Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
23. července 2007

Slavia v neděli zahájila přípravu na ledě

Hokejisté pražské Slavii zahájili v neděli v podvečer přípravu na ledě na nový ročník nejvyšší soutěže. První týden v červenci mužstvo dokončilo nejméně oblíbenou fázi trénování na suchu a po zhruba dvoutýdenním volnu se již všichni hráči hlásili na zimním stadiónu v Edenu, aby mohli vyjet na ledovou plochu. Oproti minulé sezóně doznal určitých změn jak hráčský kádr, tak i realizační tým.

Mužstvo opustili brankář Lukáš Hronek, obránci Dominik Graňák s Marisem Jassem a útočníci Vladimír Sobotka, Lukáš Havel a Radek Dlouhý. Nejistota zatím panuje ohledně možného odchodu Petra Kadlece, který měl původně namířeno do ruského Omsku, tam však podle vyjádření ruského klubu neprošel vstupní prohlídkou. Trenér a generální manažer Slavie Vladimír Růžička však za Kadlecovým (ne)odchodem do Omsku vidí něco jiného. „Myslím, že Rusové na nás udělali trošku ´boudu´.“ I proto si nechal Růžička obráncům zdravotní stav znovu ověřit jak u doktora Váchala, jenž operaci kolena prováděl, tak u vyhlášeného fyzioterapeuta Pavla Koláře. „Oba mi tvrdí, že je zcela v pořádku,“ kroutí hlavou slávistický šéf. Kadlec se tak narozdíl od ostatních slávistů prohání na ledě jen v teplákách, od středy by však na sebe měl navléci výstroj.

„Uvidíme, jak to nakonec s Petrem dopadne. Necháváme to otevřené,“ je v klidu Růžička, který si nestanovil datum, do kdy by chtěl mít o Kadlecově budoucím osudu jasno. Kromě Kadlece se se Slavií připravuje i řada jiných zajímavých jmen, která v klubu v dřívějších letech působila. Jedná se o Jakuba Klepiše s Janem Hejdou, kteří se ale později chystají na přesun do zámoří do slavné NHL. Jiná je situace u Jana Nováka, jenž loňský ročník odehrál v ruské Superlize v barvách Kazaně. Ten stále ještě o svém angažmá v příští sezóně nemá jasno. V úvahu připadá i návrat do Slavie, tato varianta se však nejeví příliš pravděpodobně. Novák v rozhovoru pro naše stránky sám přiznal, že by preferoval zůstat ještě nějakou dobu v zahraničí, navíc podle kouče Růžičky existuje šance, že by se v příští sezóně mohl objevit v některém z týmů NHL.

Přípravu zpestří i Hokejový pohár

Posilami pro nadcházející ročník jsou obránci Roman Němeček ze Znojma a Karol Sloboda ze Skalice, trumfem pro ofenzivu by se měl stát Tomáš Micka, jenž přichází z Ústí nad Labem. Šanci však dostane i mladá krev ze slávistických mládežnických kategorií. „Je jasné, že zodpovědnost bude na nás zkušenějších hráčích. Mladým klukům musíme pomoct, aby se od nás co nejvíce naučili a mohli tak mužstvo za jeden dva roky táhnout oni,“ přemýšlí nejproduktivnější hráč Slavie v loňské sezóně Jaroslav Bednář.

Přípravu na sezónu hokejistům zpestří i první ročník Hokejového poháru, který navazuje na Tipsport Cup, jenž se naposledy konal před čtyřmi lety. „Je to dobrá příležitost k vyzkoušení nových hráčů a určitých herních systémů. Kluci se tak lépe zapracují do mužstva,“ pochvaluje si obrození letního poháru Růžička. Stejný názor má i brankář Adam Svoboda. „Určitě je to dobrý nápad. Zápasy mají určitý náboj, trošičku už budou pracovat i nervy.“ Že zápasy jsou během letní přípravy důležité, ví i Jaroslav Bednář. Zároveň však dodává, že pořádný, i třeba jen čtyřicetiminutový trénink dá hráči víc, než letní přípravná utkání, která se svou kvalitou od těch soutěžních hodně liší.

Zajímavostí jistě je, že hned první zápas Hokejového poháru proti Znojmu nesehraje Slavia 2.srpna v Praze, nýbrž v Havlíčkově Brodě. „Je to naše farma a chtěli jsme, abychom si zahráli i tam. Vlastně si uděláme takový dvoudenní výlet do Havlíčkova Brodu,“ připomíná Vladimír Růžička skutečnost, že hned den na to se jeho svěřenci utkají v přípravném zápase s domácími hokejisty.

Kluziště v Sazka Areně bude užší

Dva přáteláky Slavia rovněž odehraje v Sazka Areně. Mnoho fanoušků si jistě při zjištění tohoto faktu ťukalo na čelo, Růžička však vysvětluje smysl tohoto kroku. „Chtěli jsme to proto, že od příští sezóny zúžíme v Sazka Areně hřiště. Od 20.srpna tam už navíc budeme i trénovat. Neustále mě všichni přesvědčovali, že ty rozměry jsou stejné jako v Edenu. Ale i hráči mi potvrdili, že jim ledová plocha v Edenu přijde užší. V Sazce je možné vytvořit tři rozměry hřiště a my si zvolíme to nejmenší,“ objasňuje.

Stejně jako v předešlých rocích se Slavia utká i s Norimberkem. Jednou právě v Sazka Areně, podruhé na ledě soupeře. Růžička si pochvaluje užší spolupráci s německým klubem, v pravidelném spojení je s generálním manažerem Otto Sýkorou. „Jedeme tam ale jen na jedno utkání, turnaj jsem letos hrát nechtěl. Vždycky když ho absolvujeme, potká nás při něm nějaká smůla, že se nám před ligou někdo zraní,“ připomíná Růžička loňské zranění Marka Tomici a Pavla Kolaříka.

S dosavadním průběhem přípravy je slávistický trenér podle svých slov „maximálně spokojený“. „Chce to neustále tvrdě pracovat a trénovat a připravit se na nadcházející sezónu. Určitě chceme lépe odstartovat, protože z posledních sedmi sezón jsme měli jen jeden dobrý vstup do soutěže. Uděláme pro to maximum,“ slibuje slávistický hlavní kouč, jenž bude mít po ruce už jen jediného asistenta – Jiřího Kalouse. Ondřej Weissmann totiž po loňském ročníku odešel do Litvínova, kde se bude věnovat mládeži.

Autor Jan Škvor
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více