Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
12. ledna 2007

S takovou hrou, jakou předvádíme nyní, nemůžeme být v play off úspěšní

P r a h a – Přípravou na úterní zápas 41. kola teď žijí trenéři a hráči pražské Slavie. „Jdeme zápas od zápasu,“ říká Vladimír Růžička. Odmítá tak myšlenku, že by vedení Slavie spekulovalo, kolik bodů tým potřebuje k tomu, aby udržel současné šesté místo v tabulce. Ani umístění na sedmém až desátém místě, které by znamenalo, že Slavia bude hrát předkolo play off, by podle Vladimíra Růžičky nebylo žádnou tragédií. „I když, pochopitelně, by to pro nás bylo hodně nepříjemné,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro oficiální klubové stránky.

Teprve až ke konci třetí čtvrtiny základní části jste se dostali do první šestky, vnímáte to jako zklamání, nebo naopak jako určité zadostiučinění?
Letošní sezona se mi zatím nehodnotí jednoduše, ten stav zkraje sezony byl hodně špatný, byli jsme hodně dole. I když se pak mužstvo trošku zvedlo, nebylo pro něj jednoduché se vrátit zpátky do těch pozic, kde dnes jsme. Teď rozhoduje opravdu každý bod. Určitě potřebujeme být v první šestce. Je úplně jedno, z jakého místa půjdeme do play off, jestli ze čtvrtého, z pátého nebo ze šestého, ale potřebujeme, abychom tam byli. Tabulka je hrozně vyrovnaná, každý se tam tlačí. A zda jsme s postavením v tabulce spokojeni? Já tedy určitě ne. Chtěl jsem, jak už jsem to říkal před sezonou, abychom byli do čtvrtého místa. Teď jsme šestí, takže musíme ještě na tom pořádně zapracovat. Osobně si myslím, že musíme především vylepšit obrannou fázi, tam to zatím není ono, v obraně zatím nehrajeme dobře. Takže na to se nyní především zaměříme. S takovou hrou, jakou nyní předvádíme, nemůžeme být v play off úspěšní. To se musí změnit! Trošku v tréninku v obranné fázi přitvrdíme a ode dneška se na to zaměříme.

Nakolik byla podle vás pro letošní sezonu rozhodující ona nepovedená první čtvrtina soutěže. Po prvních osmi kolech jste měli pouhých osm bodů, to asi nebylo úplně podle vašich představ?
První čtvrtina byla pro nás skutečně velmi špatná. Po první čtvrtině jsme měli snad jen dvanáct bodů. A i když pak byla ta druhá a třetí čtvrtina celkem slušná, pořád nejsme tam, kde bychom si přáli být. Když to vezmeme zpátky, tak kdybychom tehdy dosáhli nějakých osmnácti devatenácti bodů, tak jsme dnes úplně někde jinde. Ty body nám teď pochopitelně chybějí, ale s tím se nedá nic dělat. Musíme dál poctivě pracovat. Zejména v defenzivě se musíme ještě hodně zlepšit.

Dělali jste si už nějakou analýzu toho, co bylo příčinou toho propadu zkraje soutěže?
Kdybychom věděli, co bylo příčinou, tak jsme už dávno byli jinde. Když se daří, tak to každý bere jako samozřejmost, navenek to vypadá, jak je ten hokej jednoduchý. Ale když se nedaří, dělají se hned rozbory, proč tomu tak je, proč se týmu nedaří. Je to sice logické, ale není zase tak jednoduché ty příčiny najít. Určitě se k tomu ještě po sezoně vrátíme, ale zatím si myslím, že to je předčasné. Momentálně se zabýváme úplně něčím jiným, než tím, proč nám to v úvodu sezony nešlo. Jsem rád, že jsme se dostali tam, kde teď jsme. Musíme ale dál pracovat na defenzivě, vylepšit přesilovou hru a oslabení. To jsou věci, které nás teď čekají.

Snad s výjimkou Vsetína jste týmem, který provedl nejvíce změn v kádru. Za těch 40 odehraných kol se v týmu Slavie včetně brankářů vystřídalo snad 35 hráčů. Je to dobře, nebo špatně?
Svůj podíl na tom, co se stalo, mělo bezesporu postavení Slavie v tabulce, i když nezanedbatelná není ani ekonomická stránka věci. Ta ale byla dopředu dána před sezonou: bylo řečeno, že se rozpočet musí snížit. Nicméně troufám si říct, že rozpočet na změny v kádru neměl prakticky vliv. Spíše bych řekl, že to bylo dáno tím, že jsme měli v mužstvu hráče, teď mám na mysli především ty zkušenější, kteří neplnili to, co jsme od nich očekávali. Své výkony z předchozích let potvrzovali pouze tři hráči: Josef Beránek, David Hruška a Jaroslav Bednář. Další hráči neplnili to, co se od nich očekávalo, i když oni sami si asi mysleli, že mužstvo táhnou. Proto jsme hráli trochu jiný hokej, než jsme chtěli hrát. Proto jsme i sáhli k některým změnám. Jsem rád, že dnes mohou ve třetí lajně hrát naši odchovanci, mladí hráči, a touto cestou chceme jít rozhodně dál. Bude to ale těžké, zvláště teď, co se zranil Vláďa Sobotka. Do konce sezony už patrně nenastoupí a to je pro nás samozřejmě velmi nepříjemný zásah do sestavy.

Čím to, že se ze hry vytratila loňská lehkost? Který hráč z těch, kteří po loňské sezoně odešli, vám teď nejvíce chybí?
Když o tom teď tak přemýšlím, tak hodně nás postihl odchod Honzy Nováka. Ztratili jsme obránce, který hrál velice dobře defenzivně i na přesilovkách. Byl to hráč, který dával góly a především z jeho střel padaly góly po dorážkách. To on uměl výborně, ale s tím se musíme smířit, s tím už se nedá nic dělat. Z obrany odešli Boris Žabka a Honza Novák, nějací obránci se tady protočili, chtěli jsme především vyzkoušet ty mladé, ať už to byl Tomáš Špila, který v létě vypadal velmi slušně, Lukáš Vomela nebo David Turoň. Zkoušeli jsme tady hodně obránců, ale ti kluci, bohužel… (odmlčí se), nároky tady jsou veliké a hráči jsou pod velikým tlakem. Nakonec jsme si řekli, že upřednostníme hráče Slavie. Proto v obraně hrají kluci, jako je Jiří Drtina, nebo například Maris Jass, který, myslím si, že zatím vypadá vcelku slušně. Ale pro tyto hráče není jednoduché skočit do rozjetého vlaku. Nás teď zajímá jediné: abychom konečně změnili naši hru. My se sice snažíme hrát líbivý hokej, i když souhlasím s názorem, že některé zápasy, konkrétně například utkání s Plzní či ze Zlínem, nebyly tak pohledné, ale nakonec na tu líbivost doplácíme tím, že v těchto zápasech pak ztrácíme body. A to si myslím, že musíme především změnit. Co se týče play off, tak tam už se na pohlednost nehraje, tam jde pouze o výsledek. Myslím si, že teď máme čas to trošku přebudovat, předělat.

Asi nemá smysl, a ani by to nebylo fér, vyzdvihovat nebo naopak zatracovat jmenovitě jednotlivé hráče, přesto bych udělal jednu výjimku. Zmínil jste odchod Jana Nováka a to, jak je jeho absence v obranné činnosti znát. Ale právě Martin Hlavačka se v posledních zápasech začíná tak trochu Honzovi Novákovi v lecčems podobat...
Určitě, když Martin Hlavačka na podzim přišel do týmu, nechal jsem ho hrát s Pavlem Kolaříkem, protože vím, že jeho defenzivní projev není zase tak dobrý, ale Martin je výborným hráčem na přesilovky, takže v tom to kritérium určitě splňuje. Teď nám bohužel chybí Tomáš Žižka, který je zraněný. Předpokládám, že ještě čtrnáct dní do hry nezasáhne, takže více prostoru, a to i v těch přesilovkách, dostává Dominik Graňák. Moc hráčů na výběr nemáme, musíme hrát s tím, co máme k dispozici. I proto chceme více zapojit do hry mladé hráče, to je cesta do budoucna. Odchází nám ale strašně mnoho mladých hráčů do zahraničí, tímto problémem bychom se už měli skutečně zabývat. A to není problém jenom Slavie, ale celého českého hokeje. Hráči odcházejí do zahraničí, nehrají v juniorech, nehrají v A týmech. Teď mluvím i o našich mladých hráčích, které máme v juniorech. Pro další sezonu s nimi počítáme do čtvrté lajny. Ti hráči musí dostat prostor, už jen proto, že začínáme naše mužstvo pomalu přebudovávat.

Teď trochu zažertuji. V sedmém kole jste hráli v Liberci, měli jste to velice slušně rozehrané, ale nakonec jste prakticky vyhrané utkání prohráli. Paradoxně i díky Hlavačkově trefě. Teď se může stát, že vám ty tři body, o které vás i on připravil, budou chybět. Připomenete mu to?
Asi ne, takových utkání bylo víc. Mnohem víc nás můžou mrzet body, které jsme ztratili doma, například se Vsetínem,ač jsme ten zápas měli jasně v rukách. Myslím si, že plno utkání, která jsme hráli dobře, jsme nakonec zbytečně ztratili. Prostě hráčům chybí ten klid. Takže zpět k vašemu dotazu: domnívám se, že se tím nikdo zabývat nebude. Zbývá nám dvanáct utkání do konce základní části, na ty se musíme připravit a ty body v nich uhrát, abychom se v té šestce udrželi.

Zmínil jste dvanáct zápasů, v nich ale určitě není, obrazně řečeno, z čeho vybírat. Hrajete s řadou nepříjemných týmů doma i venku, do posledního kola může být pozice šestého místa v podstatě otevřená. I ten poslední zápas ve Vítkovicích, se kterými se vám tradičně daří, může leccos změnit. I Vítkovice totiž budou mít, možná, o co hrát…
Vítkovice se hodně zvedly, ale nemysleme na poslední zápas. Samozřejmě, že může být rozhodující, ale předtím bude pro nás neméně důležitých dalších jedenáct zápasů, takže tímhle se určitě nezabýváme. Zaměřujeme se teď na každý zápas, jdeme zápas od zápasu. Teď nás zajímá úterní zápas v Karlových Varech, kde určitě chceme uhrát nějaké body. Takže se nyní rozhodně nezabýváme posledním utkáním ve Vítkovicích. Máme před sebou ještě jedenáct utkání, která potřebujeme dobře sehrát. Budeme dělat všechno pro to, abychom se v tabulce dostali co nejvýše a měli tak co nejlepší výchozí pozici pro play off. Pochopitelně víme, jak je ta tabulka hodně vyrovnaná a že všichni budou chtít bodovat.

Bylo by pro vás tragédií skončit po základní části na sedmém až desátém místě, znamenajícím předkolo play off?
Tragédie by to nebyla, ale bylo to pochopitelně pro nás hodně nepříjemné, protože bychom tím ztratili hodně sil. A navíc by nebylo vůbec jisté, že se dostaneme dál. Takový je hokej, kdo to sleduje, tak mi musí potvrdit, že je soutěž letos strašně vyrovnaná. Nikdo nedokáže dopředu říct, jak to dopadne.

Letos se vlastně píše nová historie českého hokeje. Léta se říkalo, kolik je potřeba bodů pro jistotu play off. Teď se mluví o tom, kolik bodu musí mít tým, který chce skončit do šestého místa. Jaký je váš odhad?
Nad tím, kolik bude stačit bodů na šesté místo, vůbec nepřemýšlím a ani o tom přemýšlet nechci. Abych řekl pravdu, ani mě to netrápí. Já si myslím, že mnohem důležitější je, jak jsem o tom hovořil před chvílí, jít zápas od zápasu a uhrát co nejvíce bodů. Jestli pak do play off půjdeme z pátého nebo šestého místa, je v podstatě jedno. Příkladem z loňska je například Sparta.

Zmínil jste Vláďu Sobotku, který je pro tuto sezonu ztracen, uvažujete už o posilách?
O posilách určitě uvažujeme. Myslím si, že i zadní řady bychom potřebovali posílit, ale zatím nechci být konkrétní, ještě na to máme pár dní. Něco máme rozjednané, takže doufám, že do 31. ledna se nám podaří někoho sehnat. Zatím ale nic prozradit nechci.

Můžete alespoň naznačit, jestli pro fanoušky Slavie chystáte nějaké překvapení?
Možná to pro někoho překvapení bude, uvidíme.

Existuje možnost, že by podobně jako v loňském roce přišel posílit Slavii někdo z týmů, které už nebudou mít ambice hrát play off, jako například minulý rok Ivo Prorok z Litvínova?
K tomu se zatím nechci vyjadřovat, navíc teď v Litvínově vyměnili trenéry.

Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video