Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
15. července 2006

Jakub Klepiš má za sebou úspěšnou premiéru v NHL

P r a h a - Zase o rok starší a hlavně zkušenější se letos vrátil do Čech útočník Jakub Klepiš. Slávistický odchovanec udělal důležitý krok ke splnění snu a zažil premiéru v NHL. A navíc takovou, jaká se nepovede jentak každému - vstřelil hned první gól v soutěži. Dres Washingtonu Capitals oblékl celkem v pětadvaceti zápasech. Dobře si vedl i na farmě, s Hershey Bears se radoval ze zisku Calder Cupu. Během léta se bude opět připravovat na ledě v Edenu se Slavií.

Loni se začátkem listopadu dočkal premiéry v neprestižnější hokejové soutěži světa. Washington porazil na domácím ledě Atlantu 3:2, k vítězství přispěl i Jakub Klepiš. Svým premiérovým gólem v NHL, navíc byl vyhlášen třetí hvězdou zápasu. "Spadlo to tam celkem hezky a pak mi všichni říkali, že jsem to udělal mazácky, jako bych hrál NHL deset let. Mě to v tu chvíli nepřišlo, sám jsem si ani neuvědomoval, že jsem dal první gól. Došlo mi to až potom," svěřoval se v rozhovoru pro hokej.cz šťastný střelec, kterému na památku zůstal puk.

Splnil se mu sen, šanci v prvním týmu Washingtonu, kde je největší hvězdou ruský supertalent Ovečkin, dostal v pětadvaceti zápasech. "Pár zápasů jsem si zahrál docela hodně, že jsem měl i dost času na ledě, jinak trenér samozřejmě sázel spíše na starší hráče a hrál jsem třeba tři minuty za zápas," popisuje nadaný mladík. I tak převládá spokojenost, v první sezoně poznal jak to chodí ve velkém světě NHL.

Více času strávil na farmě v Hershey (AHL) a určitě nemusel litovat. S týmem, kde kromě něj z Čechů působili ještě Jakub Čutta a Tomáš Fleischmann, prožil spanilou jízdou završenou ziskem Calder Cupu. V Americe je někdy označován jako malý Stanley Cup, American Hockey League je po NHL v zámoří druhou nejuznávanější soutěží. "Od poloviny sezony jsme věděli, že na to máme a v play off jsme hráli ještě lépe než během sezony, získali jsme sebevědomí a měli formu. Všichni, generální manažer i trenéři, byli stoprocentně spokojení. Fanoušci nás podporovali, atmosféra byla výborná," pochvaluje si.

Přidal tak další úspěch do sbírky, ve které už má mistrovský titul se Slavií. Počínání svých bývalých spoluhráčů, se kterými je během sezony v kontaktu, sledoval druhý rok z Ameriky na internetu. "Zápasy v play off jsem sledoval on-line, seděl jsem u počítače. Když byly v prvním finále se Spartou nájezdy, vzpomněl jsem si, jak jsem jel na Břízu," připomněl si nedávnou historii. Slavii možná při nájezdech chyběl. "Jak to tam naskakovalo, kdo pojede, tak jsem si říkal, co udělá. Škoda, že to nakonec nevyšlo. Mrzí mě, že jsem klukům nemohl pomoct. Porazit ve finále Spartu by bylo krásné."

Z osobního hlediska hodnotí uplynulou sezonu jako průměrnou. Podle jeho slov nebyla nejhorší, ale ani nejlepší. "Jsem na sebe tvrdý a vždycky říkám, že sezona může být lepší. Statistiky nebyly nic moc, ale beru pozitivně, že jsem dostal šanci zahrát si a měl jsem prostor na ledě," říká nejvýše draftovaný slávista v historii.

Před sebou má léto, kdy se bude znovu připravovat na ledě se Slavií. Už je domluvem s Vladimírem Růžičkou, že se může kdykoliv připojit. A co potom? Další kemp Washingtonu, kde se bude snažit přesvědčit trenéry, že má na to zůstat v prvním týmu od začátku. "Jedu tam už druhý rok, bude to výhoda, loni jsem tam přijel, hráče z NHL jsem neznal, takže jsem ani moc nemluvil. Zlepšil jsem se v angličtině, takže to bude o trošku lepší. A budu vědět, do čeho jdu a co mě čeká," uzavírá.


  • Více v rozhovoru ZDE!

    Statistiky v sezoně 2005/06

    
    Tým                      Z -  G+A  - KB  +/- TM
    Washington Capitals     25 -  1+3  - 4   -11  8
    Hershey Bears (zč)      54 - 11+20 - 31  -13 49 
    Hershey Bears (p-o)     15 -  2+6  - 8    +3  4
    

    Blíže vyplnění snu (srpen 2005)
    Před odchodem do Ameriky (srpen 2004)
    Profil Jakuba Klepiše


    Odchovanci Slavie v NHL:

    Jaroslav Bednář - Los Angeles, Florida
    Tomáš Divíšek (pochází z Mostu) - Philadelphia
    Jakub Klepiš - Washington
    Tomáš Klouček - NY Rangers, Nashville, Atlanta
    Petr Míka - NY Islanders
    Josef Vašíček (pochází z Havlíčkova Brodu) - Carolina
    Tomáš Vlasák - Los Angeles
    Autor MoV
  • Nepřehlédněte
    A-TÝM 27.3.2024

    Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

    Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

    Číst více
    OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

    Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

    V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

    Číst více
    MLÁDEŽ 26.3.2024

    Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

    Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

    Číst více
    ROZHOVORY 26.3.2024

    Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

    Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

    Číst více