznadějně vyprodány.

Natěšená na zápasy se Slavií je i kabina, kde vládne velká pohoda a k tomu odhodlání zdolat dalšího těžkého protivníka. O postup do finále se nebojuje každý den, zapomenout na něj však bude muset kapitán Jihočechů Radek Bělohlav, pro kterého po střetu s jedním z libereckých hráčů asi skončila sezóna (zraněné koleno).

Začátek série pravděpodobně nestihne ani další útočník Viktor Hübl, na kterém jsou ještě trošku znát následky otřesu mozku po zákroku Valdemara Jiruše. Podle slov asistenta trenéra Milana Kupky na klubových stránkách se chtějí Jihočeši vyvarovat především hloupých vyloučení, jsou si dobře vědomi síly Slavie v přesilovkách.

Původně se celý výprava z jihu Čech měla dopravit do Prahy už v pondělí, ale nakonec dali trenéři na přání hráčů a českobudějovičtí se přesunou do hlavní metropole až v úterý ráno, dopoledne mají v plánu lehké rozbruslení a večer už začíná první zápas semifinálové série.

Zvláštní pocity budou zažívat Marek Posmyk a Petr Sailer, kteří mají na Slavii krásné vzpomínky ze sezóny 2002/03, kdy v “sešívaném“ dresu vyhráli mistrovský titul. V týmu mají stále řadu známých, ale na ledě podle jejich slov půjde kamarádství stranou a budou se rvát za úspěch Jihočechů.

Pravděpodobné sestavy

SLAVIA

Franěk (Hronek) – Kadlec, Kolařík, J.Novák, Žižka, Žabka, Graňák, Drtina – D.Hruška, Beránek, Tomica – Duda, Vlasák, Sup – Bednář, Divíšek, Prorok – Vondrka, Sobotka, Dlouhý – Kopecký

ČESKÉ BUDĚJOVICE

R. Turek (Chábera) - Gřegořek, Posmyk, Harant, Kutlák, Mucha, Vydarený, Kotaška - Veselý, Brabenec, M.Hudec - Sailer, Šimánek, Hřebejk – L.Květoň, Vak, Kotrla - Gulaš, J.Hanzal, Mertl

Historická bilance v extralize
SLAVIA - Č.BUDĚJOVICE
Celkem:
46   21 - 5 - 20  118:126
Doma:
23   13 - 3 - 7
Venku:
23    8 - 2 - 13
Základní část:
42   21 - 5 - 16
Čtvrtfinále 1995/96:
4  0 - 4   9:17
Konečné umístění po základní části
2. Slavia         52  31 - 0 - 7  - 1 - 13    164:111   101
7. Č.Budějovice   52  19 - 3 - 12 - 1 - 17    115:118    76 
Cesta do semifinále
SLA - Třinec 4:0 (5:3, 7:4, 3:2 sn, 4:3 pp)
Liberec - CEB  1:4 (1:2, 1:4, 3:7, 2:1, 2:6)
 
Co mají oba týmy společného
Michal Vondrka je českobudějovickým odchovancem, do Slavie přišel v sezóně 2003/04. Milan Kopecký v letošní sezóně během základní části hostoval na jihu Čech. Marek Posmyk a Petr Sailer působili ve Slavii jednu sezónu a získali s klubem mistrovský titul. Viktor Hübl hrál ve Slavii dvě sezóny (2000-02) a patřil k nejproduktivnějším hráčům mužstva. Trenér Č.Budějovic Josef Jandač před sedmi lety vedl dorost Slavie, současný generální manažer Č.Budějovic Jaromír Látal odehrál ve Slavii jednu sezónu 1996/97 jako obránce a poté v klubu působil několik let jako GM.
Nejproduktivnější hráči v play off
1. Tomáš Vlasák 4 - 4+6 - 10
2. Jaroslav Bednář 4 - 2+4 - 6
3. Josef Beránek 4 - 1+3 - 4
4. Tomáš Divíšek 4 - 0+4 - 4
5. Radek Duda 2 - 0+4 - 4
6. Petr Kadlec 4 - 2+1 - 3
1. Kamil Brabenec 5 - 3+3 - 6
2. Jiří Šimánek 5 - 2+4 - 6
3. Petr Sailer 5 - 0+6 - 6
4. Tomáš Harant 5 - 4+1 - 5
5. Marek Posmyk 5 - 2+3 - 5
6. Michal Hudec 5 - 3+1 - 4
Brankáři v play off
Petr Franěk 4 - 2.82 - 88,99 - 0 Roman Turek 5 - 1.80 - 94,04 - 0
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více