Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
12. června 2007

Co dnes dělají mistři ligy 2002/03? (I.)

Už je to čtyři roky, co fanoušci Slavie slavili spolu s hráči první a zatím i poslední zisk mistrovského titulu. Od té doby sice slávisté hráli ještě dvakrát ve finále play-off, pokaždé však skončili na druhém místě. Co dnes dělají hráči, kteří v sezóně 2002/2003 slavili na ploše pardubické ČEZ arény po vítězství v dramatickém sedmém finálovém duelu? Dnešní první díl je věnován brankářům a obráncům.

Brankářskou jedničkou byl Roman Málek, který po mistrovské sezóně oblékl reprezentační dres na světovém šampionátu ve Finsku. Následující sezónu začal opět ve Slavii, ale po 23 zápasech byl vyměněn za Krátošku a Šmída do Plzně. S Plzní se mu podařilo postoupit do play-off a dokonce ve čtvrtfinále senzačně vyřadit lídra základní části extraligy, Pardubice. „Jsem šťastný. Je to pohádka,“ usmíval se tehdy jako sluníčko. V semifinále byl ovšem úspěšnější pozdější mistr, Hamé Zlín.

Novou sezónu začal Málek v ruské superlize, v klubu Metallurg Magnitogorsk. Zahraniční angažmá se mu však podle představ nepodařilo. Přednost v brance dostával častěji Andrej Malkov, a tak ještě v téže sezóně putoval zpět do Čech. Slavia ho nakonec uvolnila na hostování do Karlových Varů, které toužily premiérově postoupit do play-off. Málek byl sice oporou, ale Západočeši do vyřazovacích bojů nepostoupili.

Následoval přestup do Plzně, kde podepsal smlouvu na tři sezóny. Sezónu 2005/06 začal gólman opět v Plzni, klub ale ztratil šanci postoupit do play-off, a tak vedení poslalo Málka na konci sezóny hostovat do prvoligového Ústí nad Labem. To si totiž brousilo zuby na extraligu, ale pohořelo v baráži se Vsetínem. Minulou sezónu odchytal Málek celou v Plzni a i když patřil mezi největší opory, do play-off svůj klub opět nedovedl.

Málkovi kryl záda Lukáš Hronek, po úspěšné sezóně ve Slavii zůstal a odchytal 27 zápasů. V té stejné sezóně ale stihl i 4 starty za prvoligovou Jihlavu. Jihlava postoupila do extraligy a Hronek začal v jejím dresu další ročník. Po 23 zápasech se ale ovšem vracel znovu na Slavii. Tam začal i sezónu 2005/06, stihl také jeden zápas za Beroun. Minulý rok se osmnáctkrát objevil ve slávistické brance a dvanáctkrát v Havlíčkově Brodě. Právě Havlíčkův Brod je farmou Slavie, a proto se Hronek objevil právě tam. Prostor dostal Hronek od trenéra Růžičky i v play-off. Po uplynulé sezóně si Hronek hledá nové angažmá.

Obránce Dominik Graňák až do konce sezóny 2006/07 působil ve Slavii Praha. Graňák také pravidelně reprezentuje Slovensko, od roku 2004 nechyběl ani na jednom mistrovství světa, byť letos v Moskvě byl zapsán na soupisku až jako poslední ze slovenských hráčů. Sám říká, že by si rád vyzkoušel i NHL, ale musela by nejprve přijít nějaká nabídka. V lásce má spíše kanadské než americké kluby. Nyní míří do Färjestadu BK, elitního klubu švédské Elitserien. „Slavii vděčím za to, že se mohu živit hokejem i za to, že nyní budu hrát ve Švédsku,“ uvedl nedávno.

Jan Hejda odehrál následující dvě sezóny po zisku titulu v CSKA Moskva, kde pravidelně nastupoval. V roce 2005 se stal ve Vídni mistrem světa a přestoupil do Chimiku Voskresensk, klub se poté přestěhoval na moskevské předměstí do Mytišč. Po sezóně zamířil do zámoří. Byl sice draftován Buffalem, ale to nikdy nenabídlo Hejdovi přijatelné podmínky, proto byl rád za nabídku, díky které se mu splnil sen. V NHL hrál za Edmonton, ze 39 startů vytěžil jeden gól. Pět duelů také odehrál na farmě v týmu AHL Hamilton Bulldogs.

Další z obránců, Petr Kadlec, hraje ve Slavii dodnes. Po zisku titulu v roce 2003 byl dokonce nominován na mistrovství světa. V červenci 2003 podepsal roční smlouvu s Floridou, ale už v září téhož roku se vrátil, protože se neprobojoval do prvního mužstva. „Když se do prvního týmu nedostanu, tak nechci strávit rok někde na farmě. Takže spíše bych volil Evropu, ale to uvidím až tam,“ řekl Kadlec před odchodem a co řekl, také splnil.

Pavel Kolařík také nastupuje pravidelně v defenzivních řadách Slavie a jednou, v roce 2003, si zahrál na světovém šampionátu. Přípravu s Pražany absolvuje i letos.

Jedna z legend českého hokeje, František Kučera, vydržel ve Slavii ještě sezónu a půl, než ukončil kariéru. Chtěl se starat především o svůj hokejový komplex v Letňanech, kde se svým bratrem postavil halu určenou výhradně pro mládež. V hale jsou dokonce dvě ledové plochy, jedna má rozměry evropské, druhá kanadské. Na ledě hrát hokej ho dnes můžeme vídat při zápasech starých gard.

Jan Novák pokračoval po zisku titulu ve Slavii, v roce 2004 si mohl zahrát na domácím mistrovství světa, aby i v následujících dvou sezónách hájil slávistické barvy. Sezónu 2006/07 už ale strávil v ruské superlize, kde hájil barvy Ak Bars Kazaň. Loni nastoupil ve 33 zápasech. Kazaň je jeden z nejlepších evropských týmů, Novák tam sice nepředvádí své útočné umění, ale je platný především ve hře v oslabení. "Stále jsem si na to nezvykl a bojuji s tím. Je to jiné, ale co se dá dělat. Musím se to naučit hrát tak, jak oni chtějí," trochu si stěžoval. S Kazaní si zahrál letos i v Petrohradě na turnaji Super Six.

Marek Posmyk začal novou sezónu v Plzni, kde stihl odehrát pouhých 10 zápasů. Vedení s ním bylo nespokojeno a uvolnilo ho na střídavý start do Ústí nad Labem. Po dvou duelech se dočkal dalšího zahraničního angažmá. Hrál v německém týmu Nürnberg Ice Tigers. V německy mluvící zemi zůstal i v úvodu další sezóny, přesunul se do Rakouska, do mužstva EHC Black Wings Linz, kde odehrál 34 zápasů a vstřelil 7 branek. Minulé dva roky už strávil v českých luzích a hájích, konkrétně v Českých Budějovicích, kam si ho vytáhl manažer Jaromír Látal. V jednu chvíli mnohými odepisovaný Marek Posmyk se stal klíčovým bekem týmu a nyní podepsal s HC Moutnfield novou smlouvu. Marek Posmyk je známým drsňákem, v jednom rozhovoru si dokonce stěžoval na to, že hokej není dost tvrdý sport: „Hokej se teď vydal směrem, že za chvíli z něj bude bezkontaktní sport. Spíše se bude chodit na basketbal na bruslích.“

Mladíkovi Ondřeji Staňkovi bylo v roce 2003 jen 19 let, v následující sezóně tak hrál ještě za slávistickou juniorku, ale připsal si i 36 extraligových startů. To ovšem byly jeho zatím poslední starty v nejvyšší soutěži. Poté hrál v 1. lize v Ústí nad Labem, Kadani a Mladé Boleslavi, též nastupoval v Havlíčkově Brodě a loni v Baníku Most, kterému pomohl k postupu do prví ligy.

Lukáš Špelda byl v době zisku titulu mistra ČR ještě o rok mladší. V roce 2003 si zahrál na mistrovství světa hráčů do 18 let. Poté se objevil v juniorské extralize za Slavii a také za Kometu Brno, druhou seniorskou ligu si zahrál v Mostě, Velké Bíteši a Hodoníně, první ligu potom v Kadani a Kometě Brno. V příští sezóně bude působit v týmu nováčka 1. ligy Hokej Šumperk 2003.

Autor Ondřej Kubát, David Schlegel
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více