Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
23. října 2006

Potvrdí Slavia růst formy i proti Mountfieldu?

P r a h a - V rámci 18. kola O2 extraligy přivítá Slavia soupeře z jihu Čech – českobudějovický HC Mountfield. Diváky v Sazka Areně čeká souboj celků z opačných pólů tabulky. Zatímco Českobudějovičtí jsou po 17. kole opět v čele tabulky, Slavia svoji loňskou formu ještě hledá. Vždyť teprve až po předposledním 16. kole se odlepila ode dna ligové tabulky. Utkání začíná v úterý 24. října v 19 hodin a vy jej můžete sledovat i díky našemu online přenosu.

Náš soupeř
Klub založen: 1928 jako AC Stadion České Budějovice
Trenéři: Josef Jandač, Milan Kupka
Největší úspěchy: Československo: 1. místo (1951); ČR: 3. místo (1995), 4. místo (1996, 2006)
Posledních pět let: 12. > 6. > 14.(sestup do 1.ligy) > 1.(1.liga, postup do extraligy z baráže) > 4.
Internet: http://www.hokejcb.cz
Hvězdy týmu: Roman Turek, Zdeněk Kutlák, Václav Nedorost

HC Mountfield: nejlepší sezona za posledních deset let

Českým Budějovicím loňský ročník Tipsport extraligy vyšel nadmíru parádně. Mužstvo z jihu Čech se dokázalo v základní části procpat na poslední (osmé) místo zajišťující play off a překvapivě uspět ve čtvrtfinálové bitvě s favorizovaným Libercem. V boji o finále je pak čekala silná Slavia. Konečný výsledek série 4:1 ve prospěch Slavie však byl pro tým trenéra Jandače až příliš krutý, protože o výsledku dvou z pěti zápasů musely rozhodovat až samostatné nájezdy. I přesto sezona našeho soupeře skončila nejlepším budějovickým výsledkem za posledních deset let.

Kostra týmu zůstává i nadále stejná

Přes léto si dal klub za cíl zejména stabilizovat hráčský kádr, což se mu až na drobné výjimky podařilo. Hra týmu bude opět závislá na výkonech brankařské opory Romana Turka. V obraně dominuje Zdeněk Kutlák, který si už stihl připsat i sedm reprezentačních startů. Tým přes léto posílil důrazný obránce Milan Toman, jenž přišel ze Sparty, a další obránce Martin Vágner z Pardubic. Z klubu odešli Tomáš Harant, Josef Jindra, Ivo Kotaška, Martin Hanzal a Aleš Krátoška. V minulých dnech podepsal Jiří Šimánek s týmem HC Mountfield novou víceletou smlouvu. Osmadvacetiletý útočník prodloužil s vedením klubu smlouvu o další dva roky a na jihu Čech bude tak působit do 30. dubna 2009. Šimánek je odchovancem českobudějovického klubu a v nejvyšší domácí soutěži nastupuje pravidelně od roku 1999.

Aktuálně z tábora soupeře

HC Mountfield má za sebou vítězný víkend. Nejprve v pátečním 16. kole O2 extraligy porazili hráči Mountfieldu se štěstím doma Liberec (hosté dokázali dvakrát srovnat dvougólový náskok soupeře), v neděli si v Karlových Varech i bez své brankářské jedničky Romana Turka poradili s tamní Energií. "V minulé sezoně Jan Chábera dvakrát vychytal střelce Karlových Varů, tak se trenéři rozhodli, že bude chytat i v nedělním zápase v Karlových Varech," sdělil webovým stránkám HC Slavia Praha sportovní manažer českobudějovického hokejového klubu Jaromír Látal. Takže schválně si zkuste tipnout, koho trenéři nasadí do branky v úterním zápase proti Slavii.
Soupeř každopádně přijede do Prahy ve stejné sestavě, v jaké nastoupil v Karlových Varech, tedy jak s hříšníkem Jindřichem Kotrlou, vyloučeným v zápase na pět minut a do konce utkání, tak i se zraněným obráncem Petrem Macháčkem (toho zase fauloval karlovarský Michal Dvořák). "Oba to ale byly nezaviněné fauly," řekl Jaromír Látal s tím, že hůře pochopitelně dopad Petr Macháček, který si z nedělního zápasu odnesl několik stehů v obličeji. Do sestavy Jihočechů by se již mohl po zranění kolena vrátit Petr Sailer.

Aktuálně z týmu HC Slavia Praha: Pomůže Marek Tomica Slavii i v úterý?

Marek Tomica přinesl Slavii tolik potřebné štěstí. Od jeho návratu na led nepoznala Slavia hořkost porážky a v posledních třech zápasech ztratila pouze jeden jediný bod v domácím zápase se Zlínem.
Zda v úterním zápase s Českými Budějovicemi nastoupí i oba virózou stižení útočníci -Leoš Čermák a Radek Dlouhý - zatím není jasné. „U nich je to ještě otevřené, jinak je ale mužstvo zdravotně v pořádku,“ hlásí asistent Jiří Kalous. Zatím vždy v této sezoně platilo, že když nastoupil Marek Tomica, Slavia vyhrála. Bude tomu tak i v úterý? „Samozřejmě,“ směje se Jiří Kalous. „Do tohoto utkání jdeme pochopitelně s cílem vyhrát a tomuto cíli podřídíme všechno. Víme ale, že České Budějovice jsou momentálně na špici tabulky. Navíc hrají velmi agresivní hokej, takže bude hodně záležet na naší kázni, na tom, jak dlouho dokážeme hrát bez vyloučení. Pochopitelně, že naším cílem je inkasovat co nejméně branek.“

Poslední vzájemný zápas: HC Mountfield - HC Slavia Praha 3:2 po samostatných nájezdech

Slávisté si z prvního letošního vzájemného měření sil z jihu Čech odvezli jeden bod za prohru po samostatných nájezdech. Po šedesáti minutách skončilo utkání nerozhodně. První, kdo v zápase chudém na branky skóroval, byl až v polovině zápasu Viktor Hübl. Dvoubrankový náskok domácím zajistil až ve třetí třetině (ve 45. minutě) Hřebejk. Ovšem minutu poté vrátil hosty do hry kontaktním gólem Michal Sup a o pět minut později již bylo vyrovnáno - po krásné kombinaci Sobotkova útoku se trefil Tomáš Vlasák. Poté co v 54. minutě neuznal sudí regulérní gól Vladimíra Sobotky, se zápas prodlužoval. Rozhodnutí ale přinesly až samostatné nájezdy, v nich se trefil Viktor Hübl.



Historická bilance v extralize
SLAVIA – Č. BUDĚJOVICE
Celkem:  
52  25 – 5 – 22  131:136
Doma: 
26  15 – 3 – 8
Venku: 
26  10 – 2 – 14 
Čtvrtfinále 1995/96
4  0 - 4
Semifinále 2005/06
5  4 – 1 
Postavení v tabulce
1. České Budějovice 17   9 – 2 – 1 – 5  51:39   32
12. Slavia 17   5 – 1 – 3 – 8   52:64   20
Co mají oba týmy společného
Dres Slavie nyní obléká budějovický odchovanec Michal Vondrka, v minulé sezoně na jihu Čech hostoval slávista Lukáš Havel. Ze současného kádru Českých Budějovic si ve Slavii zahrál Viktor Hübl, k zatím jedinému titulu Slavii v mistrovské sezoně pomohli Petr Sailer a Marek Posmyk.
Poslední zápasy
Slavia – Sparta 5:4
Slavia – Zlín 6:5 pp
Karlovy Vary – Slavia 2:4
Slavia – Plzeň 2:3
Slavia – Vítkovice 5:3
Karlovy Vary – Č. Budějovice 1:3
Č. Budějovice – Liberec 5:4
Plzeň – Č. Budějovice 5:3
Č. Budějovice – Třinec 3:1
Č. Budějovice – Kladno 3:0
Sestavy v minulém kole
Hronek - Kadlec, Žižka, Hlavačka, Kolařík, Turoň, Graňák - D. Hruška, Beránek, Tomica - Bednář, Rataj, Sup - Doležal, Červenka, Vondrka - Kubeš, Vlasák, Sobotka Chábera - Macháček, Gřegořek, Kutlák, Vágner, Toman, Vydarený, Posmyk - M. Hudec, V. Hübl, Brabenec - Veselý, V. Nedorost, Šimánek - Mertl, Vak, Hřebejk - Gulaš, L. Květoň, Kotrla
Nejproduktivnější hráči
1. Bednář 14 (8+6)
2. Beránek 13 (7+6)
2. Hruška 12 (9+3)
4. Sobotka 9 (5+4)
5. Vlasák 9 (3+6)
1.Hübl 11 (8+3)
2.Brabenec 11 (5+6)
3.Hudec 10 (5+5)
4.Nedorost 8 (3+5)
5.Veselý 7 (4+3)
Brankáři
Franěk 13 – 3,56 – 88,80
Taskinen 2 – 3,00 – 90,00
Hronek 6 – 4,04 – 86,36
Turek 16 – 2,33 – 92,04
Chábera 3 – 1,71 – 95,08
Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více