Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
29. července 2006

Česká extraliga je jednou z nejlepších v Evropě, míní Tomáš Špila

P r a h a – Tomáš Špila, 22letý bek, bojuje v těchto dnech o místo v základní sestavě Slavie. Podle generálního manažera a trenéra HC Slavia Praha Vladimíra Růžičky má Tomáš šanci se do A týmu prosadit. „Dělat jakékoliv závěry po třech dnech na ledě je ale předčasné,“ říká slávistický kouč s tím, že o tom, zda Slavia s mladým slovenským obráncem podepíše smlouvu, se definitivně rozhodne do konce srpna. „Je to příležitost, jaká se nemusí opakovat. Udělám všechno pro to, abych tu zůstal,“ říká rozhodně Tomáš Špila.

Tomáš Špila (narozen 16. 4. 1984, 184 cm, 102 kg) je odchovancem Slovanu Bratislava. Za něj hrál ve všech mládežnických týmech. V sedmnácti letech odešel do Kanady. V kanadském Quebecu (Quebec Remparts, QMJHL) odehrál jednu sezonu (2001/2002), tu následující (2002/2003) začal v týmu Drummondville (QMJHL), ale záhy se vrátil do Česka, konkrétně do týmu juniorů Třince, kde přispěl k zisku stříbrných medailí.

Následující dvě sezony (2003/2004 a 2004/2005) odehrál střídavě za muže a juniory Slovanu Bratislava. Minulou sezonu (2005/2006) začal ve Slovanu Bratislava, ale hned zkraje soutěže odešel znovu do zámoří. S týmem le Prolab de Thetford Mines (nižší zámořská soutěž, LNAH), kam ho pozval trenér, se kterým se znal z Quebecu, se probojoval až do finále play off.

Dvouapůleté zkušenosti ze zámoří a více než dvouleté zkušenosti ze slovenské první ligy a extraligy dělají z tohoto mladého a nadějného obránce vážného aspiranta na hráče základní sestavy Slavie.


Tomáš Špila v tréninkovém dresu pražské Slavie.

Budu se snažit této možnosti využít, říká Tomáš Špila o možném angažmá ve Slavii

Jak jste se vlastně dozvěděl o zájmu Slavie?
V průběhu minulé sezony, ještě když jsem hrál v Kanadě. Zavolal mi Andrej Augustin, který na Slovensku zastupuje mého agenta Rogera Ackermanna, a řekl mi, že má o mě Slavie zájem. Po sezoně jsem byl stejně volným hráčem.

Bylo to pro vás překvapením?
To určitě, když si mě pan Růžička vybral ze všech obránců…

Přicházíte do Slavie v době, kdy od týmu odchází Jan Novák, co do kanadského bodování nejlepší obránce týmu. Ostatně nejen z obrany odešla řada kvalitních hráčů. Je to pro vás motivující?
Samozřejmě, budu se snažit této možnosti využít.

Čeká vás premiéra v české extralize, co všechno o ní víte?
Českou extraligu sleduji a vím o ní poměrně dost. Podle mne je to dost kvalitní soutěž, jedna z nejlepších v Evropě. Určitě jdu za lepším.

Pamatujete si ještě Vladimíra Růžičku coby hráče?
Samozřejmě, že si ho pamatuji a i to je pro mě motivující.

Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více