Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
3. května 2006

Chtěl bych, aby kvalita českého hokeje zůstala zachována, říká Vladimír Růžička

P r a h a - Na poslední valné hromadě Asociace profesionálních klubů (APK) konané ve čtvrtek 27. dubna se významným způsobem měnil herní řád nejvyšší české soutěže. Podle generálního manažera HC Slavia Praha Vladimíra Růžičky by schválené změny měly posílit prestiž české extraligy. „Chtěl bych, aby kvalita českého hokeje zůstala zachována. Především mě zajímá kvalita hry, o tu mi jde nejvíc,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro oficiální stránky HC Slavia Praha.

Vraťme se ještě ke čtvrtečnímu (27. 4. 2006) zasedání APK, na kterém byla schválena celá řada změn herního řádu. Tou asi nejvýznamnější je uzavření soutěže. Co vedlo členy APK k tomuto kroku?
Tomuto rozhodnutí předcházela dopolední schůzka majitelů klubů, na níž jsme přizváni nebyli, a dokonce na té schůzce nebyl ani náš prezident Miroslav Tvrdý, nicméně už tam se začalo o tom diskutovat a dohadovat ty již veřejnosti známé finanční částky…

Takže lze říct, že majitelé klubů něco navrhli a na vás, jako APK, respektive generálních manažerech jednotlivých extraligových klubů, už bylo jen ty změny posoudit a odhlasovat?
Ano, i tak to lze asi říct. Mimo jiné i proto, že náš zástupce na té dopolední schůzce majitelů klubů nebyl. Ostatně své zástupce tam nemělo více klubů.

Vy sám jste nebyl proti uzavření soutěže?
Proti nebyl nikdo. Mám dojem, že to bylo jednohlasně schváleno. Samozřejmě, že tam zazněly částky, na kterých se dohodli majitelé klubů, tedy těch 25 milionů korun plus sedmimilionové garanci, kterou musí všechny extraligové kluby do 20. června složit jako garanci za celou sezonu.

Takže budoucí vítěz první ligy si může extraligu koupit za 32 milionů korun. To znamená, že napříště bude nejvyšší českou soutěž hrát namísto čtrnácti už patnáct extraligových klubů a každý další rok pak přibude vždy o jednoho víc? To by v budoucnu mohlo extraligu hrát třeba 21 týmů…
Možná, ale na druhou stranu buďme realisté. Kdo dnes může složit 32 milionů korun a ještě dát dohromady solidní mužstvo? Ale v principu máte pravdu. Sám jsem se na to také ptal, protože mě vždy zajímá především sportovní stránka věci. Můj názor je ten, že by soutěži naopak pomohlo snížení o dvě mužstva. Extraligu by hrálo dvanáct mužstev a těch, řekněme padesát hokejistů, by našlo uplatnění v jiných týmech. Určitě by se zvýšila kvalita soutěže, ale schválilo se to, vyzkouší se to a uvidíme. Třeba ta mužstva na to ty peníze mít budou, třeba ne…

Další změna je v systému play off. Namísto současných osmi se v příští sezoně zúčastní play off deset celků, přičemž poslední čtyři – tedy mužstva na sedmém až desátém místě - budou hrát jakési předkolo play off. Co bylo cílem této změny a co si od ní slibujete?
To je jednoduché, aby bylo více mužstev zapojeno do play off.

Dobře, ale tím se zároveň oddálí samotné play off…?
Pouze o týden, ty zápasy se budou hrát ve velmi rychlém sledu. Ale je pravda, že pro první a druhé mužstvo po základní části to bude trochu výhoda, protože mužstva, s nimiž se ve čtvrtfinále play off utkají, můžou mít za sebou až pět zápasů, přičemž po tom pátém zápase bude následovat pouze jeden den volna a hned začnou čtvrtfinálové boje play off. Takže, samozřejmě, pro ta mužstva, která postoupí z konečného sedmého a osmého místa to bude velmi náročné.

Změny herního řádu každopádně soutěž zatraktivní. Nedočkáme se nakonec po vzoru NHL i rozdělení soutěže na „západní“ a „východní“ konferenci?
Zatím ne.

A myslíte si, vy sám, že by něco takového mohlo v budoucnu někdy nastat?
Nevím. Můj názor je ten, že do budoucna by bylo lepší, kdyby, a teď nevím, jestli to je v našich podmínkách vůbec realizovatelné, se tady zavedl herní systém podobný tomu, jaký je v NHL, tedy že by týmy hrály v jiné dny, než jen v úterý, v pátek a v neděli. Každé mužstvo by pak odcestovalo na delší zápasovou šňůru. Uvedu příklad: Karlovy Vary by jely do Vítkovic, kde by hrály ve čtvrtek, v pátek by pak odehrály zápas v Třinci a v neděli ve Zlíně, tedy něco podobného jako je v NHL. Zlín by například jel do Českých Budějovic, pak na Slavii a nakonec by se utkal se Spartou. To, si myslím, že je do budoucna námět k zamyšlení. Copak, z Prahy to ještě jde, ale máme v extralize kluby, které to mají doslova přes celou republiku, jako například Karlovy Vary nebo Litvínov. Zejména pro tyto týmy to jsou, s ohledem na to, že se jezdí autobusem, neskutečné dálky. A k tomu si připočtěte houstnoucí provoz na silnicích a dojdeme k tomu, jak je tento systém ošidný. Navíc hráči na cestě stráví v autobuse šest sedm hodin, pak mají hrát zápas, už to je dost namáhavé.

Pokud si vzpomínám, tak jeden takový „trip“ jste letos měli i vy. Jeli jste, tuším, z Vítkovic do Českých Budějovic…
Ano, to ale bylo kvůli televiznímu přenosu. V sobotu jsme hráli ve Vítkovicích a v neděli v Českých Budějovicích, ale zvládli jsme to. Samozřejmě, vždycky je to nepříjemné, vždycky to nějaké mužstvo potká, ale ti kluci se s tím pochopitelně vyrovnají. Určitě by tedy do budoucna bylo jednodušší, kdyby mužstva, jako třeba Zlín, jela do Litvínova, další den odehrála zápas v Karlových Varech a potom třeba ještě v Plzni, takhle je to natřikrát.

Ale na tom se musíte jako APK shodnout…?
Určitě, myšlenka do budoucna to ale je, určitě by to byl krok dopředu. Dnes už mají všechny týmy víceúčelové haly, ať už to jsou Pardubice, Liberec, Vítkovice, Slavia či České Budějovice, dnes už se nemusíme držet zaběhlých termínů. Vždyť i my jsme letos doma hráli zápas třeba ve středu, protože v úterý byl v Sazka Areně jiný program, nebo ve čtvrtek. Hráčům to nevadí, jsou to profesionálové a musí se s tím vypořádat. Určitě raději hrají, než trénují. Když v NHL hrají mužstva čtyři zápasy za týden, proč bychom je nemohli hrát my?

Na některém z nejbližších zasedání APK, to nejbližší by mělo proběhnout 24. května, se máte také zabývat platovými stropy. Jste pro zavedení platových stropů v extralize?
Projednáno to bylo, ale zatím o tom není rozhodnuto. Mám obavy z toho, aby některé kluby k tomu nepřistoupily tak, že tu soutěž odehrají s juniory. Chtěl bych, aby kvalita českého hokeje zůstala zachována. Já jsem pro, aby soutěž hráli mladí hráči, ale musí nastupovat vedle starších a zkušenějších hráčů, od kterých se mohou lecčemu přiučit. Přece nemůžeme všechno postavit na osmnácti, devatenácti, jednadvacetiletých klucích? Já jsem pro mladé mužstvo, ale musí to být dělané s rozvahou a ne jenom proto, že někdo potřebuje o třicet, čtyřicet milionů korun snížit rozpočet a ty mladé kluky nasadí jenom proto, aby ušetřil. Stále platí, že v létech je kvalita.

Na posledním jednání Asociace se uvolnilo křeslo ředitele APK, máte ambice na tuto funkci kandidovat?
Ne (smích), já už nemám žádné ambice…

Ale určitě na zasedání 24. května budete volit nového ředitele…
Budeme, ale určitě to nebudu já (úsměv). Můj názor je takový, že by tuto funkci měl zastávat Jaroslav Vlasák, prezident a sportovní manažer klubu HC Znojemští Orli. Je to šikovný kluk.

Mimochodem, už je známo rozlosování nového extraligového ročníku? Kdy a s kým se Slavia utká v prvním kole?
Ještě ne, ale určitě už brzo se o tom rozhodne. Diskutovali jsme o tom, že by liga měla začít 15. září, ale zřejmě se tento termín posune na 8. září, protože turnaj o pohár České pojišťovny začíná o týden dřív. Navíc potřebujeme získat týden pro zápasy před play off, tedy pro ta mužstva na sedmém až desátém místě, aby se tam ten prostor našel. O tom ještě budeme jednat a rozlosování, tuším, proběhne právě na tom jednání 24. května, nebo pak na dalším v červnu.

Nedávno se také mezi novináři diskutovalo o tom, že možná dojde k nějakým personálním změnám ve vedení klubu? O tom jste neslyšel?
Myslíte kvůli tomu, co se dělo ve firmě Skanska? Tak v tom směru mohu fanoušky ubezpečit, že vše zůstává při starém. Pan Tvrdý je a bude prezidentem klubu i nadále.

Ale v době, kdy vrcholilo finále play off, se ze strany některých, nechci být konkrétní, ale řekněme sparťanských příznivců, ozývaly hlasy, že pro Slavii to byla letos v Sazka Areně poslední extraligová sezona. Šuškalo se, že s panem Tvrdým odchází i generální sponzor, společnost Skanska…
Sparťany mohu uklidnit, nic se nemění.

Ještě dovolte otázku k národnímu týmu. Sledoval jste jeho počínání ve Švédsku?
Musím říct, že jsem ty zápasy sledoval, i když já teď hlavně sleduji play off v NHL. To jsou úžasné zápasy. Ale k té reprezentaci. Nic k tomu neříkám, protože je to příprava na mistrovství světa. Je pravdou, že jsme na závěrečném turnaji neudělali ani bod, takže se mi o tom pochopitelně mluví hůře, ale čeká nás mistrovství světa a mnohem důležitější je, aby se to mužstvo složilo tak, abychom v Lotyšsku „udělali“ medaili. Co se týče Euro Hockey Tour, nemá cenu si nic nalhávat, dopadlo to pro nás špatně, ta bilance není vůbec lichotivá…

…ona je dokonce nejhorší v historii…
Ano, ale jak už jsem řekl: Důležité je mistrovství světa a já doufám, že se tam o to popereme a že nějakou tu medaili z Lotyšska přivezeme.

Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více