Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
28.3.2006

Přesilovky zlomily Slavii

SF1, úterý 28.3.2006, Slavia - Č. Budějovice
Slavia
0:2
0:0, 0:0, 0:2
Č. Budějovice

Branky a nahrávky: 56. Vak, 58. Vydarený (Kotrla). Rozhodčí: Minář, Homola - Čech, Chytil. Vyloučení: 10:6, navíc Duda (SLA) 10 min . Využití: 0:2. Diváci: 12 011.

Sestavy

Slavia

Franěk – Kadlec, Kolařík, J.Novák, Žižka, Žabka, Graňák, Pojkar – D.Hruška, Beránek, Tomica – Duda, Vlasák, Sup – Bednář, Divíšek, Prorok – Vondrka, Sobotka, Dlouhý – Kopecký.

Č. Budějovice

R. Turek - Gřegořek, Posmyk, Harant, Kutlák, Mucha, Vydarený, Kotaška - Veselý, Brabenec, M.Hudec - Sailer, Šimánek, Hřebejk – L.Květoň, Vak, Kotrla - Gulaš, Mertl.

P r a h a - První semifinálovou bitvu vyhráli hosté z jihu Čech. K vidění bylo velmi pohledné utkání. Slavia byla aktivnější při hře 5 na 5. Hosté hrozili hlavně z přesilových her, kterých měli dostatek. Po druhé třetině byl stav stále bezbrankový. Šance ke vstřelení gólu přitom byly na obou stranách. Rozhodující bylo vyloučení Graňáka na 4 minuty v 55. minutě. Dlouhou přesilovku hosté dvakrát využili. Nejprve Vak v 56. minutě a o dvě minuty později propálil Fraňka Vydarený. Petr Franěk i přes inkasované góly držel dlouho Slavii nad vodou a byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání.

Jihočeši vstoupili do utkání aktivně a jejich útočnou snahu podpořily dvě přesilovky. V prvních pěti minutách měli dobré příležitosti Harant, Brabenec a Hřebejk. V 8. minutě předvedli hosté pěknou kombinační akci, na jejímž konci stál Ondřej Veselý. Slavii musel zachraňovat skvělým zákrokem Franěk. Pražané se rozjížděli pomaleji. První šanci si vypracovali až v 10. minutě, kdy končil trest vyloučeného Brabence. Divíšek se prosmýkl před Turka, na něm ovšem ztroskotal. O minutu později zkoušel vyzrát na gólmana hostí nadvakrát Beránek, ani jemu se to však nepodařilo. Ve 12. minutě to vřelo na druhé straně, před Fraňka se dostal sám Kotrla. Domácí obrana si z této situace příliš ponaučení nevzala, za další minutu zapomněla pro změnu na Mertla. V 15. minutě se vydal na útočný výlet Žižka a Turek měl s jeho zakončením velké problémy. Puk zůstal po jeho zákroku ležet před brankou, naštěstí pro hosty se žádný ze slávistických hráčů k dorážce nedostal. V 18. minutě se dostali do přečíslení Vondrka s Kopeckým, druhý jmenovaný ale v rozhodující chvíli prudkou nahrávku svého spoluhráče netrefil. První třetina tedy byla na zajímavé momenty bohatá, jenže na skóre se to neprojevilo.

I druhou část započali slávisté v oslabení. Jihočeši si vypracovali šance až při návratu potrestaného Beránka. Vakovu střelu Franěk zlikvidoval efektním semaforem. Ve 23. minutě měl na holi gól u tyče číhající Duda, ale promáchl. Další situace zavánějící gólem se před Turkem odehrála ve 30. minutě při vyloučení Hřebejka. Jejím hlavním aktérem byl Ivo Prorok, skulinku v brance však nenašel. Ve 32. minutě se domácí bránili ve třech proti čtyřem a byli pod drtivým tlakem soupeře. Horké chvilky přežili a nedlouho po vypršení Prorokova trestu ujížděl proti Turkovi v tandemu s Dlouhým Pojkar. Slávistický bek zvolil střelu, která skončila pouze na Turkově výstroji. Domácí byli v této fázi hry aktivnější, ve 37. minutě pálil nebezpečně z první Sup. Dvě minuty před druhou sirénou se naskytla domácím dvojnásobná početní převaha. K Veselému, jenž seděl za katrem za podražení přisedl Harant. Trenér Růžička si vyžádal oddechový čas, ani taktická porada k využití devětadvacetisekundové přesilovky 5 na 3 však nepomohla. Klasickou přesilovku 5 na 4 přerušila druhá přestávka.

Zbytek oslabení sehráli Jihočeši již v pohodě. Diváci tedy i tentokrát čekali na gól marně a bylo patrné, že komu se podaří vstřelit branku jako prvnímu, bude mít blízko k výhře. Ve 44. minutě dostal pas na modrou Beránek, zkusil překvapit Turka rychlou střelou zápěstím, jenže budějovický brankář jeho úmysl vystihl. Obě mužstva poté hrála hodně opatrně a šancí na obou stranách výrazně ubylo. Výjimkou byl Tomicův průnik po levém křídle v 53. minutě. Rozhodnutí přinesla nakonec 56. minuta. Slavia předtím hrála přesilovku, jenže špatným střídáním a hrou v šesti se o výhodu sama připravila a když navíc ještě Graňák zasáhl v obličeji vysokou holí soupeře a dostal trest 2+2 minuty, rázem se situace obrátila a domácí čekaly krušné chvilky. Franěk dělal, co mohl, ale na zakončení Vaka po vyhraném vhazování Budějovic v čase 55:35 již reagovat nedokázal. Slavia pak i ve čtyřech vrhla všechny síly do útoku, jenže hráz jménem Turek nepovolila. Naopak, na konci 58. minuty pokus o vyhození zachytil Vydarený, sklepl si kotouč do střelecké pozice a jeho dělovka zaplula pod břevno slávistické branky. O výsledku bylo rozhodnuto a následné Supovo vyloučení bylo již jen kosmetickou úpravou zápisu o utkání.

Ohlasy trenérů
Jiří Kalous (Slavia): "Potvrdilo se to, co jsme očekávali, že Budějovice přijedou s agresivní celoplošnou hrou. Předváděli to výborně i na ledě. Utkání se pro nás vyvíjelo nepříznivě především ve třetí třetině. My ale nemůžeme vyhrát utkání, když budeme mít tolik vyloučení. Na to si musíme dát pozor, protože hrát přes dvacet minut v oslabení je moc. Po této stránce jsme to nezvládli a doufám, že v příštím utkání už to bude lepší."

Milan Kupka (České Budějovice): "Viděli jsme vyrovnané utkání, ve kterém si obě mužstva vytvořila řadu šancí a bylo jasné, že ten, kdo dá první gól, se dostane do výhody. Nakonec se to podařilo nám, přidali jsme ještě jednu branku a dotáhli to do vítězného konce. Musím pochválit naše hráče, kteří hráli velice dobře."

Autor Lukáš Hykš, Jan Rožumberský, foto Tomáš Kulhánek
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více