Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
11. září 2006

Weissmann: Podlehli jsme přesvědčení, že se nemůže nic stát

P r a h a – Hráči Slavie předvedli v první třetině nedělního zápasu s Karlovými Vary výkon hodný vicemistra, přesto to na první domácí vítězství Slavie nestačilo. Brankář hostů – Lukáš Mensator – totiž přiváděl střelce Slavie doslova k zoufalství, z nekonečné řady šancí pustil za svá záda v úvodní třetině pouze jeden jediný gól. „Jen v této třetině jsme měli minimálně čtyři pět vyložených šancí. Kdyby to bylo po první třetině čtyři nula, asi by se nikdo nedivil,“ bědoval po zápase asistent domácích Ondřej Weissmann. „Ale takový už bohužel hokej někdy je.“

Čekali jste takový průběh zápasu? Karlovy Vary jsou určitě nepříjemným soupeřem, navíc hostující hráči přijeli do Prahy povzbuzeni páteční výhrou nad Libercem. Překvapili vás?
Neřekl bych, že nás překvapili. Čekali jsme těžké utkání, věděli jsme, že to určitě v neděli nebudeme mít jednoduché. Očekávali jsme, že budeme narážet na tuhou obranu, což se nakonec potvrdilo. Přesto si myslím, že to utkání pro nás začalo velmi dobře, nebo lépe řečeno, naše hra v úvodu utkání, kdy jsme Karlovy Vary přehrávali, byla velmi dobrá. Měli jsme spoustu šancí, které jsme ale, bohužel, neproměnili. Jednak jsme třeba netrefili ani prázdnou branku, jednak soupeři velice dobře zachytal brankář Mensator. Druhá půlka zápasu už byla z naší strany poněkud horší, podlehli jsme přesvědčení, že se nemůže nic stát, ale bohužel se stalo (úsměv).

Čím si to vysvětlujete? Hráči už přece jen ten hokej hrají nějaký ten pátek, mají zkušenosti. V čem to vězí? Čím to, že hráči jakoby najednou přestanou hrát?
Netvrdil bych, že hráči přestali hrát, spíše naopak. Protože jsme byli více času na kotouči, tak jsme jej začali přidržovat, hráči pak přestali bruslit, hraje jenom ten, kdo je na puku a to je právě ten stav, kdy to vypadá, jako že se nehraje. To se přesně tu druhou půlku zápasu stalo.

Tak trochu to i vypadalo, jako kdyby vás Karlovy Vary do této situace chtěly dostat, vyčkávaly…
Já si myslím, že Karlovým Varům ani v té první půlce nic jiného nezbývalo. Jak říkám, jen v první třetině jsme měli minimálně čtyři pět vyložených šancí. Kdyby to bylo už po první třetině čtyři nula, asi by se nikdo nedivil, ale takový už je někdy hokej. My jsme ty šance nedali, navíc jsme si ještě dali vlastní gól. Dostali jsme v podstatě samé takové nešťastné góly.

Během prvních sedmi minut zápasu jste dvakrát hráli přesilovou hru, takže hned v úvodu zápasu jste měli početní výhodu, přesto jste se gólově neprosadili. To hráčům chyběl v koncovce klid, byli nervózní, nebo čím si to vysvětlujete?
Neřekl bych, že jim chyběl klid, nebo že by byli nervózní, spíše je to tím, že všechny mužstva hrají podle toho, jak se dnes píská - soustředí se na oslabení a pak je velice těžké si přihrát. My jsme ale i přesto ty střely tam měli, dokonce jsme v tom zápase dvakrát v početní výhodě skórovali, takže v tom to není. Spíše bych uvítal, kdybychom dali gól i při hře pět na pět.

Když už jsme u té první třetiny, tak za zmínku stojí i fakt, že jste navzdory převaze, neustále točili se sestavou…
Vláďa (Růžička) to tam prostřídal, protože na přesilovky i oslabení chodí stejní hráči a těch přesilovek bylo přece jenom dost…

Celkem čtyři…
Takže jsme museli některé hráče nechat odpočinout, v podstatě to vyplynulo ze hry.


Na pozápasové tiskové konferenci: (zleva) Ondřej Weissmann, Ladislav Blažek a Václav Baďouček.

Mimochodem, jak se vám v neděli líbil výkon Vladimíra Sobotky, který sklidil dokonce potlesk na otevřené scéně?
Vláďa, i když v extralize v podstatě nastupuje teprve druhou sezonu, působí na ledě velice zkušeně, jako kdyby měl za sebou deset sezón, je pracovitý, bojuje, je šikovný, umí si udržet puk na holi, umí si odstavit hráče, a to byl přesně ten případ, kdy mu lidé tleskali.

Možná, že nejen mne zaujalo, že po první třetině, když hráči odcházeli do šaten, odcházel každý tým zvlášť, nejdříve hosté, pak, dlužno podotknout, že k nelibosti mnoha hráčů, domácí, To je něco nového?
Takové je pravidlo IIHF, že mužstva do kabin odcházejí každé zvlášť. My jsme dnes byli domácí, takže jsme odcházeli až jako druzí.

Takže pro ty, kteří spěchají do šatny, je asi lepší hrát venku…?
(smích) Tak to asi ne, neřekl bych, že kvůli tomu, kdo jde dřív do šatny je lepší hrát venku. V tomto případě jde o to, aby se mužstva, pokud jdou do společné chodby, v ní nepotkala a nedošlo tak k nějakému zbytečnému incidentu.

Pak přišla druhá třetina. I v ní jste měli několik příležitostí, jak soupeři utéct na dvoubrankový rozdíl. Například při nařízeném trestném střílení za faul na Radka Dlouhého…
Tomáš Vlasák ty trestné nájezdy umí, jak na tréninku, tak i v minulých zápasech, i v minulosti, to dokázal. V neděli mu to nevyšlo, i to se může stát.

Takže příště pojede znovu…
To nevím (úsměv), ale určitě mu stále věříme. To, že někdo nedá gól, se prostě občas v hokeji stává.

Abychom nechválili pouze Lukáše Mensatora, výborně zachytal i Petr Franěk, když například vychytal Petra Kumstáta. To byl vlastně také takový samostatný nájezd…
Přesně tak, v nedělním zápase chytali oba brankáři velice dobře. Myslím si, že oba podali vynikající výkon.

Během přesilovek se na ledě objevila i formace Sobotka – Divíšek – Vlasák. Musím říct, že se mně jejich výkon líbil, přesto se na ledě objevili jen občas a ještě při přesilovce. Nechci radit, nebo zasahovat do práce trenérů, ale nenapadlo vás je vyzkoušet i při hře pět na pět?
Tím bychom rozbili další lajny, ale může se to v budoucnosti klidně stát. Teď ale chceme mít tři řady vyrovnané, ve čtvrté hrají samí mladí. Takže to máme takto rozložené a já si myslím, že to není špatné řešení. Navíc podle jednoho zápasu nemůžeme přehazovat celou sestavu.

Jak moc vám v zápase chyběli marodi Kolařík, Havel či Tomica?
Každý hráč základní sestavy vždycky chybí. Neříkám, že kdyby hráli, že bychom zápas vyhráli, ale určitě by to mužstvo mělo větší sílu. Alespoň by se únava rozložila na více hráčů. Takže z tohoto pohledu ti hráči určitě chybějí, ale nemohu na druhou stranu tvrdit, že kdyby hráli, že by ten zápas mohl skončit jinak, že bychom ho určitě vyhráli.

V úterý hrajete ve Zlíně, páteční zápas se Spartou je přeložen, takže pak vás čeká hned v sobotu televizní duel v Českých Budějovicích, tedy dva zápasy za sebou venku. S čím do nich půjdete? Nesrazí mužstvo nedělní prohra v prodloužení?
To by bylo hodně špatné, je teprve začátek soutěže. Myslím si ale, že jsme sehráli velice slušné utkání v Plzni a i ta nedělní první polovina zápasu se nesla v tom duchu. V podstatě, když si to utkání zpětně promítneme, tak šlo jen o to přidat v první třetině druhou branku. To se nám nepovedlo, ale to neznamená, že bychom z toho měli dělat nějaké velké závěry. Jede se dál. Věřím, že se v příštích zápasech se v koncovce prosadíme víc.

Foto: © Michael Mareš

Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
A-TÝM 18.3.2024

Aleš Totter povede Slavii i v nadcházející sezoně

Hlavním trenérem slávistického A-týmu bude i v příští sezoně Aleš Totter. Dvaapadesátiletý kouč přebíral Slavii v listopadu loňského roku na 13. místě a tým nakonec dovedl do předkola Chance ligy.

Číst více
OHLASY - VIDEO 18.3.2024

Jsme v půlce, chceme do Poruby s dvěma výhrami, hlásí Jokl

Jako hotovou polovinu úkolu hodnotí Tomáš Jokl první výhru juniorů ve čtvrtfinále s Porubou. Kapitán Slavie k ní přispěl přesnou trefou v 15. minutě první třetiny, v níž sešívaní o vítězství ...

Přehrát video
ZÁPASY - MLÁDEŽ 18.3.2024

Junioři jdou v úvodu čtvrtfinále do vedení

Sešívaní junioři se v prvním zápase čtvrtfinále ujali vedení v sérii. V domácím utkání s Porubou zvítězili 5:1. Roli favorita potvrdili třemi brankami v úvodní třetině, vítězství pak potvrdili gólem ...

Číst více
ROZHOVORY 18.3.2024

Nejnáročnější sezona. Parta v kabině byla ale neuvěřitelná, říká Klikorka

Po těžkém začátku sezóny na Kladně se v říjnu vrátil na Slavii, aby pomohl trápícímu se týmu. „Záleželo nám především na záchraně a předkolo play-off už bylo jen bonus i pro fanoušky za jejich ...

Číst více