Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
22.9.2006

Liberec otočil ztracený zápas

7. kolo, pátek 22.9.2006, Liberec - Slavia
Liberec
5:4
0:2, 1:2, 4:0
Slavia

Branky a nahrávky:27. Podkonický (Vaic), 41. Pabiška (Tomajko), 42. Moravec (Jiruš), 52. Vaic (Podkonický), 53. Hlavačka (Víšek) - 6. Graňák (Bednář), 18. Divíšek (Sobotka), 26. D. Hruška (Beránek), 35. Doležal (Červenka). Rozhodčí: Polák - Bláha, Rozlínek. Vyloučení: 10:14, navíc Divíšek (Slavia) 10 min. Využití: 3:2. Diváci: 4508. Průběh utkání: 0:1, 0:2, 0:3, 1:3, 1:4, 2:4, 3:4, 4:4, 5:4.

Sestavy

Liberec

Hnilička (21. Stejskal) - Moravec, Jiruš, Žabka, Kočí, Holub, Zíb, Hlavačka, Krstev - Vaic, Podkonický, Šachl - Pletka, Pabiška, Tomajko - O. Hruška, Vampola, S. Procházka - Klimenta, Plodek, Víšek

Slavia

Hronek - Kadlec, Pojkar, Kolařík, Žižka, Špila, Graňák,Drtina, Vomela - D. Hruška, Beránek, Sobotka - L. Havel, Vlasák, Dlouhý - Bednář, Divíšek, Sup - Vondrka, Červenka, Doležal

Slavia ztratila velmi nadějně rozehraný zápas v Liberci, když naprosto nezvládla poslední třetinu, ve které dostala 4 branky. Za Slavii se trefil poprvé v sezóně obránce Dominik Graňák, který mohl ještě v poslední minutě vynutit pro hosty prodloužení. Jeho ránu však náhradní brankář Stejskal v brance domácích Bílých Tygrů kryl.

1. třetina

První třetinu jasně ovládli hosté z Prahy. Jako první sice zahrozili domácí, když v první minutě zkoušel Hronkovu připravenost a koncentrovanost první útok libereckých Bílých Tygrů. Jmenovitě Vaic a Šachl dobře vypálili, ale gólman hostí byl vždy na místě a připraven. Pak se na druhé straně snažili o otevření skóre Hruška a po něm z dorážky Vondra. Hnilička byl ale stejně jako Hronek stoprocentní.

Ve třetí minutě se domácí fandové začali radovat, když po pádu dopravil puk kamsi do brankoviště Slavie kapitán domácích. Rozhodčí se na chvilku odebral k trestoměřičům, aby se poradil s kolegou u videa. Ten potvrdil to, že jediným, kdo skončil za zády Hronka, byl jen Procházka. V šesté minutě ukázal své rychlé nohy Bednář, který ujel Moravcovi, ten ho dokázal zastavit jen za cenu faulu. I tak ale hostující útočník dokázal zakončit, Hnilička ale jeho pokus z tísně kryl.

Právě když byl Moravec na trestné, podařilo se Slavii po hezké kombinaci otevřít skóre. Bednář dal krásně na modrou Dominiku Graňákovi, který dal střelou těsně nad ledem první branku utkání. Důvod k radosti tak měla i celkem početná skupina fandů hostí. Od těchto chvil se utkání mírně zpomalilo. Další velkou šanci měli hosté v sedmnácté minutě, kdy se nejprve pokoušel prosadit Bednář a po něm Hruška, na oba opět vyzrál Hnilička. V osmnácté minutě seděl u trestoměřičů domácí Stanislav Procházka a hosté jeho provinění proti pravidlům dokázali opět potrestat. Do rozhozené obrany domácích vjel Sobotka, který zpoza branky přihrál ideálně Tomáši Divíškovi a ten nedal Hniličkovi zblízka šanci.

Na konci první třetiny mohla odejít Slavia do kabin dokonce s luxusním tříbrankovým náskokem. Beránek dostal krásnou přihrávku do jízdy od Bednáře, radost kapinánovi hostí zkazil Hnilička, který skokem před celé brankoviště zlikvidoval tutovku Beránka. Přivodil si ale zranění v oblasti žeber, a tak do druhé třetiny musel pustit dvojku Jiřího Stejskala.

2. třetina

Druhá část začala dohrávkou přesilovky hostí, kteří se několikrát pokusili překonat nerozchytaného Stejskala, ten ale své spoluhráče podržel. Pak měli dobrou příležitost domácí, když dostali možnost hrát přesilovku pět na tři. Tu ale nevyužili. Podle pravidla nedáš dostaneš udeřilo na druhé straně. Po obrovské hrubce domácího beka Žabky za vlastní brankou ho lehce obral o puk Beránek a předložil ho Davidu Hruškovi, který si mohl vybrat místo kam zakončí.

I Bílí Tygři ukázali, že využít přesilovku umějí. Na trestné lavici seděl v sedmadvacáté minutě Pojkar a po kombinaci Jiruš – Vaic Andrej Podkonický, který vystřelil k tyči, se domácím podařilo snížit. Bílým Tygrům po vstřeleném gólu narostla křídla a začali Slavii přehrávat, Hronek měl v tu chvíli víc práce než by si přál. I přes velký tlak domácích se prosadili opět hosté. Červenka po vyhraném buly zavezl puk do útočného pásma, kde byl jediný obránce domácího celku a situaci dva na jednoho vyřešil přihrávkou na Jiřího Doležala, který překonal Stejskala mezi betony.

Slavia od těchto chvil dobře bránila střední pásmo a to byla pro Bílé Tygry nepřekonatelná překážka. Na konci druhé třetiny dostali hosté možnost hrát přesilovku pět na čtyři. Využít ji ale nedokázali. Do kabin i tak mohli odejít spokojeni a navíc s tříbrankovým náskokem.

3. třetina

Třetí dvacetiminutovka začala asi s pětiminutovým zpožděním, když se organizátorům nepodařilo dostatečně zkorigovat přestávkový program. Po začátku se Slavia dopustila dvou zakázaných uvolnění za sebou. To druhé se jí ale vymstilo, když po vyhraném buly vypálil od modré Kočí. K odraženému puku se nejdříve dostal Tomajko, který přihrávkou našel před brankou zcela volného Lukáše Pabišku, pro kterého nebyl žádný problém zasunout puk do prázdné branky. Dal tak domácím alespoň nějakou naději. Po minutě, když byl na trestné Kadlec, nahazoval na Hronka od modré Jiruš, jeho pokus tečoval Jiří Moravec a gólman hostí neměl šanci.

Domácí byli na koni a Slavia v těchto chvílích nevěděla co hrát. Domácí založili svou hru na obraně středního pásma a odtud podnikali nebezpečné útoky. Další možnost měli v pětačtyřicáté minutě, když byl opět vyloučen hostující Kadlec. Domácím se několikrát podařilo zahrozit, ale tentokrát byla obrana Slavie i Franěk bezchybní. Už po přesilovce měl obrovskou šanci Tomajko, který po přihrávce zpoza branky nedokázal usměrnit puk za záda gólmana Slavie.

V polovině třetí třetiny dostali domácí další výhodu, tentokrát dvojnásobnou přesilovku, když na trestné seděli Beránek a Graňák. Andrej Podkonický přihrál přes celé brankoviště Lubomíru Vaicovi, který zakončil „pod víko“. Aby toho nebylo málo, o dvě minuty později se prosadila i čtvrtá lajna Liberce. Víšek ukličkoval beka hostí a nabil mezi kruhy Martinu Hlavačkovi, jehož střela zapadla do horního růžku Hronkovy branky.

Slavia byla na dně, Liberec jí dělal problémy svým pohybem. V polovině čtyřiapadesáté minuty se hosté opět ocitli ve třech k Pojkarovi si šel za hákování přisednout Špila. Tato výhoda ale zůstala domácími hráči nevyužita i proto, že byl vyloučen domácí Vampola za nafilmovaný pád. Půl minuty před vrácením se Vampoly na led se opět vylučovalo v řadách Bílých Tygrů, přistiženým při krosčeku byl Pletka.

Výhoda dvou mužů zůstala nevyužita a ani klasická přesilovka neměla úspěch. Slavia si ještě devětadvacet vteřin před koncem vzala time-out a odvolala Hronka z branky. Nebezpečný byl pokus Graňáka od modré, který se snažil dorážet Bednář, Stejskal si ale puk pohlídal. Bílí Tygři tak dokonali dokonalý obrat a vyhráli utkání.

Ohlasy trenérů
Vladimír Čermák (Liberec): "Přestože jsme se připravovali na to, že Slavia má dobré přesilovky, inkasovali jsme v nich v první třetině dva góly. To jsme nezvládli, přesto jsme se snažili hráče vyburcovat s tím, že zápas není ztracen, a to ani po druhé třetině, kdy jsme prohrávali o tři góly. Musím hráče pochválit, že to dokázali a podařilo se jim zápas otočit. Výkon brankáře Stejskala nás potěšil, ale protože nevíme, jak dlouho bude trvat léčení zraněného ramene Hniličky, budeme muset stáhnout na střídavý start gólmana Šindeláře z Mladé Boleslavi."

Ondřej Weissmann (Slavia): "Zápas se mi hodnotí těžko, bylo to pro mě nepochopitelné. Myslím si, že jsme byli dvě třetiny lepší, kontrolovali hru. Ve třetí třetině jsme si nechali dát dva góly během jedné minuty, domácím se pak podařil celý zápas otočit. Zápas jsme ztratili lajdáctvím z naší strany, zkušený tým by měl takto dobře rozehrané utkání, dovézt do vítězného konce. Třetí třetina byla z naší strany trestuhodná. Myslím si, že to o únavě nebylo, spíš šlo o psychiku. Rychle jsme inkasovali dva góly, jen vyhazovali puky, nebruslili jsme. Měli jsme s tím problémy už v minulé sezoně. Lépe jsme zvládali zápasy, v nichž jsme prohrávali. Když jsme vedli, měli jsme naopak problémy. Asi podléháme sebeuspokojení."

Autor Jan Mráček, Michal Prager, foto: Tomáš Kulhánek
Nepřehlédněte
A-TÝM 18.3.2024

Aleš Totter povede Slavii i v nadcházející sezoně

Hlavním trenérem slávistického A-týmu bude i v příští sezoně Aleš Totter. Dvaapadesátiletý kouč přebíral Slavii v listopadu loňského roku na 13. místě a tým nakonec dovedl do předkola Chance ligy.

Číst více
OHLASY - VIDEO 18.3.2024

Jsme v půlce, chceme do Poruby s dvěma výhrami, hlásí Jokl

Jako hotovou polovinu úkolu hodnotí Tomáš Jokl první výhru juniorů ve čtvrtfinále s Porubou. Kapitán Slavie k ní přispěl přesnou trefou v 15. minutě první třetiny, v níž sešívaní o vítězství ...

Přehrát video
ZÁPASY - MLÁDEŽ 18.3.2024

Junioři jdou v úvodu čtvrtfinále do vedení

Sešívaní junioři se v prvním zápase čtvrtfinále ujali vedení v sérii. V domácím utkání s Porubou zvítězili 5:1. Roli favorita potvrdili třemi brankami v úvodní třetině, vítězství pak potvrdili gólem ...

Číst více
ROZHOVORY 18.3.2024

Nejnáročnější sezona. Parta v kabině byla ale neuvěřitelná, říká Klikorka

Po těžkém začátku sezóny na Kladně se v říjnu vrátil na Slavii, aby pomohl trápícímu se týmu. „Záleželo nám především na záchraně a předkolo play-off už bylo jen bonus i pro fanoušky za jejich ...

Číst více