Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
19. srpna 2006

O juniorech a reprezentaci s Martinem Pešoutem

Nová sezóna je za dveřmi, suchá příprava za námi a právě se hrají přípravné zápasy. Junioři HC Slavie Praha zakončili uplynulou sezónu ziskem medaile. Před play-off se několik důležitých hráčů, kterým rok jejich narození ještě umožňoval start za dorost, vrátili o kategorii dolů, aby pomohli v boji o třetí titul pro slávistický dorost v řadě, a chyběli v juniorech. Možná i proto zůstalo „jen“ u bronzu. Nyní je tu sezóna nová a také předsezónní rozhovor s Martinem Pešoutem, trenérem juniorů a také trenérem reprezentace do osmnácti let.

Minulá sezóna

Vraťme se ještě k minulé sezóně. "Postupem času si musíme přiznat, že bronz byl asi maximum," hodnotí Pešout, který také neskrývá zklamání, že nemohli junioři hrát v play-off v nejsilnější sestavě. "Myslím, že bylo důležité, že jsme zapracovali šest až sedm dorostenců a mužstvo už od ledna hrálo v sestavě, ve které bude hrát letos. Podle mě, byla bronzová medaile velký úspěch," uzavřel uplynulou sezónu.

Suchá příprava

Hráči si po play-off ani pořádně neodpočali a už je čekala suchá příprava. Období, které hokejisti zrovna rádi nemají. "Vše bylo ovlivněné tím, že někteří hráči byli na mistrovství světa do osmnácti let, ti mohli přípravu zahájit až kolem 20. května. Samozřejmě to, co jsme chtěli udělat, to jsme udělali a oproti minulým rokům jsme přidali ještě jeden týden přípravy. Věřili jsme, že už tu větší zátěž kluci zvládnou," soudil trenér. Podle dojmu trenéra Pešouta to zvládli mladíci velice dobře. Potvrdili to i výsledky testů, kde zaznamenali oproti loňskému roku zlepšení.

Na konci suché přípravy se provádí náročné testy, které se skládají z několika typů běhu, skoku do dálky, či posilovny. Tradičním vítězem těchto testů bývá Jiří Jebavý, který ovšem letos absolvoval letní soustředění v hlavním týmu Slavie. "Letos tak byl nejlepší Marek Indra, který udělal ještě více bodů než loni Jirka Jebavý, připomněl trenér.

Odchody, příchody

Po každé sezóně nastávají v těchto mládežnických kategoriích velké hráčské změny. Končí hráči, kteří už kvůli svému věku nemohou hrát v juniorech, a přicházejí ti, kteří už nemohou zůstat v dorostu společně s těmi, kteří by ještě mohli, ale kvalitami převyšují ostatní. "Nevynuceně odešel akorát Višňák, který odešel do Ameriky zkusit juniorskou ligu. Chybět bude i Domián, kterému nebyla prodloužená smlouva. Jinak kromě kluků z dorostu přišel ještě Česnek ze Znojma." Toho nyní Slavia zkouší a teprve se rozhodne, zda začne sezónu v dorostu či v juniorech.

Přípravné zápasy

Srpen je obdobím přípravných zápasů. Vzhledem k silné účasti slávistů v reprezentačních výběrech si junioři moc zápasů nenaplánovali. "Máme opět šest hráčů v reprezentaci do osmnácti let. Odehráli s nároďákem šest těžkých zápasů během týdne," vysvětlil trenér Pešout hlavní důvod pro méně přípravných zápasů. Nakonec jich bylo naplánováno osm. "Myslím si, že je to dostačující a hlavně jsme se zaměřili na trénink a objem. Věříme, že září v únavě nějak přestojíme, nějaké body nahrajeme a potom se to bude postupně zlepšovat.

Tým už je kompletní, ale opět dva až tři hráči jsou využíváni v áčku. "Někteří kluci onemocněli po návratu z reprezentace, protože program byl velice náročný. Pořád nám tedy čtyři až pět hráčů chybí na každém tréninku, či přípravném zápase," pokrčil Pešout rameny.

Cíle v nové sezóně

Co se týče plánu na novou sezónu, má trenér jasno. "Jak jsem řekl, chceme urvat co nejvíce bodů, protože víme, že rozjezd máme pomalejší a dostáváme se do toho postupně." Ta nejlepší fáze přichází u juniorů podle trenéra Pešouta až po novém roce. Letos by však chtěli nahrát více bodů už v první fázi. Chtěli bychom mít klid už před Vánocemi a obsadit první nebo druhou příčku, abychom měli v prvním kole play-off možnost odpočívat.

Brankářská dvojice

Důležitou položkou na rozhodnutí je také určení brankářské dvojice, či trojice. Slavie se bude možná muset obejít bez gólmana Dominika Kamiše, který uvažuje o konci kariéry kvůli zdravotním problémům. " Zůstali nám Brož a Brzobohatý a také jsme přeřadili z dorostu Furcha, "který ale začne sezónu v dorostu. "To je velice nadějný brankář. Jak v sedmnáctce, tak i tady a chtěli bychom ho později posunout nahoru."

Junioři v áčku

Už po sezóně se avizovalo, že Vladimír Růžička mladší a Jiří Jebavý budou v áčku. "Zatím oba trénují s hlavním týmem a nebyli s námi ani na jediném tréninku nebo zápase," potvrdil Pešout. Podle něj budou zařazeni přímo do áčka a do juniorů budou docházet jen na některé zápasy.

Slávisté v reprezentaci

Kromě pozice hlavního trenéra u slávistické juniorky zastává Martin Pešout stejnou funkci u národního týmu do osmnácti let. "V dubnu jsme byli na mistrovství světa. Byli jsme třetí, což byl myslím velký úspěch," uvedl trenér. Od finále mladíky dělily dvě minuty prodloužení s Amerikou. Ve výběru bylo šest hráčů ze Slavie a kdyby se nezranil Roth, bylo by jich tam sedm, což trenér Pešout považuje za úspěch pro Slavii. "Šest hráčů tady má medaili z mistrovství světa, to je taková pěkná deviza do budoucna a já věřím, že tito hráči se postupně uplatní. Když ne tady v áčku, tak v jiných klubech nebo v první lize." S nově se tvořící reprezentací už byl na turnaji v Břeclavi. "I když jsme na Memoriálu Ivana Hlinky prohráli jediný zápas, tak jsme skončili až pátí," postěžoval si trenér na nešťastný systém turnaje. První zápas Češi prohráli 7:1. Osa reprezentačního týmu je znovu kolem slávistů. "Opět je tam šest až sedm hráčů od nás. Růžička, který je kapitán, a také například Jebavý s Rothem, budou podle mě velké opory mužstva."

Pozvánka na zápasy mládeže

Utkání juniorů nebo dorostenců nabízí pěknou podívanou. Přesto jen málokdy plní kromě rodičů a známých tribuny někdo jiný. Na závěr rozhovoru jsem trenéra požádal o pozvánku na mládežnický hokej. "Myslím si, že atmosféra zde není taková jako například v Kanadě. Hokej se tu hraje dobrý a i lidé co se pak přijdou podívat na play-off jsou překvapení. Například z rychlosti hry. Ta se přesýpá ze strany na stranu a je k vidění hodně šancí. Určitě je to pro diváky atraktivní, ale u nás se lidé zatím bohužel nenaučili na mládežnický hokej chodit," uzavřel Martin Pešout naše povídání.
Autor Adam Vandrovec
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více