Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
15. září 2006

Repríza semifinále na jihu Čech

Zajímavý souboj dvou celků, které se v loňském ročníku extraligy dostaly až do semifinále, se odehraje v sobotu v budějovické Budvar Aréně. Domácí HC Mountfield zde přivítá pražskou Slavii. Jihočeši, kteří těsně před branami finále nestačili právě na Růžičkovu partu, tak mají zvýšenou chuť svému soupeři porážku oplatit. Jejich odhodlání navíc zvyšuje fakt, že zažívají úspěšný vstup do sezony, naopak Slavia se v úvodních kolech zatím hledá. Utkání začíná v 17h a přímým přenosem ho vysílá ČT2.

Náš soupeř
Klub založen: 1928 jako AC Stadion České Budějovice
Trenéři: Josef Jandač, Milan Kupka
Největší úspěchy: Československo: 1. místo (1951); ČR: 3. místo (1995), 4. místo (1996, 2006)
Posledních pět let: 12. > 6. > 14.(sestup do 1.ligy) > 1.(1.liga, postup do extraligy z baráže) > 4.
Internet: http://www.hokejcb.cz
Hvězdy týmu: Roman Turek, Zdeněk Kutlák, Václav Nedorost

HC Mountfield: nejlepší sezona za posledních deset let

Českým Budějovicím loňský ročník Tipsport extraligy vyšel parádně. Klub se dokázal v základní části procpat na poslední (osmé) místo zajišťující play-off. Ve čtvrtfinlové bitvě s Libercem mu málokdo přisuzoval šance na postup, ale Jihočeši suveréna základní části poměrně hladce vyřadili. V boji o finále je pak čekala silná Slavia. Konečný výsledek série 4:1 v budějovický neprospěch však byl pro tým trenéra Jandače až příliš krutý, jelikož s pozdějším vicemistrem odehráli vyrovnané partie, o čemž svědčí i fakt, že dva z pěti zápasů musely rozhodovat až samostatné nájezdy. I přesto však sezona skončila nejlepším budějovickým výsledkem za posledních deset let.

Kostra týmu zůstává i nadále stejná

Přes léto si dal klub za cíl zejména stabilizovat hráčský kádr, což se mu až na drobné výjimky podařilo. Hra týmu bude opět závislá na výkonech brankařské opory Romana Turka. V obraně dominuje Zdeněk Kutlák, který si už stihl připsat i sedm reprezentačních startů. Slávističtí fanoušci si jistě pomatují i Marka Posmyka s Petrem Sailerem, kteří klubu z Edenu pomohl v sezoně 2002/03 získat dosud jediný extraligový titul. V sobotu však budou stát na opačné straně barikády a Slavia by si měla dát pozor zejména na Posmykovy přesné střely od modré při přesilových hrách.

Tým přes léto posílil důrazný obránce Milan Toman, jenž přišel ze Sparty a další obránce, Martin Vágner z Pardubic. Z klubu naopak odešli Tomáš Harant, Josef Jindra, Ivo Kotaška, Martin Hanzal a další ex-slávistický útočník Aleš Krátoška.

Se vstupem do soutěže panuje spokojenost

Českým Budějovicím se start do nové sezony vydařil velmi slušně a z dosud odehraných čtyř zápasů mají na svém kontě jen jednu porážku, když v Liberci podlehli Bílím Tygrům těsně 1:2. Na Jihočechy nedokázali vyzrát třinečtí, plzeňští ani karlovarští hokejisté. Drobnější zdravotní problémy mají Nedorost, Kutlák a Sailer. O jejich startu se tedy teprve rozhodne.

Aktuálně: HC Slavia Praha

Slavia má narozdíl od svého soupeře na kontě jen tři odehrané zápasy, jelikož páteční derby se Spartou bylo kvůli jiné kulturní akci v Sazka Areně odloženo na 26.9. Ze startu do extraligy v kabině vicemistra extraligy nadšení nepanuje. Slavia sice v prvním kole získala tři body za výhru na horkém ledě Plzně, kde se dvěma brankami blýskl Jaroslav Bednář, ale další dva zápasy vyvolaly rozpaky. S Karlovými Vary prohráli Pražané na domácím ledě až po prodloužení, zatímco ve Zlíně si nepřipsali ani bod. Vysoká porážka 4:8 rozladila i Vladimíra Růžičku, který během týdnu naordinoval svým svěřencům poměrně ostré tréninkové dávky. Jako největší problém Slavie se zatím jeví hra v plném počtu. Zatímco v přesilových hrách nastříleli slávisté již osm branek, při stejném počtu na ledě rozvlnili soupeřovu síť jen ve dvou případech. Slavii bude na jihu Čech chybět dlouhodobě zraněný útočník Marek Tomica, otazník visí nad startem Pavla Kolaříka a Lukáše Havla.



Historická bilance v extralize
ČESKÉ BUDĚJOVICE - SLAVIA
Celkem:  
51  21 – 5 – 25  133:129
Doma: 
25  13 – 2 – 10
Venku: 
26  15 – 3 – 8 
Čtvrtfinále 1995/96
4  4 - 0
Semifinále 2005/06
5  1 – 4 
Postavení v tabulce
5. České Budějovice 4  2 – 1 – 0 – 1 – 0   9:4    8
9. Slavia           3  1 – 0 – 0 – 1 – 1  10:14   4  
Co mají oba týmy společného
Dres Slavie nyní obléká budějovický oschovanec Michal Vondrka, v minulé sezoně na jihu Čech hostoval slávista Lukáš Havel. Ze současného kádru Českých Budějovic si ve Slavii zahrál Viktor Hübl, k zatím jedinému titulu Slavii v mistrovské sezoně pomohli Petr Sailer a Marek Posmyk.
Poslední zápasy
Třinec – České Budějovice 1:3
České Budějovice – Plzeň 3:0
Liberec – České Budějovice 2:1
České Budějovice – Karlovy Vary 2:1pp.
Plzeň – Slavia 3:4
Slavia – Karlovy Vary 2:3 pp.
Zlín – Slavia 8:4
Sestavy v minulém kole
Turek - Gřegořek, Toman, Mucha, Posmyk, Vágner, Vydarený, Macháček - Brabenec, Šimánek, Hudec - Kotrla, Hübl, Hřebejk - Veselý, Vak, Gulaš - Květoň, Hanzal, Mertl - Matušík Franěk - Kadlec, Pojkar, Graňák, Žižka, Drtina, Špila, Jebavý - D. Hruška, Beránek, Dlouhý - Bednář, Vlasák, Sobotka - Sup, Divíšek, Vondrka - Sklenář, Červenka, V. Růžička ml.
Nejproduktivnější hráči
1.Posmyk 3 (2+1)
2. Šimánek 2 (2+0)
3. Hübl 2 (1+1)
3. Nedorost 2 (1+1)
3. Vak 2 (1+1)
1. Beránek 5 (2+3)
2. Hruška 4 (2+2)
3. Divíšek 3 (1+2)
3. Vlasák 3 (1+2)
5. Bednář 2 (2+0)
Brankáři
Turek 4 – 0.99 – 96.49 Franěk 3 – 4.26 – 86.52
Hronek 1 – 7.50 – 60.00
Autor Jan Škvor
Nepřehlédněte
A-TÝM 18.3.2024

Aleš Totter povede Slavii i v nadcházející sezoně

Hlavním trenérem slávistického A-týmu bude i v příští sezoně Aleš Totter. Dvaapadesátiletý kouč přebíral Slavii v listopadu loňského roku na 13. místě a tým nakonec dovedl do předkola Chance ligy.

Číst více
OHLASY - VIDEO 18.3.2024

Jsme v půlce, chceme do Poruby s dvěma výhrami, hlásí Jokl

Jako hotovou polovinu úkolu hodnotí Tomáš Jokl první výhru juniorů ve čtvrtfinále s Porubou. Kapitán Slavie k ní přispěl přesnou trefou v 15. minutě první třetiny, v níž sešívaní o vítězství ...

Přehrát video
ZÁPASY - MLÁDEŽ 18.3.2024

Junioři jdou v úvodu čtvrtfinále do vedení

Sešívaní junioři se v prvním zápase čtvrtfinále ujali vedení v sérii. V domácím utkání s Porubou zvítězili 5:1. Roli favorita potvrdili třemi brankami v úvodní třetině, vítězství pak potvrdili gólem ...

Číst více
ROZHOVORY 18.3.2024

Nejnáročnější sezona. Parta v kabině byla ale neuvěřitelná, říká Klikorka

Po těžkém začátku sezóny na Kladně se v říjnu vrátil na Slavii, aby pomohl trápícímu se týmu. „Záleželo nám především na záchraně a předkolo play-off už bylo jen bonus i pro fanoušky za jejich ...

Číst více