Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
5.4.2006

Slavia je ve finále Extraligy

SF5, středa 5.4.2006, Slavia - Č. Budějovice
Slavia
2:1sn
0:0, 1:1, 0:0 - 0:0
Č. Budějovice

Branky a nahrávky: 31.Kadlec (Tomica, Beránek), rozhodující nájezd Prorok - 37.Gulaš (Veselý, Vak). Nájezdy proměnili: Vlasák, Prorok. Rozhodčí: Minář, Homola - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 6:5. Využití: 0:0. Diváci: 13519. Průběh utkání: 1:0, 1:1.

Sestavy

Slavia

Franěk - Graňák, Kadlec, Žižka, Novák J., Žabka, Kolařík, Pojkar - Duda, Beránek "C", Tomica - Hruška D., Vlasák, Sup - Bednář, Sobotka, Prorok - Dlouhý, Divíšek, Kopecký - Vondrka.

Č. Budějovice

Turek - Posmyk, Gřegořek, Mucha, Vydarený, Harant, Kotaška, Kutlák - Brabenec, Mertl, Hudec M. - Sailer "C", Šimánek, Hřebejk - Veselý, Vak, Gulaš - Květoň L., Matušík, Hanzal - Ježek.

Dramatické utkání opět dospělo až k nájezdům. V nich rozhodla skvělá forma Tomáše Vlasáka, který neomylně překonal Romana Turka. V utkání měla Slavia mírnou převahu, České Budějovice si však vytvořily několik velkých příležitostí a dvakrát pomohlo i břevno Fraňkovy branky

Úvod zápasu přinesl střelu Beránka a následný nápor hostí zakončený Harantovou střelou. Slavia se poté musela dvakrát bránit ve čtyřech. Ve 4. minutě se posadil na trestnou lavici Hruška, v závěru 6. minuty ho vystřídal Prorok. Druhý jmenovaný se při návratu z trestné lavice dostal do šance a vynutil si faul. Budějovice se stejně jako Pražané bez větších potíží ubránily. Šance přišly až při hře pět na pět. Ve 12. minutě zkoušel překonat zblízka Turka Žižka, v téže minutě na druhé straně zahrozil Vak. Na konci 13. minuty vybídl zpětnou přihrávkou Sobotka ke skórování Hrušku, jenže skóre se ani tentokrát neměnilo. Slavia byla aktivnějším týmem, Turek musel být v permanenci, pak ji ale přibrzdil faul Bednáře. Při přesilovce hostí zatrnulo svěřencům Vladimíra Růžičky po střele Posmyka, která se otřela o břevno Fraňkovy svatyně. Diváci tak čekali v první části na gól marně.

Do druhé třetiny vstoupili domácí útočně naladěni. Ve 21. minutě střílel ze střední vzdálenosti Beránek a jelikož Turkovi clonil Duda, měl gólman hostí se střelou kapitána Slavie starosti. O necelou minutu později pro změnu svedl souboj s budějovickým brankářem aktivní Hruška. Ve 23. minutě zkusil vyzrát na Turka Bednář, ani on však strážce budějovické branky neprostřelil. Hosté o sobě dali vědět až ve 25. minutě, kdy se na delší dobu usadili před Fraňkem. Ve 26. minutě si vynutili faul Bednáře, ovšem jejich přesilovka skončila předčasně, neboť Harant si v souboji s Beránkem pomohl v rozporu s pravidly. Na trestné lavici bylo rušno i nadále, v krátkém sledu bylo dvakrát vyloučeno po jednom hráči na každé straně. Obrazu hry to příliš nesvědčilo. Až ve 31. minutě přišel moment, který diváky zvedl ze sedadel. Tomica našel na modré Kadlece a slávistický bek propálil Turka, kterému kryl výhled Duda. Další šance na sebe nenechaly dlouho čekat. Slávisté se několikrát dostali do nadějného přečíslení, finální zakončení se jim ale nedařilo. Hru poté kouskovala častá přerušení. Ve 37. minutě se osmělili také Jihočeši a jejich snaha slavila úspěch. Po vyhraném bully vystřelil Veselý, puk se odrazil od zadního mantinelu k nekrytému Gulašovi, proti jehož střele se Franěk nestačil přemístit. Hosté po vyrovnání výrazně ožili a před Fraňkem bylo horko. Dvě minuty před druhou sirénou ale fauloval Veselý, čímž pomohl Slavii vymanit se z tlaku a převzít iniciativu. V přesilovce zahrozili zejména Bednář a Tomica. Jelikož Turek jim gólovou radost nedopřál, šlo se stejně jako po první třetině do kabin za nerozhodného stavu.

Opozdilci, kteří se nestačili během přestávky občerstvit, přišli na začátku třetí dvacetiminutovky hned o dva rušné momenty. Nejprve pálil nebezpečně Hudec, vzápětí na druhé straně promarnil gólovku Bednář. Po divokém úvodu horkých chvil na obou stranách ubylo a další šance přišla až ve 47. minutě, kdy se dostali do přečíslení Beránek s Tomicou. O minutu později střílel z pozice mezi kruhy Novák a za další minutu málem potrestal hrubici Brabence Bednář. Diváci museli být s atraktivitou hry spokojeni. V 50. minutě k ní přispěl pěknou individuální akcí Vydarený, jenž odmítl Graňáka a bekhendem zakončil. I závěr třetího dějství byl strhující, vřelo to především před Fraňkem. V 56. minutě trefil břevno Gulaš a v 59. minutě za již překonaného Fraňka v poslední chvíli zaskočil Novák. Šedesát minut normální hrací doby tak rozhodnutí nepřineslo.

V nastaveném čase byli aktivnější hosté, Slavia podřídila svoji taktiku tomu, aby rozhodovaly nájezdy. Jelikož největší šanci Hudce v 68. minutě Franěk zlikvidoval, došlo skutečně na samostatné nájezdy. Jako první se rozjel Jiří Šimánek. Pokusil se o kličku do forhendu, Fraňka však nepřekonal. To penaltový specialista Tomáš Vlasák se nemýlil. V druhé sérii neproměnili ani Sailer ani Bednář. Když při třetím nájezdu neuspěl na straně Budějovic Kutlák a Ivo Prorok proměnil, nad hosty se začala stahovat černá mračna. Definitivní rozhodnutí přineslo následné neproměněné trestné střílení Gulaše. Pražané mohou slavit postup do finále, pro hosty končí sezóna čtvrtým místem. Z bojiště však odchází se vztyčenou hlavou, předvedli během celé série pohlednou hru a postup do semifinále po návratu do extraligy je pro ně velkým úspěchem.

Ohlasy trenérů
Jiří Kalous (Slavia): "Dnes jsme měli paradoxně nejvíc brankových šancí, třikrát, čtyřikrát jsme byli sami před gólmanem, bohužel se to protáhlo do prodloužení a na nájezdy. Naštěstí máme velmi zkušené hráče a samozřejmě Tomáše Vlasáka, který se opět nemýlil. Co se týče celé série, viděli jsme pět vynikajících a vyrovnaných zápasů, v nichž se mnohdy přiklonilo štěstí na naši stranu. Porazit Budějovice s takovou formou a s takovým stylem, jakým hrály, vyžadovalo výborné výkony z naší strany. Soupeře pro finále si nevybíráme, možná by byl zápas se Spartou lákadlem pro hráče a pro diváky, ale my se soustředíme jen na sebe."

Josef Jandač (Budějovice): "Takhle bezprostředně po utkání jsem zklamaný. Zápas se odvíjel jako ty ostatní, byl vyrovnaný, výborně chytali oba gólmani, rozhodovaly maličkosti. V prodloužení hrála Slavia na penalty, na které si věří a uhrála je i dneska. Gratuluji jí k postupu, děkuji hráčům za špičkové výkony a i divákům, kteří nám pomohli."

Foto: © Tomáš Kulhánek

Autor Lukáš Hykš, Martin Prokop
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více