Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
20. června 2006

Josef Vašíček vítězem Stanleyova poháru!

Zapsal se mezi nesmrtelné. Ve finálové bitvě o Stanleyův pohár zvládla jeho Carolina rozhodující sedmý duel a na domácím ledě v RBC Center v Raleighu oslavila zisk zlatého grálu. Josef Vašíček bude mít vyryto své jméno na podstavci nejslavnější hokejové trofeje, vůbec jako první hráč, který hrál ve Slavii. Euforii si užil bezprostředně na ledě, kdy pozvedl vítězoslavně pohár nad hlavu. Další radostné křepčení ho čeká v létě, kdy se s trofejí bude moct pomazlit doma v Havlíčkově Brodě. Ukáže jej i fanouškům Slavie v Edenu?

Pětadvacetiletý útočník loni oblékal dres Slavie, během výluky v NHL zažíval premiéru v české extralize. Do Ameriky se rodák z Havlíčkova Brodu vydal v osmnácti letech. Po dvou sezonách v juniorské zámořské soutěži v Sault St.Marie se prosadil do prvního týmu Caroliny Hurricanes.

Juniorský mistr světa z přelomu let 1999 a 2000 ve Švédsku se hned ve druhém roce mezi Hurikány dočkal finále Stanleyova poháru. "Už jako malý kluk jsem si přál hrát ve finále Stanley Cupu a nyní se sen splnil. Je to neuvěřitelný pocit, něco nezapomenutelného," svěřoval se tehdy. Nakonec zůstal v poli poražených, Carolina v pěti zápasech podlehla Detroitu. "Zklamání tu je a velké. Promítlo se mi celé playoff a sám sebe jsem se ptal, jestli se taková šance bude opakovat."

Úspěchy ale na sebe nenechaly dlouho čekat. Loni oblékal dres Slavie, patřil k nejlepším hráčům soutěže a získal si srdce fanoušků. A na konci sezony se radoval už na šampionátu dospělých ze zisku titulu mistrů světa ve Vídni. Vstřelil poslední branku MS, prožíval krásné pocity. Po skončení výluky se vrátil za moře. "Ve Slavii to bylo super, hlavně jsem si zvykl na evropský hokej a byl jsem tady maximálně spokojený. Slávistou jsem stále."

Uplynulá sezona by se dala nakonec označit jako konec dobrý, všechno dobré. Prožil strastiplný rok, zranění a operace kolene ho vyřadila na delší dobu ze hry, promeškal většinu zápasů základní části. Po pauze se vrátil famózním způsobem, doma proti Washingtonu si připsal dva góly a dvě asistence.

V play off nastoupil v osmi zápasech, nebyl po dlouhé pauze ještě v ideální formě, příležitost dostávali jiní. Ve finále proti Edmontonu si zahrál v pátém a šestém utkání. V sedmém rozhodujícím duelu se do sestavy nevyšel, ale to ho zas tak moc nemrzelo. Důležité je, že mohl pozvednout nad hlavu Stanley Cup. Stejně jako obránce František Kaberle, smutek naopak prožívali Olejáři Radek Dvořák, Aleš Hemský a Jaroslav Špaček, který loni během výluky po výměně z Plzně také oblékal dres Slavie.

Splnil se mu tak jeden velký sen. "Určitě bych jednou rád vyhrál Stanley Cup, je to můj sen vyhrát tuhle trofej a bylo by to krásné," říkal před rokem v offline rozhovoru se čtenáři oficiálního klubového webu Slavie. V létě přiveze trofej ukázat do rodného Havlíčkova Brodu, otázkou zůstává, jestli se alespoň na chvíli zastaví i v Edenu. Bude mít čtyřiadvacet hodin, aby si Stanleyova poháru pořádně užil.

Josef Vašíček (12.9. 1980) #63#

Vítěz Stanleyova poháru 2006, Mistr světa 2005 z Vídně, Juniorský mistr světa ze Švédska 2000

Profil Josefa Vašíčka

Po návratu do Slavie během výluky v NHL

Autor MoV
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více