Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
19. června 2007

Michal Vondrka: Jako mazák si nepřipadám

Ve Slavii načne čtvrtou sezonu a pomalu se posouvá mezi sortu služebně nejstarších hráčů týmu. Michal Vondrka zapadl do orloje Vladimíra Růžičky v roce 2003, když se jej netakticky zbavily potápějící se České Budějovice. Od té doby jde výkonnostně nahoru. „Kdyby se mi povedla sezona a trochu jsem na sebe upozornil, chtěl bych zkusit zahraničí,“ netají se odvážným plánem pětadvacetiletý útočník.


Letní příprava je v plném proudu. Jak se zatím cítíte?
Už to probíhá od 2. května, takže jsme měsíc a půl v zápřahu. Trénink má hlavu a patu a vše jde v pohodě. Já osobně se cítím dobře.

Únavová zranění spojená s tvrdými galejemi se vám tedy vyhýbají?
Zaplaťpánbůh jsem v pořádku. Trochu mě sice po sezoně trápilo koleno, ale už by to mělo být v pohodě. Chodil jsem k fyzioterapeutovi a teď se cítím dobře.

Nebojíte se, že až se vrátíte po dovolené na led, zdravotní patálie se obnoví?
Právě že na ledě je to v pořádku. Bolelo mě to při tréninku na suchu, takže to bude určitě dobré.

Po loňské nepříliš úspěšné sezoně se v médiích přetřásalo téma odchodu Vladimíra Růžičky z postu hlavního trenéra Slavie. Nezměnilo se z tohoto důvodu něco oproti letním dřinám z minulých let?
Jediné, co se změnilo, je to, že Láďa chodí na víc tréninků, než jsme byli zvyklí v minulosti. Už tu totiž není asistent Weissmann, takže tréninky vede on s Jirkou Kalouse a Helenou Fuchsovou.

A jaký máte vy názor na to, že po letech strávených ve funkci hlavního kouče Slavie už Vladimír Růžička ztrácí autoritu u hráčů?
To bych neřekl. On má velkou autoritu pořád a všichni ho tu uznávají. Myslím si, že je pořád stejný a s přibývajícími roky na postu trenéra se nijak nemění.

Říká se, že zvlášť k mladším hráčům je občas tvrdý. Vy osobně s ním vycházíte dobře?
Já bych neřekl, že je na mladší kluky drsnější. Je hodně impulzivní, to ano, ale ať něco zkazí mladší kluk nebo starší, tak seřve oba stejně. Tohle on v tu chvíli nerozděluje. Já s ním vycházím stejně jako ostatní. Je to dobrý trenér.

Zmínil jste atletku Helenu Fuchsovou. Ta vám teď dělá třetího trenéra?
To ne. Spolupracuje s Jirkou Kalousem a zakomponovala do přípravy svoje věci. Je to určitě přínos.

Je to hodně nezvyklá osoba na postu “trenéra“. Jak se k týmu vůbec dostala?
Tak to nevím. Začala tady už dřív trénovat brankáře a pak spolupracovala i s celým áčkem. Děláme s ní strečink, protahování a další cviky.

Teď trošku z jiného soudku. V minulé sezoně jste vypadli ve čtvrtfinále s Českými Budějovicemi. Vzpomenete si ještě občas na tu sérii?
Občas si ji vybavím. My jsme věděli, že mají výborný mančaft, který je zkušený. Hráli dobře kombinačně a je třeba přiznat, že byli lepší. Bylo to ale také dost o štěstí. Jako jsme ho měli my rok před tím, když jsme vyhráli dvakrát v semifinále na nájezdy. Skončilo to sice tenkrát 4:1 na zápasy a my postoupili do finále, ale série byla vyrovnaná – stejně jako letos.

Podruhé ve dvou letech souboj Českých Budějovic a Slavie. Nehádali jste se letos s tátou ještě víc?
Takhle my to nebereme. Táta je spíš nestranný. Sice je nakloněný Budějicím, ale hlavně se rád chodí dívat na dobrý hokej a má spíš radost ze hry, než aby někomu úplně fandil.

Čtvrtfinále nakonec nebylo tak špatným výsledkem vzhledem k tomu, jak jste si počínali v první polovině základní části…
To je pravda, ale když se ohlédnu zpátky, tak kamkoliv se jelo, všechny zápasy byly hodně vyrovnané. Tohle dřív vůbec nebývalo. Dřív, když se někde hrálo, tak aspoň člověk věděl, že tyhle jsou slabší a tyhle zase silnější. Ale v minulé sezoně bylo všechno tak vyrovnané. Chce se mi říct, že kromě Vsetína byla všechna mužstva stejně dobrá, jenže i oni nám vzali body.

Ocitli jste se dokonce na několik kol i na posledním místě tabulky…
Na dno se člověk propadnete snadno. Vydrápat se zpátky je už těžší. Nakonec jsme se z toho ale vylízali dobře.

Extraliga je podle vás enormně vyrovnaná. Odborníci ale tvrdí, že úroveň se srovnala spíše na nižší hranici. Kvalita soutěže se podle mnohých snižuje. Myslíte si totéž?
Těžko říct. Musím přiznat, že takhle jsem nad tím nikdy nepřemýšlel, ale možná na tom něco je. Ani tak se mi ale nezdá, že by se kvalita snižovala tak markantně.

Vy jste ve Slavii už čtvrtým rokem. Připadáte si v týmu jako mazák?
To nevím, ale je fakt, že už nejsem nejmladší. Jsou tady pořád starší kluci, ale kádr se hodně omladil. Já, když o sobě mluvím, tak pořád říkám: Nás mladých je tu hodně. Jenže já už jsem spíš ten střední věk. Jako mazák si ale nepřipadám.

Na jak dlouho máte ještě v pražském celku podepsanou smlouvu?
Na tuhle a ještě příští sezonu.

Každým rokem se posouváte v sestavě výš. V předchozí sezoně jste nastupoval pravidelně i v elitních formacích. Myslíte si, že nadcházející sezona pro vás bude bojem o další angažmá?
Když bych tu byl ještě dva roky, tak to bude šest let. To je v jednom týmu docela dost. Kdyby se mi povedla sezona a trochu jsem na sebe upozornil, chtěl bych zkusit zahraničí.

Poslední otázka. Zpět k vašemu snad už osudovému soupeři z Českých Budějovic. Podle losu extraligy, který nyní platí, byste hráli hned první kolo právě proti nim…
Slyšel jsem to. Ale abych pravdu řekl, tak ani nevím, jestli se to hraje u nás nebo venku. Před utkáním mi občas přijde smska z Budějic. Nějaký hec tam vždycky proběhne, ale už to beru jako normální zapasy.

Autor Tomáš Zetek
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více