Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
7. července 2007

Jakub Klepiš chystá v létě svatbu a už se nechce vracet na farmu

Druhou sezonu v NHL má za sebou slávistický odchovanec Jakub Klepiš. Talentovaný útočník, jenž začátkem června oslavil třiadvacáté narozeniny, udělal další krok k tomu, aby se natrvalo usadil v nejslavnější soutěži světa. V dresu Washingtonu Capitals rozšířil svou sbírků startů v NHL o 41 zápasů, v úvodu sezony si dokonce zahrál v prvním útoku s největší hvězdou týmu Ovečkinem. V létě má v plánu dvě důležitá rozhodnutí - vstoupí do svazku manželského a čeká ho vyjednávání o nové smlouvě. "Je reálné, že se s Washingtonem domluvíme. Mě je celkem jedno, kde budu hrát. Hlavně abych hrál hodně," přeje si.

Stejně jako loni zažil dlouhou a náročnou sezonu. Zakončil ji ve finále Calder Cupu 8. června, o pár dní později přiletěl zpátky do Čech. Za poslední dva roky odehrál v zámoří kolem dvou stovek zápasů, což je pořádná porce. "Přiznám se, že jsem ani únavu moc necítil. Měl jsem dobré léto, byl jsem na sezonu kvalitně připravený. V play off AHL jsem měl sil dost," nestěžuje si na nabitý program. "Uplynulý ročník hodnotím pozitivně. Polovinu sezony jsem strávil nahoře a na farmě jsem si zahrál víc, než loni."

Loni v létě jel do přípravného kempu s Washingtonem s jasným cílem udržet se v prvním týmu. Oproti nováčkovské sezoně už byl zkušenější a věděl, co ho čeká. "Jel jsem na kemp s tím, že jsem neměl nic jistého a s cílem udělat první tým. Co jsem slyšel z okolí, tak všichni říkali, že jsem byl dobře připravený a měl výbornou fyzickou kondici. Kemp mi docela vyšel. Měl jsem radost, že se mi to podařilo a zůstal jsem nahoře," líčí spokojeně.

V úvodu sezony dostával od kouče Glena Hanlona hodně prostoru na ledě, v několika zápasech si dokonce zahrál v prvním útoku s ruským sniperem Alexanderem Ovečkinem. "Ze začátku jsem dostával hodně šancí, hrál jsem něco mezi deseti - dvanácti minutami, což je pro mladého hráče docela dobré," ohlíží se v čase pár měsíců zpátky.

A jaká byla spolupráce s největší hvězdou Capitals? "Byla to příjemná zkušenost. Je s ním zábava hrát, ale občas to je také těžké. Kolikrát dokáže člověka najít neskutečnou nahrávkou a dát mu to prázdné brány. Jindy se snaží všechno dělat sám. Je to takové buď anebo. Ale určitě je to k nezaplacení zahrát si s tak výborným hráčem. Je to navíc dobrý kluk, se kterým je sranda. Neměli jsme mezi sebou vůbec žádný problém," prozrazuje nadaný útočník.

Zhruba po dvou měsících následoval přesun na farmu, což se během sezony opakovalo ještě několikrát. Nakonec si v základní části připsal v dresu Capitals celkem 41 startů s bilancí tří branek a sedmi asistencí. "Můj čas na ledě začal jít dolů, prohrávalo se, já jsem také udělal nějaké chyby. Občas jsem seděl nebo hrál třeba pět minut za zápas. Šlo to z kopce, tak mě poslali na farmu, abych někde hrál," popisuje.

V záložním celku Hershey Bears patřil ke klíčovým útočníkům a přispěl po roce k dalšímu postupu do finále Calder Cupu. Loni Medvědi trofej pro vítěze AHL vyhráli, letos nestačili jen na Hamilton. "Byla to povedená sezona, ale s nevydařeným koncem. Ve finále jsme bohužel prohráli. Chtěli jsme změnit historii, protože ještě žádný tým nevyhrál Calder Cup dvakrát po sobě. Bylo by to něco speciálního. Neměli jsme ale jako tým síly a soupeř byl lepší," uznal šikovný technik kvality farmy Montrealu.

Ve finálové sérii hrál v obrovské formě, v pěti zápasech nasázel pět branek, rozuměl si na ledě s krajanem Tomášem Fleischmannem. "Určitě mi pomohlo, že jsme hráli zase spolu. V průběhu sezony nás trenér rozdělil z důvodu, že jsme si pořád nahrávali a málo stříleli. Prostě klasika," usmívá se vyhlášený hračička. "V play off jsme začali víc střílet, já jsem měl každý zápas aspoň pět střel na bránu a tím to asi bylo. Měl jsem i trochu štěstí, puky se ke mně odrážely. Dal jsem dokonce gól z dorážky, což se v mi v sezoně, kdy jsem dělal kličky a pořád někoho hledal, nestalo."

Po letošní sezoně mu vypršel tříletý nováčkovský kontrakt. Washington už předložil třiadvacetiletému útočníkovi tzv. kvalifikační nabídku, nadále si tak drží jeho hráčská práva. V jednom má Jakub Klepiš jasno - na farmu už by se vracet nechtěl. "S nikým z vedení klubu jsem se po sezoně nebavil. Trenér z farmy mě chválil, říkal, že už bych měl hrát jen NHL a že mě nechce na farmě ani vidět. Bylo to kladné hodnocení," potěšil ho rozhovor s trenérem v Hershey.

Capitals patří už několik k nejslabším celkům NHL, i letos jim zůstaly dveře do play off zavřeny. Tuší mistr extraligy z roku 2003, jaké má klub další plány? "Pořád říkají, že chtějí budovat tým a stavět na mladých hráčích, ale zatím to moc nerealizují. Začátek sezony byl celkem dobrý, byli jsme v první polovině tabulky, ale pak se to začalo sypat dolů. Hodně jsme prohrávali, začala se ztrácet šance na play off, ostatní celky byly lepší. Můj názor je, že Ovečkin to sám utáhnout nemůže. Hrál kolem 26 minut, což je skoro polovina zápasu. Myslím si, že potom už byl unavený."

Během července by chtěl mít svou další budoucnost vyřešenou. "Klub mi poslal základní nabídku, mluvil jsem s agentem, s Washingtonem jsme si vyměnili představy, co bychom si my přáli a co oni. Chtěl bych mít určitě jednocestný a kratší kontrakt. Jeden rok může hodně změnit, vstřelíte dvacet gólů a příští smlouva může být lepší. Je mi celkem jedno, kde budu hrát, hlavně abych hrál hodně. Kdyby mě někde podepsali a já byl ve čtvrté lajně, to by mě asi nebavilo. Uvidíme, jak se dohodneme."

Před návratem do zámoří ho čeká příprava a jeden důležitý životní krok. Se svou dlouholetou přítelkyní chystá svatbu. "Koncem července se žením. S přítelkyní jsme šest let, seznámili jsme se přes kamaráda, který mi jde za svědka. Ze Slavie bude na svatbě Radek Dlouhý, dále kluci, se kterými jsem hrál odmalička hokej," hlásí již brzy šťastný ženáč. Zdá se, že začíná vyzrávat nejen jako hokejista, ale i člověk. "Nevím, jestli to na mě někdo vidí, ale já na sobě pozoruji, že rok od roku jsem klidnější a rozumnější. Nechci říkat moudřejší, ale určitě už tolik nechodím ven za zábavou, snažím se být víc s rodinou," uzavírá.

JAKUB KLEPIŠ

Narozen: 5.6. 1984
Post: útočník
Repre, úspěchy: účastník MS "18" v roce 2002 (bronz), MS "20" v roce 2003 a 2004, mistr extraligy v roce 2003
Draft: 16. celkově v roce 2002 - Ottawa Senators
Premiéra v NHL: listopad 2005 - Atlanta 3:2
První gól v NHL: listopad 2005 - Atlanta 3:2

Zámořské statistiky

2001-02 Portland (WHL)    70 - 14+50 - 64
        Portland (WHL,p-o) 7 - 0+3   - 3
2004-05 Portland (AHL)    78 - 13+15 - 28
2005-06 Washington (NHL)  25 - 1+3   - 4
        Hershey (AHL)     54 - 11+20 - 31
        Hershey (AHL,p-o) 15 - 2+6   - 8
2006-07 Washington (NHL)  41 - 3+7   - 10
        Hershey (AHL)     31 - 6+26  - 32
        Hershey (AHL,p-o) 19 - 7+7   - 14

Celkem  NHL               66 - 4+10  - 14

Úspěšná premiéra v NHL (červenec 2006)

Blíže vyplnění snu (srpen 2005)

Před odchodem do Ameriky (srpen 2004)

Profil Jakuba Klepiše

Autor MoV
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více