Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
14. listopadu 2001

S hokejem až do exotické Jižní Koreje.

Obrovitý bek pražské Slavie Petr Martínek (29) přišel do Slavie v roce 2000 z prvoligového Chomutova. Svými tělesnými parametry (197 cm / 118 kg) a nekompromisní hrou budí oprávněný respekt u soupeřů. V civilu je to ale příjemný a pohodový chlapík, který se nám velice ochotně vyzpovídal do redakčního bloku nad tématy hokejovými, ale i těmi, které toho s ledem nemají moc společného.

Kdy jste s hokejem začínal a kdo Vás k němu přivedl?

Nepamatuji se už přesně, bylo mi takových šest nebo sedm let. Byl jsem v partičce kamarádů, kteří mě k hokeji přitáhli.

Jak to vypadá s Vaším zraněním?

Už jsem v pořádku a v pátek proti Spartě budu hrát.

Připravujete se nějak speciálně na derby se Spartou, je to hodně vyhecovaný zápas?

Derby bereme jako každý jiný ligový zápas, není tam žádné větší napětí. To zápasy Chomutov - Kadaň, když jsem ještě v Chomutově hrál, byly mnohem více vyhecované. Dopředu o nich psali regionální noviny a pro vítěze tohohle derby bývaly připraveny poháry.

Bude pro Spartu návrat Františka Kučery do Washingtonu velkým oslabením?

Ačkoli je Kučera výborný hráč myslím, že nijak veliké. Sparta má totiž další skvělé obránce. Každopádně my chceme v Paegas aréně zvítězit!

S kým se cítíte nejlépe v obranné dvojici a kdyby jste si k sobě mohl vybrat kohokoli z hráčů z celé planety, kdy by to byl?

Je mi jedno s kým hraji, člověk si zvykne všechny. Je to dáno tím, že obzvláště v koncích zápasů se dohrává na čtyři pět beků a to se pak obranné dvojice hodně promíchají. A koho bych si vybral? Nevím … snad jedině Růžu . :-)

V předminulé sezóně jste ještě za Chomutov nasbíral 106 trestných minut. Měl jste úlohu "zlého muže"?

Ne to ne. Mě si rozhodčí hodně všímají a navíc jsem tam dělal kapitána, takže jsem hodně trestů dostal za řeči.

A jak je to ve Slavii? Klidní trenéři hráče před verbálními projevy směrem k rozhodčím?

No to máme přímo zakázáno. Vyžaduje se po nás tvrdá a agresivní hra, ale bez řečí.

Co považujete za svůj největší hokejový úspěch a čeho by jste na ledě chtěl ještě dosáhnout?

Určitě je to loňská sezóna, kdy jsme postoupili do semifinále. Určitě bych si chtěl zahrát finále Extraligy a nejlépe ho vyhrát.

Dohlíží trenéři ve Slavii pečlivě na životosprávu hráčů, nebo je to jen na vás, na hráčích?

Ne, trenéři nehlídají jestli někdo vypil jedno nebo dvě piva, nebo si dal knedlíky. Tohle si musíme ohlídat sami, jsme profesionálové a musíme se v tomhle ohledu umět sami o sebe postarat. A co jsem ve Slavii, nejsem se u nikoho vědom nějakých výstřelkům. Ono by to ani nešlo, když hrajeme třikrát týdně.

Jaké jsou Vaše plány do budoucna, co třeba angažmá v zahraničí?

O angažmá v cizině zatím moc neuvažuji, možná až za několik let někam ne moc daleko od Chomutova, takže nejspíše do Německa. Zatím chci hrát co nejdéle a nejlépe ve Slavii. Líbí se mi tu a je tu skvělá parta.

A po skončení aktivní kariéry?

Rád bych zůstal u hokeje, nejspíše jako trenér. V Chomutově jsem trenérsky vypomáhal u 9. třídy a můžu říci, že mě to bavilo.

Odbočme teď od hokeje. Kde jste byl zatím nejdále a kam by jste se ještě rád podíval?

Nejdále jsem byl v Jižní Koreji na turnaji. Moc se mi tam líbilo. Byla to v postatě taková pracovní dovolená. Byli jsme v Soulu a pak na jihu u moře, kde jsme hráli v nádherné moderní hale vybavené dvěma kluzišti umístěnými nad sebou. Korejce moc hokej nebere, ale jinak jsou moc příjemní a přátelští lidé. Podívat bych se chtěl někam, kde je teplo, láká mě Dominikánská republika.

Jaké jsou Vaše zájmy mimo led, jak trávíte volný čas?

Hodně času trávím tady na stadionu, takže chvíle volna prožívám ponejvíce doma. Rád si zajdu na fotbal a na hokej. Zrovna nedávno jsem byl na fotbale na zápasech reprezentace Bulharskem a Sparty s Bayernem Mnichov na Letné. Ten stadion na Letné se mi líbí a při těchhle zápasech bývá skvělá atmosféra. Škoda, že fotbalová Slavia hraje až na Strahově, kam se nikomu moc nechce. Když mám volno delší čas, jezdím domů do Chomutova.

Máte rád fotbal, tipnete si výsledek dnešního rozhodujícího utkání Česko - Belgie o postup na MS?

Myslím, že to bude těžký zápas. Výsledek tipovat nebudu, hlavně ať se to podaří a kluci se mohou taky podívat do Koreje jako já.
Autor Ladislav Kučera
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více