Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
5.1.2007

Černá série pokračuje

38. kolo, pátek 5.1.2007, Kladno - Slavia
Kladno
6:2
3:0, 0:2, 3:0
Slavia

Branky a nahrávky: 3. Kalla (Bělohlav), 6. Martin Procházka (Bělohlav), 17. Martin Procházka (Kalla), 41. Martin Procházka (Horna), 42. Bělohlav (Kalla), 51. Bělohlav (Hluchý) - 23. Červenka (Graňák), 40. Dlouhý. Rozhodčí: Rejthar - Charvát, Barvíř. Vyloučení: 5:15, navíc Patera - Bednář oba 10 min. Využití: 3:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 3298.

Sestavy

Kladno

Orct - Ševc, Evan, Pavlas, M. Štěpánek, J. Mrázek, Hájek - Horna, Patera, Martin Procházka - Bílek, Gardoň, Kuchler - Hluchý, Kalla, Bělohlav - M. Havel, Čurilla, Diviš.

Slavia

A. Svoboda - Kadlec, Drtina, Kolařík, Hlavačka, Graňák, Jass - D. Hruška, Beránek, Tomica - Bednář, Rataj, Sup - Kubeš, Dlouhý, L. Havel - Vondrka, Červenka, Doležal.

P r a h a - Slavia potvrdila že se jí na Kladně dlouhodobě nedaří, tentokrát si na své konto připsala vysokou porážku 6:2. Když domácí vedli po první třetině 3:0, zdálo se být rozhodnuto. Slávisté se ale nevzdali a brankami Červenky a Dlouhého snížili na rozdíl jediného gólu. Ve třetí části už skórovali pouze domácí. Pětatřicet vteřin po návratu z kabin dovršil Martin Procházka svůj hattrick. Slávisté doplatili především na časté vylučování - v oslabení inkasovali třikrát. Nejlepším hráčem utkání byl Radek Dlouhý, který ke svému tradičně bojovnému výkonu přidal i branku.


I. třetina
Slavia přijela do Kladna téměř ve shodné sestavě, v jaké dokončila úterní vítězné tažení proti Pardubicím. Pouze s tím rozdílem, že se po jednozápasové pauze vrátil do sestavy distancovaný Michal Vondrka. Opět ji tedy chyběl zraněný obránce Tomáš Žižka. A byla to Slavia, kdo první dvě minuty ovládl ledovou plochu. Kladno se v podstatě celé první dvě minuty jen bránilo. Jenže převaha hostů byla jalová. Neujala se například ani Červenkova „zasekávačka“ (1.50) a pokus o zakončení. Naopak, hned z protiútoku Slavia poprvé inkasovala. Domácím k tomu stačilo přejet všechny čáry. Radek Bělohlav našel ideálně postaveného Jaroslava Kallu a ten ve třetí minutě zápasu otevřel skóre – 1:0 (2.32).
Slavii ale nešťastný gól nezlomil, dál hrála svoji bezstarostnou hru – zejména si velmi laxně počínala ve vlastním obranném pásmu. Domácí si tak před Adamem Svobodou doslova a do písmene dělali v podstatě, co chtěli. Z každé šance hrozilo pro Svobodu nebezpečí a bylo jen otázkou času, kdy se domácí trefí podruhé. Šanci měli hned v páté minutě, kdy šel na trestnou lavici Roman Červenka (4.38, nedovolené bránění). A že Kladno přesilovky umí, to předvedlo za sedmdesát vteřin: Na milimetr přesnou biliárovou kombinaci Pavla Patery s Radkem Bělohlavem přesně zakončil Martin Procházka – 2:0 (5.48) .
Využitá přesilovka dala domácím křídla, najednou jich bylo všude plno. Téměř z každého pobytu domácích v obranném pásmu Slavie hrozilo nebezpečí. Tlak domácích zastavilo až vyloučení. Postupně trestnou lavici zahřívali Marek Tomica a Martin Ševc, ale ani jednomu týmu se v početní výhodě skórovat nepodařilo. Nejblíže tomu byl Roman Červenka, který ale z brejku (11.35) na Zdeňka Orcta nevyzrál. Největší možnost měnit skóre tak v přesilovce hostů měl Petr Kadlec (12.30), ale ani on nedokázal prostřelit klubko hráčů clonících před Orctem. Na trestnou lavici poté zamířil (12.39) David Hruška. Domácí ale největší šanci promarnili: Vítězslav Bílek přesně nahrál Jiřímu Kuchlerovi, ale ten promáchnul. To už na trestné lavici seděl Pavel Patera, který od hlavního rozhodčího vyfasoval za nesportovní chování „desítku“. Když už se zdálo, že se Slavia z tlaku vymaní, udeřilo Kladno z nenápadné akce potřetí: Kalla našel ideálně postaveného Martina Procházku a bylo to 3:0 (16.30) .
Závěr první třetiny patřil hostům, kteří mocně obléhali brankáře Zdeňka Orcta, ale jediné, co z toho vytěžili, byla přesilovka (18.19) při vyloučení Radka Gardoně.

II. třetina
Druhá třetina pokračovala přesilovkou hostů. Slavia stáhla hru na tři pětky se zjevnou snahou změnit pro ní nepříznivý stav. Ale přesilovka už na to byla příliš krátká. Slavia se prosadila až po jejím skončení. Jako první slávista se ve druhé třetině dostal do vyložené šance Igor Rataj (20.41), ale Orct byl pozorný. O chvíli později neuspěl ani Martin Hlavačka. Na druhé straně byl Svoboda připraven při Kuchlerově akci (21.32). Hned z protiútoku zahrozila i Slavia: Vondrka se ještě neprosadil (22.00), ale o chvíli později už Červenka využil zmatků v obraně a pohodlně přehodil Orctův beton – 3:1 (22.10, přihrával Dominik Graňák).
Vzápětí na to odešel na trestnou lavici (22.43) Josef Beránek (nedovolené bránění), ale domácím v tu dobu chyběl distancovaný Pavel Patera, který už ale za mantinelem čekal na přerušení hry. Slávisté ale jeho návrat zkušeně nedovolili: dobře kombinovali a Pavla Pateru nepustili vůbec do hry. Josef Beránek se dokonce vrátil z trestné lavice o chvilku dříve než Pavel Patera. Hra byla v této fázi zápasu vyrovnanější, než v první třetině. Hrálo se nahoru dolů. Například Michal Sup se šikovně uvolnil, ale nic z toho nebylo (Kadlec na puk prostě nedosáhl). Po sérii nepřesností střílel Josef Beránek vedle (27.45), poté hledal Michal Sup (28.08) Jaroslava Bednáře, ale ten v ideální pozici minul. V čase 29.05 byl vyloučen Pavel Kolařík na dvě minuty za držení a byla z toho další kladenská přesilovka. Tentokrát si domácí počínali o mnoho lépe než v té předchozí při vyloučení Josefa Beránka: několik desítek vteřin svírali svého soupeře v jeho obranném pásmu. Při vyhození puku ale zůstal ležet na ledě Kalla, to pochopitelně vyvolalo v hledišti bouři nevole. Stejně tak jako po zákroku Michala Vondrky na Martina Ševce, po němž kladenský obránce zůstal dokonce několik minut ležet otřesen na ledě. Další minuty vezměme telegraficky: 32.30 Supovu dělovku likviduje Orct, 32.41 - Drtina v dobré střelecké pozici míjí Orctovu svatyni, 33.33 - Orctův zákrok vyvolává drobnou strkanici, 33.55 Hlavačkova zadovka nenašla adresáta, 34.43 v šanci Sup po spolupráci celého útoku, ale minul, 35.03 Drtina střílí do Orcta, 35.30 v šanci Tomica a poté i Hruška.
Na sklonku 36. minuty odchází s teatrálními gesty z ledu Martin Ševc, vyloučený rozhodčím Rejtharem na dvě minuty, ale přesilovky si hosté příliš neužijí. Vzápětí je totiž dvěma minutami potrestán i Igor Rataj (35.54) za nedovolené bránění. Vzrušení v sále přináší až 38. minuta, kdy David Hruška najel zezadu do brankáře Zdeňka Orcta (2 minuty za napadení), ale paradoxně po chybě domácí obrany skórují v oslabení hosté: Radek Dlouhý snižuje v závěru druhé třetiny na rozdíl jediného gólu - 3:2 (39.05) , když ještě chvíli předtím mačkali domácí hosty v jejich obranném pásmu.
V čase 39.48 míří Tomica předčasně do šaten – Ševcem nastřelený puk jej bolestivě zasáhnul do nohy. A když se neprosadil ani Radek Bělohlav (39.56), míří obě mužstva do šaten za stavu 3:2.

III. třetina
Třetí třetinu začali domácí náporem, asi patrně nechtěli dopustit, aby se opakoval zvrat z předchozího vzájemného zápasu v Sazka Areně. A záměr jim vyšel dokonale: Kadlec, Drtina i Beránek se nechali v rohu kluziště oklamat Tomášem Hornou a osamocený Martin Procházka s přehledem počtvrté zavěsil do Svobodovy sítě – 4:2 (40.35).
Slavia přidala, ale její aktivita spíše než ke změně skóre vedla ke změně počtu hráčů na ledě. Po faulu Bednáře (útočník Slavie obdržel trest dvě plus deset minut) zůstal ležet na ledě Vítězslav Bílek. Slavia šla znovu do čtyř (41.02) a Kladnu stačilo k navýšení skóre pouhých devět vteřin. Domácí si znovu zahráli biliár – celé to vymyslel Pavel Patera: ten našel Jaroslava Kallu a ten zase volného Radka Bělohlava. A bylo rozhodnuto – 5:2 (41.11) .
Od této chvíle se hrál bezstarostný hokej: Svoboda například vychytal Hluchého stoprocentní šanci (46.03), na druhé straně se ve vyložené střelecké pozici ocitli Sup s Ratajem, ale druhý jmenovaný nestihl přesně zakončit. Poté šel na dvě minuty sedět Petr Kadlec (48.35), čehož opět domácí s přehledem využili – nahrával Milan Hluchý, střílel Radek Bělohlav 6:2 (50.26) .
Závěr zápasu sehráli v podstatě hosté ve čtyřech, respektive ve třech. Vyloučeni byli postupně Maris Jass (50.24) za podražení, Hlavačka (51.23) za zdržování, Dlouhý (55.15) za hákování (mezitím i domácí Martin Procházka, 52.05), dále Jiří Doležal a Richard Diviš za hrubost, respektive za sekání (58.15) a nakonec i Pavel Kolařík (58.58) za hákování. V závěru zápasu měli navzdory oslabení o jednoho hráče v poli více šancí hosté, skóre se už ale neměnilo.

Ohlasy trenérů
Petr Kasík (Kladno): Chci hráčům poděkovat. Musím říct, že po té dobré úvodní třetině jsme si to trochu zkomplikovali, ale nástup do třetí třetiny rozhodl o výsledku. Hráčům jsme nemuseli nijak zvlášť připomínat, aby nepolevili, poněvadž byli na utkání opravdu dobře připraveni.

Ondřej Weissmann (Slavia): Gratuluji domácím k jasné výhře. Myslím si, že utkání se rozhodlo v podstatě na začátku, kdy jsme už v šesté minutě prohrávali 0:2, a pak v úvodu třetí třetiny, kdy jsme hned během dvou minut dostali dva rychlé góly, a to rozhodlo. Samozřejmě je potřeba k tomu přičíst spoustu vyloučených, ale Kladno vyhrálo zaslouženě.

Autor Jan Rožumberský, Michael Mareš
Nepřehlédněte
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více