Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
3. září 2007

Nedáme svou kůži lacino, říká trenér Růžička

Hokejisté Slavie v přípravě moc nepřesvědčili, kouč Vladimír Růžička však potvrzuje, že body začnou být důležité až od 12. září, kdy pro jeho svěřence začíná nový ročník extraligy. „Vyzkoušeli jsme maximum možných hráčů,“poukazuje na hlavní náplň přípravy. Zároveň určuje cíl do nové sezóny, tím je hlavně postup do play-off. „Liga bude velmi vyrovnaná, chceme postoupit do play-off a pak se uvidí.“ říká zkušený kouč, na kterého fanoušci velmi spoléhají.

Příprava na novou sezónu se chýlí ke konci, jak byste ji celkově zhodnotil? Výsledky příliš dobré nebyly...
Letos jsme přípravu trochu změnili, udělali ji jinou oproti minulé sezóně. Co se týče trénování, tak jsem spokojený, se zápasy spokojený být nemůžu. Většinu utkání jsme prohráli, na druhou stranu jsme začali hrát velmi brzy, už po pár dnech na ledě. Vyzkoušeli jsme plno mladých hráčů, stejně jako hráče z Brodu, tým jsme maximálně prověřili. Udělal jsem si na ně nějaké měřítko, je rozdíl mezi extraligou a juniorskou soutěží, to platí i o první lize.

Jaké utkání považujete za nejpovedenější?
Asi domácí utkání s Norimberkem, ten zápas jsme odehráli velice dobře, soupeře jsme přebruslili, byli rychlejší. Ale nešla nám koncovka, ta nás trápí už delší dobu, nejen v přípravě. Musíme se na to více zaměřit.

Dá se říct, že jste výsledky v přípravě obětoval pro vyzkoušení nových hráčů?
S výsledky spokojený nejsem, ale musím říct další věc. Samozřejmě, na výsledky se taky hraje, ale já jsem nechával hrát všechny hráče, všichni hráli přesilovky, oslabení... Chtěl jsem hráče vidět, za týden to bude jiné. Budou vytíženi jen určití hráči, ti, kteří budou hrát dobře v zápasech. A navíc jsme měli výborné soupeře v poháru, odehráli jsem velmi kvalitní utkání, dva zápasy s Norimberkem byly taky super. Nehráli jsme prakticky nikdy kompletní, ale to není podstatné.

Jaký je momentálně zdravotní stav hráčů? Jak jsou na tom po fyzické stránce?
My jsme každou sezónu začínali se zraněnými hráči, letos tím zatím procházíme dobře. Doufám,že se nám už nikdo nezraní, někteří kluci jsou sice trochu nastydlí, jsou tam nějaké střevní potíže, ale to není nic závažného. Co se týče tréninkových dávek, hráči je zvládají velmi dobře. My jsme kluky nepřipravovali pro zápasy, připravovali jsme je, aby byli natrénovaní. Kondičně na tom jsou velmi dobře, podrobili jsme je různým funkčním vyšetřením, výsledky byly vynikající. To nám zápasy sice samo nevyhraje, ale musíme být dobře připraveni, kondice je moc důležitá, zápasů v sezóně je strašně moc.

Máte už přehled, které hráče z Brodu v sezóně nejspíš využijete?
Určitě, kluci hráli velice dobře. Je tam Holec, Kreuzer, máme tam Vláďu Kubeše, ten byl u nás už minulou sezónu. Dále pak Endál, Vondráček...Co se týče obránců, je tam třeba Vyhlídal, ten je starší a zkušenější, potom mladý Šulc. Máme tam nějakých devět hráčů, navíc jsou tam i dva kvalitní gólmani, Suchan s Nerudou.

Jaká je v týmu necelé dva týdny před ligou nálada, nepociťujete na hráčích nervozitu?
Začíná se to už trošku napínat, ale tohle je spíš otázka pro ty naše mladé kluky. Ovšem máme i plno zkušených hokejistů, chceme dostat do pohody hlavně brankáře, naší jasnou jedničkou je Adam Svoboda, odchytal dost zápasů, neustále se věnujeme se bránkářským tréninkům a Áda se do toho pomalu dostává, vypadá velice slušně. To my potřebujeme, gólmani budou rozhodovat zápasy.

V minulých letech jste před sezónou vždy prohlásil, že váš hlavní cíl je skončit lépe než Sparta, bude tomu tak i letos?
Pro mě to platí pořád, Sparta bude rivalem Slavie vždy, ať už je to hokej nebo fotbal. Ale náš hlavní cíl je dostat se do play-off, jedoduché to nebude, liga bude velmi vyrovnaná. Favorita celé soutěže bych viděl asi v Pardubicích.

Nebojíte se trochu toho, že když se mladí hráči chytí, sáhne po nich NHL a vy budete za rok opět tvořit nové mužstvo?
To je každý rok stejné, teď nám odešel Vláďa Sobotka, před tím Klepiš...Je to úděl všech klubů, musíte se s tím vypořádat.

Fanoušci Slavie jsou před startem sezóny dost skeptičtí, co byste jim vzkázal?
Já doufám, že budeme hrát dobře, ať nás přijdou podpořit. Musíme se na extraligu nabudit, nechci dělat z přípravy žádnou paniku, začne se to počítat až v září. Vstupy do sezóny nám nikdy nešly, proto jsem tu přípravu letos zvolili jinak, na led jsme šli dříve. Podle výsledků se budeme muset asi i trochu modlit, abychom konečně začali dobře(usmívá se). Ale jak už jsem říkal, výsledky jsou sice důležité, ale hlavní je si vyzkoušet nové věci, nové varianty, co chcete hrát a s kým to chcete hrát. Někteří hráči odejdou, musíte zabudovat jiné. Já mohu fanouškům slíbit, že budeme bojovat, svou kůži nedáme lacino. Chtěl bych, aby byl slávistický fanoušek hrdý i na hokej, nejen na fotbal.

A jak jste vy prožíval postup vašich fotbalových kolegů do vysněné Ligy mistrů?
Moc, já fotbal miluju. Hrají teď opravdu výborně, jsem moc rád, že jim to takhle jde.

Přímo na stadioně jste náhodou nebyl?
Ne, ne, já to nechci urazit, radši jsem u televize (směje se). Nechodím tam, a abych šel, že přijel Ajax... Chodil jsem, když hráli ještě v Edenu, teď se moc těším na ten nový stadion.

Autor Ondřej Huml
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více