Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
16. listopadu 2006

Chemici míří na Prahu

O státním svátku pokračuje extraliga dalším kolem, v němž přivítá Slavia na domácí půdě čtvrtý tým tabulky HC Chemopetrol Litvínov. U obou týmů se dá hovořit, že jsou překvapením soutěže. Zatímco s Litvínovem se nepočítalo v horních patrech tabulky, ale spíš v boji o místa na hranici postupu do play-off, se Slavií je to přesně naopak. Ve chvíli, kdy všichni věří v posun tabulkou vzhůru, přijde ztracený vyhraný zápas, který sešívané přibrzdí a srazí dolů. Z Litvínova se Slavii podařilo přivézt alespoň bod. Uvidíme, jak se povede v domácím prostředí.

Náš soupeř
Klub založen: 1945 jako hockeyový odbor SK Stalinovy závody Horní Litvínov
Trenéři: Václav Sýkora, Petr Fiala
Největší úspěchy: 2.místo 1978, 1984, 1991, 1996
Posledních pět let: 7. - 13. místo
Internet: www.hokej-litvinov.cz
Hvězdy týmu: Robert Reichel, Jiří Šlégr, Jan Benda

Za Litvínov hovoří zkušenosti

Při pohledu na soupisku Chemopetrolu si někteří lidé mohou slušně zavzpomínat na slavné časy českého hokeje. To mluvím především o olympijských vítězích z Nagana Robertu Reichlovi a Jiřím Šlégrovi. Především úctyhodná bodová sbírka hrajícího manažera Reichela budí pozornost. Tento pětatřicetiletý matador se vyjímá na šestém místě kanadského bodování extraligy. Dalším důkazem výkonnosti těchto dvou borců může být i přes pokročilý věk zájem z ruské Superligy o druhého jmenovaného. V útoku pak najdeme ještě velezkušeného Ivo Proroka, který v loňském play-off pomáhal Slavii k zisku stříbrných medailí.

Úzká provázanost těchto klubů je patrná na první pohled. Vždyť slávistický boss Vladimír Růžička začal s velkým hokejem právě na severu Čech a z kádru Chemiků působila ve Slavii hned čtveřice hokejistů. Kromě již zmiňovaného Proroka to byli Jan Benda, Daniel Branda a ještě loni to byl Milan Kopecký. Během sezóny ještě v týmu působil exslávista Altrichter, kterého však do branky po zranění už nepustil Jaroslav Hübl a zkušený gólman odešel do Mladé Boleslavi. Dobře se Severočeši posílili na obraném postu, kam přišel Angel Nikolov, jenž se za důvěru oplácí dobrou defenzivní hrou a ještě je schopen přidat nějaké góly.

Slavia doma stále nejhorší

V hodnocení domácích zápasů Slavia opravdu nemá lichotivou bilanci. V Sazka aréně zatím získala pouhých 15 bodů a dostala nejvíce branek ze všech mužstev, i když je pravdou, že jich rovněž hodně dala. Stále se však nemůže dostat do té pohody z minulé sezóny. Zato Litvínov získal venku již 14 bodů a dokázal naplno bodovat ve Zlíně a přivezl 2 body i ze Sparty, kde měl ale zaděláno na plný bodový zisk, o nějž přišel až v závěru utkání. Oba celky v této chvíli dělí v tabulce 9 bodů, což svědčí o velké vyrovnanosti soutěže, takže během několika kol může být vše úplně jinak.

Uškodila Slavii reprezentační přestávka?

Blíž k řešení této otázky budeme právě po tomto zápase. Je faktem, že před pauzou se Slavia dostala do dobré formy a začala opět celkem pravidelně bodovat. Ve Znojmě to vypadalo, že bude v tomto trendu pokračovat, ovšem růžové brýle fanouškům opět sundala druhá polovina utkání, kdy sešívaní přišli o dvoubrankový náskok. Mrzí to o to víc, že Moravané rovněž nejsou v herní pohodě a dlouho se jim nedařilo. Trenér Růžička sáhl ke ztenčení kádru a po Turoňovi a Vondrkovi opustil tým další hráč Tomáš Špila, který ve Slavii nezačal špatně, ale postupně se na led moc nedostával, a tak byl půjčen na hostování do Dánska. Dobrou produktivitu si drží v posledních zápasech Vlasák s Bednářem, tak věřme, že své pověsti ostrostřelců dostojí i v tomto duelu.



Historická bilance v extralize
SLAVIA - LITVÍNOV
Celkem:
49   26 - 6 - 17   151:139
Venku:
25   10 - 2 - 12
Doma:
24   15 - 4 - 5  
Postavení v tabulce
4.  Litvínov   22    10 - 3 - 1 - 8  70:60   37
12. Slavia     22     7 - 2 - 3 - 10 68:76   28 
Co mají oba týmy společného
Z kádru Litvínova prošli ve své kariéře Slavií Jan Benda, Daniel Branda, Milan Kopecký a na hostování do konce minulé sezóny byl ve Slavii Ivo Prorok. Ze současných slávistů oblékali v minulosti žlutočerný dres Petr Franěk, Lukáš Hronek, Lukáš Havel, Josef Beránek, David Hruška a Tomáš Vlasák Trenéři Slavie Vladimír Růžička a Ondřej Weissmann jsou litvínovskými odchovanci.
Poslední zápasy
Slavia - Sparta 5:4
Slavia - Č. Budějovice 7:3
Třinec - Slavia 1:2 sn.
Slavia - Liberec 1:3
Znojmo - Slavia 4:2
Litvínov - K. Vary 4:3
Plzeň - Litvínov 3:4 sn.
Litvínov - Č. Budějovice 2:3
Třinec - Litvínov 5:2
Litvínov - Vsetín 6:2
Sestavy v minulém kole
A. Svoboda - Kadlec, Graňák, Hlavačka, Kolařík, Jass, Žižka - D. Hruška, Beránek, Tomica - Čermák, Rataj, Sup - Bednář, Vlasák, Sobotka - Dlouhý, Červenka, Doležal J. Hübl - Hranáč, Šlégr, Punčochář, Nikolov, Gýna, Skuhrovec, L. Poživil - Kubinčák, Reichel, Prorok - Benda, Branda (21. Černý), Jenáček - Trávníček, Kopecký, Bednařík - Jánský, Sklenička, Lukeš
Nejproduktivnější hráči
1. Vlasák 18 (10+8)
2. Bednář 17 (8+9)
3. Hruška 15 (11+4)
4. Beránek 14 (8+6)
5. Sobotka 11 (6+5)
1. Reichel 20 (9+11)
2. Benda 15 (6+9)
3. Branda 13 (10+3)
4. Kubinčák 13 (8+5)
5. Prorok 10 (3+7)
Brankáři
Franěk 13 – 3.56 – 88.60
Svoboda 7 – 1.68 – 94.76
Hronek 7 – 3.85 – 87.65
Taskinen 2 – 3.00 – 90.00
Hübl 19 – 2.73 – 92.80
Autor Michal Prager
Nepřehlédněte
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více