Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
7. listopadu 2001

Slavia jasně přehrála Litvínov

Kdo se v sobotu rozhodl navštívit juniorské utkání pražské Slavie s Litvínovem, viděl výborný hokej. Slavia posílená o hráče z „A“ týmu (Tomicu, Z. Nováka, Dlouhého, Pojkara a především výborného brankáře Hronka) jasně přehrála Litvínov, který přivezl člena širší reprezentačního kádru do dvaceti let brankáře Fikrta, mistra světa do dvaceti let Havla a zkušeného útočníka Říhu, který hraje v „áčku“ Litvínova.

Slavia se svými čtyřmi řadami hrála útočný hokej vycházející z vynikající zajištěné obrany, která ale zároveň mohutně podporovala útok. Hrál se rychlý hokej ze strany na stranu, ale více ze hry měla jasně Slavia, která si vytvořila mnoho šancí. Všechny formace Slavie se snažily střelecky prosadit, ale žádna z mnoha střel gólem neskončila. Největší šance si vypracovala první formace hrající ve složení Tomica - Z.Novák - Dlouhý. Litvínovské snažení končilo zpravidla na útočné modré, kde je o puk obrali obránci Slavie. V první třetině byl pouze jeden vyloučený hráč. Litvínovský Havel si najel pro přihrávku mezi kruhy a po individuální akci se snažil ohrozit Hronka, ale stačil ho zahákovat Braniš, který obdržel trest na dvě minuty. Litvínov si během své přesilové hry žádnou vážnější šanci nevytvořil. A po vyrovnání sil na ledové ploše se zápas znovu nesl v duchu slávistických útočných výpadů. Brankář Fikrt svůj tým držel, jak mohl. Slavia ale nepolevovala a všemožně dorážela. Nebylo to nic platné, protože gól nepadl a oba soupeři, za smírného stavu po první třetině, odešli do šaten.

Druhá třetina byla ještě pohlednější než ta první. Litvínov zmobilizoval síly, snažil se pobýt nějaký čas v útočném pásmu, ale domácí byli příliš rozjetí. Lépe bruslili a jejich kombinační hra nepostrádala nápad. V úvodu si znovu vytvořili nápor, tedy především třetí lajna ve složení Juza-Čachotský-Micka, v tlaku pokračovaly i ostatní formace. Ve 25. minutě po vyhraném bully přihrál Drtina na modrou Makaloušovi a ten tvrdou přesnou střelou pod víko otevřel skóre utkání na 1:0. Slavia nepolevovala a hned vzápětí se při svém střídání zdržel Malát a křižnou přihrávkou hledal najetého Z. Nováka, který ale brankáře Fikrta nepřekonal. Skóre se měnilo při dalším střídaní. Po přihrávce Pojkara protlačil Juza puk mezi betony brankáře Fikrta a tím zvýšil náskok na 2:0. Litvínov se nechtěl nechat zahanbit a přišel jeho největší nápor, kdy především spoléhal na brejkové situace. Při přečíslení dva na jednoho nestačil Říha přesně zakončil, protože brankář Hronek dobře vykryl střelecký prostor. V této části hry byl Hronek velkou oporou Slavie, Tauš dostal přihrávku na modrou mezi dva obránce Slavie a jel sám na Hronka, ale ten se nenechal překonat. Následně přišlo další přečíslení dvojice Havel-Řiha, ale druhého jmenovaného Hronek znovu vychytal. V 37. minutě přišla nádherná akce, kdy Z. Novák našel Dlouhého na modré a ten zadovkou vrátil najíždějícímu Z.Novákovi, ale místo střely volil křižnou přihrávku na Tomicu, který puk lehce tečoval. Fikrt ale zachránil. Krátce před koncem přišlo druhé vyloučení, a to Drtiny za krosček. Litvínov dostal znovu šanci změnit stav utkání, ale jeho nápor nevyústil v žádnou větší šanci. I proto se stav až do konce třetiny neměnil.

I ve třetí třetině se hralo ve vysokém tempu. V 48. minutě krátce po buly přihrál Dlouhý na Z.Nováka, ten dále posunul na Tomicu, který z otočky mířil na vzdálenější tyč a Fikrt už zareagovat nestačil. V 50. minutě byl vyloučen Hronek, trest za něj odseděl Borovanský. Slavia znovu brilantně zvládla oslabení a vlastně jen jednu nebezpečnější akci, po prudké střele Havla, zlikvidoval Hronek. Ke konci zápasu Slavia už jen kontrolovala hru a nepouštěla se do větší akcí. Jen Pavliš dvakrát vyzkoušel připravenost Fikrta. V čase 57:19 přišla první přesilovka domácích, kdy byl za hrubost vyloučen Havel. Zápas se tedy dohrával v poklidném tempu,jen Pojkar si udělal útočný výlet, ale to bylo vše. Slaviasehrála celý zápas opravdu mistrně a důvody k úspěchu? „Poprvé jsme měli posily z „A“ týmu a hned se to projevilo na výkonu celého mužstva. Nechyběla nám jistota a měli jsme spoustu neproměněných šancí. Povětšinu zápasu jsme kontrolovali hru a myslím, že jsme vyhráli zaslouženě,“ řekl trenér Jiří Kalous. Celé utkání bylo velice rychlé a hrálo se svižně bez průtahů. Pouze čtyři vyloučení hráči za celý zápas mluví samiza sebe, bylo to čisté utkání s velkým množstvím šancí. Sobotní zápas jen potvrdil kvalitu juniorské extraligy a je opravdu škoda, že na zápasy nechodí více fanoušků.

Autor Ivana Paulová
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více