Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
26.9.2006

Tonův hattrick pohřbil Slavii

4. kolo, úterý 26.9.2006, Slavia - Sparta
Slavia
2:6
0:1, 0:3, 2:2
Sparta

Branky a nahrávky: 49. Vlasák (Žižka), 54. Endál (Vondrka) - 12. Langhammer (Dragoun), 22. Ton (Vykoukal), 25. Ton (Kratěna), 27. Ton (Kratěna), 45. Netík (Hlinka), 52. Sivek (Netík). Rozhodčí: Minář - Rittich, Guth . Vyloučení: 10:10.Využití: 0:3. Diváci: 6677.

Sestavy

Slavia

Franěk (25.Hronek) - Kadlec, Kolařík, Žižka, Špila, Graňák,Drtina, Vomela - D. Hruška, Beránek, Sobotka - Endál, Vlasák, Dlouhý - Bednář, Divíšek, Sup - Vondrka, Červenka, Doležal - Kubeš

Sparta

Salfický - Ptáček, Černošek, Vykoukal, Jan Hanzlík, Benýšek, Tabaček, Stehlík, Protivný - Sivek, J. Hlinka, Podlešák - P. Ton, Štrba, Kratěna - Netík, Langhammer, Hromas - Dragoun, Vrbata, Pohanka

P r a h a - Ani pražské derby nepomohlo slávistům ke zlepšenému výkonu. První třetina byla v podání sešívaných docela nadějná. Slávisté si dokázali vytvářet šance, ovšem s jejich proměňováním to už bylo horší. Spartu poslal do vedení ve 12. minutě Langhammer. Ve druhé části však začal úřadovat Petr Ton a v rozmezí pěti minut vstřelil hattrick. O osudu utkání tak již bylo rozhodnuto. Nejlepším hráčem domácích byl Josef Beránek. Svoji bojovností šel všem příkladem.

V Sazka aréně se před utkáním objevila na kostce nová grafika při představování hráčů. To byla však pro fanoušky jediná výraznější novinka v této sezóně. Dále již vše pokračovalo podle známého scénáře. První formace nastoupila opět v novém složení. Tentokrát vedle Beránka a Hrušky dostal příležitost Michal Sup. Jak je dobrým zvykem, Slavia začala utkání aktivněji. Hned za půl minuty se v obrovské šanci ocitl po přihrávce Beránka Hruška, ale Salfický jej vychytal. Do dvanácté minuty měli domácí více ze hry. Dobrou šanci vypracoval Hruškovi Sup, ten ale na kotouč opět nedosáhl. Pak zaúřadovali hosté. Lehké nahození Dragouna Franěk betonem vyrazil, ale nestačil už zareagovat na dorážku Langhammera. Slavia po obdržené brance vyvinula místy až drtivý tlak. V šanci se ocitl znovu Hruška, po něm si hezky před Salfického najel Sobotka a dokonce zvonilo i břevno. Obrovskou výzvou pro sešívané byla dvojnásobná přesilovka při vyloučení Ptáčka a Tabačka, ale ani to nevedlo k úspěchu. V první třetině byla Slavia bojovnější, hráči obětavě padali do střel, leč chybělo potřebné štěstí v koncovce.

Druhá část zápasu zřejmě rozhodla o celém utkání. Po minutě a deseti sekundách se Sparťané radovali z druhého gólu. Ton si pěkně počkal na útočné modré na Vykoukalovu přihrávku a rychle se dostal sám před Fraňka, jehož překonal perfektním blafákem do bekhendu. Slávisté znervózněli a přišla dvě vyloučení hned po sobě. Druhé využil znovu Ton střelou od mantinelu. Tato branka byla osudnou pro domácího gólmana, jenž přepustil místo Hronkovi. Hattrick Petr Ton dovršil o minutu a půl později, když dotlačil puk do brány po hrubé chybě obrany. Rozhodčí se musel jít poradit s videem, ale nenašel na uznání této branky nic závadného. Druhé dějství již domácí dohrávali ve velké křeči a i přes další přesilovku 5 na 3 nedokázali najít na Salfického recept.

Třetí dějství se červenobílí pokoušeli začít náporem. K tomu jim mohla pomoci i přesilovka po vyloučení Hanzlíka, ale žádná větší šance se nekonala. Až v polovině čtvrté minuty byl před sparťanským brankářem po několikáté sám Hruška. Měl dostatek času zamíchat kotoučem, ale Salfický si zkušeně počkal a nedovolil skórovat. Pravidlo „nedáš – dostaneš“ zafungovalo dokonale. Vyloučení Vomely vyžil po 8 sekundách Tomáš Netík. Hrozivé skóre mohl ještě navýšit Netík, ale Hronek byl tentokrát skvělý. Gólu se nakonec domácí dočkali kuriózním způsobem. Žižka byl natlačen na brankovou konstrukci, kde měl připravenou vyrážečku Salfický. Ten ji bolestivě odhodil, čehož využil Vlasák a pohodlně zavěsil. Domácí kotel se pak spíše v recesi domáhal vyrovnání, ale opak byl pravdou. Na rozdíl pěti brankek vrátil Spartu bombou Sivek. Poslední slovo patřilo čtvrtému slávistickému útoku, který svou důraznou hrou, kterou ostatně tito mladíci předváděli celý zápas, donutil k chybě jinak výborného Salfického, když mu za brankou sebral puk Vondrka a nahrál před prázdnou bránu Endálovi, který si připsal první extraligový gól. Sparta měla na závěr možnost náskok ještě zvýšit při přesilovce 5 na 3, tu ovšem domácí ubránili. Přesto Slavia prohrála doma naprosto zaslouženě rozdílem třídy. Sparta byla po všech stránkách lepší. Vedení tak jistě přibylo pár vrásek při řešení rébusu kterak z krize ven.

Ohlasy trenérů
Marian Jelínek (Sparta):"Zápas pro nás dopadl jako z říše snů. Jsme spokojeni s vlastním výkonem, ale musíme dál hrát s pokorou a úctou k dalším soupeřům."

Ondřej Weissmann (Slavia): "I pro nás to byl zápas z říše snů. Ale z těch chmurných. Hra se nám stále nedaří, ke cti slouží jen bojovnost. První třetinu jsme odehráli celkem slušně, měli jsme i šance, ale Sparta byla efektivnější. Vyhrála zaslouženě. Nedařily se nám přesilovky, a když se nevyužije pět na tři, tak většinou neůžete zvítězit."

Autor Jan Rožumberský, Michal Prager, foto: T. Kulhánek
Nepřehlédněte
A-TÝM 18.3.2024

Aleš Totter povede Slavii i v nadcházející sezoně

Hlavním trenérem slávistického A-týmu bude i v příští sezoně Aleš Totter. Dvaapadesátiletý kouč přebíral Slavii v listopadu loňského roku na 13. místě a tým nakonec dovedl do předkola Chance ligy.

Číst více
OHLASY - VIDEO 18.3.2024

Jsme v půlce, chceme do Poruby s dvěma výhrami, hlásí Jokl

Jako hotovou polovinu úkolu hodnotí Tomáš Jokl první výhru juniorů ve čtvrtfinále s Porubou. Kapitán Slavie k ní přispěl přesnou trefou v 15. minutě první třetiny, v níž sešívaní o vítězství ...

Přehrát video
ZÁPASY - MLÁDEŽ 18.3.2024

Junioři jdou v úvodu čtvrtfinále do vedení

Sešívaní junioři se v prvním zápase čtvrtfinále ujali vedení v sérii. V domácím utkání s Porubou zvítězili 5:1. Roli favorita potvrdili třemi brankami v úvodní třetině, vítězství pak potvrdili gólem ...

Číst více
ROZHOVORY 18.3.2024

Nejnáročnější sezona. Parta v kabině byla ale neuvěřitelná, říká Klikorka

Po těžkém začátku sezóny na Kladně se v říjnu vrátil na Slavii, aby pomohl trápícímu se týmu. „Záleželo nám především na záchraně a předkolo play-off už bylo jen bonus i pro fanoušky za jejich ...

Číst více