Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
26. července 2007

Novák: Rozhodlo to, že bych měl mít dostatek prostoru na ledě

Ani v příští sezóně slávističtí fanoušci ve svém týmu neuvidí ofenzivního obránce Jana Nováka. Ten sice po skončení svého angažmá v ruské Kazani, kde strávil minulou sezónu, začal s týmem Vladimíra Růžičky trénovat, nadcházející ročník však bude hostovat ve švédském týmu Skelleftea AIK, se kterým podepsal smlouvu na jeden rok. „Pro Švédsko rozhodlo to, že bych zde měl dostat dostatek prostoru na ledě, což mi v Kazani v minulém roce trochu chybělo,“ říká Novák v rozhovoru pro oficiální stránky hokejové Slavie.

Honzo, můžete popsat, jak se váš přestup do švédské Skelleftey seběhl?
Měl jsem nabídky asi ze čtyř pěti evropských týmů, ve hře byl i jeden tým z NHL. Celou dobu jsme s agentem čekali, jak se situace vyvine. Postupem času jsme zjistili, že na Ameriku se vyprdneme, protože v onom týmu udělali jiného beka, navíc mají devět hráčů pod jednocestnou smlouvou, dalších šest pod dvoucestnou. Šance, že dostanu jednocestnou smlouvu, pod kterou bych byl ochoten do zámoří odejít, byla hodně malá. Nakonec jsme si tedy vybrali jeden z evropských týmů. Chtěl jsem takové mužstvo, ve kterém bych si mohl zahrát dobrý hokej a zároveň dostal hodně prostoru na ledě.

Z jakých jiných evropských zemí jste ještě měl nabídky?
Bylo tam navíc Finsko, Švýcarsko, ze začátku i některé z Ruska. Nabídky jsem měl. Vybral jsem si tu od Skelleftey. Musím říct, že po finanční stránce určitě nebyla ze všech nejlepší, ale zlákal mě ten prostor na ledě. Po ročním angažmá v ruské Kazani bych si totiž chtěl trochu více zahrát, na což jsem byl zvyklý ze Slavie. To tedy byl ten hlavní důvod, proč jsem vzal Švédsko.

Jak dlouho jste o zájmu Skelleftey věděl a jak dlouho jednání probíhalo?
Jednání probíhalo asi čtrnáct dní, nebo tři týdny. Zhruba stejnou dobu jsme věděli i o zájmu ostatních týmů. Neustále jsme ale váhali nad nabídkou z Ameriky. Pak jsem se ale rozhoupal a řekl jsem, že už to nechám být. Že zkusím odehrát letošní sezónu co nejlépe a Ameriku zkusím třeba za rok. Pokud by tedy byl zájem.

Zjišťoval jste si před podpisem smlouvy se svým novým týmem nějaké podrobnosti o něm?
Jo, koukal jsem se na internet. Zjistil jsem, že je to sedmdesátitisícové město a že je to hrozná pr... (směje se). Hlavně mi ale volal Pavel Brendl, který se mi smál do telefonu a říkal, že je to fakt síla. Tak jsem docela zvědavej... Ale je to jedno, já tam jedu hrát hokej. Je fakt, že Skelleftea je blízko polárního kruhu, počasí tam tedy bude divný, ale ani tohle mě neděsí.

A co informace po hokejové stránce?
Zatím vůbec nic. Smlouvu jsem podepsal teprve včera a neměl jsem na nic jiného čas. Samozřejmě že jsem celou dobu věděl, že mužstvo hrálo v minulé sezóně baráž o udržení se v nejvyšší soutěži, ale před letošním ročníkem prý vedení udělalo šest nových hráčů, takže ambice budou vyšší než v loňské sezóně, která týmu nevyšla. Uvidíme, snad to vyjde a nebudeme hrát ocas, to bych byl naštvanej.

Mluvil jste již s trenérem nebo manažerem týmu o tom, co od vás budou v sezóně očekávat?
Právě se snažím dovolat manažerovi, který mi vždy zavolá, když mám trénink. Já když mu volám, nebere mi to. Takhle už to zkoušíme druhý den. Snad se mi to tedy co nejdříve podaří, abychom zjistili co a jak. Ale jak už jsem říkal, nabídku jsem vzal hlavně proto, že bych měl dostat větší prostor.

Na kdy plánujete odlet do Švédska?
Vyrazím tam asi tak za deset dní. Ze začátku tam budu sám, počátkem září, kdy bude startovat liga, by za mnou měla přijet přítelkyně. Uvidím, jak to tam bude vypadat. Vyberu si byt, dostanu auto. Navíc nemá cenu, aby tam se mnou Eva byla hned od začátku, kdy budou dva tréninky denně.

Věříte, že do přípravy týmu zapadnete bez problémů? Mužstvo již přeci jen nějaký ten čas trénuje pohromadě.
V době, kdy tam přijedu, bude do začátku ligy zbývat ještě zhruba měsíc, což je na adaptaci poměrně dlouhá doba. Na Slavii navíc trénuji taky, sice nejsem moc letní typ, ale myslím, že v tom by problém být neměl.

V případě, že by ani jedno jednání se zahraničními týmy nevyšlo, existovala možnost, že byste zůstal ve Slavii?
Jasně, ta možnost tady byla. Mluvili jsme o tom, ale říkal jsem, že když už jsem jednou odešel ven, rád bych tam zůstal déle než jednu sezónu. Když budu zdravý a půjde mi to, můžu doma hrát klidně za tři roky.

Konzultoval jste váš přesun do Skelleftey s Vladimírem Růžičkou?
Bavili jsme se o tom. Slavia taky má určité finanční požadavky, za kolik je ochotna mě pustit. Ve Slavii mám navíc ještě smlouvu, takže Skelleftea za mě musela dát odstupné.

Rozhovor mapující Novákovu dosavadní kariéru

Autor Jan Škvor
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více